Örülök, hogy ilyen jó fajtánk van, mi is szeretjük a gyümölcsét! A mi fánk még nem terem ennyit, de ősszel 62 kg volt rajta, idén pedig valószínűleg még jóval több lesz.
Kíváncsi leszek majd a kísérletezés eredményére!
Önök mit csinálnak a sok gyümölccsel? Feldolgozzák, vagy nyersen eszik?
Örülök ,hogy kaki fája szép lett.Rendkívűl bőven termő fajta.Minden évben 5-600 db termést hoz, barátaim nagy örömére.Az oltóágat Ciprusról kaptam,én oltottam ,talán az egyik leghidegtűrőbb növény lett belőle.Sehol nem találkoztam a nevével de akitől a csapot kaptam Athénnak hívta.Nagyon sok fajta kaki gyümölcsöt megkóstoltunk,de eddig még ízre ez volt a legfinomabb.15 fajta datolya szilvával kezdtem el kísérletezni az idén. Üdvözlettel
Akkor alighanem Öntől származik a datolyaszilvafám! Valamikor a 90-es években rendeltem postán egy kis oltványt, mostanra szép nagy fa lett belőle, szépen terem!
Meg tudná mondani, hogy milyen fajta ez, és honnan származik?
Ismeretlenül is üdvözöllek.Tudomásom szerint nem valami jó fajta a wels,Bene Lacinál kitűnő fajta ,absolut télálló,NK- I,NK-II amerikai asimina van,kérdezd meg tőle.
Sajnos ez a nick neven bferietvfreemail.hu elveszett úgy,hogy újt kell használnom.
Paw-paw-ból a wels kapható Nálad Lacikám.Nekem sajnos a kis aszott az elpusztult, a másik kettő úgy néz ki él az egyik már egész szép bokorrá fejlődött.Ha kizöldül majd készítek fotókat.
Atyavilág, hogy mik vannak ezen az interneten..,, Most már láttam 2 perccel ezelott Köszönöm, tudod ezt a világhálót most kezdem tanulni, de ugy néz ki, hogy örök kezdő lszek.
Zotya papa datolyaszilva témában régi motoros, minden szavára érdemes odafigyelni.Szeretnék ahhoz a gondolatához csatlakozni: hogy a kakinál az egyébként nem túl számos lehetséges betegség vagy stressz ( pl. szárazság ) gyümölcshullást okoz. A további okkutatáshoz hasznos lenne tudni, hogy ugyanezen fajta többi egyedei is ilyen gyümölcsöket produkálnak-e.
Csendes szemlélőként szeretnék hozzászólni. A Te eseted
egy különleges eset, ilyennel még nem találkoztam.A diospyros kaki gyümölcsei téli hideghatásra érnek be. Ez a folymat ősszel kezdődik és a tél végéig tart.Meg kellene figyelni,hogy mikor keletkeznek ezek a foltok.Ha a levelek rajt vannak még a fán és - 4 - 5 fokra lehül a levegő , a lecsapodó pára
a levelek alatt ráfagyhat a gyümölcsre.Ezekre általában nem figyelünk oda,a barna foltok két hét múlva jelentkeznek, melyek kívűlről látszanak és befele haladnak.Ez a károsodás 1-2 napos minusz fok alatt következhet be.A Te esetedben valószínű másképp van, ezért nem lehet kijelenteni, hogy vírus, gomba vagy egyéb fertőzés.A diospyros kakinak a szakirodalom és a saját tapasztalatom alapján semmiféle betegsége és kártevője nincs./20 éves kaki fámon semmiféle betegség és fagykár nem keletkezett/.Az ősz még messze van, ha pár egészséges datolyaszilvát beteszel a fagyasztóba 4-5 órára,utána utóérés nélkül fogyasztható.A húsa kemény roppanós nem fanyar.
Ilyenkor is keletkeznek rajta barna foltok amelyek élvezeti értékén nem rontanak.
Nem a magok helyéről van szó... :) A gyümölcsök mag nélküliek, a foltok össze-vissza vannak a húsban, néha 100-nál is több kisebb-nagyobb. Na, találtam egy régi, elmosódott telefonos képet. Az apró fekete foltok elhelyezkedése azért látszik.
Akkor mint szakértőhöz, rögtön lenne is egy fogós, ravasz kérdésem. Van egy kb. 7 éves, Rappaitól származó datolyaszilvám. Szépen terem, csak a gyümölcshús tele van 1-3 mm hosszú, koromfekete cirmokkal (ez a jó szó a foltokra). A foltok széle jól körülhatárolt, alakjuk hosszúkás, hegyes jégkristályra emlékeztető. Nincs tőlük rossz íze a gyümölcsnek. Ez valami vírus lehet? A fa törzse az első évben rákos volt, de ezt valahogy sikerült kikezelni. Sajnos, képem nincs.