Akkor nincs gond; a javítóvizsgán (megint csak a törvény szerint; nem tehetek róla, de tényleg ez számít) akár négyest/ötöst is kaphat a gyerek. De akkor tényleg kérni kell azt a bizottságot, mert különben a gyereket tanító szaktanár + az iskola egy másik szaktanára + az iskolavezetés képviselője (igazgató, helyettes) a vizsgabizottság.
Addig persze, hogy nem lehet beíratni másik iskolában magasabb évfolyamba, amíg nem abszolválta ez az évet, de érdeklődni, helyet keresni nyugodtan lehet addig is.
Egy tanács: ne azzal kezdd az új iskolában, hogy milyen szemét volt a régi - ne feledd, hogy végül is a kollégáikkal beszélsz. Egész másképp fognak rádnézni, ha mondjuk valami olyasmivel állsz elő, hogy "A gyerek mostanra összeszedte magát, szorgalmasan készül a pótvizsgára, és egy új iskolában tiszta lappal szeretne újrakezdeni mindent." Lehet, hogy nehéz, de a gyerek érdekében tán megérné. Nézd, gondolj bele az esetlegesen a gyereket felvenni tervező igazgató helyzetébe: kell neki szerinted egy "balhés" szülő?
A címet megnéztem; a bukásátlagon kívül más tényszerű nem derült ki belőle, bocs. Megértem, hogy ki vagy borulva, de az ilyen konfliktusok mindig nagyon összetettek és rendkívül macerásan feloldhatók.
Röviden összefoglalva: szerintem nem használ a gyereknek, ha most keresztes háborúba indulsz az ellen az iskola ellen, ahonnan úgyis elhozod ...
A többi szubjektív.
Sok szerencsét; egy iskolaváltoztatás néha tényleg sokat segít
Természetesen elviszem a fiamat ebből a szégyenletes iskolából és az is természetes, hogy át fog menni a független vizsgabizottság előtt, csak az a probléma, hogy a javitóvizsáig nem tudom a következő osztályba iratni.
Egyébként az iskolában uralkodó botrányos viszonyokról (tömeges bukások és egyebek)olvashattok a http://www.alap.net/gimsz oldalon.
Neked biztos igazad van, de honnan tudja az a másik két szaktanár, hogy "legalább hármasra" tudja? Ott voltak végig?
Egyébként az oktatási törvény elég világos: ha a tanuló év közbeni jegyeitől nagyon eltérő a jegy, akkor a tantestület megvitathatja és megváltoztathatja. De a bizonyítványba bekerült jeggyel már nincs mit tenni. Megint csak a törvényre visszautalva, lehet kérni ún. független vizsgabizottság kirendelését, azon az alapon, hogy a tanár nem megfelelően értékelte a tanuló teljesítményét. Akkor ők eldöntik, milyen módon kívánják lemérni fiad tudását, és ezt megteszik.
A kérvényt a helyi önkormányzat (az iskolafenntartó) oktatási bizottságához kell beadni; Pokorni is csak ezt írná vissza.
De még egyszer, ez csak a jövőbeni problémák kivédésre szolgálhat; bizonyítványba már bekerült jegyet csak akkor lehet megváltoztatni, ha elírás történt (hibáztak az ún. összeolvasáskor a tanárok); ha a napló megfelelő rovatában is az a jegy van, az akkor áll.
Megjegyzés: a tanár-szülő/diák konfliktusainak ilyen mérvű elmérgesedésének jó megoldása nincs. Vagy felméred, hogy van-e reális esélyed a tanár elüldözésére (szinte reménytelen), és akkor hajrá, vagy inkább bele se kezdj. Vagy, mint legjobb, próbálj meg valami kevésbbé konfrontatív megoldást keresni. Ne lépj fel támadólag, mert az csak ellenreakciót szül.
Én úgy tudom, van olyan, hogy más tanárhoz kerülni. Meg olyan is, hogy javítani. Meg olyan is, hogy bemész az iskolába, és megpróbálsz érdekérvényesíteni. Meg olyan is, hogy elviszed (elmegy) gyermeked az adott iskolából/oztályból.
Ja, és olyasmi is van néha, hogy talán nincs is annyira igazad. Amit leírtál, abból nem derül ki sok.
t. Arghonaut "IskolákbólKiutált" 2
OFF
Rettenet, dear: én vagyok az utolsó hozzászóló az Mlített topicban! (Utolsókból lesznek az elsők.) De látogass el te is oda újra; hátha választ kapok kínzó kérdéseimre!
Én a helyedben az Oktatási Minisztériumnál keresgélnék.
Pokorni.Zoltan@om.hu-ra is mehet egy levél esetleg, de szerintem inkább valami hivatalos módszerrel (snail-mail, telefon, személyes felkeresés) próbálkozz!
A klasszikus eset: a tanár (kis t-vel) útál egy diákot és az hiába tudja az anyagot, akkor is megbukik. Két másik szaktanár is állítja: legalább hármasra tudja a diák az anyagot.
Szülői levél az igazgatónak.
Igazgató játsza a hülyét, mellébeszél, nem csinál semmit.
Egy demokratikus államban minden az állampolgárt érintő döntéssel kapcsolatban van jogorvoslati lehetőség.
EBBEN AZ ESETBEN HOL A JOGORVOSLATI LEHETŐSÉG?
Konkrét szereposztás:
Kiszolgáltatott diák: a fiam
Szülő: én
Alkalmatlan tanár: Magyarfalviné (német)
Mellébeszélő igazgató: Csetényi Sándor
Az iskola (amelyet mindenkinek javaslok széles ívben elkerülni): Szombathelyi Gépipari és Informatikai Szakközépiskola.
Figyelmetekbe ajánlom: http://www.alap.net/gimsz