Ne keverjük a szavakat, ha csak lehetséges! A szinonimákat azért használják, mert "nem egészen" ugyanazt jelentik, nélkülük nagyon egysíkú lenne a nyelv. Az argument érvet, illetve érvelést jelent. Van még több kifejezés is az eszmecserére, vitára, nem csak kettő, példának csak a discussiont említeném, nincs kedvem az egész szótárat idemásolni...
Kedves HJM, azt elhiszem, hogy neked tetszik, hogy az apcim nekem ezt mondja... :-) Mondjuk pl. számítógép vagy internet kérdésben, amihez neki lövése sincsen.
Sholthiczka!
Ezegy jó5let volt a Fintzitől,
valóban nemérdemes feladni.
Nemis fogom, csak arra gon-
doltam, hogy a továbbiakban
nem feltételezem az általános
setétségről, hogy egyetlen vil-
lanykörte felgyújtásával hacsak
regionálisan is de megszüntethető.
medwe (egykori nagypofájú vitázó,
de mára már tánbölcsedni kezdő
mancsos+Benczekutya, aki még mindig
nem ért semmit ebből az egészből és
neki jó.
Kedves Ragika!
Milyen szempontból, milyen csoportosítás alapján kérded a hovatartozásomat?
Medve
Ne add fel, a manipulátoroknak pont az a céljuk.
Értelmes embereknél a vita nem a vitapartner
lesöpréséből avagy esteleges fizikai megsemmisitéséből ál.
Egy manipulátor érthet ahhoz amit csinál ,de nem biztos
hogy értelmes is.
soltika/tollas../ + Dr.Finci kutya hivatásos
Főmanipulátor
medwe,
Tisztelettel kérdem, hogy te az emberek melyik csportjához tartozol?
Más: Az angolban 2 szó van erre
Debate és argument. A nagyar vita szó azt hiszem amiröl ti beszéltk az argument. Minden áron meggyözni a valósnak vélt igazságról. Csürni csavarni a témát akár eröszakkal is. A debate a vita kultúrált demokratikus formája. Sehol nem található benne b...meg.
medwe,
Tisztelettel kérdem, hogy te az emberek melyik csportjához tartozol?
Más: Az angolban 2 szó van erre
Debate és argument. A nagyar vita szó azt hiszem amiröl ti beszéltk az argument. Minden áron meggyözni a valósnak vélt igazságról. Csürni csavarni a témát akár eröszakkal is. A debate a vita kultúrált demokratikus formája. Sehol nem található benne b...meg.
A nézőpontjából IMHO sem szokott senki engedni. Van aki balról néz, van aki jobbról és vannak akik a bányászbéka alól....
;-)
De, volt már rá példa, ha nem is sok, hogy tévedés beismerődött, vélemény elfogadódott stb. (pl. lásd vitáimat Trebivel, de mások esetében is.)
Édesapám (a tudományos fokozataitól most tekintsünk el) jó szokása az alábbi érvelés: "Kisfiam, én nem értek hozzá, de nem úgy van, ahogy te mondod!"
Ilyenkor a talpam is ökölbe szorul, sírhatnékom támad, és hátat fordítok neki. Tényleg, mit tehetnék?
Volt egy kolléganőm, együtt tanítottunk. Majdnem kétszer annyi idős volt, mint én. Folyton vitatkoztunk, de nagyon szerettünk egymással vitázni. Ugyanis az érvek ütköztetése után konklúzióra jutottunk, bármelyikünk képes volt belátni a másik igazát. A viták után én mindig "többnek" és "jobbnak" éreztem magam, az nem számított, hogy végül is ki győzött. Ehhez persze ketten kellettünk.
Az internetes vitákban én még ilyet nem láttam. A max. az az, ha valaki elismeri, hogy téves adatok birtokában volt. De a nézőpontjából itt még soha, senki nem engedett. :-(
medwe!
Meg fogsz lepödni. Egyetértek veled. Legfeljebb az utolsó előtti mondatodat nem írtam volna le:
'A manipuláció és az erőszak jobban műxik.'
Hiába. A magadfajta nem tudja megtagadni önmagát.
Mindeddig csak odáig jutottatokj el, hogy az ilyen szörnyöségek után egy 'Sajnos'-t biggyesszetek alibiből.
Szerintem a vita nem párharc, hanem együttműködés, közös tanulás.
Az egyik fő baj az szokott lenni, hogy nincs közös paradigmájuk a feleknek. Nem tiszta, hogy milyen kimondatlan feltevésekben értenek egyet.
A másik, ha tényleg harcnak tekintik a vitát. Gyakran még az sem számít, hogy koherens nézetrendszert képviseljenek; egyszerűen bedobnak mindent, amit a fantáziájuk előhoz és mellettük látszik szólni.
Helyes a brumm. De ha egyszer irritál a HÜLYESÉG (radikális marhaságok, stb.), nehéz visszafogni magam.
Eddig a legjobb debatteri eredményem az volt 5 óra parázs vita után, hogy azt mondta hazafelé a taxiban a koma: igazad van ebben és ebben b...d meg, de hát ezt nem mondhattam ott és annyi ember előtt.
Még jó, hogy volt sör, ami hűtötte a parazsat...
Az a baj, hogy az ember (legalábbis én) mindig nekimegy, töretlen hittel.
Bár, ha százból egyszer sikerül (mármint zöldágra vergődni a pertnerrel, szándékosan nem meggyőzést írtam, hisz győztek már engem is meg és le), már talán megérte a szájtépést.
Nagyaon tetszett Dél Karnegi valamejik könyvében, hogy "minden vitát megnyersz, amit el sem kezdesz".
Ezzel együtt jókat vitáztam.
Ma rájöttem, hogy tényleg nem érdemes.
Az emberiség nagyobb része érvekkel meggyőzhetetlen.
A manipuláció és az erőszak jobban műxik.
Sajnos.