Úgy tudom ,hogy kivin kívűl még nagyon sok füge fajtád is van.A fajta nevekre nem vagyok kiváncsi csak a télállóságukra.Szeretném ha röviden kielemeznéd őket.
Próbálkoztam többször ,a Rappai füge volt az ország legfagytűrőbb fügéje, nálam is 1x.
Azt csak hasraütésre mondtam. Ez az Athén fantázianév látszatra olyan növényt takar, amelyik biztosan nem kedveli az itteni körülményket, de mint írtad, ez nem így van.
Azért Athén mert a növény Ciprusról származik,fantázia név.Miért pont Moszkva?
A kék mézbogyó hasonló ízü mint az áfonya vagy az Issai kivi /kopasz/ savanykás. Himalájából származik, akár a hó alatt is virágzik,önporzós.Nálam a kertben most. A gyümölcse májustól folyamatosan érik, naponta kell lesegetni.Nagysága kb 2-3cm.Kb másfél m magas bokorrá nő.Nincs különleges talajigénye. Ha több gyümölcsöt akarsz, ültess kettőt.
Kösz Zotya - Papa, rájöttem már én is, persze elötte hozattam, már németből egy adag magot. Pedig a Velencei tó prtja tele van vele. Na ebböl sem eszünk olajbögyót
BAZ megyében is szerintem ,teljes biztonsággal ültethető.De én azt javasolnám, csak a 2. évben ületesd ki.Addig konténerben nevelhető ez csak azért szükséges, hogy jobban megerősődjön a növény. Semmi kényeztetés.
Az Egyetem kertjében több fajta kaki van, virginiana, lotus és sima diospyros kaki magos fajta.
Ez aztán a meglepetés. Nekem nem volt onporzó fajtám. Azönporzó neve: PRIMA1216 anagy Ámerikába tudok cimet , legközelebb ahol kapható. Nekem régebben Az Inprovited-fejlesztett fajtám volt csak. Nézd meg a rügyek között van-esötét, barnás vöröses szinü? Mert már kellene, hogy virágozzon. Ha virágzik, adok pollent, hogy teremjen is. Most már van több fajtám
A diospyros kakival kapcsolatban ,a következő telefon számot hívd fel./06-30-387-93-07/.
Az alábbi fajtákat ajánlanám figyelemedbe:diospyros Athén,igen bőtermő 25-37dkg-os 4 bordás, szív alakú,
a legfinomabb ízű. A leghidegebb teleken sem éri fagykár.
Diospyros vaniglia súlya 30-35 dkg ,lapított gömb ,olasz fajta,elég jó hidegtűrő,ize elfogadható ,előfordulhat ,hogy utóérés után is kissé fanyar.
Diospyros licopersicum ,olasz fajta,40-50 dkg között,lapított paradicsomhoz hasonló,íze hasonlít az előzőhöz.
Diospyros albaretto ,25-35 dkg ,ez is olasz fajta ,elég jó hidegtürő,íze ,gyümölcs formája ,hasonlít a vanigliához.
Ezek magnélküli fajták és utóérőek.
Úgy vettem észre ,hogy szeretenél a kertedbe különlegességeket, ezért figyelmedbe ajánlanám :Asimina trilobát-indián banán/isteni finom/és nashi körtét-japán körte/ez is csodálatos gyümölcs és nagyon finom/
Az idén hana-fuju fajta datolyaszilvával /magos/ kísérletezem, keményen édes fajta,szine korall piros,ez nagyon finom.
(elnezest azoktol, akik szinten nagyok ebben a temaban).
En pontosan 4 nappal ezelott lattam egy csomagkuldo katalogusaban Sharon gyumolcs fat. Nem tudtam, hogy nalunk is szepen megel. Kicsit keresgeltem a temaban es rabukkantam erre a lelkes kis csapatra ebben a temaban. Nagyon szeretnek egy ilyen fat a kertembe es jol jonne indulasnak egy kis segitseg, hogy hol vehetnek egy jo fajta fagyturo fat (mondjuk, mint a tied is - remelem nem baj ha tegezodom) es mennyibe kerul.
Mivel tavaly ota van csak sajat kertem, ezert uj vagyok ebben a temaban de mar regota vonzodom az ilyen gyumolcsokhoz. Mar van egy termo fuge fa(cska)m is.
Most egy ilyet szeretnek.
Elore is koszonom a segitseget, sok sikert mindenkinek.
Természetesen nyersen esszük,esetenként fagyis kehelybe /héjából kinyomva/,tejszinhabbal.A rengeteg gyümölcsöt mindig elosztjuk a rokonságnak és a barátainknak.
Nem virágzott még, Tőled származik nem tudom a nevét sajna.Párja nincs elvileg ez önporzó de lehet,hogy rosszul tudom. :))) Tudod én nem kertész csak gyüjtő vagyok.
Az asimina virágzott-e már, van-e párja. milyen fajta és honnét származik,?? Nagyságra én termő méretünek nezem. Na, igen és hány éves a kicsike, mert nálam kegyetlen lassan nőnek. Kiváncsian várom a választ.