Kedves Raguza!
Most meg már jól elmegyek haza, de mutatok én is egy linket, itt mindent megtudhatsz. Világos, érthető, egyértelmű, használható.
Sok sikert!
És jó hétvégét!
Hadd idézzek egy klasszikust: "Erre azért még kerül ugye egy kis vaj színű árnyalat?
1.A libárilis értékektől sohasem távolodott el az SZDSZ (a távolódó az egy másik párt). Amiről most szó van, az az, hogy a párt kommunikációjában nagyobb hangsúlyt kell adni a libárális értékeknek, mint eddig. Ez például a piacgazdaság helyeslését jelenti (lásd a "Szakad az SZDSZ" topicot.).
2.Az az antikommunizmus ami fölött már két éve is eljárt az idő, nem Demszkytől hallható, hanem pl. Kövér Lászlótól. A mostani üzenet arról szól, hogy az SZDSZ "nem az MSZP kisöccse". Más az értékvilága, és más az arculata, hiába próbálja egybemosni a két pártot az egyesült jobboldal.
3. "Az MSZP a múlt." duma szerintem is maflaság. Remélem erről rugalmasan lehátrálnak a fiúk. Az viszont igaz, hogy a Fidesz-MPP nem a jövő.
4. Utolsó megjegyzéseidet ugyi magad sem gondolod komolyan, csak követed pártod irányvonalát?
Szerintem nem vezet szakadáshoz ez a mostani disputa (amiről Raguza Tasztaltárs "szerintem" szintű megközelítéssel beszélt). Ettől persze még lehetnek véleménykülönbségek a vezetők között, de ezek nem hiszem, hogy koncepcionálisak. Ha jól emlékszem, a nemrég meghirdetett új stratégia esetében csak Bauer T. hangját lehetett hallani, mint különvélemény. De ez korábbi kérdésedknél is gyakori volt. (Ez nem pozitívum/negatívum, csak ténymegállapítás).
A párbeszéd/véleményütköztetés alapján kialakított konszenzusos stratégia ellenkezője a magát karizmatikus vezetőnek tartó egyszemélyes pártvezetés által kialakított stratégia, aki mögé a tagság birkasorban felvonul és fordul amikor kell.
Megint nem mondom, hogy egyik a tökéletes, vagy a másik, de részemről nem szeretnék birka lenni - inkább vitatkozom és győzzenek meg.(Ha tudnak!!:-) )
1. kérdésedre a válasz: nem mindig. Van amikor pl. dolgozom.
Másrészt az SZDSZ világ életében vitatkozós párt volt. (Mellesleg számomra ez vonzóbb, mint az egyetlen helyes irányvonal szajkozása, noha tudom, hogy PR szempontból nem mindig szerencsés a nyilvános polémia.) Ugyanakkor abból, hogy Horn Gábor és Bauer Tamás nem értenek egyet valamiben, sok mindenre lehet következtetni, de arra azért túlzás, hogy szakad a szadi.
2. bekezdésedet egész egyszerűen nem értem. Főleg azt nem, hogy hogy jön ez ide. Pláne nagybetűs kiemelésekkel.
JA!!! Eszembe jutott. Hogy minden pártnál vannak [b]hirtelen[/b] véleményváltások, de azt csak a szadin kérik számon a kritikusok... Persze mindenki egyformán megérdemli, ők is.
De a sok rossz párt közül így, romlófélben ez a legkevésbé rossz.
Mindegy. Fagyasztással sokmindenen lehet segíteni...
"A liberális értékekhez való visszatérés szlogen azt is jelenti, hogy attól ez a párt eltávolodott. Mikor? És ezért kik a felelősök?"
Akkor, amikor eltávolodott az eredeti szellemet képviselőktől (pl. Kis János), a felelősök pedig a valaki által "pragmatikus"-nak mondott szárny képviselői. Talán ezek közül Kuncze a legmarkánsabb...
"Körülbelül két évvel ezelőtt Demszky, aki most újra meghirdette az antikommunista programot, azt nyilatkozta, hogy az antikommunizmus ideje lejárt. Hoppá! És nem tette hozzá, hogy ez csupán két éves pausa volna."
Akkor biztos mások voltak a kommunisták, vagy a pártérdekek. Ez a politika.
"Én nem kedvelem Bauer Tamást..."
Én igen.
"Az MSZP a múlt - hangoztatják az SZDSZ vezetői. Aha. És mi volt négy éven keresztül? Nyilván jó volt..."
Érdekes, hogy akkor is pont azok ellenezték a koalíciót, akik most haladnak a kirekesztettség felé (pl. Hack), az eredeti értékek képviselői.
A liberális értékekhez való visszatérés szlogen azt is jelenti, hogy attól ez a párt eltávolodott. Mikor? És ezért kik a felelősök?
Erről nem hallani, csupán arról - s arról is azok szájából, akik eddig is vezették az SZDSZ-t -, hogy szemben állnak az MSZP-vel.
Körülbelül két évvel ezelőtt Demszky, aki most újra meghirdette az antikommunista programot, azt nyilatkozta, hogy az antikommunizmus ideje lejárt. Hoppá! És nem tette hozzá, hogy ez csupán két éves pausa volna. Én nem kedvelem Bauer Tamást, de megértem, ha utál segget csinálni a szájából.
Az MSZP a múlt - hangoztatják az SZDSZ vezetői. Aha. És mi volt négy éven keresztül? Nyilván jó volt, hiszen - ha jól értelek - ahol ott az SZDSZ, az jó, legyen szó parlamentről vagy kormányról. Ha nincs ott, félni kell.
Nem, barátom, nem volt jó és nem kell félni. Kicsit szokatlan lesz, kicsit más lesz - nekik, de alapvetően változatlan marad. Mert amikor ott volt, az is ilyen volt. Az SZDSZ nem tett hozzá és - a pártközeli 112 milliót leszámítva - nem is vett el belőle.
Polgári kormányunk családbarát és 2000-ben is legtökéletesebb költségvetése nyomán nem csak a kisebbségért emelt szót MB, hanem a többségért!
Magyar Bálint a szegények helyzetéről
Nyíregyháza, 1999. november 12. (MT) - A kormány jövő évre tervezett,
költségvetéssel kapcsolatos intézkedései a legelesettebb, legszegényebb társadalmi
rétegek helyzetét még kilátástalanabbá teszik - hangoztatta Magyar Bálint pénteken,
Nyíregyházán tartott sajtótájékoztatóján.
Az SZDSZ elnöke úgy vélte: a Fidesz által irányított kabinet a támogatási célú központi
költségvetési forrásokat nem a legrászorultabbak helyzetének a javítására fordítja.
"Fogalmazhatna úgy is, hogy a kormány nem a szegénység, hanem a szegények ellen küzd" - mondta.
Magyar Bálint a véleményének igazolására a személyi jövedelem adó sávjainak, illetve a
családi pótlék összegének változatlanul hagyását, a visszaállított gyermekgondozási díj
feltételrendszerét, és a munkanélküli járulék idejének csökkentését említette.
Kifejtette: az szja-kulcsok változatlanul, illetve ahhoz kapcsolódóan a valós inflációsmérték
figyelmen kivül hagyása számításai szerint legalább 0,5 százalékos adóteher növekedést
jelent, s ez különösen az alacsony jövedelműeket sújtja.
Birálta azt is, hogy a családi pótlék emelése helyett adókedvezmény levonására lesz mód,
amit - mint hangsúlyozta - a családok közel egyharmada alacsony jövedelme miatt nem tud
majd alkalmazni, nem lesz ahhoz megfelelő adóalapja. A gyermekgondozási díj újbóli bevezetésénél - folytatta Magyar Bálint - ugyancsak a
legelesettebbek kerülnek hátrányba, mert a jogosultságra vonatkozó 180 napi biztosítási idővel
sokan nem rendelkeznek közülük, ráadásul kis keresetük sem teszi lehetővé a gyed
vállalását, hiszen megélhetésükhöz minden fillére szükségük van.
Végül a pártelnök a munkanélküli járulék idejének csökkentéséről szólva kiemelte: még
közmunkavégzésre sincs elegendő lehetőségük az állástalanoknak, hiszen jövőre a kormány
nem növeli annak központi forrását, s az ellátásból kikerülők szociális segélyezéséhez sem
ad kellő mértékű ellentételezést az önkormányzatoknak.+++