Keresés

Részletes keresés

praclee Creative Commons License 2000.10.18 0 0 24
nemkell
Ém gondolom melyik iskola az.Szerintem ahol BLaca tanít(ott).
És mi a kettő között a különbség?:Lugassor Barka utca?Mert én a Lugas sort nem néztem már meg meg nem is tudtam mert nem volt kiírva hogy melyik az meg húztam el a belem nehogy bemérjenek:))

p-r-a-c-l-e-e
:)

Előzmény: nemkell (23)
nemkell Creative Commons License 2000.10.17 0 0 23
praclee:

A WT kolostor egyszersmind Sifu lakóháza is, tehát nem lehet csak úgy ki-be rohangálni. Szokott ott lenni nyáritábor, WT tanítványok is leginkább CSAK akkor mehetnek be. A kolostornak hívott rész egy nagy udvar, kínai jellegű árkáddal és egy alagsori edzőterem, kínai képekkel, WT újságcikkekkel, fesményekkel, hagyományos kínai fegyverekkel és a WT edzés segédeszközeivel.

Nem szeretném kiteregetni teljesen, hogy mi van ott, hiszén az Sifu magánügye. Te sem örülnél, ha valaki a lakásod tartalmát kiteregetné az interneten... A házban nem az a pompa van amire Te gondolsz (se teniszpálya, se úszómedence :). Egyszerű, de igényes berendezése van.

Katonatelep Kecskemét külvárosa, tehát közigazgatásilag hozzá tartozik ezért címezni is úgy kell: Kecskemét, Barka utca és Kecskemét, Lugas sor... Azt hiszem a telefonkönyvben is Kecskemétként szerepelnek a katonatelepi telefonszámok. (Ezért Kecskemét...)

A kecskeméti Wing Tsun tréningek nem ott zajlanak, hanem valamelyik kecskeméti iskola valamelyik tornatermében...

A kolostorban rendszeresen CSAK Sifu és a Wing Tsun instruktorok edzenek.

A sok kutya, a kevés kutya kölyke :) (Nagy feket, nagy fehér a kevés, a sok fekete a kölyök)

Minden jót: n-e-m-k-e-l-l

Előzmény: praclee (22)
praclee Creative Commons License 2000.10.16 0 0 22
Nemkell

hogy hogy is kezdődött az egész!

Ti kezdtetek el még anno beszélni Mádayról.Én addig nem is tudtam róla.Szóval nem halottam róla jókat.És aztán kiderült hogy megyek kecskemétre!Na erre velem madarat lehetett fogatni!Mert milyen nagy szó már (mármint nekem) hogy eljuthatok a WT kolostorba.Ekkor kezdtem el érdeklődni hogy nincs e ott vki hogy találkozzunk.Akkor nem jelentkezett senki.Pedig ott voltBlaca is:-((
Na szóval elindultam.De már tudtam hogy nem lesz könnyű mert már olyanokat hallottam itt hogy nagyon nehéz bejutni.És tök kalandosnak tarotottam hogy én most ott lehetek és hogy valahogy ha a kerítésen is de beláthatok!!!Aztán az a nagy köd ami volt.senki se tud róla nagyon messze van,stb.Szóvalk nagyon kezdett bűzleni a dolog.Meg aztán a PINGYI féle telefonhívás.Még gyanúsabb.Ja meg az a kétezernemtudomhány lápés amit naponta kb. 2szer megtettem:DD
Szóval csak ennyi.Aztán láttam a lakását meg ilyesmi.

Apropó
a kutya.Bár ezt nem ide kéne írnom hanem a másik forumra.Annyi kutya van ott hogy csak na.Szerencse hogy nem üldöztek meg:)))Pedig megtehették volna.Én akkor befutottam vóna az erdőbe:)Vgaxy Máday akarjaiba:-)))))

tehát én nem vagyok pipa Mádayra de nem rajongok érte.Még1szer ismétlem hogy csak annyit tudok amennyit itt elmondtatok meg amennyit olvasok,stb.
És még1szer elnézést aha ezzel téged vagy bárkit megsértenék lén igazán nem akarom!!!

praclee

PINGYI Creative Commons License 2000.10.13 0 0 21
toserve

Ma reggel a TV2-n voltak, ott álltam papírral, ceruzával, de szó sem esett róla, hol van edzés. Viszont megpróbálhatsz a TV2 fórumon érdeklődni, vagy emilt írni a TV2-nek.

Előzmény: toserve (20)
toserve Creative Commons License 2000.10.12 0 0 20
Sziasztok!

Egy keresem lenne: ha tudja valaki, hogy mikor es hol tart edzeseket Szabo Andras 6 danos kobudo-iaido mester, irja meg nekem.
Koszonet elore!

Bassman_ Creative Commons License 2000.10.12 0 0 19

Nemkell

Mit kell manapsag tudni egy 10. fokozatert?

Az a baj a ketelyeimmel, hogy nem biztos, hogy jo topicban vagyok veluk. Konnyen torkollhatna veszekedesbe, bar teged nem ilyen embernek ismertelek meg.

Osszeirtam ugyan egy tetemes listat a ketelyekrol (tavolrol sem mindet), de nem vagyok benne biztos, hogy hasznos lenne ide betenni. Szivesen is tennem, meg nem is. Gondolom erted, miert mondom ezt. Lehet, hogy te racionalisan gondolkozol egyes dolgokat illetoen, de ide teved egy VA jellegu legeny es annyi. Beindul az anyazas. Pedig csak egy baj van. Nem eleg tag latokoruek egyes emberek. Errol majd meg lehet, hogy irok a harcmuveszetek topicban.

Az osszeirt lista nem igazan kimeletes, ezert odzkodom valojaban a publikalasatol. Ennek ellenere emberi hangnemben irodott, tehat maximum a WT sovinizmussal allhat szembe. (nem reszedrol)

Egy kerdes. Oszinte valaszt kernek. Elfordit teged egy utes, ugy, hogy nem te fordulsz magadtol (ez nagyon fontos), s kozben nem inogsz semmilyen iranyba egy centit sem?
Elkepzelheto, hogy ravagod, `hat persze`, de ezzel meg nem biztos, hogy ket dolog alatt
ugyanazt ertjuk.

Előzmény: nemkell (18)
nemkell Creative Commons License 2000.10.11 0 0 18
PINGYI:

nemkell 10. fokozata sokmindent jelent és ugyanakkor semmit sem. Nem tudni, Bassman_ miért kérdezte, csak kiböki majd... Valószínűleg valami hülyeséget mondtam...

Biztosan késő van, de a mondanivalód többi részét nem pontosan értem :)

n-e-m-k-e-l-l

Előzmény: PINGYI (17)
PINGYI Creative Commons License 2000.10.11 0 0 17
Sziasztok!
Szép lassan átvándorolunk ide mind :)
De szerintem jó itt békésen és őszintén beszélgetni. Csak nehogy "Ő" is kisasolja ezt a topikot. :)

Nagyon érdekes dolog került szóba, ugye nem baj, ha beleszólok? Bár nem tudom, hogy nemkell 10 fokozata mit jelent, de velem is előfordult, hogy bizonytalannak éreztem magam, hogy biztosan ezt akartam-e. És sokszor rájövök, hogy csak azért keresek kifogásokat, mert az kényelmesebb, mint kitartóan dolgozni és tanulni. Hogy a kételyeim a saját tudatlanságomból fakadnak, és olyankor el is szégyellem magam saját magam előtt.
Már elég késő van, egyáltalán erről volt szó? :)

praclee Creative Commons License 2000.10.11 0 0 16
PINGYI
Most már én is itt bvagyok remálem nem baj!

nemkell
Melyikre nem válaszoltam?Én szivesen mindenre.

Jibiki
De jó neked én 5 forumon vagyok az "enyémen" a legkevesebbet mert oda nem jön a kutya se:(((((

Előzmény: Jibiki (7)
nemkell Creative Commons License 2000.10.11 0 0 15
Szia Bassman_!

Örülök, hogy látlak! Úgy néz ki, akinek herótja van Kijo baromságaiból és elborult elméjéből, no és az eldurvult "fekete" fórumból, az előbb utóbb betalál ide :))

10-es fokozatom van. Természetesen nem titkos. A WT pólómra is kivarrtam :))

De, voltak kétségeim, de azokat általában eloszlatták. A dolgot mindig vissza lehetett vezetni arra, hogy rosszul csináltam. Persze vennak szélsőséges esetek, amikor bizonyos technikák nem működhetnek... Satukéz és hegyomlás elvtársaknál. Gondolom Te nem ezekre a szélsőségekre gondoltál, tehát a válaszom sem ezekre vonatkozott. Őszintén szólva még van mit tanulnom, úgy gondolom, tehát lehet, hogy a haladottab technikák között esetleg még megtapasztalom az általad is kétellyel fogadot technikákat. Valami konkrétumra gondoltál, vagy miért feszegeted ezt a kérdést?

n-e-m-k-e-l-l

Előzmény: Bassman_ (14)
Bassman_ Creative Commons License 2000.10.11 0 0 14

Ugye nem baj, hogy ide is bekeredzkedem? :)))

Nemkell

Neked hanyadik fokozatod van? Persze abban az esetben valaszolj, ha ez nem indiszkret kerdes.

Neked voltak mar ketsegeid a WT egyes technikainak mukodeset illetoen? Csak oszinten.

Előzmény: nemkell (13)
nemkell Creative Commons License 2000.10.10 0 0 13
PINGYI:

Bocs, rövid leszek, mert rögtön elelszom, és nem vállalok felelősséget azért amit álmomban írok... :)

Ha van kedved cserélgethetünk eszmét, de most csak röviden ami eszembe jut:

Szerintem inkább fordítva van. Persze, hogy szó szerint értjük az alapelveket, de szerintem ez még így is sokmindent takarhat... Pl szembefordulás, meg középvonal... akár az egyidejűség is. Talán a folyamatosság az aminél tuti "nemkell" másra gondolni :))

Elsőre furcsán, esetleg hihetetlennek hangozhat, ez az általunk képviselt stílusok eltérő stratégiáján múlik (azt hiszem), de Wing Tsunban, a közelharc során (és ha Wing Tsun, akkor ha harc akkor közelharc) a szem kiiktatása azt jelenti, hogy a kezek/lábak kontaktusfelvétele után, szem akár csukva is lehet... Ezt egy két példán keresztül a legkönnyebb megérteni, fórumilag nem merülök bele...

Ha a hozzászólások aránya nem változik, akkor ez privát fórum lesz :))

Mára ennyi, jó volt "látni" Téged: n-e-m-k-e-l-l

Előzmény: PINGYI (12)
PINGYI Creative Commons License 2000.10.10 0 0 12
nemkell

Persze, hogy örültem neked, egyrészt nem számítottam rá, hogy bárki még rátalál erre a topikra, és veled már poénkodtunk a másik fórumon. Úgy gondoltam, ez feljogosít, hogy régi ismerősként üdvözöljelek! :)

Nagyon jókat derültem a vicceiden.! :)
Csupán hangsúlyozni akartam, hogy nem akarlak megbántani sem téged, sem a stilus-társaidat. Nekem is irtó rossz érzés lenne, ha az általam nagyon tisztelt senseiemről valaki mindenfélét mondana, akár van alapja, akár nincs.

Több kutyával pedig már biztosan nem kezdek :)

Minden világos és érhető, amit Sifu kolostoráról, lakóházáról írtál.

Az biztos, hogy aki beáll és nem csak nézelődik, nagyobb valószínűséggel visszajön legközelebb is. Sajnos nálunk nem kötelező beállni. A felnőttek így csak nézelődnek, de azt sem sűrűn. A gyerekek viszont rögtön beállnak és többnyire maradnak is. Nálunk most én vagyok az egyetlen felnőtt. :(

Úristen, remélem tudod, hogy csak vicceltem, amikor Sifu behálózásával óhajtottam a falakon belülre kerülni! :) Hááát, ha felesége van, akkor lehet, hogy vissza kell térnem a kutyusokhoz. Az én kutyám lány, magammal viszem. :)

Nagyon köszönöm a sok értékes infót, pont ilyesmire voltam kíváncsi! Körülnéztem az oldalakon is, és most már valami halvány fogalmam azért van, hogy milyen is lehet a WT. Nagyon más, mint amit én tanulok. :)

A stílust, fontos alapelvek jellemzik, úgymint a középvonal elmélete, az egyidejűség elmélete, a szembefordulás, a folyamatosság, stb...

Ha ezek szó szerint jelentik azt, ami az elnevezés, akkor ezek ismerős dolgok a számomra is. Csak lehet, hogy mi másképp nevezzük? Na meg a szem kihagyása az érzékelésből, valami ilyesmit nekünk is tanítanak, már ha az ugyanaz. Tudniillik, hogy mi csak az ellenfél szemébe nézhetünk, (sistermoon is kyos, ők pedig csk nyakra) és így kell érzékelni a támadást, erről van szó? Ha nagyon off-nak érzed, válaszolhatsz emilben is.

Üdvözlet

PINGYI

Előzmény: nemkell (11)
nemkell Creative Commons License 2000.10.09 0 0 11
PINGYI:

Szia! Kedves vagy, hogy így örülsz nekem, pedig nem is ismersz :))

Nem, nem volt félreérthető illetve azt hiszem nem értettelek félre. Bár amit írtam szóról szóra igaz (a kutyás dolog :), de én is próbáltam viccesre venni a figurát... Nem sikerült, hogy mentegetőzésre fogtad a dolgot?

Amit nem értettem és még mindig nem értek, az praclee hozzászólása(i). Ő azóta sem reagált kérdésemre...

Szóval a kutyáról még el kell mondanom, hogy több is van...

Nincs titkolózás. A Wing Tsun kolostor egyben Sifu lakóháza is. Nyilvánvaló, hogy boldog-boldogtalan nem jöhet mehet. A kecskeméti edzések nem ott zajlanak, hanem valahol Kecskeméten :)) A kolostorban, ami igazándiból tényleg nem kolostor, hanem inkább egy kínai jellegű udvar, egy hosszú, árkádos résszel és egy alagsori helyiség, edzőteremnek berendezve (fölötte lakóház). Itt egyrészt Sifu edz, másrészt az instruktori tréningek zajlanak itt, amik ugye nem publikusak. Oda nem csak "vadidegen", de még WT tanítvány sem nagyon járkálhat be. Évente egyszer van itt egy nyári tábor amin bárki részt vehet, aki WT-tag.

Katonatelep egyébként Kecskemét része. Tudtommal a telefonkönyvben is Kecskemétként található meg, azaz a "Kecskemét, Barka utca..." megállja a helyét, mint ahogy a "Kecskemét, Lugas sor..." is. A leveleket is így kell címezni... (Ezekbe praclee kötött bele...)

Az edzések körül sincs titkolózás. A hivatalos álláspont az, hogy aki meg akar nézni egy tréninget, az álljon be és úgy próbálja ki. Nem dobják az érdelődőt természetesen a sűrűjébe, hanem alap dolgokat mutatnak neki. Lépés fordulás, WT ütés, láncütés, és persze ez edzés végi statikus erősítések. Tényleg, én is azt gondolom, hogy ha az érdeklődő beáll és kipróbálja, nagyobb eséllyel visszamegy tréningezni, mint ha csak nézelődik... Ez mondom, csak ajánlás, tudtommal sokan eltérnek ettől és megengedik, hogy végignézzék a tréninget.

Egyébiránt Sifu tényleg nem túl öreg (31). Viszont lecsúsztál a becserkészéséről, mert a kyo-s combokkal szemben előnyben részesítette a Wing Tsun-ost és szombaton megnősült :)) Valami újabb ötletre lesz szükséged, a bejutáshoz :))

A Wing Chun, Wing Tsun, Wing Tchun, Ving Tsun és társai végülis egy és ugyanazon tőről fakadnak. Kínairól átírva, talán a Wing Chun a nyelvészetileg legmegfelelőbb, de ugye itt most nem nyelvészkedünk...

Sijo Yip Man amikor megalakította, a vingcsun szövetséget, akkor az Ő átírásában ez mint Ving Tsun Association szerepelt. (Ez a Ving Tsun, nem azonos, a Magyarországon most keletkezett Ving Tsun ággal!) Ezt később Sijo Leung Ting módosította, Wing Tsun-ra, hogy az általa képviselt ágat fémjelezze vele. Tehát a WT = Leung Ting Wing Tsun. Sijo éveket töltött azzal, hogy a Yip Man nagymestertől megtanultakat, ne csak "tudja", hanem értse is. Régi dokumentumokat és mestereket keresett meg, hogy minden mozdulat nyitját megtalálhassa. Sokan "vádolják" Őt, hogy megváltoztatta a vingcsunt, pedig Ő csak a gyökerekhez nyúlt vissza. Az kétségtelen, hogy a WT a legnagyobb vingcsun iskola pillanatnyilag. (Az irigység pedig nagy úr!) Magyarországon a Wing Tsun kung-fu tagok száma több, mint az összes többi kung-fu ág taglétszáma együttesen.

A WT (Leung Ting), WC (William Cheung), VT (Milan Prosenyica), VTc (Milan Prosenyica), stb mozgásanyaga, formagyakorlatai nagyon hasonlóak, külső szemlélőnek akár egyformának is tűnhetnek, de a formák értelmezésében jelentős kölönbségek is vannak.

Néhány szó a stílusról:

Védekezés:
Engedékeny, az ellenfél erejét elvezető védekezések. Nincs blokk. Nem elkelmazunk erő ellen erőt. A hangsúly inkább a sebességen van!

Támadás:
Erőteljes, dinamikus, elsősorban gyenge pontokra irányuló ellentámadások. Alacsony, "láthatatlan" rúgások.

A stílust, fontos alapelvek jellemzik, úgymint a középvonal elmélete, az egyidejűség elmélete, a szembefordulás, a folyamatosság, stb...

A stílus legfontosabb eleme, a chi sau (tapadós kezek) és a chi gerk (tapadós lábak). Cél a folyamatos kontaktus fenntartása, és ez alapján a szem kihagyása azt érzékelésből... Ez gyorsabb pontosabb válaszreakciókat tesz lehetővé.

Nem tudom mit járatom itt a szám, a neten sok info van a WT-vel kapcsolatban, amiket a "harcművészet képekben" topicon meg is találsz, de mivel az nagyon Wing Chun-osra sikeredett, íme három WT-s site:

A "központi" oldal,
egy budapesti klub oldala,
és egy vidéki...

minden jót: n-e-m-k-e-l-l

ui.: ha bármilyen WT kérdésed van, szívesen válaszolok privátban, hogy a többieket ne untassuk...

Előzmény: PINGYI (9)
PINGYI Creative Commons License 2000.10.08 0 0 10
nemkell

Most látom, hogy teljesen félreérthető, amit írtam. :)
Tudnod kell, hogy sem engem, sem pracleet nem azért izgat a Wing Tsun, mert jókat akarunk röhögni rajta, hanem a természetes kíváncsiság hajt. praclee kezdte azzal, hogy ha már Kecskeméten van, szívesen ellátogatna ebbe az iskolába, minden hátsó rossz gondolat nélkül. Ha már megszerette volna nézni, akkor bizonyára azért volt így, mert alapvetően tetszett neki, amiket látott hallott, olvasott róla. Szóval azért magyarázkodom itt órák óta, mert bizosítani szeretnélek a jóindulatom felől, hogy nem arra vagyok kíváncsi, melyik stílus jobb. A gyerekeimnek is ezt szoktam mondani, amikor szóba kerülnek más stílusok, hogy nem jobb vagy rosszabb, hanem más.

Előzmény: PINGYI (9)
PINGYI Creative Commons License 2000.10.08 0 0 9
Szia nemkell! :)

De jó, hogy te is idetaláltál! A végén ez egy jó kis topik lesz, csak szólni kellene stempinek is, hogy feléledt a topikja.

Én máris kérdeznék tőled, igazán barátilag, és teli kíváncsisággal. A másik topikon ezt nem nagyon lehetne. :(
Szóval keveset tudok a Wing Tsunról. Régebben láttam egyszer a tévében a Pagoda című műsorban róluk valamit, na de most aztán nagyon szégyellem magam, mert az lehet, hogy WingChun volt. Én sokáig nem tudtam, hogy ez két dolog. De felhasználhatnánk erre ezt a topikot, hogy merjünk kérdezni mások stílusáról. Szóval szerintem, az természetes, legalábbis kezdő szinten, hogy az embör gyereke nem sok más stílust ismer. Szóval, miért ez a nagy titkolózás Wing Tsun ügyben? Az előzményeket ismered. Arra is gondoltam, hogy talán a körülmények szerencsétlen összejátszása folytán sifu Máday sem értette, mit is szeretnénk pontosan, ettől aztán gyanakvó lett, amit én titkolózásként fogtam fel. Miért nem mehet le az ember egy edzésre megnézni, miért hangsúlyozta, hogy ha nem gondolja valaki komolyan az edzést, akkor meg se próbálja. Hiszen lehet, hogy csak hónapok múltán derül ki, hogy nem is tetszik a bizonyos stílus. Szóval milyen szellemi okítást kaptok? Jó lenne, ha írnál, és tényleg nem kötözködöm, legmélyebb tiszteletem minden Wing Tsun-os felé!

Előzmény: nemkell (8)
nemkell Creative Commons License 2000.10.07 0 0 8
Jó reggelt!

(ez elsősorban nekem szólt:)
Rátaláltam én is erre a topicra. Kár, hogy csak most. Látom "érdemben" nem történt semmi. Lehet azonban, hogy hozzám hasonlóan mások is megtalálják ha több mint egy évvel a nyitás után, akkor több mint egy évvel a nyitás után...

Egyébiránt ha Pingyi nem nyesi be, hogy "nahát ez a topic nem mostanában nyílt", akkor én sem vettem volna észre... Milyen figyelmetlen vagyok!!!!!!!!! (Kösz Pingyi (és stempi), már ezért érdemes volt benéznem ide)

És akkor a barátkozás... Igen. Fontos lenne, hogy a stílusok ne azzel foglalkozzanak, hogy a másik milyen, hanem a saját házuk táján söprögetnének. Azt gondolom, hogy ez teljesen ember függő. Mindenki mást és mást talál fontosnak saját stílusában. Sokan leragadnak, a mi vagyunk a legjobbak dumánál, anélkül, hogy az éppen művelt "világ legjobb stílusán" kívül más stílust akár egy edzés erejéig is próbált volna.

Én Wing Tsun-ozom. A stílus nagyon ésszerűen van kialakítva, nagyon gyakorlatias. Foglalkoztam más stílusokkal is, de csak külső szemlélőként. Bár a kung-fu stílusok mindig vonzottak, mégis, amíg nem próbáltam semmit, addig a kyokushinkai tetszett a legjobban. Egyszer, egy Ibusz-Oyama kupán láttam magát Oyama nagymestert is... Mégis úgy alakult, hogy Wing Tsun-nal kezdtem élesben foglalkozni, amit azóta sem bántam meg. Sajnos azonban, talán pont a stílus hatékonysága miatt nálunk, WT körökben tagadhatatlanul jellemző vonás, hogy más stílusokat leszól valaki... A kezdők közöl sokan ezt tanulják meg leghamarabb. :(( A magam részéről mindent megteszek, hogy ezt ellensúlyozzam. Egyelőre sokat nem tudok tenni, mint azt, hogy jó példával járok elöl, és nem kicsinylem le a többi stílust. Ha valaki ezt teszi a környezetemben, akkor mindig megkérdezem, hogy azt a bizonyos, éppen szídott stílust mennyi ideig művelte az illető... Általában semennyi... Ez elég szokott lenni. Akinek pedig nem, annak nem kezdem el fejtegetni a dolgot, úgyis hiábavaló...

Azt hiszem nem voltam elég tárgyilagos :))

Egyelőre ennyi. Még jövök, olvasni :))

Viszlát: n-e-m-k-e-l-l

Jibiki Creative Commons License 2000.09.25 0 0 7
Sziasztok!

Látom Pingyi & Stempi, hogy szeretnétek feléleszteni ezt a topicot.
Érdekes lesz, ha két szektoron megy majd a dolog.
De ajánlhatom (kérhetem), a mi Társalgónkat is, és legalább tapasztalt topicosok egy kicsit megmozgatják a bátortalan "gyermekeimet" is. Elindítottam a társalgónkat a Duma-Wazat (Pingyi Te már írtál is), de olyan nehézkesek. Lehet, hogy nem találnak témát? Én meg érthető módon hiába kezdeményezek. Velem nem fognak leállni vitázni.
Nem lenne rossz ha felpörgetnétek Őket, hogy ne vegyék nagyon észre.
http:/www.celtia.hu/kodojo *Társalgó*Duma-Waza

PINGYI Creative Commons License 2000.09.24 0 0 6
Nahát, stempi én akkora hülye vagyok! Meg se néztem, hogy mikor indult ez a topik. :DDDD
Mentségemre legyen mondva, hogy igen keveset aludtam a hétvégén, és megláttam ezt a klassz kis harcművészeti topikot és nyomban lecsaptam rá. Oszt most meg látom, hogy ezt Pier hozta fel. :DDD Mondjuk furcsállottam is, hogy most itten Hagakure, pedig már nem új dolog, de a dátumokat nem figyeltem. :)

Na nem baj, azért, ha idenéz valaki, lehet, hogy újból aktuális lesz ez a topik, a Harcművészetek topik mostanában eléggé fikázós lett. Ott már alig merek szólni, inkább csak olvasom.

Pier

Még sem jó az ötlet, nem lehet ezt csak úgy átvonatkoztatni és a mindennapi mai életünkben használni. Ez nekünk már nem a szó szerinti alkalmazásra való, hanem arra, ahogy megérezzünk valamit a szamurájok elkötelezettségéből, hitvallásából, egyáltalán fogalmat alkothassunk a mindennapi életükről. És ezeket átérezve próbáljunk harcművészhez méltó életet élni. Hú, de komolyan fogalmaztam, azért érted mire célzok?

Üdv

Pingyi

Előzmény: PINGYI (5)
PINGYI Creative Commons License 2000.09.24 0 0 5
Sziasztok!

stempi

Hogy nem voltál elléggé figyelmes :)) Ez amolyan igazi harcművész megnyilvánulás volt.

Én nem régen foglalkozom harcművészettel, egészen pontosan még nincs egy éve, kyokushin karatét tanulok. Talán ez a topik valóban nem egymás stílusának a kritizálásában fog kimerülni, és mentes lesz a kezdőkkel szembeni előítéletektől is. Én tudom, hogy még sokat kell tanulnom, azt is látom magamon, hogy folyamatosan változom, de nem szeretem, ha mindezt az orrom alá dörgölik. Szóval sűrűn be fogok ide nézni.

A harcművészetekkel foglalkozó filmek érdekes téma. Amióta valami halvány fogalmam van kialakulóban e témában, érdekes módon nem igazán tetszenek ezek a filmek. Ha ilyet adnak a tévében, persze mindig ott ülök, és lelkesen nézem, aztán mintha nem is tudom mit vártam volna, nyugtatgatom magam, hogy ez csak film, itt a látvány és a szórakoztatás a lényeg, és nem az, hogy mennyire valósághű. Az általad említett filmet sajna nem láttam. De az tény, hogy a filmek - az általam látott filmek - igen torz képet adnak a harcművészetekről és művelőikről. Mintha csak az számítana, hogy valaki hány téglát tud összetörni, és mintha ez olyan könnyen megtanulható dolog lenne. Inkább a könyvekben találom meg azt, amit várok, bár azok hitelességét nem tudom ellenőrizni, de szeretek olvasni más stílusokról is.

Pier

Hagakure - már sokszor olvastam, egyszer csak úgy elejétől a végéig. Azóta pedig sűrűn előveszem és csak úgy felütöm, lapozgatom. És minél többször olvasom, annál többet mond. De most ki fogom próbálni a te módszeredet is.
A legkönnyebb lesz talán a mindennapos fésülködés és tisztálkodásra vonatkozó rész betartása.:))))

Pier Creative Commons License 2000.09.24 0 0 4
Szia Gábor!

Őrültem, hogy egy edzőtársam írását olvashattam!
Elovastam a könyvet. Nade nem akárhogyan!
Rájöttem, úgy érdemes magadévá tenni, hogy
minden reggel egy feljegyzést olvasol el és azt
a napod próbálod az írás szerint alakítani!

Ezt a módszert mindenkinek ajánlom!

Őmlesztve túllenni rajta nem érdenmes!

Minden egyes sor életre szóló tanulságot rejt:

A Bushido-t!

KGabor Creative Commons License 2000.05.03 0 0 3
Harcművészek és harcművészet kedvelôi!

Megjelent a budo/Busido alapművének számító könyv:

Jamamoto Cunetomo: HAGAKURE - A szamurájok kódexe.
---------------------------------------------------------

A Hagakure a Szamuráj Útjára, a Busidóra vonatkozó rövid tanítások,történetek és feljegyzések gyujteménye a XVIII. sz. elejéről, amelyet a később zen szerzetessé vált szamuráj, Jamamoto Cunetomo diktált le lelkes tanítványának.

A könyv pár idézete nemrég a "Szellemkutya" c. mozifilmeben is hallható volt.

Részleteket az Aikido Magazin 10-es, 11-es és 12-es számában olvashattok,később a Net-en is elérhető lesz.

Megvehető a könyvesboltokban, budo-shopkban 2700 Ft-ért vagy a Kiadótól 20% kedvezménnyel: 2160 Ft (+postaköltség)-ért:
(Szenzár Kiadó: 1117 - Budapest, Baranyai tér 14. IV/4., t/f: 385-1624,szenzar@matavnet.hu)

Üdv:

Kárpáti Gábor
Szenzár Kiadó

stempi Creative Commons License 1999.07.28 0 0 2
Kosz!
Sajnos nem voltam elegge figyelmes, mikor megnyitottam a topicot! Megneztem. Meglatom, mennyire latogatjak ezt a topicot, ha ide is bekukkantanak, hu leszek hozza, ha nem, hat marad az ;))).
Sehonnai Bitang Ember Creative Commons License 1999.07.28 0 0 1
Bocsánat !
Nézz át ide is !
Sehonnai Bitang Ember Creative Commons License 1999.07.28 0 0 0
Nézz át ide is !
stempi Creative Commons License 1999.07.28 0 0 topiknyitó
Tegnap este lattam az Msat-on egy "kilos" filmet, amiben az azsiai kemenyfickot karate-, judomesterkent mutattak be, ja es teruleti kickboxbajnokkent.
Mivel 13 eve foglalkozom japan harcmuveszettel (shotokan majd wado ryu) es figyelemmel kiserem a rivalizalast a kulonbozo stilusok kozott, nagyon szeretnem, ha elfogadnak egymast a kulonbozo nagyszaju 'arcmuveszek. Na de a fenti eset a filmben szamomra rohejes volt.
Azokat varom ide, akiknek van tapasztalata valamilyen tavolkeleti harcmuveszetben, vagy akiknek van velemenyuk a hulye filmek harcmuvesz alakjairol, vagy csupan a harcmuveszetek torz beallitasarol, ezekben a filmekben.
Vagy eleg, ha csak szeretsz ilyen temaban eszmecseret folytatni :).
stempi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!