Azt csak hasraütésre mondtam. Ez az Athén fantázianév látszatra olyan növényt takar, amelyik biztosan nem kedveli az itteni körülményket, de mint írtad, ez nem így van.
Azért Athén mert a növény Ciprusról származik,fantázia név.Miért pont Moszkva?
A kék mézbogyó hasonló ízü mint az áfonya vagy az Issai kivi /kopasz/ savanykás. Himalájából származik, akár a hó alatt is virágzik,önporzós.Nálam a kertben most. A gyümölcse májustól folyamatosan érik, naponta kell lesegetni.Nagysága kb 2-3cm.Kb másfél m magas bokorrá nő.Nincs különleges talajigénye. Ha több gyümölcsöt akarsz, ültess kettőt.
Kösz Zotya - Papa, rájöttem már én is, persze elötte hozattam, már németből egy adag magot. Pedig a Velencei tó prtja tele van vele. Na ebböl sem eszünk olajbögyót
BAZ megyében is szerintem ,teljes biztonsággal ültethető.De én azt javasolnám, csak a 2. évben ületesd ki.Addig konténerben nevelhető ez csak azért szükséges, hogy jobban megerősődjön a növény. Semmi kényeztetés.
Az Egyetem kertjében több fajta kaki van, virginiana, lotus és sima diospyros kaki magos fajta.
Ez aztán a meglepetés. Nekem nem volt onporzó fajtám. Azönporzó neve: PRIMA1216 anagy Ámerikába tudok cimet , legközelebb ahol kapható. Nekem régebben Az Inprovited-fejlesztett fajtám volt csak. Nézd meg a rügyek között van-esötét, barnás vöröses szinü? Mert már kellene, hogy virágozzon. Ha virágzik, adok pollent, hogy teremjen is. Most már van több fajtám
A diospyros kakival kapcsolatban ,a következő telefon számot hívd fel./06-30-387-93-07/.
Az alábbi fajtákat ajánlanám figyelemedbe:diospyros Athén,igen bőtermő 25-37dkg-os 4 bordás, szív alakú,
a legfinomabb ízű. A leghidegebb teleken sem éri fagykár.
Diospyros vaniglia súlya 30-35 dkg ,lapított gömb ,olasz fajta,elég jó hidegtűrő,ize elfogadható ,előfordulhat ,hogy utóérés után is kissé fanyar.
Diospyros licopersicum ,olasz fajta,40-50 dkg között,lapított paradicsomhoz hasonló,íze hasonlít az előzőhöz.
Diospyros albaretto ,25-35 dkg ,ez is olasz fajta ,elég jó hidegtürő,íze ,gyümölcs formája ,hasonlít a vanigliához.
Ezek magnélküli fajták és utóérőek.
Úgy vettem észre ,hogy szeretenél a kertedbe különlegességeket, ezért figyelmedbe ajánlanám :Asimina trilobát-indián banán/isteni finom/és nashi körtét-japán körte/ez is csodálatos gyümölcs és nagyon finom/
Az idén hana-fuju fajta datolyaszilvával /magos/ kísérletezem, keményen édes fajta,szine korall piros,ez nagyon finom.
(elnezest azoktol, akik szinten nagyok ebben a temaban).
En pontosan 4 nappal ezelott lattam egy csomagkuldo katalogusaban Sharon gyumolcs fat. Nem tudtam, hogy nalunk is szepen megel. Kicsit keresgeltem a temaban es rabukkantam erre a lelkes kis csapatra ebben a temaban. Nagyon szeretnek egy ilyen fat a kertembe es jol jonne indulasnak egy kis segitseg, hogy hol vehetnek egy jo fajta fagyturo fat (mondjuk, mint a tied is - remelem nem baj ha tegezodom) es mennyibe kerul.
Mivel tavaly ota van csak sajat kertem, ezert uj vagyok ebben a temaban de mar regota vonzodom az ilyen gyumolcsokhoz. Mar van egy termo fuge fa(cska)m is.
Most egy ilyet szeretnek.
Elore is koszonom a segitseget, sok sikert mindenkinek.
Természetesen nyersen esszük,esetenként fagyis kehelybe /héjából kinyomva/,tejszinhabbal.A rengeteg gyümölcsöt mindig elosztjuk a rokonságnak és a barátainknak.
Nem virágzott még, Tőled származik nem tudom a nevét sajna.Párja nincs elvileg ez önporzó de lehet,hogy rosszul tudom. :))) Tudod én nem kertész csak gyüjtő vagyok.
Az asimina virágzott-e már, van-e párja. milyen fajta és honnét származik,?? Nagyságra én termő méretünek nezem. Na, igen és hány éves a kicsike, mert nálam kegyetlen lassan nőnek. Kiváncsian várom a választ.