Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 70
Kedves Mr Spock,

Ha a spirál kihúzásakor nem következik be vetélés, akkor a terhesség teljesen normálisan folytatódik? A magzat semmilyen károsodást nem szenved?

"ezt egy hosszu es erdekes tortenet alapjan tudom, valoszinuleg jobban
mint akarki mas"
Ezt a történetet mi is megtudhatjuk?

Arduán

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 69
Hát igen, a tabletta elég alattomos egy dolog. Én a Tri-regolt még anno a kilencvenes évek elején kezdtem szedni minden gond nélkül 3 évig, kis kihagyás után újra kezdtem és minden bajom volt, annyira fájt a fejem hogy nem tudtam felkelni már reggel sem, erre ideggyógyászhoz küldtek. Két és fél hónapig küldözgettek ide-oda amikor egy baráti javaslatra abbahagytam a gyógyszert (a nőgyógyász állította, hogy abba ne hagyjam!) azóta nagyjából minden rendben, úgyhogy én már nagyon ellenzem!
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 68
Depo Provera

Á, szóval ez az amit Angliában ingyen osztogatnak (gumit is meg tablettát is, de ez elég népszerű, ott nekem azt mondták hogy 6 hónapra jó).

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 67
Kedves Mindenki,

Miert kellett egy uj topicot kinyitni, mindezek a temak a Szules, Terhesseg topicban nagyon jol megvoltak eddig. Na mindegy. Nem fogok minden hozzaszolashoz kulon valaszolni, inkabb egy gyors osszefoglalo fogamzasgatlasrol.

Gumi:
A terhesseg kesleltetesere jo, megelozesere nem. Evenkenti felsulesi atlaga 15% korul mozog. Ez azt jelenti, hogy minden evben 100 hasznalobol 15 teherbe esik. Ismetlem, EVENKENT. Neha lehet anekdotakat hallani emberekrol akik hosszu evek ota hasznaljak sikerrel, de azok vagy nagyon mazlisak, vagy meddok.

Semmilyen metodus:
Valaki irta nagy buszken, hogy o nem szereti se a tablettat, se a gumit, es bizik a jo szerencsejebe. Elobb vagy utobb terhes leszel, valoszinuleg elobb mint utobb.

Spiral:
1-2% korul jar az evenkenti terhessegi szazalek. Sokkal jobb mint a gumi, de nem eri el a tablettat vagy a Depo Provera injekciot (0.5%, 0.1%). Nem ajanlatos azoknak akiknek meg egy gyerekuk sincs. Nem ajanlatos azoknak akiknek tobb szexpartneruk van. Nagyon jo azoknak akik hazasok, husegesek, es van legalabb egy gyerekuk. Menstruacio altalaban erosebb, es neha tobb gorccsel jar, neha hoszabb is. DE....rendkivul kenyelmes, a mai spiralok mar 10 evig is mukodnek. A felrakasa gyakorlatilag fajdalommentes es 5 perc. A problema akkor van, ha megis teherbe esik a no es a spiral bent van. Akarhol hallotok akarmi mast, ne higgyetek el, sajnos kell abortusz, vagy a spiral kihuzasa ami 50% feletti vetelessel jar (ezt egy hosszu es erdekes tortenet alapjan tudom, valoszinuleg jobban mint akarki mas).

Tabletta:
99.5%-os biztonsag. A mellcsomo amit valaki emlitett az kamu, ilyen fiatal korban a tabletta semmi ilyesmit nem okoz, es az orvos nem tudhatta hogy attol van. Az igazi riziko a verrog kepzodes, de fiatal korban a valoszinuseg elhanyagolhatoan alacsony. Hogy konnyebbe tegyem a megerteset: kb 35 eves korig, a tabletta altal produkalt osszes komplikacio valoszinusege kevesebb, mint a terhesseg altal produkalt komplikaciok (az anyara nezve). Ez minden idevonatkozo vitat eldont. 35 eves kor felett elkezd emelkedni a komplikacios statisztika, de 40-ig meg mindig biztonsagosabb mint egy egyszeru terhesseg. 40 felett valik a dolog szamitoan rizikossa. Dohanyzas minden eletkorban emeli a komplikacios valoszinuseget, de 35 eves korig terhesseg meg mindig rizikosabb.
Nem ismerem a magyar tablettakat, de USA-ban mar nincs is magasdozisu, es mindegyik nagyjabol egyenlo ugy hatekonysagban, mint terhessegi szazalekban. TEHAT: ha valaki tenyleg nem akar teherbe esni, a tabletta a legmegalapozottabb metodus.

Depo Provera injekcio:
Nem is tudom hogy van-e Magyarorszagon, de ha van: az osszes metodusok kozul a legkisebb terhessegi szazalek, nem tobb mint 0.1% (evenkent). Haromhonaponkent egyszer kell egy injekcio. Hatrany: megkavarja a ciklust, neha nincs is, neha verezgetesek, kiszamithatatlan idoszakokban. Leggyakoribb komplikacio fejfajas. Megintcsak, vannak mas es sulyosabb komplikaciok, de ritkak, es osszevetve a terhesseg komplikacioi magasabbak.

Mennyit kell varni a teherbeesessel tabletta utan: a biztonsag kedveert 2-3 ciklust, de semmi nem fog tortenni, ha megis teherbeesik valaki.

Gabor

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 66
Dulifuli,
persze, hogy nem megy rendelésre. Azt írtam: teherbe esHETsz, nem azt, hogy azonnal teherbe is esel. Eddig még én sem estem, igaz, most volt az első hónap, hogy komolyan, "céltudatosan" láttunk neki a dolognak. :-)
lemyvel kapcsolatban Nils már válaszolt. Fenntartom a véleményem: ha vki még nem döntött úgy, hogy gyereket akar, nem védekezni felelőtlenség. Ja és vmi vákuumos terhességmegszakítást is emleget. Ugyanakkor nem akarja kitenni a párját kemikáliáknak... Ez nekem morbid.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 65
Legalábbis inog a meggyőződésem azt látva, hogy eddig "szerencsére semmi" és hogy "hol van a fafelület kopogáshoz".
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 64
Halihó!
Én még 92-ben együtt utaztam egy 14 órás vonatúton egy orvosnővel. Elmondta, hogy a szakterülete az antibébi tabletta. Eredetileg úgy kezdett bele, hogy teljesen ellene volt, és egy anti-antibébis tanulmányt akart írni. Néhány havi kutakodás után azonban átállt a támogatók oldalára.
92-ben mondta, hogy a modern tablettáknak olyan alacsony a hormonszintje, hogy hacsak nincs valami kizáró ok, ami egyből kiderül, teljesen kockázatmentesek.
A mellrák valószínűségét nem növelik, a méhnyarák veszélyét viszont jelentősen csökkentik. Szerinte a ciklus beállítása is nagyon jó hatással van a szervezetre.
Egyvalami azonban tényleg veszélyes, és rákot okozhat: tablettaszedéssel együtt dohányozni.

Ez a nőnek érzés fura nekem. Eddig az ÖSSZES tablettaszedő lányismerősöm állította, hogy a tablettától sokkal inkább érzi magát nőnek, mert sokkal szabadabb. És eddig a környezetemben senkinek semmi gondja nem volt a bogyókkal.

A spirállal úgy tudom, valamivel több gond van, viszont kizárólag a tabletta és a spirál jelent megbz6ó védelmet (a műtéteken kívül, persze).

Üdv: MaCS

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 63
Az attól függ, mennyire van rá fekészülve az ember. Valószínűleg, ha nem védekezik, vállalja azt, hogy felneveljen egy gyereket, ha a dolog úgy jön ki.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 62
berku: "Ha abbahagyod a szedést utána teherbe eshetsz"
Talán igen, de az nem mindig megy rendelésre. Mi sem használunk semmit, és sehol semmi. Legalábbis eddig. Akárcsak lemy-nél. Egyébként nem értem, hogy miért bántjátok Őt. Azt el sem tudnátok képzelni, hogy ha jönne az a gyerek, akkor az ember boldogan felnevelné?
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 61
"Mennyi időnek kell a tabletta abbahagyása után a teherbeesésig eltelnie?"
Régen azt javasolták, tablettaszedés után az ember várjon 3 hónapot a teherbeeséssel. Nekem viszont azt mondta a nőgyógyászom, hogy a mai alacsony hormontartalmú gyógyszereknél ez már nem szükséges. Ha abbahagyod a szedést utána teherbe eshetsz és a magzatnak sem lesz semmi baja.
Én két évig szedtem a tablettát, panaszmentesen, és magam is meglepődtem, hogy a szedés abbahagyása után a ciklusom rögtön teljesen szabályosan folytatódott.
lemy, én nem egészen értem, amit csináltok, így minden hónapban stresszeltek, hogy teherbe esett-e a barátnőd, vagy sem?! Sokkal jobb egy gyereknek, ha úgy születik, hogy szeretnék őt és várják, hidd el nekem, tapasztalatból beszélek. :-/
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 60
Tudna nekem valaki (Mr. Spock?) felvilágosítást nyújtani arról, hogy mi az a bilirubin?
Nekem a tabletta felírásához szükséges vérvételnél magas lett a bilirubin szintem, aztán megismételtették a vérvételt, aztán megkaptam a receptet.

Max. két évig vagyok hajlandó szedni, mert úgy hallottam, hosszabb távon veszélyes lehet, ha gyereket szeretnék. Mi pedig ezen időszak lejárta után (ennyi idő alatt szeretnénk egy nagyobb lakásravalót összegyűjteni) kisbabát szereténk.

Mennyi időnek kell a tabletta abbahagyása után a teherbeesésig eltelnie? (azaz mikor tűnik el a gyógyszer hatása?)

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 59
Nekem a tablettával nincs jó tapasztalatom: egy kicsinyt feltornázta a vérnyomásomat (az alsó érték sokszor elérte a 85-90-et, ami egy 22 éves embernél kicsit soknak számít), ez abban nyilvánult meg, hogy állandó fejfájással küszködtem. Amint abbahgytam a tabletta szedését, a vérnyomásom imét normális lett, sőt, most a terhesség 9. hónapjában is 100/60, de nagyon max. 110/60 a vérnyomásom.
Vigyázat, a szoptatás alatt is teherbe lehet esni. Erről ugyan még nem volt szó, de az egyik főiskolai csoporttársamnál a második és harmadik gyermek is szoptás alatt sikeredett be. Állítólag a tejtermeléskor egy hormon szintje megemelkedik és ez egy-két embernél megakadályozhatja a teherbeesést, de erre nem lehet építeni, mert nem mindenkinél van így...
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 58
A menses befolyásolásának "természetes" módszerei:
Előrehozás: konyak - este fél deci. Akkor hatékony, ha a várható érkezés előtt két héttel elkezdi az alkalmazásást. Kábé 3-4, esetleg 5 napot lehet előrehozni.
Kitolás: citromlé, facsarva, tisztán. Akár két héttel is elhalasztható.

TriRegol: egy-két napos kihagyástól nem valószínű a teherbe esés. Ha három napnál hosszabb a kihagyás, fel lehet készülni a "vörös hadseregre".

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 57
zokniban lábat mosni...
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 56
Nincs már túl sok időm, megyek, de azér' itt van:

Egy forró nyári este, hosszas előjáték előzte meg a szeretkezést, ami szenvedélyes volt, a föld beleremegett, a gumi meg kiszakadt. Számomra is teljesen érthetetlen, hogy hogyan, a lány teherbe esett (mondjuk ez sem tipikus, hogy egy lány rögtön teherbe esik).

Persze hogy ismerem a propagandát a gumi szakítószilárdságáról, de peach, ezt se hidd el jobban, mint a tabletta károsságát!

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 55
Lemy

Nem zavarom. Pusztán egy-két apró tanácsot hintek el.

Gázálarcban ibolyát szagolni...

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 54
Vanek, ne zavard a topicot!
Olvastam ilyen-olyan véleményt alább (is). Én azok közé tartozom, akik nem bíznak a tablettákban. Akkor már inkább a halhólyag.. (Merthogy anno azt használták a hapsik. Tudtátok? Olvasható Csáth Gézánál is vhol) Persze, ahol csak delfinek, meg bálnák élnek, ott ez ismeretlen..
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 53
Jay! Lehet, hogy hülye vagyok, de mondanál példát a gumis teherbeesésre.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 52
gaboca, Elöre is köszönöm!

Közben visszatérek az erdetei kérdésre, én is szedtem antibébit hat évig, de megilyedtem, hogy jó-jó most tényleg nem aktuális egy baba, de milesz, ha pár év mulva szeretnék, és akkor már nem lehet?
Azóta (kb. egy éve) természetesbb módszerekkel fogamzásgátlunk, sokkal jobban érzem magam, pl. Nönek.
Persze ehhez az is kell, hogy egy biztos kapcsolatban élek, nem vagyok már tizenéves úgyhogy bár nem tervezzük de ha becsúszna egy lurkó boldogan felnevelnénk.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 51
Mi?
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 50
De én csak tablettával tudom. Az viszont tuti és pontos.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 49
Jay

Na errol van szo! Vegre felfogtad!

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 48
Fejből nem toom, este megemilezem a barátnőmmel való konzultálás után.

Amúgy rendesebb nőgyógyászok (nem sztk) el szokták mondani.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 47
Gaboca!

Milyen viccre gondolsz?

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 46
Dalia!
Ja,ja,ja az aiva modszerrol en is olvastam.
Kuldok rola e-mailt sk!
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 45
Nagyon szépen kérem valami konkrétat, mert nagyon örülök neki, hogy ismertek az eltolásra módszereket, de valaki most már igazán megoszthatná velem is!
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 44
dalia,
a www.c3.hu alatt találod a muvházak programjait
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 43
<offtopic>
Húbasszus, ha nem olvastam volna végig a topicot, akkor nem lennék ideges
</offtopic>

Oké, nem kitaláció, de nem is nevezhető tipikusnak!

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 42
Vanek kedves, te most nagyon vicces hangulatodban vagy?))

Dalia
A mensi eltolasara ismerek modszet, elorehozasara nem tudok.

Jay
Ha Ha Ha most nem tudom mit vitatkozol,ez nem kitalaciooo!!!
Es ha rendesen vegig olvastad volna a topicot akkor tudnad ,hogy egy elozmenye is volt ennek a temanak.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 41
Én tartós kapcsolatokhoz a tablettát ajánlom. Ha hinni lehet a propagandának, akkor az a legveszélytelenebb. Ha nem lehet hinni, akkor meg ne igyál kólát, mer' az meg káros a fogaidnak.

Gumis védekezés melletti teherbeesésről tőlem is hallhatsz (nem csak saját 'élmény'), a tabletta szvsz kb egy-két nagyságrenddel lehet megbízhatóbb a guminál.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!