Keresés

Részletes keresés

Bene László Creative Commons License 2007.01.26 0 0 1236
Ha kedd Akkor a Forgónál  11órakor szeretnék ott lenni .
Előzmény: ninovarga (1234)
Flanell Creative Commons License 2007.01.24 0 0 1235
A cím ne zavarjon, mindenféle fagytűrő egzotikus (ill. nem hagyományos) gyümölcsről itt szoktunk tárgyalni, nem lehet mindennek külön topikot nyitni.
Előzmény: ninovarga (1231)
ninovarga Creative Commons License 2007.01.23 0 0 1234
Szevasz Kedves László!

Mi már ismerjük egymást, Forgó Zoli is gyakran beszél rólad.

Datolyaszilvát (kaki) illetően az Olaszországban legelterjedtebb fajta nagy gyümölcsü növényem van. Soha nem volt takarva, de soha még csak rügyfagyás sem volt rajta. A hideg zalai dombokat illetően, a fügével kapcsolatban írt klíma megfigyeléseim nem ismernek hideg dombokat és nem helytálló a dombok vonatkozásában országrészek szerint különbséget tenni. A légkör alsó rétegeinek sajátos hőmérsékleti rétegződése van, a legnagyobb hidegeket okozó derült szélcsendes éjszakákon.
A völgyszint feletti 40-50 méteres szint nagyobb hőmérséklet különbséget mutat helyileg mint akár az ország nagy távolságon belüli lehetséges eltérései. A dombok ennélfogva hihetetlen termőhelyi lehetőséget kínálnak.
Szeretnék majd találkozni Veled, feltétlenül jelezd, ha Kanizsa környékén jársz!


üdv.
János
Előzmény: Bene László (1233)
Bene László Creative Commons License 2007.01.23 0 0 1233
Örömmel üdvözöllek a fórumon és várjuk a tapasztalatodból eredő jótanácsokat Milyen fajta datolyaszilvád van? Fiatalkorába takartad-e a hideg agyagos Zalai dombokon?
Előzmény: ninovarga (1231)
Bene László Creative Commons License 2007.01.23 0 0 1232
 A paw-paw -nak  un karógyökere van, ha az leszakad nagyon nehezen indul meg ujra, de nem reménytelen az eredése.  Kulönben nagyobb korába hajlamos a gyökérsarjadzásra. A kis növényeket nem árt védeni takarni, bár -27-30 C-g birják a fagyokat, Az általam oltott fácskák mind Inprovited magnemes alanyon vannak, ha kitörik vagy kimegy belőle az oltás, akkor is kevésmagvu  4-6mag és 20-40 dkg sulyu termést produkálnak Tehát a gyökérsarjakat szépen ültesd vissza, jó cserealap lesz belőle. Ne félj rohadt lassan nőnek egyenlőre nem turnak ki a kertedből. Sok szerencsét és sok türelmet hozzájuk
ninovarga Creative Commons License 2007.01.23 0 0 1231
Tisztelettel köszöntök minden kertbarátot!
Kezdő fórumozó és internetezőként.
Nagy örömömre találtam erre a fórumra, amelyben azokról a növényekről van szó amelyekkel évek óta foglalkozom. Gyakori olaszországi utazásaim révén ismerkedtem meg velük.
Az asiminát nem nevezném déligyümölcsnek, mert a szakirodalom és a saját tapasztalataim szerint is kivételes hidegtűrése van. Alacsonyabb téli minimumokat bír el mint számos nálunk régóta honos növény.
Saját szőlőhegyi területemen (zalában) többfajta fügém van (több méter magas vastag törzsü tízéves növények). Diospyros khakim egykorú a fügékkel.
Az idén közel egy mázsa termést adtak.
Kedvencem a kiwi, érdeklődésre ennek termesztési trükkjeiről szívesen adok információkat/tanácsokat.
A fügékre vonatkozóan hasznos tapasztalatokat szereztem az adott hely mikroklímájával kapcsolatban.
Szívesen cserélek tapasztalokat.

Varga János

Flanell Creative Commons License 2007.01.23 0 0 1230
Milyen sok gyökérhajtással? A kifagyott pawpaw gyökeréről? Azt hiszem, a Bene-féle oltvány volt, nem?
Előzmény: raiff (1229)
raiff Creative Commons License 2007.01.23 0 0 1229
szevasz. a nagy pawpaw ami virágozni fog az a Lovas házaspártól van.Van egy Bene urtól is de az tavaly tövig fagyott, 10 cm -es gyökérdarabbal téptem ki (mérgemben) és a nyár végén vettem észre a gazban hogy kihajtott , nagyon megörültem. Még valami , tudja valaki hogy mit csináljak a sok gyökérhajtással? Egyet kiástam, átültettem ( alig van gyökere ) talán megmarad.
Előzmény: Flanell (1199)
kiwancsi Creative Commons License 2007.01.23 0 0 1228

 

Köszönöm szépen.

Rögtön vízbe tettem. az baj? A talajt még fertőtleníthetem ennek következtében.:-)

Előzmény: Bene László (1211)
Bene László Creative Commons License 2007.01.22 0 0 1227
Cukorfünek is hivják, Stevia reboundiana,.. Igen jól tartható szobai körülmények között. 300-szor édesebb a cukornál, de van nalami érdekes utóize. A krizantémnak rokona. Cukorbetegeknek kitünő, nem kell a szintetikus édesitőszereket használni. Hát bizony nekem ís van, Angliából hozattam a magot.
Előzmény: Spidersoft (1220)
Spidersoft Creative Commons License 2007.01.22 0 0 1226
Az a Sieberz vagymi jött nekem is a minap, de még nem néztem át, úgy fest nagy hiba volt ;) Köszi az infókat! :)
Előzmény: Évi5 (1225)
Évi5 Creative Commons License 2007.01.22 0 0 1225
Még annyit, a Sieberz csomagküldőnél láttam, 1 db 995 Ft.
Előzmény: Évi5 (1224)
Évi5 Creative Commons License 2007.01.22 0 0 1224

Kíváncsiságból utánaolvastam jobban, és egy illető az egyik fórumon ezt mondta róla: "Velem kóstoltatták, de a cukorra még csak nem is hasonlított az íze. Speciális édes íze van, de baromira nem az európai ember ízlésének megfelelő. Szerintem, persze... "

Kíváncsi lennék rá, hogy mások is ezt mondják-e róla.

Előzmény: Évi5 (1223)
Évi5 Creative Commons License 2007.01.22 0 0 1223
Pontosítok: Stevia rebaudiana Bertoni
Előzmény: Évi5 (1221)
Évi5 Creative Commons License 2007.01.22 0 0 1222
Előzmény: Évi5 (1221)
Évi5 Creative Commons License 2007.01.22 0 0 1221
Steviának hívják.
Előzmény: Spidersoft (1220)
Spidersoft Creative Commons License 2007.01.22 0 0 1220
Tiszteletem!
 
Bene László úr felé tennék fel én is egy kérdést (vagy bárki felé, aki ismeri a növényt): bizonyos cukornövényről írnak alant, viszont a gugli nem dobott ki semmiféle találatot rá. A kérdésem az lenne, hogy tartható-e ez otthoni körülmények között, valamint beszerezhető-e valahol? Esetleg mi lehet a latin neve, hogy tovább informálódhassak róla?
 
És a link:
link
Bene László Creative Commons License 2007.01.21 0 0 1219
 De igen. nekemvan. tán haragszol a szomszédodra? Az indiánok nyilmérget meg nyakláncot, rózsafüzért, karkőtőt készitettek belőle,
Előzmény: PeciMaci (1090)
Bene László Creative Commons License 2007.01.19 0 0 1218
  Sanos nekem nincs, De a Füvészkertben Láttam.  Vashiány okoz ilyen tüneteket -- meszes  7PH fölötti viz  a talaj cserélendő savas kémhatásura  A tipusura 
Előzmény: GuMiSZu (1216)
Bene László Creative Commons License 2007.01.19 0 0 1217
 Szeretettel várjuk,? LEXI ur és Bene laci
Előzmény: GuMiSZu (1215)
GuMiSZu Creative Commons License 2007.01.19 0 0 1216

T. Bene Úr!

 

Érdeklődni szeretnék, hogy idén lehet-e majd önnél Vadcitromot venni, mert az a 2 ami nekünk van, elég rossz állapotban van. Az ágvégek sárgák (a levelek is azok voltak) nem tom mit csinálhatunk rosszul.

 

 

GuMiSZu Creative Commons License 2007.01.19 0 0 1215

:)

 

De jó önt itt láttni  a fórumon,  nemsokára meglátogatjuk Önt a párommal.

 

Üdvözlettel

Lexi "keresztanyjának a férje" :)

Előzmény: Bene László (1214)
Bene László Creative Commons License 2007.01.18 0 0 1214

A  Feijola kedveli a hideget, télen pihen, mérsékelt vizet kapjon. Az ágvégek beszáradása vas,  vagy tápanyaghiány esetén fordul elő, Esetleg tulöntözés is okozhatja.   Üdvözlettel  Bene László

Flanell Creative Commons License 2007.01.18 0 0 1213
Én úgy gondolom, az oltásra érdemesített datolyaszilvákat nem közvetlenül a vad fajból nemesítették, hanem valami, a mostanitól kissé gyengébb minőségűből. Azokat meg még egy kissé gyengébb minőségűből. Vagyis szerintem nagyobb az esély, hogy valami használható "gyerek" fog kikelni.
Előzmény: Arth_ur (1210)
Bene László Creative Commons License 2007.01.16 0 0 1212
Igen redszeresen vetek datolyaszilva magot. Kiszedés után alapos mosás, majd gobbaölőszeres áztatás,.  Aztán nyirkos tőzegbe  rétegeljük és irány a hütőszekrény zöldségtároló része.   100-120 napos hidegkezelés után vetheted,..  Vannak MAGNEMES fajták, de ezek lényegesen kissebb termésüek, mint az olványok. Az Alberetto fámon 38dekásat mértem a magos, pedig 17deka volt
Előzmény: bombaba (1200)
Bene László Creative Commons License 2007.01.16 0 0 1211
Jók HA 8napnál nem régebben lett kiszedve a gyümölcsből  HA  20 C-nál melegebb van És gombaölőszerrel fertőtlenitetted atalajt, persze a sok fényröl se feledkezz meg   Sok szerencsét.
Előzmény: kiwancsi (1196)
Arth_ur Creative Commons License 2007.01.16 0 0 1210

Attól függ, a nemesített fajták mennyire térnek el a vad alapfajtól. Pl. meggynél, diónál kevéssé, itt jó az esély, hogy a magonc is élvezhetőt fog teremni. Körténél, almánál meg jó eséllyel vackor-, vadalmaszerű termést fog adni a magonc.

 

Szóval a legvalószínűbb az, hogy valami átmenet lesz a nemesített fajta, és a vad datolyaszilva között.

Előzmény: Flanell (1208)
Flanell Creative Commons License 2007.01.16 0 0 1209
virgiNIana
Előzmény: Flanell (1204)
Flanell Creative Commons License 2007.01.16 0 0 1208
Gondolom, hogy a datolyaszilva magjából is datolyaszilva lesz, nem őszibarack. :)
Ahol eddig olvastam magoncról, mindenhol gyenge minőségű termésről írtak. Amit én túlzásnak tartok, némi genetikai alapismeret birtokában. Úgy gondolom, hogy a mai datolyaszilvát nem körömnyi méretű, savanyú izéből nemesítették, hanem normál, élvezhető gyümölcsből. Ennélfogva, ha a magonc nem is lesz olyan minőségű, mint az anyanövény, de azért még többségében élvezhető minőségű datolyaszilvát kell teremnie. Szerintem. Vagy akár még jobbat, nagyobbat is, ha úgy jönnek össze a dolgok.
Azt nem tudom, hogy ha nem idegen fajta porozta meg, akkor csíraképes lesz-e a mag.
Lehet, hogy hideghatásra van szüksége a keléshez. Ha van még mag, próbáld meg.
Előzmény: bombaba (1205)
odin88 Creative Commons License 2007.01.16 0 0 1207
A fagytűrő kaktuszok kinek hogy bírják ezt az időjárást?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!