ez is Pelikan polgartars szakmai felkeszultseget mutatja: "Állítólag azt is közölte: nem is tudta, hogy az ékszerekben fémjelnek kell lennie, nem ismeri a fémjeleket." (Ez a Treibitsch altal emlitett ujsagcikkben van.)
Lehet, hogy en tudom rosszul, de jelen jogszabalyok alapjan nem igazan lehet nemesfemeket arulni pl. rendorfokapitanysagon, vasarban, es egyeb hasonlo helyeken.
Es az engedelyt sem a rendorseg adja. Marmint az arusitasra...
Nekem azert eleg furcsa, hogy az adorendorseg feje meg csak gyanut sem fogott. Szerintem az lenne a dolguk, hogy a hasonlo eseteket megakadalyozzak. Nem pedig, hogy jol bevasaroljanak, utana meg azt nyilatkozni, hogy fel sem teteleztem, meg nagy volt a tolongas, meg hogy mar elajandekoztam...
Amúgy teljesen megnyugodtam: adórendőreink dörzsölt, fineszes, tapasztalt fickók.
És logikus a következtetés: Pelikán elvtárs ezentúl nem részletre vásárol aranyat.
Helyben kifizeti az egészet.
Hogy kér-e számlát, arról nem nyilatkozott.
Mindezt aranyjel nélkül.
Kedves Melxor,
a módszer nekem is ismerös. Na... honnan is..?
Mindazonáltal a Pelikánnak séta, mert az ö pozíciójában fel kellett volna készülnie az ilyen típusú provokációkra.
Tamas, meg tobbek. Az aranyat nem felaron vasarolta, hanem teljes aron, csak eppen reszletre. Ha az ORFK epuleteben valaki valamit arul, akkor eleg hiheto, hogy a dolog legalis (szerintem).
Mondjuk, a dologbol buzlik a provokacio: valaki (egy alezredes?) engedelyt ad a noknek a belepesre, arany arusitasara. A neve, az arusok neve, kepe, szemelye teljesen a hatterben marad: tv, ujsag nem erdeklodik az irant, ki is arulta a csempeszett aranyat, ki adott engedelyt.
Az arusok listat vezetnek a vevokrol, amit keszsegesen atadnak a nyomozoknak. A tanuvallomasok alapjan viszont lista nem teljes, sok vasarlot nem irtak fol.
Vegul is, a csapda ugyes volt, Pelikan pedig belelepett.
Eloszor is leszogeznem,hogy szerintem Pelikant le kellene valtani, mert elvesztette a megbizhatosag latszatat. Ugyanis itt az altalanos megiteles szamit, es aki 'nagy tetelben seftesektol aranyat vasarol' az a kozvelemeny szerint mar nem fedhetetlen.
Masreszt en el tudom fogadni Pelikantol, hogy tenyleg johiszemu volt. Mi kozonseges allampolgarok el szoktunk feledkezni arrol, hogy a rendorsegi 'korrupcio' nemcsak kifele letezik, hanem befele (sajatmagan belul) is.
Ezalatt azt ertem, hogy evtizedek ota a rendorok agyaba dongoltek, hogy a rendornek kiveteles banasmod jar.
A rendort nem buntetik meg kozlekedesi kihagasert (hallott mar valaki olyat, hogy egy rendort gyorshajtasert megbuntetnek ?), a kisebb stikliket elnezik neki, a nagy helyeken olcso bufeben vasarolhat (felaron), olcso es kivalo udulokben pihenhet, stb.
Ebben a kornyezetben nem olyan feltuno, hogy olcson aranyat is vasarolhat. Csak egy a 'juttatasok' kozul.
En el tudom hinni Pelikannak, hogy tenyleg nem gondolta, hogy csempeszarut vesz.
Szerintem a problema gyokere ott van, hogy a ko"zmora'l utkozott a rendorsegen beluli viselkedesi normakkal, es ennek most egy rendortisztviselo (aki a sajto reflektorfenyebe kerult) issza a levet.
A hosszabbtavu megoldas is az, (ami azert mar elkezdodott) hogy a rendorsegen belul is el kell fogadtatni a mindenki szamara kotelezo normakat (szamlaadas, stb).
De ez sajnos Pelikanon mar nem segit.
Gondolom neked olyan aprosag egy apeh rendorfonoktol mint nem kerek szamlat 600e-rol olyan indoklassal, hogy kulonben is akkora volt ott a tumultus a szakertelem oriasi bizonyiteka.
Tisztelt vallalkozok! Ezentul a szamlaadas elhagyhato, csak megfelelo tumultus kell hozza, meg jo helyen kell arulni. Indok lehet meg a nem teteleztem fel semmi rosszat, nem jutott el tudatomig es a polgari peldakepnek allitott kozigazgatasi vezetok hasonlo mondatai.
Batran batran, ez az a vezeto akitol minden gonosz adocsalo osszesz... magat. Gratulalok!
Ugylatom csinaljak a terepet jozsinak. Igy megy tovabb meg tenyleg o lesz a leghitelesebb, legszakertobb, legkomolyabb, legtisztessegesebb, legtiszteletremeltobb ember a kormanybol a koztarsasagi elnoki posztra....
Szegeny pelikan, hogy mik meg nem jelennek rola?! Pedig o olyan tisztesseges, oriasi szakmai multtal rendelkezik, olyan felkeszult a bonyolult gazdasagi ugyekben. Es tessek egyesek itt viccelni mereszelnek vele:
"Teve Plaza
Őszintén be kell vallanom: nagy valószínűséggel én is vettem volna abból az aranyból, amit a Teve utcai rendőrpalotában
árult az a polgárasszony. Én ugyanis mindig csak megbízható helyen vásárolok, és úgy tudom, az üvegpalota jelenleg a második legmegbízhatóbb hely az államapparátusban.
Nekem még az sem lett volna gyanús, hogy az ékszereken nincs magyar fémjel, hiszen a gazdaságvédelemhez nem nagyon értek; sőt, még az sem szúrt volna szemet, hogy a smukkhoz nem adnak hivatalos papírt, mert megfogadtam:
törjön le a karom, ha még egyszer a kezembe veszek egy afás számlát.
Ha el nem riasztanak ezzel a sok hitelrontó híreszteléssel, én rendszeresen bejártam volna shoppingolni a rendőrcenterbe, nyilván vannak ott akciók, meg sonderangebotok is, s nem kizárt, hogy van ott még más olyan áru is, amelyet csak megbízható helyen szokott vásárolni a magamfajta fogyasztó.
Remélem, azért a rendőrházat mégsem fenyegeti az a veszély, hogy felkerül az amerikai nagykövetség tiltólistájára, mint az a Szent István körúti steaksütő, ahol a terrorista
líbiaiak apportjából készítik a pecsenyéket. Ha az amik nem szólnak, akkor én gyanútlanul eszegetem odabenn a resztelt májat petrezselymes krumplival, és fogalmam sincs arról,hogy még a kisfröccsömmel is a Kadhafi malmára hajtom a vizet.
Azóta persze óvatosabb vagyok, minden étteremben az étlap mellé kikérem a cégbírósági bejegyzés dokumentumaitis, és
csak akkor nyugszom meg, ha abban mostani tulajdonosként Kaya Ibrahim szerepel, előző tulajdonosként meg néhány szobatárs.
A rendőrpalotában csak az zavarna az aranyvásárlásnál, hogy az az asszonyság minden vevő nevét beírja egy kockás fuzetbe, ami szemlátomást banktitkot képez. Persze, én
trükkös ember vagyok, és Josip Tot nevét diktálnám be, már csak azért is, hogy ne nézzenek madárnak!
A Shopping City-Yardban vennék magamnak egy szép arany Rolex karórát is, mert az nagyon jól menne az új Boss öltönyeimhez. Az ember az ilyesmit is megbízható helyen szerzi be; és – mint köztudott – textilneműt és felsőruházatot általában céges számlára veszünk, hogy majd később az iroda- takarításhoz szükséges törlőrongyként számoljuk el.
Ha a cég számláján nincs pénz, csak adósság, akkor bizony bajban vagyunk, mert a Bossék bankfedezetet kérnek. A kriminalisztika története számtalan módszert ismer arra, hogy
egy nem létező bankfedezetet miként lehet megteremteni. Valószínűleg én is a legegyszerűbb, házilagos megoldást választanám, majd a céget adósságostul eladnám egy töröknek. Vigyázat, líbiai nem jó!! (A mindenkori potenciális vevő neve a szerkesztőségben!)
Ha már ilyen elegáns lennék, akkor rögtön jelentkeznék arra a tenderre, amelyet a kancellária írt ki a kormánytagok
kozszerepléseinek videón történő megörökítésére. A bírálóbizottság aBoss öltönyömről nyilván fel fog ismerni,ezért nem kizárt, hogy – szoros versenyben bár –, de a
pályázatot megnyerem. Felvevőgépemmel ott leszek minden fontosabb kormányeseményen: Deutsch Tamás államvizsgáján, a Fradi elnökségi ülésén, a Pepó miniszter úr
által rendszeresített környezetvédelmi intelligenciateszt ertékelésénél; csak a kolbásztöltőversenyeken kell vigyáznom, nehogy összezsírozzam a márkás öltönyömet.
Az Országgyűlés üléseire szerencsére keveset kell majd járnom, mert az most már csak háromhetente lesz, bebizonyítva azt az állítást, hogy a parlament az ellenzék
nélkül is működik. Most már úgy néz ki, hogy az ellenzék is működik a parlament nélkül, de ezt videózzák le a kereskedelmi tévék!
Ha marad rá időm, akkor indulok a Postabank
reklámpályázatán is; itt ugyanis komoly pénz van: hétszázmillió forint. Remélem a Boss öltönyömet itt is felismerik majd, és nekikezdhetek a reklámkampánynak, bebizonyítva: most végre már ez a bank is közel áll hozzám.
Akkor már állandó belépőm lesz a kormányhivatalokba, de fel sem kell mutatnom, mert az öltönyömről felismernek, és szabadon shoppingolhatok. Most lesz a házassági évfordulónk, egy ízléses kis aranykarkötőt akarok venni a nejemnek. Fémjel nélkül, és esetleg másodkézből is érdekel.
Trunkó Barnabás"
szépen csatlakoztok egymáshoz, ahogy látom, csak közben van egy olyan érzésem, hogy ti sem ismeritek a törvényt.
" A vámorgazdaságot az követi el, aki csempészetből származó árut szerez meg. Mivel ezt a cselekményt csak szándékosan lehet elkövetni, ezért csak a szándékos elkövetés minősül bűncselekménynek. Ez azt jelenti, hogy a vevőnek tudnia kell, hogy csempészetből származik az áru, amit éppen ezért vagy ebbe belenyugodva vásárol meg. A vevők csak abban az esetben válnának gyanúsítottakká, ha bebizonyosodna, hogy tudtak arról, hogy csempészárut vásárolnak."
Számomra eléggé hihető, hogy valaki nem gondolkozik azon, hogy a rendőrség székházában árusított cuccok vajon törvényesen kerültek-e oda.
Ekkora pofátlanságot egyszerűen föl se tételez az ember, szerintem... Pláne, hogy nagyjából piaci áron adta, csak éppen részletre.
Lesznek itt még efféle eget-földet megrengető ügyek, úgy látom. A kormányhoz közelállók utolsó múltbéli szellentését is kiszagolja az ellenzék.
"Ha ti rákérdeztek arra, hogy honnan van a villánk, meg a szállodánk, meg a milliárdos vállalataink, meg mit csináltunk 56-ban, meg utána, akkor mi is megkérdezzük, hogy honnan van a nyakláncotok, meg az öltönyötök!!!"
Pelikán elvtárs figyelmét felhívnám egy régi jogi alapelvre: a törvény ismeretének hiánya nem mentesít a felelősségre vonás alól.
Attól tartok, hogy nem sokára ismét választást kell kiírni.
Ilyen hiteltelen, autokratikus kormánya az országnak még nem volt!
:-( csutak
Az arany a VPOP raktárból származott, lefoglalt áru lehetett. Nem hinném, hogy külföldrol csempészték be, ahhoz túl sok volt.
Tanú - Pelikán : ELAJÁNDÉKOZTAM.
És ezt el is kell hinni????
Én csak aztat nem értem hogy az istenbe csenték be az éj leple alatt az eladók azt a rengeteg aranyat a Teve uccába, meg aztat se hogy csak a Pelikán vót olyan madár aki vett belőle vagy esetleg a Kuncze is vett csak Ő készpénzzel fizetett oszt nem írták fel a listára mer nem vette igénybe a részletfizetést.