Nos kedves Lupone, talán azért hiszed hogy a foxiknak "kényeskedős nevük" van, mert még nem láttál olyan foxit, amelyik a "hivatásában dolgozik". Amint azt biztos tudod a terriereket kotorékozó-ebeknek hívják, és ha ezt a "foglalkozást űzik", biztosan nem "kényeskedős a nevük", mivel kotorékozás közben a kutyára csak erélyesen lehet rászólni. És most jön a tapasztalatom, hogy részben miért is van igazad.
A jelenlegi kutyánk egy veterán kotorékozó-foxi. Nagyon jól végezte a munkáját, csak már egy kicsit kiöregedett(3 éves koruk után elvesztik azt a lendületet, ami addig ösztönösen jön belőlük)
Így bekerült hozzánk, a városba, ahol nagyon jól érzi magát, ám megváltozott. Na most figyelj! Ha valami nem tetszik neki, KÉNYESKEDIK! Nyöszörög, dörgölődzik mindenhez, majd felül a foteljába, és nekünk hátat fordít.
Lehet, hogy a városi foxik kényesek, és ezért van kényes nevük, viszont a Vőlegényem előző foxijának a neve Satu volt, amit azért kapott, mert olyan fogása volt, mint a satunak. További foxi nevek, amiket én nem sorolnék a kényes kategóriába:
Gengszter
Killer
Gyökér
Fogod
Vörös stb.
Nos kedves Lupone, talán azért hiszed hogy a foxiknak "kényeskedős nevük" van, mert még nem láttál olyan foxit, amelyik a "hivatásában dolgozik". Amint azt biztos tudod a terriereket kotorékozó-ebeknek hívják, és ha ezt a "foglalkozást űzik", biztosan nem "kényeskedős a nevük", mivel kotorékozás közben a kutyára csak erélyesen lehet rászólni. És most jön a tapasztalatom, hogy részben miért is van igazad.
A jelenlegi kutyánk egy veterán kotorékozó-foxi. Nagyon jól végezte a munkáját, csak már egy kicsit kiöregedett(3 éves koruk után elvesztik azt a lendületet, ami addig ösztönösen jön belőlük)
Így bekerült hozzánk, a városba, ahol nagyon jól érzi magát, ám megváltozott. Na most figyelj! Ha valami nem tetszik neki, KÉNYESKEDIK! Nyöszörög, dörgölődzik mindenhez, majd felül a foteljába, és nekünk hátat fordít.
Lehet, hogy a városi foxik kényesek, és ezért van kényes nevük, viszont a Vőlegényem előző foxijának a neve Satu volt, amit azért kapott, mert olyan fogása volt, mint a satunak. További foxi nevek, amiket én nem sorolnék a kényes kategóriába:
Gengszter
Killer
Gyökér
Fogod
Vörös stb.
Barátaink kócos korcs kutyája : Lecsó
Ismerek egy szürke macskát : Hamu
Gyermekkori kuvasz kutyánk neve: Tisza
Mindhárom név magában hordozza az állat egyéniségét.
Szerintem várni kell és figyelni, milyen tulajdonságai lesznek. Mint pl. A Turbó vevű történet.
Az abádszalóki tűzoltók kutyája egy szabadulóművész, de mégsem hívhatják Kopárföld Dávidnak, túl hosssssszú, így egyszerűen csak Taxi a neve.
A szüleim kutyája Mocsok, becézve Mocsi, vagy Géza.
Ha nekem kutyám lesz, Max lesz a neve Maximillian Robespierre után. Merthogy Megvesztegethetetlen legyen.
Sziasztok! Igazándiból nem vagyok egy foxiszakértő, sok foxit ismertem, de mindegyiknek olyan kényeskedős nevet adtak, mint Yvette, Bonnie...
Ha keverék kutyusról lenne szó, nekem nagyon tetszik az a név, hogy Turmix.
Ami a kutyára illő nevet illeti, az én kutyám beceneve Cucu, mely alapján palotapincsinek, vagy yorkinak szokták gondolni, ezzel szemben egy böszmenagy németjuhász-kaukázusi juhász keverék kan. Tőle ered az itteni nevem is, mert mivel hasonlit a farkasra, gyakran Lupone-nak szólitom.
Két drótszőrü foxi lánykutyánk van, az egyik Polly, a másik Twiggy. Még aranyos név az "Egy kis foxi naplója" című könyv alapján: Dasenka. Voltak fiúk is: Jankó (mivel az anyuka hasában kitapintva akkora volt, mint egy babszem) és Zigóta. (ehhez nem kell magyarázat)Nem teljesen szabályos nevek ugyan, de nekünk tetszettek...
R_bendeguz nagyon eltatlálta, hogy a Fáni tacskónév. A mi két törpetacskónk: Fáni (Stefánia) és Polli (Apollónia). Tényleg: a Dezső milyen állatra jellemző név? Én ismertem egyszer egy karakán, erős testalkatú, zsömle színű tacskót, akit így hívtak. Nem rossz még a Zokni (szintén tacskószármazék volt, mancsán fehér 'zoknival'), vagy a Gyökér sem!
Vizsla-kopó keverék kutyám a Turbó nevet kapta, csak mert olyan jól tudott nekifutni a szőnyegen, amig az el nem fogyott alóla, majd a megálláshoz a hátsó felét használta. Vakargattam a fejem..."Olyan turbó ez a kutya...". Ráragadt.
Nem portáskának címezve, de egy rokonunk kutyáját (persze falun, ahol van értelme kutyát tartani) Portásnak hívják.
Én a következő neveket tudom javasolni:
lánynevek: Lédi (szép farkaskutya volt), Dorka (egy rokon vadászkutyája, magyar vizsla), Csoki (kis, fekete tacskó), esetleg Ludmilla
fiúnevek: Boldizsár, Berci, Frici, Dodó, Pici, Morzsa, a legkülönbözőbb fajtájú ebeknek.
Nekünk van egy törpe tacskónk, akit a törzskönyvi nevén szólitunk, ő Marci.
Ha nekem lesz kutyám, illetve én nevezhetem el, azt hiszem, a HEXACHLOROFEN nevet fogja kapni, ami jól becézhető Hexinek.
Sokáig Whyskinek akartam hívni a kutyámat, de akkor nem kaptam:o(((
A mi kutyánk a Szőrme névre hallgat (olykor), egyébként collie és a törzskönyvi neve Primus Bea. A Szőrme a feleségem találmánya és tökéletesen illik az ebre. Mellesleg volt egy macskánk, amelyik a Szalmiák névre hallgatott, egy másikat meg (fekete) Benton-nak hívunk jelenleg is.
Az én kutyámat Deminek hívják (illetve ez a neve - a törzskönyvben Apple Princess of Spring-Field áll). Úgyhogy ez a név foglalt.
Mellesleg kóborkutya három pontjával úgy nagyjából egyetértek, de egy pár dolgot kihagyott.
#1: Legyen rövid neve, leginkább a két szótagos a jó, de ha sokat kell hívogatni, akkor az egy szótag erre a célra jobb.
#2: A név hangjai véletlenül se hasonlítsanak valamely családtag (hívó)nevéhez, ugyanis ezt a kutyák könnyen összetévesztik (pl. Debbie - Demi; Laci - Paci stb.).
#3: Esztétikai szempontból a más állatra jellemző nevek nevetségesek lehetnek, ne adjunk kutyának pl. Dezső nevet vagy ilyesmi.
joint,
mit te szólsz az Elmó, Szusz, Blue, Firi, Dömper nevek valamelyikéhez.
All,
egy szálkás tacskó ismerősöm a Kesztyű névre (nem) hallgatott. Nagynéném keverék kutyái Sancho Panzaként szerepelnek az oltási bizonyítványban (most tartunk IV. Sanchónál).
r_b.
Ez a Fagyi nem az a Fagyi, az általam ismert példány Nagytétényben lakott számos társával egyetemben. Azért kapta a dicső Fagyi nevet, mert kistesóm, mikor előszőr meglátta a kutyut, imigyen kiáltott fel: Nééé, csoki-vanillia kutya!
(Nagyon édesszájú volt a tesó, és amiről csak lehetett, valami édességre asszociált, akkor éppen a fagylalt-korszakát élte...) Egyébként a Bobtail is, meg a Bearded Collie is hatalmas fazon, nagyon bírom őket.:)))
Caty, a Fagyi nem véletlenül a Margitszigeti stadionban liheg ilyen melegben? Ha igen, akkor ő egy Bearded Collie ("szakállas kolli") aki csak hasonlít a bobtail-re de van farkája. Jó fej és a név is király!
CyS
Hallottam egy foxi lányról, "aki" a Vrucli lévre hallgat. Nekem teccccik.
Ja! és volt egy kollégám, aki befogadott egy fekete kóbor kutyut. Állitása szerint az agyaggalambtól a templomtoronyig minden volt benne, de nagyon tartózkodó, hűvös és kimért volt. Ezért a KOVÁCS ÚR nevet kapta. :)))
De jó hogy ráakadtam erre a tropicra.
Én is olyan tanácstaln vagyok. Olyan klassz neveket találtatok ki, az én kutyusomnak is kéne egy név.
Az enyém még nem született meg, majd két hét múlva!!
Tehát: Cane Corso, kislány, kék szinű ( szürke ). Tudjátok az a kutya amelyik úgy néz ki mint a Nápolyi masztiff és akkora mint a Bullmasztiff. Mellesleg ennek a kettőnek a keverékéből tenyésztették ki a Cane Corsot.
Na.. ha tudtok segítsetek.
Szép, példaértékű név volt például a Zoltánfi Bundi Rózsika is.
Jelenlegi kutyáim a Zsömi (Zsömle, a színe után) és a Pocok Artúr (kölyökkori megjelenése alapján), de néha, főleg kerttúrás után a beszédes " Te büdös dög" névre is hallgatnak.