Kedvenceim: a "Törökfürdő" ("Hamam" - Ozpetek), a zenéje is fantasztikus, a "Mindent anyámról" (Almodóvar) és a "Táncos a sötétben" (Lars von Trier). Nem tudom, mennyire "minősül" művészfilmnek (mindenesetre nem tolongtak a moziban), de nagyon tetszett még a "Visszatérés a paradicsomba" is. E filmek közös jellemzője, hogy jót bőgtem rajtuk. :)
Keresek egy talán "művészfilmet".
Megvolt régen (10 éve) videón, aztán ssikerült anyáméknak letörölni... :(
Azt hiszem spanyol volt a film. Nem tudom mi a címe, ki játszik benne, csak "képeket" a filmből... pl.:
- volt benn egy fazon, aki ha teliholdat látott, röhögőgörcse lett.
- ha napszemüveg volt rajta, akkor "csak" vigyorgott.
- a falu tanára (mert ez egy faluban játszódott) kummunista volt.
- némelyik ember nem született, hanem kinőtt a földből.
- volt benn egy helyi mulatság a film vége fele
Ha valaki tudja, melyik filmről beszélek, írja meg legyen szives, mert már régóta keresem.
na igen. a Lola rennt-et már kib. régóta meg akarom nézni, de vagy nem jutott el Miskolcra, vagy akkor amikor nem volta itthon, és nincs nyoma. De valószínű, hogy az előbbi. :-(
Ausztráliában még azt sem tudják, hogy a Caterpillar beszállt a cipőiparba!
(azt tudjátok, hogy a Coca Cola Company meg ruházati cikkeket gyárt?)
Bocs az offért.
kábé egy hónapja volt a dunatévén valami horvát film a háború utánról, látta valaki?
Igen. Mármint hogy műfajon kívüli (ez a mániám). A Henry, avagy egy sorozatgyilkos naplója tényleg nagyon jó, a Titanicon láttam 2 éve. Bejött.
A Lé meg a Lolát (Lola rennt, vagy Run Lola Run) a címe ellenére nagyon ajánlom. Meg az Idiótákat, a Gummo-t, és az Eliminátort. Csók.
Na ja a Parnakonyv....az mas, de nekem az is bejott..mondjuk angolul lattam pesze tv-ben 10 percenkent megszakitottak fel oras reklamokkal...na ugy nem volt az ami.
De a durva az -hogy azt mondjam- Magyar o-on meg szerencsesek az emberek (film ugyben) ...mondjuk europaban, mert SEHOL MASHOL NEM JATSZANAK MUVESZFILMEKET A MOZIK!! teljesen kesz vagyok ettol! Fel eve kinn tanulok Ausztraliaban es durvan SEMMI!!
Az embereknek fingjuk sincs olyan filmekrol amit nem "Szupersztarok" adtak ki a kezukbol es mar durvan befordultam az amerikai szemettol.
Nem tudom volt-e mar szo Egy Sorozatgyilkos Nyararol vagy a Sebekrol! Ez az utolso annyira durva volt szamomra...(durva alatt ertendo 'SAJNOS valosag izu') Ha tehetitek ....nagyon ajanlom! Kerlek irjatok meg par (talan itt is megszerezheto) jo filmekrol! !
A Gyulolet muvesz film-e szerintetek?
Pasolinit említették, de konkrétan a filmet nem, asszem. Hát igen, súlyos. Szerintem sem az a film, amit az ember minden nap megnéz egy héten keresztül, olyan jó. Na nem mintha nem lenne nagyon jó.
Nem akartam leszólni Greenway-t, szeretem én őt, csak néha iszonyú fárasztó tud lenni, és csak néz az ember, hogy mosmiiivaan? Ilyen döbbenet volt nekem a Párnakönyv. Csak azért nem jöttünk ki a Művészből, mert aznap éjjel mi ketten szimbolizáltuk a nézőközönséget, és filmkezdés előtt odajöttek hozzánk, hogy akkor fáradjunk be megtekinteni a művet :))
A szakács.. nekem is tetszett.
Orulok hogy ratalaltam erre a topicra!
Meglepett viszont hogy nagyon sok olyan filmrol van szo amikrol meg nem hallottam...szanom banom.
Viszont kiallnek Greenaway mellett , mert ram nagy hatast tesznek a filmei (amelyik) foleg ha Michael Nyman irja a zenet....
Peldaul tudnam ajanlani a Maconi gyermek c. nem annyira ismert filmet (legalabbis az ismeroseim koreben) , de nekem a Szakacs.... is tetszett.
Viszont az Elveszett gy. v. HALALOS!!! Nem tudom hogy birtak ilyen arcokat talani hozza!!!
De az X-men-t nem ajanlom senkinek!!! (Na jo ez szar volt! es vicc)
Vegre vki.
Szerintem addig tartott a film mint film, amig a srac az ifjonti Depardieau befut a csaj utan az erdobe.
Na a csaj nagymonologja mar buzlik...iszonyu hosszu/tobbszor kozben azt kepzeled vege de aaaaaa MEG nem/ baromi idegesito hangon es meg mindig mondja es meg mindig....aztan mikor Catherine Denevue a srac mamaja szetfolyott sminkkel nyomja egy motron...keresi fiat...es kozben mutermi az egesz hatter hazzoa...en itt mar nevettem. De igazabol mar az erdosnel is. Ja az erdosnel a mozi fele kiurult.
Aztan meg ahogy elszokik "alkotni" a megtalalt noverevel es utitarsnak egy roma no a kislanyaval.....egyszeruen nem folytatom nem birom es meg kell nezni... de az egesz film a viszketeshez hasonlit szerintem mint testi elmeny.
Nagy bukovari volt a rendezonek e film mellesleg nem tudom mire szamitott.
MINDENKINEK AJANLOM PRECIOUS MINUTEZZZ
DO NOT MISS IT!!!! JA MUVESZ MOVIE
Off de szerintem a young nagyorru fijja a Semmihasznakban KIVALO!!!!!
1. Jesús Franco: La comtesse noire, azaz Female Vampire, azaz The bare breasted countess (ld. kép)
2. Jesús Franco: Vampyros lesbos
3. Jesús Franco: Sadomania
És keresem a film (La Comtesse Noire) egy olyan változatát, amelybol nem hiányzik a szado-mazo jelenet második fele, és amikor Dr Orloff kezét a halott no lábai közé helyezi, valamint amikor Lina Romay a szájában Ramon Ardid péniszével látható.
Vannak benne jó dolgok (pl: erdő- és egyéb világítatlan jelenetek),
de szerintem hiteltelen (pl: az a "művész" a zenekarával, ahogy kortyolgatja a Stelláját, miközben főhősünkkel a dolgok hiteltelenségéről beszélgetnek.
(PolaX)
Szerintem a szerzői kontra műfaji film megjelölés már jó, kiegészíteném annyival, hogy a 'művészfilmek' általában műfajon kívüli filmek. Vagy azért mert egyik műfaj szabályait sem tartja be, vagy azért mert nem teljesen úgy tartja be, ahogy megszoktuk. Pl. Ponyvaregény. Tehát ha azt mondjuk hogy szerzői és/vagy műfajon kivüli filmekről beszélük, akkor azok a 'művészfilmek'.
Kedvencek: Buffallo 66, Kika, és még egy csomó olyan ami már elhangzott, de nem mondom újra.
Ha mar muveszfilmekrol..latta vki a POLA X cimzettel ellatott vmit...egyszeruen padlot fogtam ...ezt a rendezo egy artfilm parodianak szanta...igazabolannyira fos, hogy mast nem birok elkepzelni..konyorgok irjon mar aki latta s vesezzunk nevetve egyutt..
Hana Bi!!! Hana-Bi!!!!!
naggy kedvencem, örülök, hogy említettétek! (Tűzvirágok)
A szintén említett Elveszett gyermekek városa szintén egy különleges darab.
A Picasso meg kurvajó, de télleg nem művészfilm, ha használhatom még itt ezt a szót :-)
Cseresznye íze? Hm? Mit szóltok hozzá?
Az Odüsszeusz tekintete is elég "művész", bár nem kedvenc-
Jaques Tati: Playtime =búber.
Attól, hogy lehet nevetni egy filmen, attól még nem esik ki a "művész" feliratú edénykéből.
A Picasso... tele van pl. kullt. intertextussal. (Na jó, ettől nem lesz műv. film, de hát ezek milyenek?)
Egyébként se érthető a "művészfilm" kategória. Na meg nem is fontos.
Hosszas keresgélés után találtam erre a topicra. Megpróbálom feléleszteni, bár az a tapasztalatom, hogy még ebben a fórumban sem igazán nyerőek a tényleg kulturális témák.
Épp ezért azt gondolom, a 'rétegfilm' használata a 'művészfilm' helyett nem is rossz gondolat. Jó, tudom, hogy az még nem szükséges, és nem is elégséges feltétele annak, hogy valami igényes-e vagy sem, hogy csak egy viszonylag szűk réteg szereti, de azért általában elég szoros kapcsolat van e két jelenség közt nem? ;)
Akkor most jöjjenek kedvencek:
- 8 és 1/2 nő /P. Greenway/: őt néha szeretem, néha nem értem, néha unom, ezt a filmjét viszont nagyon élveztem. Kedves kis erotikus mese. Éljen a hedonizmus!
- Macskajaj /E. Kusturica/: Bűbájos egyszerű emberek, akik szintén tudják, hogyan kell élni.
- Kutya éji dala /ki is?/: mert imádom a 80-as évek magyar underground zenéjét. A blue box nyomta néha, amikor még létezett :(( , meg a Duna tv szokta időnként.
-Mindent anyámról /P. Almodovar/: miután megnéztem, újra rá kellett jöjjek, nincsenek igazi érzelmeim, és emberi kapcsolataim.. :) v. :( ?
-Trainspotting /D. Boyle/: lehet egy drogos kultfilmet nem szeretni? :)
A kertben-t kb. 3-4 évvel ezelőtt láttam, úgy emlékszem, nem dobtam hanyatt magam tőle. Az biztos, hogy már semmire nem emlékszem belőle..
Na most sasolok, vannak-e még errelefelé olyan elvetemültek, akik pont ide akarnak írni..
Láttam az új Linch-filmet, és annyit tudok róla mondani, hogy meglepő. De ez másképp meglepő, mint a többi filmje volt. Egész őszintén valami egészen másra számítottam, de tetszett, amit láttam. Többet nem akarok mondani, mert lelőném a film lényegét, de nézd meg, aztán számolj be róla, hogy hogy tetszett!