Mi már ismerjük egymást, Forgó Zoli is gyakran beszél rólad.
Datolyaszilvát (kaki) illetően az Olaszországban legelterjedtebb fajta nagy gyümölcsü növényem van. Soha nem volt takarva, de soha még csak rügyfagyás sem volt rajta. A hideg zalai dombokat illetően, a fügével kapcsolatban írt klíma megfigyeléseim nem ismernek hideg dombokat és nem helytálló a dombok vonatkozásában országrészek szerint különbséget tenni. A légkör alsó rétegeinek sajátos hőmérsékleti rétegződése van, a legnagyobb hidegeket okozó derült szélcsendes éjszakákon. A völgyszint feletti 40-50 méteres szint nagyobb hőmérséklet különbséget mutat helyileg mint akár az ország nagy távolságon belüli lehetséges eltérései. A dombok ennélfogva hihetetlen termőhelyi lehetőséget kínálnak. Szeretnék majd találkozni Veled, feltétlenül jelezd, ha Kanizsa környékén jársz!
Örömmel üdvözöllek a fórumon és várjuk a tapasztalatodból eredő jótanácsokat Milyen fajta datolyaszilvád van? Fiatalkorába takartad-e a hideg agyagos Zalai dombokon?
A paw-paw -nak un karógyökere van, ha az leszakad nagyon nehezen indul meg ujra, de nem reménytelen az eredése. Kulönben nagyobb korába hajlamos a gyökérsarjadzásra. A kis növényeket nem árt védeni takarni, bár -27-30 C-g birják a fagyokat, Az általam oltott fácskák mind Inprovited magnemes alanyon vannak, ha kitörik vagy kimegy belőle az oltás, akkor is kevésmagvu 4-6mag és 20-40 dkg sulyu termést produkálnak Tehát a gyökérsarjakat szépen ültesd vissza, jó cserealap lesz belőle. Ne félj rohadt lassan nőnek egyenlőre nem turnak ki a kertedből. Sok szerencsét és sok türelmet hozzájuk
Tisztelettel köszöntök minden kertbarátot! Kezdő fórumozó és internetezőként. Nagy örömömre találtam erre a fórumra, amelyben azokról a növényekről van szó amelyekkel évek óta foglalkozom. Gyakori olaszországi utazásaim révén ismerkedtem meg velük. Az asiminát nem nevezném déligyümölcsnek, mert a szakirodalom és a saját tapasztalataim szerint is kivételes hidegtűrése van. Alacsonyabb téli minimumokat bír el mint számos nálunk régóta honos növény. Saját szőlőhegyi területemen (zalában) többfajta fügém van (több méter magas vastag törzsü tízéves növények). Diospyros khakim egykorú a fügékkel. Az idén közel egy mázsa termést adtak. Kedvencem a kiwi, érdeklődésre ennek termesztési trükkjeiről szívesen adok információkat/tanácsokat. A fügékre vonatkozóan hasznos tapasztalatokat szereztem az adott hely mikroklímájával kapcsolatban. Szívesen cserélek tapasztalokat.
szevasz. a nagy pawpaw ami virágozni fog az a Lovas házaspártól van.Van egy Bene urtól is de az tavaly tövig fagyott, 10 cm -es gyökérdarabbal téptem ki (mérgemben) és a nyár végén vettem észre a gazban hogy kihajtott , nagyon megörültem. Még valami , tudja valaki hogy mit csináljak a sok gyökérhajtással? Egyet kiástam, átültettem ( alig van gyökere ) talán megmarad.
Cukorfünek is hivják, Stevia reboundiana,.. Igen jól tartható szobai körülmények között. 300-szor édesebb a cukornál, de van nalami érdekes utóize. A krizantémnak rokona. Cukorbetegeknek kitünő, nem kell a szintetikus édesitőszereket használni. Hát bizony nekem ís van, Angliából hozattam a magot.
Kíváncsiságból utánaolvastam jobban, és egy illető az egyik fórumon ezt mondta róla: "Velem kóstoltatták, de a cukorra még csak nem is hasonlított az íze. Speciális édes íze van, de baromira nem az európai ember ízlésének megfelelő. Szerintem, persze... "
Kíváncsi lennék rá, hogy mások is ezt mondják-e róla.
Bene László úr felé tennék fel én is egy kérdést (vagy bárki felé, aki ismeri a növényt): bizonyos cukornövényről írnak alant, viszont a gugli nem dobott ki semmiféle találatot rá. A kérdésem az lenne, hogy tartható-e ez otthoni körülmények között, valamint beszerezhető-e valahol? Esetleg mi lehet a latin neve, hogy tovább informálódhassak róla?
Érdeklődni szeretnék, hogy idén lehet-e majd önnél Vadcitromot venni, mert az a 2 ami nekünk van, elég rossz állapotban van. Az ágvégek sárgák (a levelek is azok voltak) nem tom mit csinálhatunk rosszul.
A Feijola kedveli a hideget, télen pihen, mérsékelt vizet kapjon. Az ágvégek beszáradása vas, vagy tápanyaghiány esetén fordul elő, Esetleg tulöntözés is okozhatja. Üdvözlettel Bene László
Én úgy gondolom, az oltásra érdemesített datolyaszilvákat nem közvetlenül a vad fajból nemesítették, hanem valami, a mostanitól kissé gyengébb minőségűből. Azokat meg még egy kissé gyengébb minőségűből. Vagyis szerintem nagyobb az esély, hogy valami használható "gyerek" fog kikelni.
Igen redszeresen vetek datolyaszilva magot. Kiszedés után alapos mosás, majd gobbaölőszeres áztatás,. Aztán nyirkos tőzegbe rétegeljük és irány a hütőszekrény zöldségtároló része. 100-120 napos hidegkezelés után vetheted,.. Vannak MAGNEMES fajták, de ezek lényegesen kissebb termésüek, mint az olványok. Az Alberetto fámon 38dekásat mértem a magos, pedig 17deka volt
Jók HA 8napnál nem régebben lett kiszedve a gyümölcsből HA 20 C-nál melegebb van És gombaölőszerrel fertőtlenitetted atalajt, persze a sok fényröl se feledkezz meg Sok szerencsét.
Attól függ, a nemesített fajták mennyire térnek el a vad alapfajtól. Pl. meggynél, diónál kevéssé, itt jó az esély, hogy a magonc is élvezhetőt fog teremni. Körténél, almánál meg jó eséllyel vackor-, vadalmaszerű termést fog adni a magonc.
Szóval a legvalószínűbb az, hogy valami átmenet lesz a nemesített fajta, és a vad datolyaszilva között.
Gondolom, hogy a datolyaszilva magjából is datolyaszilva lesz, nem őszibarack. :) Ahol eddig olvastam magoncról, mindenhol gyenge minőségű termésről írtak. Amit én túlzásnak tartok, némi genetikai alapismeret birtokában. Úgy gondolom, hogy a mai datolyaszilvát nem körömnyi méretű, savanyú izéből nemesítették, hanem normál, élvezhető gyümölcsből. Ennélfogva, ha a magonc nem is lesz olyan minőségű, mint az anyanövény, de azért még többségében élvezhető minőségű datolyaszilvát kell teremnie. Szerintem. Vagy akár még jobbat, nagyobbat is, ha úgy jönnek össze a dolgok. Azt nem tudom, hogy ha nem idegen fajta porozta meg, akkor csíraképes lesz-e a mag. Lehet, hogy hideghatásra van szüksége a keléshez. Ha van még mag, próbáld meg.