A Fidesz vezeto politikusainak határozott kívánsága ellenére sem hajlandó lemondani képviseloi mandátumáról Szabó Attila fideszes képviselo, aki nyáron botrányt okozott egy csopaki ABC-ben. A honatya ügyét a Fidesz frakcióigazgatójának eloterjesztése alapján vizsgálja a képviselocsoport etikai bizottsága. A párt vezeto politikusai tudtára hozták Szabó Attilának,hogy szerencsésebbnek tartanák, ha magától mondana le mandátumáról.A határozott kívánság ellenére Szabó Attila a képviselocsoport hétfoi ülésén felszólalt, és bejelentette: egyelore nem kíván lemondani. Lapunk információi szerint ma délelott ismét összeül a Fidesz-frakció etikai bizottsága a képviselo ügyében. A legtisztább az lenne, ha a képviselo maga vonná le a megfelelo következtetést - nyilatkozta lapunknak Isépy Tamás, az Országgyulés mentelmi bizottságának fideszes elnöke. A frakció - az alkotmány és a mandátum szabadsága értelmében - nem szólíthatja fel a képviselot a mandátumról történo lemondásra, legfeljebb kizárhatja Szabót a képviselocsoportból, ám ezzel még nem szunik meg a képviselo mandátuma - hangsúlyozta Isépy."
A nyomozást felfüggesztették, így most már sohasem derülhet ki, hogy használt-e Speed-et a képviselő úr. Mindenesetre rendeződni látszik az ügy. Várjuk az etikai bizottság ítéletét.
A Fidesz-frakció etikai bizottsága elé kerül Szabó Attila ügye
A Fidesz több vezeto személyisége szerint a közelmúltban botrányt okozó Szabó Attila fideszes képviselonek magától kellene lemondania parlamenti mandátumáról. A képviselocsoport etikai bizottsága szeptember elején tárgyalja meg Szabó ügyét.
"A Fidesz képviselocsoportjának etikai bizottsága a szeptember eleji siófoki frakcióülésen tárgyalja meg Szabó ügyét. A képviselot várhatóan elmarasztalják. A frakció etikai kódexe szerint a figyelmeztetéstol a képviselocsoportból való kizárásig terjedhetnek az etikai vétséget elkövetokkel szembeni szankciók."
Népszabadság, 57. évfolyam, 204. szám, 1999. augusztus 31., kedd
Tovább zötyögtem a gondolatmeneted mellett és rájöttem, hogy az egypártrendszernél már csak az egyszemélyes diktátor a jobb. Ugyanis ezekben az esetekben a nép egységes és mindig tudja hogy kit köll utálni! Ebből azt a következtetést vontam le, hogy a többpártrendszer csak a politikusoknak jó mert így sokfelé oszlik a felelősségük. ;-)
Szép kis elvek, mondhatom...
Szerinted müxik három fővel is a parlament?...
:-)
(meg ne kérdezd, ki az a három, mert választ csak hosszú gondolkodási idő után ígérhetek...)
Verekedos honatyaknak(?) semmi keresnivalojuk a Parlamentben,ivott nem ivott,lenyegtelen./Kulonben meg ne igyon.Plane,ha nem birja.:)/
Ami a koszorus kolto nevrokonat illeti
az mar egy mas teszta.Megkerdeznem:az
ilyen eleve hogy kerul be?Stilusat,
huzasait amulva nezem.Mindig azt hiszem,hogy ennel nagyobb baromsagot nem mondhat,nem csinalhat,de mindig sikerul enmagat felulmulni.
Kivele a gyopre,semmi keresnivaloja a
parlamentben.
Jól van no! Nem kell ezt a szegény fiút ennyire elítélni! A lónak nény lába van, mégis berugik, ha sokat iszik szegény. Nem szólva a Clintonról,ugye...
Más tészta a Kosztolányi, - ő ugyebár gyárilag fordítva van bekötve, szegény. Ő lehet a Pártban a család szégyene; - hogy miért rakták a kirakatba, talán még a mindentudó Vityka manó se tudja...
A keplet szerintem marhara egyszeru:ha a tortenet nem igaz,semmi baj,minden megy tovabb a maga utjan.
Ha a tortenet igaz /az/
egy valodi DEMOKRACIABAN a figura lemond
- ONKENT - es egy orokkevalosagra eltunik a politikai eletbol.
Kar,hogy ettol mi nagyon messze vagyunk.
Tömör válaszodból annyi derült ki számomra, hogy Keleti egy komcsi. Ezt a (sajátos, bár nem egyedülálló) véleményedet tudomásul veszem — bár felhívnám b. figyelmedet arra, hogy min. 1 SZVSZ-t (IMHO) megérdemelt volna. A kérdés továbbra is az, hogy mit tett vele és a megnevezetlen, rejtélyes -félékkel ez a derék, magyar ember, amikor "nem kímélte" őket? Rugdalta pl.??? Idáig csak arról olvastam a legváltozatosabb forrásokból, hogy magából hogyan sikerült tökéletes hülyét csinálnia. Azok alapján, amiket a TV-ben volt balszerencsém tőle elszenvedni, ehhez nemigen kellett különösebb erőt "kifejtenie"...
Nem olvastam végig teljesen a topic hozzászólásokat, de a több info kedvéért leírom, hogy feleségem szülőfalujában töltöttem az elmúlt hetet, ez a hely pedig Csopak. Nem álltam meg, hogy a hiressé lett FORUM élelmiszer diszkontban dolgozó ismerőst me ne kérdezzem az esetről.
Nos: a képviselő úr előző este az Anna bálon mulatott. Nem tudta, hogy került át Csopakra, de ott találta a reggel a híres "FAtehén" nevű kocsmában, ahol is 1/2 liter whiskey-vel oltotta szomját. Ezután lépett át a diszkontba és végezte el a többé-kevésbé jól feltárt sport tevékenységeket ill kommunistázta le az ott lévőket. Csak az 5. rendőrautóval kiérkező B.füredi rendőrkapitány tudta lecsillapítani.
Jól szájon kellett volna vágni, ott helyben oszt kísz ! Szerencsétlen rendőrök ott fostak - nem csodálom.
Segíts rajtam gyorsan! Milyen komcsi(ka)t nem kímélt ez a Dénes fiú?? Tudod, amíg táborokban voltam, nem olvastam újságot! Mi történt?? (Idáig azt hittem, hogy csak hülye, és most kiderül, hogy közveszélyes is??)
Ez 1 nagggyon-nagggyon veszélye eszme! Mert ha mexabadul az "ilyentől", akkor már csak + kell szabadulni az "olyantól" is, mint pl. ez a Kosztolányi gyerek, aztán majd jön az amolyan, mint egynémely senatorok, és a végén ki marad? Lásd még a dominó-elv fogalmát...
Ha valaki kimerültségtől így viselkedik, akkor az már egyféle elmebetegség.
Mit csinál majd egy tényleges válsághelyzetben?
A Fidesznek meg kell szabadulnia az ilyen képviselőtől. Recipe ferrum.
tudod, nekem attól van herótom, amikor elítélő mondatokat várnak tőlem olyan dolgok kapcsán, amiket minden normális ember elítél.
Elvárom ugyanis, hogy normálisnak tekintsenek, és ne kelljen ezt minden egyes alkalommal külön megerősítenem.
Ezért most sem teszem.
Ezzel szemben flood indul: megyek nyaralni, két hét múlva taláxunk. Addig is nem ignorálok, hanem nem vagyok, gyengébbek kedvéért... :)
csak vártam volna Tőled egy elítélő mondatot, de csak addig jutottál. lehetett volna más is. Én is megkérdezem, mit kell csinálniuk, hogy elítélj bárkit? Mondjuk a szombathelyi polgármester tettét (már ha igazak a vádak) elítéled? Vagy csináltak olyat a kommenisták meg liberálisok is, oszt kész?
Az ügy tisztázása érdekében talán részt vehetne a tisztelt képviselő úr egy vizsgálaton amely megállapítaná mi is okzta ezt a szerencsétlen "balesetet"
Egyébként én kezdeményezém az összes parlamenti képviselő ez irányu kivizsgálását.Öntsünk tiszta vizet a pohárba. Egyébként a leírtak egészen pontosan ráillenek egy "lejövöben" lévő emberre. (mármint amikor már nincs hatása az ajzószernek)
Lehet, hogy igen lehet, hogy nem , de érdemes elgondolkodni azon a mondáson, hogy "Ha valami úgy hápog mint egy kacsa úgy megy mint egy kacsa akkor az valószinüleg kacsa is."
Üdv
Tettenéréskor alkalmazható kényszer képviselővel szemben
Varga Gergely
A rendőrség előállíthatta volna a múlt héten egy csopaki élelmiszerboltban randalírozó Szabó Attila (Fidesz-MPP) országgyűlési képviselőt, aki az őt megillető mentelmi jog miatt a legfőbb ügyész értesítése után azonnal távozhatott volna a rendőrségről.
Ha az ügyészség döntése szerint szabálysértésnek minősül Szabó múlt heti rendbontása, a képviselő lemondhat mentelmi jogáról, ezután a rendőrség kivizsgálhatja az esetet, amelynek végén pénzbírságot szabhat ki rá - tájékoztatta lapunkat Isépy Tamás (Fidesz-MPP), az Országgyűlés mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságának elnöke. Amennyiben viszont az ügyészség úgy dönt, hogy garázdaság Szabó tette, a parlament dönt a képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről. Az Országgyűlés egyébként általában elfogadja a mentelmi bizottság felfüggesztésre vonatkozó javaslatát - tette hozzá Isépy.
Jogszabály mondja ki, hogy közvádas cselekmény elkövetésekor a rendőrség országgyűlési képviselőt is előállíthat, ha tetten érik az illetőt. Az előállításról azonnal tájékoztatni kell a legfőbb ügyészt, akinek kötelessége értesítenie a parlament elnökét, kérve az Országgyűléstől a honatya mentelmi jogának felfüggesztését. Ez esetben nem sérül a képviselő mentelmi joga, mivel az intézkedés így nem minősül büntetőjogi kényszernek.
Az országgyűlési képviselőket felelősségmentesség és sérthetetlenségi jog illeti meg. A képviselők felelősségmentessége általában az általuk tett nyilatkozatokra vonatkozik, és a mandátum lejárta után sem perelhetők addigi kijelentéseikért. A sérthetetlenségi jog pedig azt jelenti, hogy honatya ellen büntetőjogi kényszer csak tettenérés esetén alkalmazható.
Népszabadság, '99. aug.6.
"Szájer József, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője még az Országgyűlés szeptemberi munkájának megkezdése előtt, augusztusban kezdeményezi, hogy induljon etikai vizsgálat Szabó Attila hódmezővásárhelyi képviselő ügyében, aki botrányt okozott Csopakon egy ABC-ben – tájékoztatta lapunkat csütörtökön Mátrai Márta, a Fidesz frakcióigazgatója. Mátrai szerint Szabónak vállalnia kell a tettéért a felelősséget: egy képviselőnek minden körülmények között úgy kell viselkednie, hogy méltó legyen az Országgyűlésben és a Fidesz-frakcióban végzett munkájához."