Igen redszeresen vetek datolyaszilva magot. Kiszedés után alapos mosás, majd gobbaölőszeres áztatás,. Aztán nyirkos tőzegbe rétegeljük és irány a hütőszekrény zöldségtároló része. 100-120 napos hidegkezelés után vetheted,.. Vannak MAGNEMES fajták, de ezek lényegesen kissebb termésüek, mint az olványok. Az Alberetto fámon 38dekásat mértem a magos, pedig 17deka volt
Jók HA 8napnál nem régebben lett kiszedve a gyümölcsből HA 20 C-nál melegebb van És gombaölőszerrel fertőtlenitetted atalajt, persze a sok fényröl se feledkezz meg Sok szerencsét.
Attól függ, a nemesített fajták mennyire térnek el a vad alapfajtól. Pl. meggynél, diónál kevéssé, itt jó az esély, hogy a magonc is élvezhetőt fog teremni. Körténél, almánál meg jó eséllyel vackor-, vadalmaszerű termést fog adni a magonc.
Szóval a legvalószínűbb az, hogy valami átmenet lesz a nemesített fajta, és a vad datolyaszilva között.
Gondolom, hogy a datolyaszilva magjából is datolyaszilva lesz, nem őszibarack. :) Ahol eddig olvastam magoncról, mindenhol gyenge minőségű termésről írtak. Amit én túlzásnak tartok, némi genetikai alapismeret birtokában. Úgy gondolom, hogy a mai datolyaszilvát nem körömnyi méretű, savanyú izéből nemesítették, hanem normál, élvezhető gyümölcsből. Ennélfogva, ha a magonc nem is lesz olyan minőségű, mint az anyanövény, de azért még többségében élvezhető minőségű datolyaszilvát kell teremnie. Szerintem. Vagy akár még jobbat, nagyobbat is, ha úgy jönnek össze a dolgok. Azt nem tudom, hogy ha nem idegen fajta porozta meg, akkor csíraképes lesz-e a mag. Lehet, hogy hideghatásra van szüksége a keléshez. Ha van még mag, próbáld meg.
Üdvözlet a fedélzeten. Rég találkoztunk: de nemsoká megyek magához Vanda ügyben. Remélem jobban van. A jujubám szépen fejlődik, a datolyaszilvám pedig becsomagolva várja a tavaszt, remélem semmi baja nem lesz. Tanácsot kérnék ha lehet: a feijoa növényemnek folyton leszáradnak az új hajtásai. Miért?? Nem túl meleg, világos helyen van és locsolgatom is rendszeresen.
(Az anyuka, aki két kisgyermekkel szokta magát látogatni.)
Megnyugodtam, ugyanis nem keltek ki az elvetett magok. Legalább nem kell átoltanom őket, a gyenge minőségü termésükkel meg nem bosszantanak. Azért igazából nem értem ezt a dolgot. Olaszországban egyes helyeken lehullik a termés, kikel a mag és terem. Mint nálunk a szilva. Igaz, nem besztercei, de szilva (remélem, nem lövök nagyon mellé a példával) lesz belőle. Vagy a meggy, mandula hasonlóképp. A gyengébb minőség igy értendő vajon?
Magról kelve is terem, de azt olvastam, általában gyenge minőségű lesz a gyümölcse.
Diospyros virgiana-t és D. lotus-t már ültettem úgy 4 éve. Azt hiszem, január tájban cserépbe tettem, a fűtetlen, fagymentes előtérbe, és tökéletesen keltek. Most akarom őket kihajigálni a kertből.
Szerintem ki kell neki bírni pár órát. Majd összehangoljuk a dolgokat, ha egyszerre virágoznak. (Már fel lehet ismerni a bimbókat.) A tiéd hány éves? B. L. szerint a Lovas-féle nem igazi, tele van magokkal. (Bárcsak már látnám! :)
szevasz flanell, szomorúan olvasom hogy a te pawpaw-d is a lovaséktól van, az enyém is. pedig már én is a virágpor cserén gondolkodtam. Bp. kicsit messze van, de még majd meglátom, és termékeny marad a virágpor néhány óra szállitás után?
Nem véletlenül magyarították kínai datolyára! Az íze is hasonlít hozzá egy kicsit. Az eredeti azért sokkal jobb. De azért ezt is el lehet rágcsálni, már csak 1 kiló körül maradt. :)
Flanel, a cukorszirupos aszalt jujuba milyen volt? Jól néz ki nagyon, mintha datolya lenne :) Ez a bolond idő elmúlhatna már, nem lesz gyümölcs jövőre :(
Jól elBták ezt az egyszerűen, könnyen használható fórumot. A betűtípusváltás kattintás helyett írással jár, több kép beszúrása esetén nem tudom ellenőrizni, hogy úgy néz-e ki, mint akarom. (A Megnéz nálam nem megy.)
Az enyém is nagyon lassan nő. Kb. 6 éve vettem, térdig érő korában. Tavaly volt először virágja, idén már legalább 12. Hiába porozgattam, néhány megmaradt még pár hétig, a terméskezdemények centisre nőttek, aztán lehullottak, vagyis mégsem termékenyültek. Azt nem mondta a Lovas Kati, hogy nem öntermékeny. (Meg, ha már erről van szó, jóval drágábban adta, mint ahogy a telefonban mondta, csak úgy elolvadtam a sok csoda láttán, hogy fizettem.)
iváncsi lennél a Paw- Paw mit produkált, termett e már és hány éves korába? Nálam kegyetlen lassan nőnek, A Wels fajtámon 6 év után most vannak az első virágrügyek
Nagyon köszönöm, és nagy megtiszteletés, hogy -legalább ilyen indirekt módon - megismerhetem! Keszthely1 mindenütt nagy lelkesedéssel ír a gyüjteményéröl és szakértelméröl.
A honlapja rám is mély benyomást tett.
Nagyon szívesen visszatérnék tehát az ajánlatára; eddig mindenhonnan azt hallottam, hogy a földicseresznye egyszer használatos növény, a paradicsomhoz hasonlóan termesztik, de én emlékszem, hogy egyszer egy kiállításon láttam már egy nagy, több éves példányt.
Remélem szerény gyüjteményemben akad majd valami, ami cserealanyként számot tarthat az érdeklödésére.
Kérem, írja meg, mi érdekelné, esetleg mailban szívesen küldök részletes fölsorolást az "állományomról".