Keresés

Részletes keresés

tzozo Creative Commons License 2002.09.02 0 0 339
Mindenképpen az "olcsóbbik", Karl Böhm-ös felvételt javaslom, a Marriner-est nyugodtan hagyd a polcon. Még ennél is jobbat akarsz, akkor Klemperer vagy a '39-es Thomas Beecham, de az utóbbit csak akkor, ha már ismered a művet.
Előzmény: PETYUS (310)
Macika Creative Commons License 2002.09.02 0 0 338
Stevie

... és Te kinek a pártján vagy?

Én már nem merek állást foglalni, aki ügyes megtalálja a hozzászólásaimat, és megtudja, miért nem. :c)))

Előzmény: stevie wonder (337)
stevie wonder Creative Commons License 2002.08.30 0 0 337
Nezzetek csak bele ebbe a topikba! Igaz, hogy egy autos forumbol van es a cime "Kozuti ellenorzes", de ezt a topikot is erinto dolgok vanna benne. Egesz elkepeszto...

http://www.nethirlap.hu/forumengine.php?par=1&topic=406

Benno Creative Commons License 2002.08.08 0 0 336
"Senki nem hallgat komolyzenet?"

dehogynem! és beszélgetünk is rola a "Kit és mit szeretek a klasszikus zenében" c topikban :)

Előzmény: pasa_ (334)
Lórien Úrnője Creative Commons License 2002.08.08 0 0 335
Én néztem az Új Világ szimfóniát, de én is csak felvételről. Még behatóbb tanulmányozásnak nem vettem alá, de szerintem a felvétel volt rossz. Egyébként szerintem jól játszották.
pasa_ Creative Commons License 2002.07.26 0 0 334
Senki nem hallgat komolyzenet?

Tavasszal voltam McCartney Liverpool oratoriuman a Vigadoban. Hatalmas elmeny volt.

Mas: a kozelmultban volt a fesztivalzenekaros "Uj vilag" a Hozok teren meg a tv-ben. A kozvetitest neztem, valahogy nem volt jo az egesz. Nem tudom hogy a kozvetites tette olyanna, vagy a zenekar jatszott gyerul -- volt valaki eloben?

Pasa

PETYUS Creative Commons License 2001.09.15 0 0 332
Természetesen ezt is ismerem, csakúgy, mint a másikat, és persze fogalmam sincs, hogy micsoda.
Érdekes, hogy a nálunk_közönségesnek_tekinthető félhang_nélküli_pentaton hangkészlete van (ezért is gagyi a basszusa, mint ahogy írod is, F pl. egyáltalán nem kéne bele), nem pedig japán pentaton, amit pl. l, t, d m f szolmizációs hangokkal lehetne leírni.
Előzmény: neofrix baszmacs (331)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2001.09.15 0 0 331
Pár hozzászólással ezelőtt kértem, hogy aki tudja
ennek a zenének a címét, az világosítsa meg az agyamat.

Mindeddig nem sikerült az azonosítás, de a kapott tippek nagyon érdekesek voltak, és köszönet értük.

Közben leírtam egy másik "ismerem, de fogalmam sincs, mi ez" zenét (a basszus tragédia - ennyi tellett -, csak azért hagytam benne, hogy nagyjából megadja a hangnemet és az ütemet).

Reflexből azt mondanám, hogy könnyűzene, de ez egy japán darab: nem vagyok biztos benne, hogy ott hasonlóan értelmezhető a könnyűzene fogalma. A dallamról két dolgot tudok. 1.) a hatvanas években már megvolt. 2.) Ha egy japán túristacsoport elkezd együtt énekelni, tíz az egyhez fogadhatsz, hogy ezt a dalt énekelik. Ha van kedved, itt hallgasd meg.

mya_tom Creative Commons License 2001.09.15 0 0 330
Én sajnos nem ismerem fel ezt, de nem rossz, határozottan... :o) Viszont nagyon érdekelne a többi rejtvény :o)
Előzmény: neofrix baszmacs (329)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2001.09.10 0 0 329

Sziasztok zenészek!

Még sosem írtam ebbe a rovatba, csak most, hogy segítségre van szükségem. Szép dolog, mondhatom.

Van egy zenemű, aminek csak a dallamát ismerem, de fogalmam sincs ki írta és mi a címe. Mutattam a barátaimnak, a dallamot mindenki ismerte, de semmi több. (Ebből is látható, milyen barátaim vannak ;-)

Más nem jutott eszembe, lekottáztam, ahogy tőlem tellett. Az eredményt meghallgathatjátok itt.

Ha valaki ismeri a mű adatait, kérem ne tartsa titokban!

Ezt a hozzászólást több zenei rovatba is beleteszem, mert nem tudom igazán, hova való. De jaj azoknak, akik pozitívan reagálnak, mert van még néhány zene, amit évek óta nem tudok azonosítani...

Jókat!
neofrix

pasa_ Creative Commons License 2001.06.15 0 0 328
McCartney Standig Stone c. alkotasatol kinek mi a velemenye?

Pasa

kobbold Creative Commons License 2001.03.19 0 0 327
Egy ismerősőm csellóját lopták el a lakásából, kifejezetten e szándékkal mentek, mint megállapítható volt. Mindenféle fórumon, mindenek előtt nemzetközieken kellene megszellőztetni a dolgot, és ezt a linket: http://www.nexus.hu/altefiol//Mkc.html
Tudtok segíteni ?
daunerni Creative Commons License 2001.01.17 0 0 326
Kedves barátaim - az ilyen felhívásokat szívesen közli a Café Momus.
Dear Corydon, írj, ha úgy gondolod!
daunerni@momus.hu
Előzmény: Corydon (318)
Macika Creative Commons License 2001.01.14 0 0 325
Bocs, úgy látszik elhumorizáltam a dolgot, kedves kolléga. Tényleg nem éreztem az iróniát, tehát énbennem van a hiba. De a vicc azért jó, nem?
Előzmény: Josephus Lupus (324)
Josephus Lupus Creative Commons License 2001.01.13 0 0 324
Az "elsősorban" megfogalmazás tette pontosan azzá a szöveget, ami: ironikus hangvitelű segítségkérés.

Ha valahol netán hiányoznak minden szólamból emberek, akkor is lehet, hogy nagy szükség van rájuk. Függetlenül attól, hogy a szopránban "csak" egy, míg a basszusban 4, s itt kiemelném, hogy a "csak" idézőjelben volt: ahogy egy zenekarban is meg van határozva minden, hogy hány hangszer tartozik egy szólamba, addig a kórusnál sem mindegy, hogy milyen arányban vannak a szólamok - jóllehet, ha a kórus ügyes, és/vagy képzett énekesekből áll, könnyebb kidolgozni az arányokat -, hiszen 8 tenor mellett nem biztos, hogy elég 3 basszus, és 5 szoprán, míg az is lehet, hogy annak ellenére, hogy a tenor nagy létszámú, esetleg több ember kell bele.

És még nem zárható ki a "morzsolódás" tényezője sem: ha új ember jön, nem biztos, hogy marad is. Vagy közbejön valami, és kilép a kórusból. Ezért szokott egy kórus újra és újra megújulni. Különben is: senki nem örökéletű, a hagyományokat valakinek tovább kell (vagy kéne) vinnie. Az általad felsorolt zenekarok közül van olyan, ami nem akkor indult, mikor a rokonaid és Te elkezdtetek bennük játszani, s nem is akkor lesz végük, mikor a rokonaid vagy Te már nem játszotok bennük (remélhetőleg), hanem valaki elkezdte, és valaki folytatni fogja. Gondolom az Erkel Ferenc Kamarazenekarnak sem akarnak véget vetni a sógornőd és az alapítók, csak azért, mert "kiesnek" az emberek.

Mert a kultúrát így igazi dolog a következő generációkra hagyni, nem CD-n, kazettán, videón és egyéb hordozókon.

A kultúrát - szerintem - közvetlenül ("érezve az izzadtságcseppeket") átélve a legkönnyebb szeretni.

Üdv: Josephus Lupus,
csellista, énekes, zeneműkiadó és zenei menedzser

Előzmény: Macika (322)
Macika Creative Commons License 2001.01.13 0 0 323
Azért, ha nagyon keresgélünk egy vegyeskarban, akkor lehet még találni néhány mezzot, vagy baritont is.

De ezzel tényleg befejeztem, nem jött be...

Bocs még egyszer.

Előzmény: Macika (322)
Macika Creative Commons License 2001.01.13 0 0 322
Bocs, nem megbántani akartalak.
Édesanyám és édesapám, apósom is énekel énekkarban, ráadásul édesanyám születésem előtt óta (>35 éve) énekkarvezető. Sógorom a Liszt Ferenc Kamarazenekarban brácsázik, a sógornőm alapító tagja az Erkel Ferenc Kamarazenekarnak. Feleségem a MATÁV Szimfonikus Zenekarban játszik. Ja, és mellesleg a MÁV Zenekarban brácsázok.

Tehát nem kifigurázni akartam azokat, akik énekkarban énekelnek.
Csak – lásd be – kicsit furcsa volt a fogalmazásod az „elsősorban” után felsoroltad az egész vegyeskar szólamait.

Előzmény: Corydon (321)
Corydon Creative Commons License 2001.01.13 0 0 321
Kedves Macika,

nem "nagyjából majdnem merítettük ki" az énekkar fogalmát, hanem -- vegyeskar lévén -- teljes mértékben. :-)

Sajnálom, hogy csak azt vetted komolyan, ami viccnek volt szánva, legközelebb megpróbálok majd egyértelműbben humorizálni, és többszörös :-)-val fogom erre felhívni a figyelmet.

Ettől függetlenül, ha lenne ismerősöd, aki szívesen jönne, szólj neki, kérlek. Köszönöm.

Üdvözlettel:

Corydon

Előzmény: Macika (319)
Macika Creative Commons License 2001.01.13 0 0 320
> Sokakkal ellentétben én nem tartom rosszank, hogy az áruházak polcain párszáz forintért lehet vásárolni komolyzenei CD-ket.

Hogy ez mennyire így van, legye elég példa a Naxos kiadó CD-sorozata. A német Aldi (és egyéb) áruházak polcai fillérekért lehet kapni. Pl. Jandó Jenő feljátszotta a Naxos-sal majd a teljes zongorairodalmat (némi túlzással).

Arra, hogy az ember megismerjen egy zeneművet, teljesen elegendő egy ilyen „filléres” befektetés. A műkedvelőknek eleinte úgysem jelentkezik különbség két előadás között. Aztán ahogy kezd beérni a zenei izlés, úgy alakul a zenei igényesség is.
De engem valahogy a kiütés kerülget (gyakorló zenész vagyok), amikor egy sznob elkezd fikázni egy olyan CD-felvételt, ami amúgy nagyon jó, de nem világsztárok játszanak rajta, szemben egy olyannal, amin csillaghullás van. Közben egy dúr hangsort nem tud megkülönböztetni egy moll skálától. Brrrrrrr.

Előzmény: kerékpár (307)
Macika Creative Commons License 2001.01.13 0 0 319
> Elsősorban tenor, basszus, alt, valamint szoprán szólamba keresünk...

Ezzel nagyjából kimerítettük (majdnem) az énekkar szólamait.

Erről egy vicc jut eszembe:

Apróhirdetés:
Világhírű vonósnégyes keres 1. hegedűst, 2. hegedűst és csellistát.

Ez nem azért írtam, mert brácsás vagyok... :c)))) (pedig tényleg....)

Előzmény: Corydon (318)
Corydon Creative Commons License 2001.01.13 0 0 318
Kamarakórusba énekes kerestetik!

Szervusztok!
A Sonantes Kamarakórus kb. ötéves, (egyelőre) kis létszámú, fiatalokból álló vegyeskar. Elsősorban tenor, basszus, alt, valamint szoprán szólamba keresünk jó hallású énekeseket:-). A próbák szombat délelőttönként vannak, egy belvárosi gimnáziumban. Kedvcsinálónak íme a legutóbbi (karácsonyi) koncertünk műsora:

Liszt F.: Chirstus ist geboren
Jerusalem, surge (gregorián)
Hodie Christus natus est (gregorián)
Ave Mater, o, Maria (lauda)
Dies est laetitiae (gregorián)
L. Viadana: Exsultate iusti
I. Sztravinszkij: Ave Maria
M. Reger: Und unser lieben Frauen
F. Poulenc: Salve Regina
Jankovics L.: Missa Adventus
C. Monteverdi: Confitebor tibi, Domine

Jelentkezni, infó, tippek stb.:
yala@uze.net
06-30-250-7069

Előre is köszönöm segítségeteket.

Corydon

BZoltan Creative Commons License 2001.01.12 0 0 317
Ehhh... hallgatom Dvorak 9. szimfoniajat (Uj Vilag) Sir Georg Solti vezenyletevel a Chicago Symphony Orchestra eloadasaban es a topiccimben feltett kerdes jutott eszembe :)
Hat persze hogy van es nagyon jo...

z

golana Creative Commons License 2000.12.19 0 0 316
Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni! Nem tudjátok véletlenül, hogy mikor és hol lesz Adventi koncert budapesten a karácsony elött?

Köszi!

nemisbéka Creative Commons License 2000.12.08 0 0 315
Merci, merci, merci :). Amúgy szia. Nem ma, szeptemberben, de azért köszi. Karácsonyra csak opcionálisan áll fenn, később is aktuális, úgyhogy akár mélben is, de megköszönnék egy ajánlatot vagy kettőt :). Pusz:

nemisbéka

Előzmény: stevie wonder (314)
stevie wonder Creative Commons License 2000.12.08 0 0 314
nemisbeka,

persze karacsonyra kellene, mi? Sajnos csak 22-en megyek haza, az meg mar akkor keso. Ugyanis otthon van egy Penguin Guide to Classical CD`s konyvem, ami (foleg a neves Gramophone recenzioi alapjan) eleg sok lemezt leir: egy-egy munel altalaban 3-4 lemezt is ajanlanak. Tapasztalatom szerint ezek tobbsege Magyarorszagon is elerheto.

Egyebkent happy nameday! (Ma tartod?)

Előzmény: nemisbéka (312)
PETYUS Creative Commons License 2000.12.08 0 0 313
Lehet hogy vannak, de azok a boltok nem esnek az utamba.
Előzmény: nemisbéka (312)
nemisbéka Creative Commons License 2000.12.08 0 0 312
Köszi, de mindenképpen cd-n kéne. Petya, esetleg boltban kapható verziók lennének?
pasa_ Creative Commons License 2000.12.07 0 0 311
CD-n? Szvsz kicsit varsz, es megjelenik dvdn (vagy tan kozben ki is jott.) Egy-egy szimfoniaert kicsit vastag 25 dolcsi, de egy operanyi adagert mar nem is rossz kiadas. Par honapja vettem Don Giovanni-t azon igencsak szepen jatszanak es enekelnek.

BTW, egy tetel dvd-ben jott harom erdekes darab, a fentebb irt, mellette a Les Miserables 10th Anniversary meg a Deep Purple tavalyi Albert Hall-beli szimfonizalt koncertje, hat igen nehezen tudnek sorrendet allitani kozejuk. Volt ugye a vita hogy mia a komolyzene es mi nem, veelki segtene kiszortirozni, hogy ha esetleg ezek kozul valamelyik nem az, akkor miert nem, es a tobbi miert igen? Vagy ha egyik sem, akkor tenyleg mi? :-)

Pasa

Előzmény: nemisbéka (309)
PETYUS Creative Commons License 2000.12.06 0 0 310
Pl. ez egy 1964-es felvétel, jónak tűnő szereposztásban, a Folio CD-postánál:
http://www.folio.hu/info/041000/I417881.HTM

Ez se lehet rossz, a felvétel is újabb, de drágább is:
http://www.folio.hu/info/022000/I226421.HTM

Van még egy ígéretes az előző kettő közötti árban:
Gundula Janowitz, Nicolai gedda, Walter Berry, Lucia Popp
CD rend. sz: 34141-1 ár: 8240 Ft

Előzmény: nemisbéka (309)
nemisbéka Creative Commons License 2000.12.06 0 0 309
Komolyzenéhez értők, a segítségeteket kérném. A Varázsfuvolát szeretném megvenni, minőségi előadásban és kiadásban. Valaki írja meg please, hogy hol lehet és milyet. Köszi!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!