Keresés

Részletes keresés

Zaza Creative Commons License 1999.12.08 0 0 32
Persze, Activity nálam is kimaradt a felsorolásból...

ze1:
hát, van egy pár dolog, amin játék előtt elvitatkozgatunk...
De a játékot mindig be szoktuk fejezni, addig játszunk, amíg valaki nem nyer :-), vagy el nem ismerjük valakinek a győzelmét. Általában szerződésekkel szoktuk játszani, de kipróbáltuk anélkül is, így sokkal gyorsabb (kb 2óra), de nem annyira jó, inkább szerencsén múlik a győzelem...
Argentínát Ausztráliával mi nem kötjük össze. Kérdéses szokott lenni, hogy Közel-Kelet határos e Afrikával. Aztán a csoportosítások körül szokott zűr lenni, hogy egy egységet egyhatáron, vagy minden egység csak egy határt egyszer, vagy hogyis :-) Nem tudom, hogy eredetileg van e ilyen szabály, de mi úgy játszuk, hogy ha valaki nem támad egy körben, az a következőben 2vel több egységet rakhat fel...
Na, egyenlőre ennyi jut eszembe...
Ti hogy játszátok?

Zaza

ui.: Jó játékot mindenkinek! :-)

Előzmény: zeegy (26)
zeegy Creative Commons License 1999.12.08 0 0 31
noway:
Koszi, az alapgondolat jo lenne, de, ha minden csata utan jatekosvaltas van, akkor a kiirtasos celok teljesithetetlenek (enyhen szolva feltuno mindig ugyanazt tamadni :-)) Meg amugy is, hogy definialnad ebben az esetben a jatek veget?

Z.

Előzmény: noway (27)
fefefe Creative Commons License 1999.12.08 0 0 30
SzZ:

az MTTE-t en is megtalaltam, de nem voltam elajulva tole. AZ egyik kedvenc oldalam a http://www.kmwsspielplatz.de/index.html , nemtul van, rengeteg jatek tesztje es leirasa megtalalhato.
A Siedlers -et en is ismerem, eleg gyakran jatsszuk. melyik valtozat van meg neked?
en most kertem a noveremtol, ha jon haza karacsonykor, hozzon nekem egy 'die siedler von nurnberg'-et. ez ugyanaz, csak ket tablan kell egyidoben jatszani: az egyiken hagyomanyosan nyersanyagokat osszeszedni, a masikon (a varosban) meg ezeket feldolgozni, arukat kesziteni, eladni es a varosfalat epiteni.

ErikaSzB: A Cluedo szerintem is nagyon szorakoztato, es meg magyarul is kiadtak.

Slau: hogy erted ezt a terjeszthetove tetelt? Melyik jatekra? A Tikal az kaphato itthon is!

Elgondolkoztam a jatekok arain, vegul is ha nagyon akarjuk, megmagyarazhatjuk, hogy nem is olyan veszes, mert ha pl. elmegy egy 6 fos tarsasag moziba, az 3-4 ezer forint (csak a jegy) es igy ha ketszer jatszanak, mar ugyanott vannak...

ErikaSzB Creative Commons License 1999.12.07 0 0 29
Én néha felnőttekkel, de nagyon gyakran a gyerekeimmel játszom társasjátékot.
A Scrabble-t már akkor szerették mikor még olvasni se nagyon tudtak, a kicsi például egyszerűen "szép" szavakat rakott :)) Mostanra már emeletes és "rabló" scrabble-t is játszunk ugyanazon a táblán.
A másik sztár a Cluedo , nyomozós, amolyan Agatha Christie style, ki kell deríteni, hogy ki-hol-mivel ölte meg a házigazdát, ezt a felnőttek is imádják akiknek eddig mutattam.
Slau Creative Commons License 1999.12.07 0 0 28
Hasonlóan jó site a www.bonegames.com, letölthető játékok vannak rajta, néhány egész kellemes.
Fefefe, nem csinálnád meg terjeszthetővé a játékot? Szívesen kipróbálnám.
noway Creative Commons License 1999.12.07 0 0 27
A táblás játékok kedvelöinek biztos tetszeni fog a Playsite (ha valaki még nem ismerné).

zeegy, szerintem csinaljátok úgy, hogy több részre szeditek az utolsó kört, pl. minden csata után játékováltás van (vagy, hogy ne legyen túl lassú, minden olyan csata után, ahol a támadó 3-nál több embert vesztett).

zeegy Creative Commons License 1999.12.07 0 0 26
Hali!

Nekem is többek között a Rizikó a kedvencem. Emellett szeretek még kártyázni, meg Activity-zni is.

Zaza: Milyen módosított szabályokkal Riszkeztek? Nekünk most az alábbiak vannak:
Kelet-Ausztrália össze van kötve Argentínával (ez elég standard). Ezen kívül, ha nem tudjuk a játékot befejezni véges időn belül, ami elég gyakori, akkor a következőképpen járunk el: az a kör, amelyben elérjük az előre megadott időhatárt még végigmegy, az az utáni lesz az utolsó (mint a piros ász oszt - nem oszt ultiban). Az utolsó körben nem az addigi a játékosok sorrendje, hanem mindig kidobjuk, hogy ki lesz a következő. A játékot az nyeri, aki vagy megvalósítja a célját, illetve, ha azt senki nem csinálja meg, akkor egyszerűen akinek legtöbb területe van. Ezzel csak az a baj, hogy a legutolsónak még mindig van egy kicsi előnye. Valami ötlet, hogy ezt hogy lehetne csökkenteni? Más módosítások is érdekelnek, például ki lehetne találni vadi új célokat.

Z1.

SzZ Creative Commons License 1999.12.07 0 0 25
Sziasztok

Nekem az utóbbi idôben a Siedlers nevű Németországból származó játék a kedvencem. Van még valaki, aki ismeri?

Amúgy létezik a neten egy Magyar Táblajátékosok Szövetsége (vagy valami hasonló) honlap. Meg is keresem ... megvan (társaság, nem szövetség):

MTTE

SzZ

Rsüni Creative Commons License 1999.12.07 0 0 24
Amikor kinn vagyunk külföldi országokban snowboardozni, és éppen nincs hatalmas buli, akkor szoktunk esténként rizikózni.
Miért?
Amikor te kijössz valami zárt helyről, akkor az első gondolatod a rizikó?
:))))))
Előzmény: fefefe (16)
fefefe Creative Commons License 1999.12.07 0 0 23
Ezt a magyartalan, igenytelen kartya/jatekszabaly dolgot azert nem ertem, mert: van nekem egy jo tiz eves nemet tarsasjatekom, amit a multkor eloszedtem egy, de rajottem, hogy rajtam kivul a tarsasagban nem tud senki nemetul, igy nem tudtunk jatszani. (jatekszabal, kartyak, tablafeliratok voltak). masnap igy nekialltam leforditani a szabalyokat es a kartyakon/tablan elofordulo osszes mondatot. kb 5-6 orat dolgoztam vele, es az eredmeny egy, az eredetivel teljesen megegyezo jatekszabaly (kepekkel, peldakkal egyutt) es egy db a/4-es lap volt, amin minden szoveg szerepelt, atlathato modon. meg nehany kis kartyat is csinaltam, hogy ha valaki lusta bongeszni jatek kozben...
akarhany szabalyt lattam eddig, ennek a kozelebe sem er egyik sem (felreforditas meg hulyeseg viszont annal tobb van bennuk), pedig azert biztos felveszi valaki a fizeteset. vagyis nem akkora cucc ezt megcsinalni, megsem torik magukat.
Előzmény: JAn (21)
Nyuszog Creative Commons License 1999.12.07 0 0 22
A külföldieket magunk fordítjuk le általában. Nem volt több értelmezési problémánk, mint egy magyar leírás esetében. Egyhez kellett eddig segítség: négynyelvű leírása volt: norvég, finn, svéd és dán. :)))))))

Olyan is előfordult már, hogy "joghézagot" találtunk. Néha kicsit alakítani kell a szabályokon.

Előzmény: fefefe (19)
JAn Creative Commons License 1999.12.07 0 0 21
Hát igen...de a kártyák fordítása is megér egy hozzászólást... Ld. Activity. Néha olyan szótákolmányokkal találkozik az ember, ami lehet, hogy nagyon értelmes, csak nem magyarul van...
JAn Creative Commons License 1999.12.07 0 0 20
Hát igen... Ld. Activity. Néha olyan szótákolmányokkal találkozik az ember, ami lehet, hogy nagyon értelmes, csak nem magyarul van...
fefefe Creative Commons License 1999.12.07 0 0 19
marpedig szerintem igen keves kivetellel(!) itthon nincsenek jok. pedig sok jatek van, amihez tenyleg nem kene meg uj palyat/kartyakat sem gyartani, csak a jatekszabalyokat magyarra leforditani. (ez kulon hozzaszolast erdemelne...)
Előzmény: Nyuszog (18)
Nyuszog Creative Commons License 1999.12.07 0 0 18
Kaptam külföldről társasjátékokat, Gangsters, vikinges (Haggards plundingsresa vagy valami hasonló), Business games, Spions, Drunter & Drüber.... Ezekben egymást is lehet szivatni! Nem mintha itthon nem lennének jók, de hát ez így nekem ingyen van. Ennek ellenére én most egy igazi magyar (?) Betütoronyra vágyom.
fefefe Creative Commons License 1999.12.07 0 0 17
minn=kinn
Előzmény: fefefe (16)
fefefe Creative Commons License 1999.12.07 0 0 16
amikor minn vagytok???
honnan kinn? borton, katonasag,... ;-)))))
Előzmény: Rsüni (0)
JAn Creative Commons License 1999.12.07 0 0 15
De jó a topic! Imádok társasozni! Egyetértek az előttem szólókkal, a lényeg nem az, hogy mit játszik az ember, hanem a társaság. (azért persze a játék is számít)

Nagy kedvencem az Activity - nyáron egy táborban 16-an játszottuk, egész éjszaka...
Nagyon szeretek még rizikózni is, aztán jöhet még scrabble, capitaly, gazdálkodj, connect4...

Van egy baráti társaság, és hétvégenként gyakran összejárunk egy rizikó (v. activity) partira.

fefefe Creative Commons License 1999.12.07 0 0 14
a tortenet roviden: del-amerikai oserdo, 4 expediciocsoport (illetve ahany jatekos, 2, 3 vagy 4) erkezik hogy maya templomok es kincsek utan kutasson. fel kell fedezni az oserdot (hatszogletu lapokat huznak a jatekosok es bizonyos szabalyok betartasaval oda rakjak a tablan, ahova akarjak) es minol tobb templomot talalni, azokat feltarni es minel tobb kincset talalni.
minden korben 10 "akciopontot"hasznalhatnak el a jatekosok, hogy mire, azt ok dontik el: templomot tarnak fel, ujabb emberkeket allitanak "csatasorba" (ossz. 19 van), tabort alapitanak, kincset gyujtenek vagy cserelnek a masikkal, templomot oriznek,...
bizonyos korokben ertekeles kovetkezik, a kincsek szamitanak illetve a templomok (egesz pontosan hogy milyen szinten tartak mar fel), es mindenki annyi mezot haladhat a tabla szelen levo vonal menten, amennyi pontot gyujtott.
osszesen 4 ertekelokor van, aki a legvegen legelol all, az nyert.
taktikazni kell, mert el kell donteni, hogy hogy osztod el a 10 pontodat, valamint ugyesen kell rakni a felfedezett oserdo-hatszogeket, hogy az foleg neked kedvezzen.
van egy modositott jatekszabaly is, ami elsosorban a taktikara epit. (mert a hatszog-lapok huzasanal a szerencs szamit foleg)

*** kicsit off topik
ha valaki elarulja, hogy lehet kepet berakni, (szajbaragosan, mert meg sosem csinaltam) akkor belinkelek egy kicsi kepet a jatekrol.

Előzmény: KÁGÉ (10)
fefefe Creative Commons License 1999.12.07 0 0 13
nem is a levedesre gondoltam elsosorban, mert attol meg nincs jatek, max perelhetsz valakit, ha ellopja az otleted.
allitolag ugy mukodik a dolog, hogy egy-egy jatekkiadi ceg (ravensburger, kosmos,...) evente ka par ezer jatekszabalyt/kezzel rajzolt palyat,... es osszeul tobb csapat es napokon keresztul jatszanak. (nem lehet olyan rossz melo) ha nem unjak el, akkor jon meg jo par "proba", es ha ugy dontenek, hogy a jatek megeri, akkor kotnek egy szerzodest a jatek kitalalojaval, es ok profi grafikusokkal keszittetnek hozza palyat, babukat gyartanak, ...
Előzmény: Vajk (12)
Vajk Creative Commons License 1999.12.07 0 0 12
Mar gondoltam erre,anyira, hogy 1990 kornyeken be is mentem a szabadalmi hivatalba, es erdeklodtem a levedetest iletoen. Mehgneztem, semmilyen hasonlo jatek akkro nem volt levedve(US, es Europaban). A dilemmam: nem en talaltam ki,hanem egy csapatmunka volt, mindenki hozzatett valamit, javitott rajta sokat a jatek soran, amig ez a vegleges(?) verzioja ki nem alakult. Szoval nem igazan lenne jogom egyedul levedetni.
Ha megis megtennem, johetnenek elo a tobbiek(akikrol nem tudom, hova sodrodtak az elmult 15 evben) es beperelnenek.
Ha valaki erez erre affinitast, annak elmeselem az egeszet es levedetheti, en nem magam hiszem, hogy vennem erre a faradtsagot, idot, nyugot. Inkabb igyekszem terjeszteni:))

Akinek eddig megmutattam, mindenki elajult tole. Taktikailag, gondolkozas keszsegben a sakkhoz hasonlo, de a jatek megis teljesen mas. Viszont aki jo sakkban, az jo ebben is, es aki nem jo a sakkban, az ha sokat jatszik vele, akkor jobb lesz benne.:))
(Ez is egy jatek lehet, hogy talaljuk ki , mi ez:))

Előzmény: fefefe (7)
noway Creative Commons License 1999.12.07 0 0 11
Szvsz azokat a táblás játékokat, ahol a játékosok közötti kommunikáció is fontos (ilyen a Risk, esetleg néhány bonyolultabb kártyajáték) még sokáig nem nyomja le a számítógép. A többinél meg egyfajta szürést jelent: a jobbaknak lesz számítógépes változata is, a rosszabbak kimúlnak.

Amúgy a kedvenceim: Risk, Scrabble, és ha már a kártyákat is említette valaki, a tarokk.

KÁGÉ Creative Commons License 1999.12.07 0 0 10
Tikal? Írjál róla, lécci!
fefefe Creative Commons License 1999.12.07 0 0 9
lentebb emlitett jatek kivaloan jatszhato kettesben is, es mindig mas a jatek (maga a tabla is!) ara kicsit huzos (tescoban 5e )
barmily fura, en meg sosem activity-ztem, pedig van a csaladban is, es eddig egy rossz szot sem hallottam rola. no, majd kiprobalom...
Előzmény: KÁGÉ (8)
KÁGÉ Creative Commons License 1999.12.07 0 0 8
Nagy társaságban Activity a király, ketten-hárman-négyen pedig remek a Scrabble! Az egész cslaádot megfertőztem vele, saját készítésű betűkockákkal és házilag nyomtatott táblával játszák, annyira jó!

Két fős "társaság " számára keresek további jó táblás játékokat. Jelige: kicsi a gyerek, nem mehetünk sehova.

fefefe Creative Commons License 1999.12.07 0 0 7
kartya is johet, bar en azert nem rajongok tulzottan.
az itthon kaphato jatekokkal az a bajom, hogy vagy egy kaptafara keszulnek, vagy - mivel a forgalmazo ugy gondolja, hogy jatszani foleg gyerekek szoktak - olyan gagyi a jatekmenet, hogy egy-ket jatek utan felkerul a polcra, es csak nagy ritkan veszik ujra elo.
en a strategiai jatekokat kedvelem, mostanaban jelent meg nalunk egy gyongyszem ebbol a kategoriabol a Ravensburger kiadasaban. a neve Tikal. mindenkinek csak ajanlani tudom.

szvsz a szamitogepre vitt tablas jatekok kozul a "ketszemelyes" jatekok eleg turhetoek (sakk, malom, reversi,...) de pl. a Monopoly szerintem katasztrofa, barmilyen csicsakkal is tuzdelik meg. Egy tarsasjatekban - tobbek kozt - az az elvezet, hogy - ha olyan - akkor dobsz a dobokockaval, aztan fogod a babut es lepsz, es nem az, hogy a gep ad neked pontot es lep helyetted, mindezt 0.0000005 mp alatt.

***Vajk***
ha annyira eredeti a jatek, es most sem talaltatok meg hozza foghatot, akkor erdemes valamelyik jatekkiadonak elkuldeni, mert lehet belole valami.

***Kilroy***
az utolso helyek szama nalam tulsulyban van, megsem megy el a kedvem a jatektol, bar ez fugghet a tarsasagtol is.

Vajk Creative Commons License 1999.12.07 0 0 6
Hu, de jo , hogy megnyilt egy ilyen topic !!
En nagy szterelmese vagyom a tablas jatekoknak !!
Mi regebben kitalaltunk egy tablas strategiai jateokt, olyasmi, mint a riziko, csak sokkal jobb es eletszerubb,mert nem a dobokocka dont, hanem a tudas, a gondolkodas.
Valaki meg is csinalta meg Commodor-ra, de a nevet nem ismerem, es nem is nagyon lett reklamozva:)) Voltak hibai:))
Meseljek rola? Erdekel valakit? Esetleg valaki jatszana is??
Zaza Creative Commons License 1999.12.07 0 0 5
Hahó!
Haverokkal mi is szoktunk néha rizikózni, szvsz az egyik legjobb játék. Többféle szabállyal is játszottuk már, a leghosszabb a szerződéses féle...kb 7órán keresztül játszottuk...:-)

Nyáron kinevetavégéneztünk is egy jót, azt hiszem a lényeg nem a játékon van, hanem a jó társaságon.

Zaza

GoldenEye Creative Commons License 1999.12.07 0 0 4
Backgammon, Scrabbles, Monopoly, Capitaly, Gazdálkodj okosan ilyesmik bármikor...rizikó is, csak abban elég béna vagyok és mindig lenyomnak és ez egy idő után frusztrál...:)
Előzmény: fefefe (-)
Kilroy Creative Commons License 1999.12.07 0 0 3
Sajnos én nemigen szoktam, valahogy mindig félek, hogy vesztek. De néha szoktam - mondjuk így - kibicelni, mikor a barátaim Capitalyznak. Nagyon szokták élvezni, bár nem valami gyakran játszanak. Megítélésem szerint az efféle hagyományos társasjátékok nem igazán tudnak konkurrálni a számítógéppel, így lassacskán visszaszorulnak. Hálistennek, azért ez a visszaszorulás igen-igen lassú folyamat (mondom ezt annak ellenére, hogy én nemigen játszom ilyesmit). Talán a szerepjátékok fennmaradási esélye a legmagasabb, de ezt is outsiderként mondhatom csak, mivel ilyet se játszottam még.
Sajnos a táblás játékok legnagyobb számítógépes konkurrense gyakran saját számgépre megcsinált változatuk, ami SZVSZ ritkán olyan jó, mint az eredeti, de hát ugye számítógépen és interaktívan, ez most a menő. :-((
Természetesen én se vagyok ment a számítógéptől, és nem is gyűlölöm, de a fentieket akkor is fenntartom.

Kilroy

PS. Elnézést az esetleges szóismétlésésért, de az istennek se bírtam elkerülni. :-(((

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!