Keresés

Részletes keresés

Cerruti Creative Commons License 2006.08.29 0 0 570

Nem érint ez a dolog mivel nem vagyok és nem is akarok programozó lenni!

Előzmény: SkeletonNation (568)
SkeletonNation Creative Commons License 2006.08.29 0 0 569
Persze, mindenkinek más a tapasztalata, meg mindenkinek mást jelent a "jó állás".
Előzmény: Mr.Incredible (566)
SkeletonNation Creative Commons License 2006.08.29 0 0 568
Nem akarok megbántani senkit, de ez típikusan olyan kérdés, amit olyan tesz fel, aki nem törődik a hatékonysággal, karbantarthatósággal, bővíthetőséggel, átláthatósággal, stb...

A használhatóság alap. Egyébként a megrendelő nem is fizet. De a rendszer ne használjon felesleges erőforrásokat, ne csináljon felesleges műveleteket, az architektúrája átgondolt, átlátható és hatékony legyen, a kód rendesen legyen tagolva és kommentezve, legyen rendes fejlesztési, üzemeltetési és felhasználói dokumentációja, ne legyenek beégetett dolgok, használjon inkább paraméter táblákat vagy fájlokat, esetleg konfig fájlokat, stb...

Első lépésnek kellene lennie, hogy elvégez a fejlesztő egy követelmény analízist, amiből szépen le lehet vezetni a software design-t (idővel rá fogsz találni a design patternekre is, amik még fognak javítani sokat a terveken - és a kódon). És ha a design fázison túl vagy, akkor már csak meg kell valósítani a kitalált dolgokat, nagy hibát nem tudsz csinálni. Lehet elsőre nem lesz olyan hatákony a rendszer, mintha egy profi csinálta volna, de jelentősen hatékonyabb lesz, mintha csak nekiestél volna a kódolsának "majd lesz valahogy" alapon.

A tervezés, dokumentálás, kommentezés nélkül íródott rendszert is lehet használni. Csak manapság annyi a jó programozó, hogy az ezek nélkül készült rendszereket rendes helyeken nem is veszik át, nem is fizetnek érte egy buznyákot sem. Ma már a megrendelő cégek kifejezetten elkérik a rendszerterveket, hogy lássák, mit is akarsz megvalósítani. Ha nem tetszik a terv, mehetsz is Isten hírével. És a megrendelők nem hülyék. Egyre jobban értenek hozzá, és egyre nehezebb őket "megvezetni".

Szóval ha profivá akarsz válni, és annak is akarsz látszani, akkor odafigyelsz az ilyenekre, mert ezek tesznek azzá.
Előzmény: Cerruti (567)
Cerruti Creative Commons License 2006.08.29 0 0 567
És akkor mi a fontosabb a "versenyszférában", az, hogy egy program használható legyen a dolgozók számára vagy az, hogy programozástechnikailag jó legyen?
Előzmény: SkeletonNation (565)
Mr.Incredible Creative Commons License 2006.08.28 0 0 566
Igen ebben igazad van, az hogy használják nem biztos hogy programozástechnikailag jó. Amúgy az első állásomat még diploma nélkül kaptam, ugyhogy ahány ember annyi vélemény és tapasztalat.

Elhiszem neked hogy jó a prog. tanszék, de engem sajnos nem ők tanítottak, mert vidéken jártam suliba. Voltak jó tanárok is de szerintem inkább csak tanítják, mint gyakorolják a szakmát. És lehet hogy az ő követelményük nem azonos a pestiek követelményével.
Előzmény: SkeletonNation (565)
SkeletonNation Creative Commons License 2006.08.27 0 0 565
Elég régóta a versenyszférában dolgozom. Az, hogy valamit használnak, nem azt jelenti, hogy architekturálisan, programozástechnikailag jó.

És amúgy igen. Egy gyengébb értékű diplomával, gyengébb minősítéssel jelentősen nehezebb jó első állást találni.

Amúgy a prog. tanszékre kár bármit is mondani. Eléggé jól felkészült a csapat, és eléggé gyakorlat közeli dolgokat tanítanak.
Előzmény: Mr.Incredible (564)
Mr.Incredible Creative Commons License 2006.08.24 0 0 564
Még egy dolog.
A szakdoga értékelése számomra érthetetlen. Olyan témát adtam be amit a munkahelyem készítettem. A programot 2 éve használják elégedetten. És nagyon lehúzták, mert nem felelt meg olyan elméleti "követelményeknek" amiket ők tanitanak. Csakhogy nem mindig lehet megfelelni ezeknek, főleg ha nem a kiirt témákból választol, hanem egy éles munkát adsz be. Mert ott bizony előfordulhat hogy ütközöl az elmélettel.
Szóval nem értek azzal egyet hogy csak az lehet jó szakember akinek akinek jó minősítés van a diplomájában. Mert ha a bíráló lehúzza a szakdogámat akkor egy életre elkaszáltam magam és nem fogok jó állást találni?
Nem hiszem.
Sajnos nekem se lett jó minősítés a diplomámban a fentiek miatt.

Mr.Incredible Creative Commons License 2006.08.24 0 0 563
Kb 30 perc.
A diplomavédés igen rövid, a szakdogát gépen bemutatni nem kellett, bár volt ott egy gép.
A tételeket nem elég megtanulni érteni is kell. Legalábbis belekérdezek olyan dolgokba is amik nem feltétlenül ahhoz a tételhez tartozik amit húztál.
Én sajnos annyira a jóindulatot nem tapasztaltam, inkább azt hogy azon lovagolnak amit nem írtál le. Illetve nem hagyták hogy végig mondd a tételt hanem mindig belekérdeztek. Ez persze lehet jó is meg rossz is. Jó mert ha igy is tudod akkor egyértelmű hogy felkészültél. Rossz mert megzavarnak a gondolatmenetedben.
Bár ez nyilván függ a vizsgázató bitottságtól.
A lényeg hogy nem arra voltak kiváncsiak hogy meg tudok e tanulni 30 tételt hanem hogy összefüggéseiben átlátom e szakmát...
Előzmény: atti73 (560)
atti73 Creative Commons License 2006.08.24 0 0 562
Köszi!
Előzmény: jazoli (561)
jazoli Creative Commons License 2006.08.21 0 0 561
A hivatalos honlapon minden megvan, amit elvárnak, itt:  http://sorozat.info/gdf/forum/index.php - pedig véleményeket, tapasztalatokat olvashatsz:)
atti73 Creative Commons License 2006.08.21 0 0 560

Sziasztok! Tudna valaki írni az államvizsgáról pár sort.

Mennyi idő? Ebből mennyi a diplomamunkavédés, tételek stb. Köszi!

SkeletonNation Creative Commons License 2006.07.21 0 0 559
És jópár embert vettem már fel, és ha pályakezdőről van szó, és nem műegyetemes, igenis el szoktam kérni a diplomamunkáját.
A diplomamunkának a témája és kidolgozottsága jól tükrözi az ember képességeit. Sokszor egy fajsúlyos témában egy hármas többet ér, mint egy gagyi témában egy ötös.

Amúgy nálam mindíg van felvételi elbeszélgetés idegen nyelven is. Engem is világ életben interjúztak minden olyan idegen nyelven, amit beírtam az önéletrajzomba.
Előzmény: Cerruti (557)
SkeletonNation Creative Commons License 2006.07.21 0 0 558
Igen.
Előzmény: Cerruti (557)
Cerruti Creative Commons License 2006.07.20 0 0 557
Már bocs, de mégis kit érdekel az, hogy miből írtad a szakdolgozatodat ha jó lett?Nem is értem miről beszélünk!Neked így zajlott a felvételi beszélgetés a munkahelyeden, hogy angolul elbeszélgettél a munkaadóiddal a nagyszerű diplomadolgozatod témájáról és megírásának körülményiről?
Előzmény: SkeletonNation (554)
jazoli Creative Commons License 2006.07.20 0 0 556

Köszi!

Már túl vagyok rajta. Ez így van ahogy leírtad, a lényeg, hogy saját munka legyen mert, az könnyen kiderül, hogy nem te írtad. Egyébként nekem az a véleményem, hogy segítőkészek, jóindulatúak voltak.

Előzmény: SkeletonNation (555)
SkeletonNation Creative Commons License 2006.07.19 0 0 555
A listát is megtalálod szerintem a főiskolai honlapon, de ez úgy működik, hogy kitalálod miről akarsz írni, adsz neki egy címet, és kb 1-1,5 oldalon leírod mit akarsz benne csinálni. A diplomamunka kb 60%-a legyen elméleti ismertetés, elemzés, 40 %-a saját munka.
Ezt kell leadni a fősulin. Az illetékes tanszék ezt megkapja, átolvassa, átnézi volt-e már ilyen téma, és mennyire fedi le a kettő egymást, és három eset lehet:
1. engedi kidolgozni
2. engedi kidolgozni, de feltételekkel
3. nem engedi kidolgozni
Előzmény: jazoli (541)
SkeletonNation Creative Commons License 2006.07.19 0 0 554
Ez nem igaz. Nagyon nem igaz.
Normális munkahelyet úgy találsz, hogy a diplomádba minimum jó minősítés van, a szakdolgozatod ütős témáról szól, beszélsz nyelveket, és jó a megjelenésed/fellépésed.
És bizony el kell menni az összes állásbörzére (a műegyetemire is), a neten az összes fejvadászhoz be kell jelentkezni, dúrni kell az álláshirdetési portálokat, de még a HVG-ben is sok jó állást lehet találni.

Persze egy elégséges diplomával, angolul csak makogva, az internet böngészők összehasonlításából írt szakdolgozattal egyértelmű, hogy nem lehet munkát kapni...
Előzmény: Cerruti (544)
SkeletonNation Creative Commons License 2006.07.19 0 0 553
Ez a hirdetés tényleg marhaság. Ha valaki ilyet talál valahol leírva, akkor azt azonnal jelezni kell a tanulmányin, mert ez negatív diszkrimináció, és a Főiskola feljelentést tesz. (Más kérdés, hogy tényleg meglépik-e, de elvileg az a mondás, hogy mindenképp!)

Megnyugtatásul:
Ugyanannyit ér a GDF-es diploma, mint bármelyik másik főiskolai diploma. Ha még ráadásul megtámogatja valaki két középfokú nyelv tudásával, esetleg valamelyik nagy szoftvercég minősítésével (SUN, IBM, BEA, stb...), akkor tuti a siker az álláskereséskor.
Előzmény: t_o_m_i (550)
SkeletonNation Creative Commons License 2006.07.19 0 0 552
Szia!
Az utolsó félév utolsó előadását követő 5 év alatt kell megcsinálni a vizsgákat, megírni a szakdolgozatod és államvizsgázni. Ha kérvényezed, ezt egyszer kitolHATják még fél évvel.
Előzmény: t_o_m_i (549)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.09 0 0 551

Kösz a válaszokat.

Már nem sok vizsgám van, most belehúzok és meglesz.

Vélemény: nem jó általánosítani. És ismerek több végzett GDF -est, tudok olyanról, aki pl. neves alaplapgyártó cégnél tervezőmérnök, de programozók is akadnak szép számmal, jómagam is programozással foglalkozom. Viszont az is igaz, hogy van olyan kedves ismerősöm, aki felhív, hogy pl. hogyan kell mp3 -at wav -re konvertálni és hasonló kérdésekkel.

Kandós villamosmérnökök közül is találkoztam már olyan emberrel, aki alapvető alkatrész jelölésekkel nem volt tisztában...

Lehet sorolni sokféle esetet, nem teszem, szerintem az a korrekt, ha az egyén tudását nézi mindenki.

t_o_m_i Creative Commons License 2006.03.09 0 0 550

Én egyszer láttam ilyen hirdetést az expresszben, de szerintem csak egy dühös gdf-es csinálta. Nagyobb a füstje, mint a lángja, semmit nem ért az a hirdetés, de azóta erről beszél mindenki. Egy komoly munkaadó nem is engedhet meg magának egy ilyen hirdetést.

Legyen önbizalmatok!

Két táborra szakad a hirdetéssel foglalkozók köre:

1, Félek, tényleg szart sem ér a diplomám?

2, Ne foglalkozz a hirdetéssel, a lényeg, hogy mit tudsz.

Szerintem erre mondják, hogy az vagy, aminek képzeled magadat. Ha félsz, hogy nem fogadják el a diplomádat, akkor tényleg nem fogják elfogadni, mert nincs önbizalmad eladni magad, munkaerőnek valószínűleg problémás leszel. Aki meg nem ezen agonizál, az talpraesett és keresi a lehetőségeket. És meg is találja!

Sokkal szarabb sulik is vannak mint a GDF, mégis mindenhol vannak sikeresek meg lúzerek. Körülöttem jó páran vannak, akik most végezték el a GDF-et és jól keresnek, jó helyük van. Én sem panaszkodom, megtaláltam a helyemet. Pedig még el sem végeztem a sulit. De mondok valamit: nem érdekelte a munkaadómat, hogy milyen diplomám van/lesz, hanem hogy ki vagyok és mit tudok! Tudok-e neki pénzt termelni!

Nem az iskola fogja szebbé tenni a jövődet, hanem Te magad! Úgyhogy fel a fejjel, válassz egy fősulit, amit el fogsz tudni végezni (akár a GDF-et), közben pedig készülj az életre és ne ilyen hülye hirdetéseken rágódj!

t_o_m_i Creative Commons License 2006.03.09 0 0 549

Én úgy tudom, hogy 8 év van a sulira és +2 a diplomára. De lehet kérvényezni plusz időt a vizsgákra. Ha nem 50 vizsga van még, akkor megadják.

Előzmény: Cerruti (548)
Cerruti Creative Commons License 2006.03.04 0 0 548
Összesen asszem 8év van a sulira vagy 10!
Előzmény: Törölt nick (546)
Cerruti Creative Commons License 2006.03.04 0 0 547
Én kíváncsi lennék egy ilyen hírdetésre végre, mert még sehol se láttam és akárki mondta az is csak hallotta, hogy valaki látta.
Előzmény: jazoli (545)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.01 0 0 546
Nekem olyan gondom van, hogy végigjártam a sulit, de néhány vizsgám még hiányzik. Sajnos munka miatt egy ideig hanyogoltam, de most szeretném még letudni a maradék vizsgát. Nem tudom pontosan, mennyi idő van még, nem szeretnék kicsúszni.
jazoli Creative Commons License 2006.02.24 0 0 545

Ezzel egyet is értek, de láttam hirdetéseket, amelyikhez megjegyezték GDF-sek kíméljenek...

Én is sok olyan embert ismerek aki nem érdemelte meg a dplomát, viszont olyanokat is akik nem tudták elvégezni, de évek óta ebből élnek....és nagy koponyák.

Persze ez nemcsak a GDF-re jellemző.

Előzmény: Cerruti (544)
Cerruti Creative Commons License 2006.02.23 0 0 544
Azért azt ne felejtsük el, hogy az iskola hírét a nagyszerű műszaki informatika tette olyanná amilyen és nem a többi!Egyébként ez, hogy milyen értéke van az egy faszság, szinte mind1 melyik suliban végeztél ha nem tudsz semmit, ha meg tudsz akkor nincs gáz.Nomrális munkahelyet úgyis csak protekcióval találsz és akkor senkit nem mozgat hol végzetél!
Előzmény: jazoli (543)
jazoli Creative Commons License 2006.02.20 0 0 543

A ponthatár magáért beszél, nézz utána mekkora értéke van egy GDF diplomának.

A többi dolog meg okt. központ függő, Bp.-ről nem tudok nyilatkozni.

Előzmény: ltacsi (542)
ltacsi Creative Commons License 2006.02.18 0 0 542
Sziasztok!Idéne jelentkeztem a GDF-re és lenne pár kérdésem.Mennyi lesz kb. a ponthatár mérnök-inormatikus szakra?ahogy elnéztem nagyon alacsonyak ide a ponthatárok.ez miért van?2. kérdésem pedig milyen az iskola felszereltsége, állapota, milyen a diákok közötti és diákok tanárok közötti kapcsolat?
jazoli Creative Commons License 2005.10.19 0 0 541

Tudja valaki, hogy hol lehet megnézni az elmúlt évek kidolgozott diplomamunka témáit? Nehogy ugyanazt írjam amit valaki már kidolgozott....A régebbiek listáját megtaláltam a GDF honlapján, de ott a tavalyiak már nincsenek meg.

HELP!!!!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!