Csakugyan ilyen egyszerű? Termés van itthon, egyszerűen kiszedjem a magjait? Tényleg egy év alatt móar terem? Nem is nevelhető többévesként? Mennyire fagytűrő?
physalis: Paradicsommal megegyező tartást igényel. Egynyáriként tudod nálunk nevelni. Beszerzése: Bemész a Metroba, vagy bárhová ahol kapható, és veszel. A cserszenyeszerú termések tele vannak apró magokkal, amelyeket tavasszal elvethetsz.
Sziasztok, látom, hogy régebben volt már erröl szó, de mostanában sajnos nem. Physalis érdekelne nagyon. Tartása, életmódja, egyéb tapasztalatok, végül pedig az, akar-e valaki adni, vagy cserélni ilyet.
Amikor ültettem 2004-ben csak kb 50 cm-es volt, most több mint 2 m és nagy ütemben nő. Az első 2 évben takartam, gyékénnyel avarral, de idén már nem tudom és azt hiszem nem is szükséges. Remélem jövőre már lesz mutatóba termése.
a 100kg a mi fánk teremte egyedül ,amikor vettük kicsit nagyobb volt mint apukáméké ,és 3 éve terem első évben 3szem ,tavaly 39 szem idén pedig a fulladás
ha lesz időm készitek képeket a termésről ,nekem a fácskámmal az a legnagyobb problémám hogy törik :( idén is elvesztett egy szép ágat nem birta el a termés súlyát pedig megszedtük 2x is :(
Szia, Kinszky, már beleszédültem, annyi fajtát találtam az alábbi cimen:
Azt hiszem, az enyém mindkettő azonos fajta, Athén fantázianévvel. Ilyet ettem legutóbb, akármilyen fajta volt, nagyon finom volt. Elégedett lennék valami hasonlóval.
Bombaba ! A tied mindkettő egyforma? Mert irodalmaztam, és onnan vettem, hogy van ugye európai honos, meg van az izraeli termesztésű, és én az utóbbit szeretném! tudsz erről valamit?
Ha jól tudom, a magokat el lehet vetni, de ezek lassan fejlődnek, és apróbb, gyengébb minőségü a termésük. Ezért alanynak alkalmas, magnélkülit ráoltani. (Mad tavasszal fogok magot vetni, kb 4 éve tartom a hűtőszekrényben, és elfelejtkeztem róluk.) Látom, ezt a topikot Te tartottad fenn, és az öt évvel ezelőtti 'hogy lehet ilyet termelni'-től jutottál el a 100 kg-ig. Nem semmi. Remélem, 4 év mulva (mert fáim már vannak) én is bele fogok fulladni a ... datolyaszilvába (2 fáról 100-200 kg? Ha belehalok is, de valahogy kihúzom addig!!!)
Írtam a sharonos topicba,de látom, most itt is vagy . Benétől vannak a fák? Ahogyan említettem, én az édesebb fajtát szeretném, annak kisebb a gyümölcse, gondolom az lenne az, amit évekkel ezelőtt volt szerencsém megkóstolni. Amit itt vásároltam a piacon, az nem az, amire én gondolok.
A datolyaszilvafád mikor termett először? Én 2004 tavaszán ültettem és ugyanonnan származik ahonna a tiéd, nagyon szépen nő. Utánaolvastam a forumba te 2001 ben ültetted és 5 év múlva 100 kg termés, nem semmi! Mikorra érett be a termés?
Szerintem a magokkal nem sokat lehet kezdeni, nem érdemes arról szaporitani.
nekünk 2 datolyaszilva fánk van 1helyről de kétféle a miénk a kicsi édessebb az igazi majdnem pirosra érő,az apuéké nagyobb nem érik be viszont féléretten se huzza össze a szádat és magos !!
Nem akartalak elszomoritani. 'jövőre ha lesz, akkor a kopasz kivit válasszam?' Nem ilyen egyszerű a válasz. Attól függ, mennyi helyed lesz a kertben ilyen célra, mennyire vagy türelmetlen. Kopaszkiviből is van kétlaki is meg öntermékeny is. A fagyállóságával nem szokott probléma lenni. Állitólag ahol a szőlő megterem, ott megmarad a kivi is. Betegségekre nem érzékenyek (legalábbis eddig nem tapasztaltam), de nagyon vizigényes, nyáron folyamatos öntözést igényel, éppen a felszini gyökerei miatt.
Köszönöm a gyors választ, kicsit elszomorodtam. Valóban szőrős kiviről van szó. Azért megtartom, hátha.... :-))) A tavaszi kiállításon vettem, tehát jövőre ha lesz, akkor a kopasz kivit válasszam? Abból van több fajta, melyik a "jó"? Melyik az ellenállóbb fajta? De gondolom ezekre majd tavasszal visszatérhetünk, addig is elolvasom a topicban leírtakat is. Mégegyszer köszi........
Kérdésre kérdés: kopaszkivi vagy szőrös? Amúgy meg nem kellett volna túl nagy dézsa, a kivinek csak nagyon felszini gyökerei vannak. Néha öntözd meg egy kicsit, csak hogy ne száradjon ki. Hogy mikor számithatsz termésre, az első kérdésemre adott válaszodtól függ. Ha kopasz, akkor pár szemet akár már jövőre is hozhat. A 'hatalmas, sötétzöld levelek'-ből arra következtetek, hogy szőrös kiviről van szó, ami 4-5 éves korában kezd teremni. De itt a fórumon nem emlékszem olyanra, hogy valakinek sikerült volna öntermékeny szőrös kiviről szüretelnie.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni, kivi ügyben.... Tavasszal vettem egy önporzós kivit, de nem ültettem ki a kertbe hanem egy hatalmas nagy dézsában töltötte a nyarat a teraszon, mivel most fogunk költözni saját kertes házba és majd ott szeretném a kertbe ültetni tavasszal. Gyönyörűen bokrosodott, hatalmas sötétzöld leveleket, hosszú "kacsokat", ágakat növesztett. Sok vizet, tápot is kapott. Most amikor jöttek a hidegek, a dézsában tartás miatt levittem a pincébe, ahol is elszáradtak a levelei. Tudom, hogy télen ledobálja, de most mit csinálhatnék még vele, hogy megérje a tavaszt és kiültethessem a kertbe. Mennyit locsoljam, kell-e visszavágni az ágait és ha igen, akkor hogyan, mennyire? Ha megmarad, számíthatok e jövőre valami termésre, vagy az még évek?
Szerintem is édesebb, bár olyan fajtát nem árulnak, mint ami nekünk van.
Az ideiből még nem ettünk, de tavaly határozottan finomabb volt, mint a bolti. Gondolom, idén is így lesz, annál is inkább, mert idén több volt a napsütés.