Keresés

Részletes keresés

mud Creative Commons License 1999.09.20 0 0 119
Topiknyitohoz meglehetosen felelotlen kijelentesed meglepett.
Nem folytatnad...?
Babe Creative Commons License 1999.09.20 0 0 118
DcsabaS_,
Művészet az amit annak nevezünk!
DcsabaS_ Creative Commons License 1999.09.17 0 0 117
Kedves Babe!

Ha pl. azt írtad volna, hogy:
"Anélkül, hogy teljes egészében tisztában lennék a szeretet fogalmával, kimerítő választ tudok arra adni, hogy mikor szeretem az anyámat. (Esetleg a pacalt.)", hinnék Neked.
Ámde a "miért" az egészen más kategória. Az a megértéssel kapcsolatos, amihez egyebek mellett nem árt különbséget tenni "definíció" és "magyarázat" között, amit Te ismételten elsikkasztottál:
"... és talán sikerül definiálnod azt amit eddig senkinek sem sikerült tökéletesen."

Írod:
"A topic eredendően a magyar kortárs művészet mellőzéséről szól."
Én meg azt írom, hogy ameddig nem tudsz megfelelő szempontokat adni ahhoz, hogy mi számítson művészetnek, addig csak annyi állíthatsz, hogy "Mellőznek sok olyan dolgot, amit egyesek kortárs magyar művészetnek neveznek, miközben egyáltalán nem biztos, hogy művészet, amit mellőznek."

U.I. A kérdésem csak annyira volt provokatív, mint bármely kérdés (a művészetben is). Válszért kiált.

Babe Creative Commons License 1999.09.17 0 0 116
DcsabaS_,
nem, jelen esetben a Babe egy férfit takar. (Idestova egy éve, itt a Fórumon).
Nos, nem tudom eldönteni, hogy most provokatív vagy, vagy provokatív? Ha gondolod neki kezdhetsz a gyüjtőmunkának, és talán sikerül definiálnod azt amit eddig senkinek sem sikerült tökéletesen. Bár az indirekt bizonyítás egy nem egzakt közegben, IMHO nem sok jóra vezet.
És, hogy a problémád feleslegességér rávilágítsak, álljon itt egy példa:
Anélkül, hogy teljes egészében tisztában lennék a szeretet fogalmával, kimerítő választ tudok arra adni, hogy miért szeretem az anyámat. (Esetleg a pacalt.)
Ennyi.
A topic eredendően a magyar kortárs művészet mellőzéséről szól. Arról, hogy példának okáért miért kell megszüntetni egy olyan, világviszonylatban is színvonalas progresszív galériát mint a Bartók 32.?
DcsabaS_ Creative Commons License 1999.09.16 0 0 115
Kedves Babe (ez ugye női név?)!

Ne ijedj meg, nem holmi "definíciót" várok Tőled, csak valami magyarázat félét. Eddigi üzeneteidből leginkább azt tudtam leszűrni, hogy valamilyen közelebbről meg nem világított "művészet" a Te szívednek nagyon kedves, továbbá, hogy szerinted a művészet =/= műanyag használati cikkek tömeggyártása.
Szerintem viszont, ha meg tudjuk mondani, hogy a művészet mi mindennel nem azonos, akkor arra is lehet esély, hogy rájöjjünk: mivel igen. Ez fontos lehet akkor, ha olyan kérdésekre keressük a választ, miszerint: "Elmaradtunk a Művészettől?", vagy "kihal-e a művészet?".

Babe Creative Commons License 1999.09.16 0 0 114
DcsabaS_,
sohasem volt célom a művészet definiálása, de a hozzállásomat leszűrheted ebből a topikból. (Ha elolvasod.) Plusz adalékokkal pedig fczigony mester A művészet kihalása című opusz szolgál.
DcsabaS_ Creative Commons License 1999.09.16 0 0 113
Kedves Babe!

Szerinted mi a művészet és mitől művészi valami?

Babe Creative Commons License 1999.09.14 0 0 112
anteus,
az oktatás is felőssé tehető, de nem kizárólagosan. Viszont, el kell mondanom, mielőtt elveted a sulykot, hogy az avantgard, neoavantgard és underground művészek is az akademista alapok elsajátításával kezdték művészeti tanulmányaikat! És ezek nagyon fontos alapok, de csak alapok!

Vang So,
valahogy a Mao Ce Tung rezsimre hajaz a mondókád. Miféle közösségi feladatai vannak egy művésznek? Kit érdekel a "nagyközönség"? És ki állítja, hogy a közös nagyobb értéket képvisel, mint az eredeti és az egyéni?
Már ne haragudj meg de ilyen alapon a művészet = műanyag használati cikkek tömeggyártása!

Vang So Creative Commons License 1999.09.11 0 0 111
Szerintem alapvető funkcióváltás következett be a képzőművészetben, és amerre a kortárs művészet elkanyarodott, oda a nagyközönség nem akarta és nem nagyon tudta volna követni. A közösségi feladatok helyett elsősorban önmegvalósítássá előlépett művészet célja amúgy sem a sokakhoz, hanem úgymond az "értő kevesekhez" kíván szólni. Életből kiráncigált múzeum- galériaművészetté lett, a közös helyett a mindenáron eredetit és egyénit helyezve a központba.
Ezzel nem ítélem el ezt az alkotásmódot, csupán arról van szó, hogy nem könnyű szeretni ezeket a dolgokat, mint ahogy nem bűn nem szeretni sem őket. Van egy csomó szétszakadt egyéni kísérlet, lehet szemezgetni köztük, és ki-ki csipegesse ki közüle azt, ami kedvére való.
anteus Creative Commons License 1999.09.09 0 0 110
Jó nagyon a kérdés,
szerintem az oktatás felelős a dologért. Rajzórákon csak akadémikus stílusban lehet csendéleteket megörökíteni, ha valakinek valami egyéni látásmód-csírája van, az jobb esetben ügyetlen, rosszabb esetben deviáns. Nincs semmi kísérletezgetés (festés kézzel, testtel, akciók, festékek hajigálása a'la J.Pollock, vagdosás, stb, stb). A művészettörténet meg megáll a 20-as, 30-as években.
Vagy tévedek? (Rég jártam iskolába...)
Üdv
Lajtai Gábor Creative Commons License 1999.09.07 0 0 109
Csatlakozom az előttem szólóhoz!
Ennek a topicnak nem szabad eltűnnie.
Babe Creative Commons License 1999.05.13 0 0 108
Az új tasztal tagokra való tekintettel az az öncélú gondolatom támadt, hogy ezt a szívemnek oly kedves topicot feltámasztom halottaiból, és újra útnak indítom. Remélem kellő érdeklődésre tart majd számot.
Tehát a vitaindító első hozzászólás:

A művészet kihalásának lehetőségét boncolgató topic a felszínre hozott bennem egy régi problémát.Miért van az,hogy kis hazánkban az emberek nem fogadják el a modern képzőművészeteket?
Miért van az, hogy az átlag magyar állampolgár értetlenül, sőt elborzadva áll egy Picasso (vagy szinte bármelyik XX.sz-i) kép előtt? És csak azt veszi észre, hogy "ennek a nőnek meg három szeme van".
Ez halmozottan jelentkezik ,az "ezt én is meg tudom csinálni" effektussal párosulva, a konstruktivistáknál (Kandinszkij, Kassák), vagy az akciófestészetnél (Jakson Pollock).
Miért van az, hogy a magyar közizlés, (a kiművelt közizlés is),leragadt valahol az impresszionizmus és a szecesszió között félúton?

(1998.12.01.)

kornelio Creative Commons License 1999.04.07 0 0 107
kifejezetten kortars kepzomuveszet irant eredeklodoknek melegen ajanlom:
www.extra.hu/artinfo
Zombor úr Creative Commons License 1999.04.05 0 0 106
Egy utolsó infó a Művészeti Böngészőről, aztán már ígérem csöndben maradok....

Szóval végleges helyére, a
http://www.muveszetek.com/
web-oldalra költözött a Művészeti Böngésző.

Ha valakit érdekel a művészet, keresse fel ezt a címet!
Üdvözlettel: Zombor úr

Zombor úr Creative Commons License 1999.04.04 0 0 105
Kedves Babe!
Mától már chat is működik a Művészeti Böngészőben! :-))))
Sajnálom, hogy ebbe a topicba ennyire kevesen írnak mostanában :-(

* * *

Ha valaki szívesen beszélgetne bármilyen művészeti témában hasonszőrűekkel, lépjen be a http://w3.swi.hu/muveszetek/ chat-jébe és nagy valószínűséggel talál majd ott beszélgetőpartnert!

* Ne maradjunk el a művészetektől! *

Zombor úr Creative Commons License 1999.02.28 0 0 104
bocs, a címet elfelejtettem ideírni:

http://w3.swi.hu/muveszetek/

(ha tudok izgalmas művészeti URL-eket, kérlek, írjátok meg nekem, felpakolom a többi mellé, köszönöm.)

Zombor úr Creative Commons License 1999.02.28 0 0 103
Megújult a Művészeti Böngésző!
Akinek van kedve, kukkantson rá!

Az Art Navigatort külön is a figyelmetekbe ajánlom:
http://www.uiah.fi/internetguide/surf.htm
(Angol nyelvű ugyan, de nagyon szertaágazó gyűjtemény: érdemes szörfözni benne.)

Aztán el ne maradjon senki a művészettől, rendben?

Gyalogkakukk Creative Commons License 1999.02.11 0 0 102
A sok hasznos oldal szerintem is jó, de visszatérve az eredeti kérdéshez engem érdekelne, hogy ki mit lát egy pl. Mondriann-ban. Vegyük pl. a kompozíció 8 címu képét.

Én itt, most vélemény nélkül vagyok, nem szeretnék sugallni semmit. Késobb majd nyalatkozom.

Továbbá az is érdekelne, hogy kinek mit jelent a muvészet szó. És mitol modern egy muvész?

Illetve, az is, hogy miért, vagy miért nem szereted Picassót (ot legalább mindenki ismeri).

A kérdések egyszerunek néznek ki, ennek megfeleloen azok is. A válaszok azért remélem (ha lesznek) hosszan ki lesznek fejtve. Kösz
acinkos Creative Commons License 1999.02.11 0 0 101
Orizatriznyák, kösz a reagálást. Kár, hogy Babe véleményét a külföldi "befutásról" azóta se látom.
A Picassorol idézetteket nem én írtam, de talán egyetérek vele.
Előzmény: orizatriznyak (86)
Zombor úr Creative Commons License 1999.02.10 0 0 100
off topic

Pepin, privátban már írtam neked.

Babe, bocs az intermezzóért, remélem most már működni fog.
A böngészőt Nexuson most - szerda este - már látom

off topic vége
Előzmény: Pepin (99)
Pepin Creative Commons License 1999.02.10 0 0 99
Zombor Úr, nem egészen értelek. Olvasva az előző beírásodat, kipróbáltam az swi-t (mármint az enyémet), és mind a feltöltés, mind a lap olvasása ment. Ezt a topicot nem akarom teleszemetelni, tehát még egyszer kérlek, ahhoz, hogy segítsek, légyszives írdd meg, hogy hol akadsz el.
Előzmény: Zombor úr (98)
Zombor úr Creative Commons License 1999.02.10 0 0 98
off topic

HELP! se a nexus, se a swi nem működik.
("ez így nem az igazi, emberek, tessék megjavítani a megjavítandókat,
mert látszani szeretnénk...")

on topic

A hudir művészeti böngészőjében is jócskán találni szép linkeket (737 db!),
akit érdekel, csemegézzen belőle:
http://www.hudir.hu/Magyar/Text/Arts/
Babe Creative Commons License 1999.02.09 0 0 96
Az előbbi a búcsú hangja akart lenni.
Babe Creative Commons License 1999.02.09 0 0 95
Gabó, és mindenki
azt hiszem az értelmes viták mellett azért sikerült valami pluszt is elérnie ennek a topicnak, és ha patetikus hangvételt tovább akarom fokozni akkor azt kell mondanom tettünk valamit a felzárkózásért.
Külön köszönet a böngészőért Zombor Úrnak!

Off
Gabó, ment egy emil!!!
On
Pepin Creative Commons License 1999.02.09 0 0 94
Zombor Úr,
javaslom, ezzel vonuljunk e-mailbe. Legközelebb holnap délután leszek elérhető, addig írdd meg, hogy pontosan hol akadtál el.
Előzmény: Zombor úr (93)
Zombor úr Creative Commons License 1999.02.08 0 0 93
off topic
Sajnos, Babe, ma nem igazán működött a nexus, én sem tudtam elérni...
Az swi-s címre pedig valami miatt nem tudom feltolteni a nexus alatti htm-et.
ebben tud valaki segiteni? (Például Pepin...)
on topic

Folyamatosan bővítem a böngészőt, ma már 39 művészeti hivatkozás lenne onnan elérhető, ha látszana. Vasárnap este egy ismerősöm Szegedről küldött emilje szerint 1 órán át böngészett benne, és még nem ért a végére...

* * * A böngésző amúgy hétfő este 49 látogatóval (az utolsó 7 napot figyelembe véve) a HungarianTop1000-ben a Művészetek listáján (57 web-honlap közül) a 22. helyen áll, és ez az abszolút listához (960-ból) a 348. helyre elegendő... * * *

Ha valamelyikőtök tud ajánlani új galériákat, webes kiállításokat, irodalmi folyóiratokat, könyvkiadókat az interneten, esetleg további böngészőket, ahol Művészet és Kultúra is található, ne kíméljen, felpakolom mindet.... A segítséget előre is köszönöm, nemkevésbé az eddigi közreműködéseteket, külön kiemelve a jelen remek topic indítójának, Babe-nek a segítségét - a böngésző zömében az ő gyűjtésére támaszkodva indult...
Babe Creative Commons License 1999.02.08 0 0 92
offtopic

Gabó, nem érem el egyik címet sem! (Mostmivan?)

ontopic
Zombor úr Creative Commons License 1999.02.07 0 0 91
Pepin.

Tanácsodat megfogadtam, most már a
http://w3.swi.hu/muveszetek/
oldalon is megtalálható a böngésző.
Ki-ki használja majd azt a kettő közül, amelyiken gyorsabban elérheti a kívánt művészeti oldalakat.

Dali oldalát is feltettem, bocs a figyelmetlenségért.
Pepin Creative Commons License 1999.02.06 0 0 90
Bocs, Zombor, elírtam.

Viszont korábban írtam egy Dali kiállításról, azt a linket nem láttam a listában: http://dali.tvnet.hu/
Előzmény: Zombor úr (88)
Pepin Creative Commons License 1999.02.06 0 0 89
-off off on-

Kedves Zsombor Gabó Úr! :-)

Bocs, hogy ilyenekkel zavarlak, de a nexus iszonyú lassú egy hely - mindenkinek jobb lenne, ha valami gyorsabb ingyenes szolgáltatót keresnél. (Én pl. a www.swi.hu-t használom, és meg vagyok vele elégedve.)

-off off off- uff!
Előzmény: Zombor úr (88)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!