a fürdőszobának csak ajtaja van, de páragép (kis ventillátor) működik benne a plafonvilágítással együtt. Azaz itt kifele lehet irányítani a levegőt.
Lehet ide is jöhetne időkapcsoló, mely ha nem vagyunk otthon bekapcsolja a ventillátort és a nyitott ajtón keresztül a lakásból kivezeti a levegőt/párát.
Friss levegő mai állás szerint az emeletesház közös folyosójáról a bejárati ajtó alatt tud bejönni (ha minden nyílás zárva), de ha az ablakszigetelést megbontom mindenhol felül, talán ott is illetve mondjuk egy szobaablakot bukóra teszek és az ajtaját behúzom (nem becsukom), vagy szellőzővel meglukasztom, ott is (a szobaablakok nem tudják azt a záró/bukó közti állapotot, mikor csukott állapotban rosszul zár és így huzat alakítható ki). Mondjuk felülre (vagy oldalra) egy egyszerű rigli lehet elég lenne egy ilyen köztes állapothoz. A szagelszívó egy kürtőbe fúj, ami a ház tetején fut ki. Minden áram alatt van a lakásban, gáz nincs egyáltalán.
Tavaly ilyentajt rendeltem valami buvos kocka-feleseget, az csak januarra ert ide. Karacsony elott telthaz van naluk. Erdekes, mert a kinai szarmazasu de co.uk oldalon rendelt akksimra 2-5 napot irtak, es meg nincs rola hir (mult csutortokon este irtak hogy feladtak). Mondjuk a kommunikacio ott is a tavol-keletrol jon (level fejlecben -7 ora), de remelem nem kell heteket varnom ra, mert a mostani mar puposodik rendesen, kezdek felni tole, bar egyelore muxik.
ablak, ventillátor van a fürdőben és a WC-ben, esetleg a fürdőszobaajtó "megfúrásával" is lehet játszani.
Pl penész alakult ki egy külső falhoz rakott szekrény mögött, szerintem a nagy növények is túlzottan párásítanak, mostanság reggel miden ablakon alul 5cm magasságban látom a lecsapódó párát, múlt héten még szolid 2cm volt...
Reggel 75% volt a légkondim szerint, de veszek lassan szobánkénti mérőt is.
valami ilyet: http://webaruhaz.abako.hu/spd/KW-8917/KW8917_Digitalis_homerseklet_paratartalom_mer
A légkondim egyébként tud mold schock fokozatot (valószínűleg ez lesz a megoldás majd), de az csak 3 óráig működik vele és kell, hogy 12 foknál alacsonyabb legyen a külső hőmérséklet.
Emellett van egy évek óta nem használt mobil klímám is belső tartállyal (kb 3liter), akkor ez is bevethető, a sarokban áll és csak porosodik...
Meg egy sólámpánk, ami mindig zárlatos lesz télen a víztől... olcsó kínai vacak lehet..
A kézi szellőzés gázos, de ha automatizálható szagelszívóval stb, az jó lenne.
Milyen szellőzési lehetőségek adottak a lakásban (helységenként), mi okozza a magas páratartalmat, hol képződött penész, hol van hőhíd és miért?
Ezek mind lényeges kérdések, de az esetek többségében működnek a házi módszerek. Mondjuk én a klíma folyamatos működtetését nagyon nem találom gazdaságosnak hosszú távon.
Tudni kene, mennyi az a para. Nalunk volt olyan teregeteskor, hogy 12 ora alatt egy vodor vizet szedtunk ki. Ezt egy olyan legkondival, amelyiknek mindket fele a belterben volt (egy keretre szerelve) - igy a futes is a hazban maradt. Igaz igy is belekerult 10 kWh-ba, mert igy ket ventillator ment (a mobilklima vagy direkt paratlanito ebben az egyben jobb, hogy ua. mechanizmust csinalja, csak 1 ventillatorral). Peldaul a tablettas Ceresit (sztem a solampaval 1 kategoria) ezzel szemben jo esetben 1 het alatt 1 liter vizet tavolitott el... Attol, hogy mozog a levego, legfeljebb a geometriai hohidakat tudod csokkenteni (falhomerseklet egyenletesebb), a paratartalmat nem. Ellenben a szelloztetes (kezzel) jo hatasfoku ha rendszeresen csinalod, mert a kinti levego felmelegedve nagyon minimalis rel. paratartalmu, akkor is ha maga az eredeti hideg levego aka'r 100% kozeleben is volt.
Lehet e konyhai szagelszívó állandó működtetésével a légmozgást imitálni? Vagy légkondi folyamatos működtetésével leggyengébb fokozaton. Ami légmozgást indukál a lakásban és emiatt szárító hatása lesz?
Kaptam egy majd 400eFt árajánlatot penésztelenítésre, de inkább a meglévő eszközökkel oldanám meg, ha lehet.
Esetleg sólámpa a hőhidas részeken(a só megfogja a vizet asszem)? Ilyesmi? Bármi házilagos, de egyszerűen kivitelezhető megoldás érdekelne
csak egy kérdés, mert lehet én nem értem néztem ezt a számolót (Biosolar Apps).
példa perpillanat nálam: 23 fok (vmiért tizedest nem enged beírni...), relatív páratartalom 45%. Ebből kiadja, hogy harmatpont az 10,4 (ez mondjuk nem nagy wasistdas, mert 23*0,45 ha jól sejtem), abszolút páratart. pedig 9,2 g/m3.
namármost: mindent becsukok, légmentesen zár a lakás. és kakaóra felküldöm az összes radiátort, ami csak van. teszem azt felmegy a hőmérséklet 30 fokra. a harmatpont továbbra is 10,4 fok (ugye?), tehát a relatív páratartalom így 34% (10,4 / 30, ugye?). namost becsattittom a két számot: sajnos csak 10-et tudok beírni, mert tizedesvesszővel és a ponttal is hadilábon áll. mindazonáltal az abszolút páratartalom neki 3.0 g/m3. ez lehet???? mivel minden be volt zárva a teória szerint, így az abszolút páratartalom nem változhatott, nem?
nálunk a lakásban 20, 22 vagy 24 fok van és páratartalom pedig 70 töl fele felé van ha szellőztetek akkor is csak 60 van ig megy le de ha jó idő van kint akkor 55 is volt már. remélem ez a gépezet majd segít nekünk és nem fogunk penészesedni!!!!!!!én a 26000ft os néztem ki ami 35nm re jó !!köszönöm az infot szuszetti meggyöztél mert amit a többi gépről olvastam pl:fagor ugyanezt tudja csak az ára 2x ennyííííííííííííí szép napot kívánok!
Na, itt meg képzeld el, hogy ma a nagytakarításban (csak aljzatbeton van lent a pincében) vettem észre, hogy az egyik helyiségben a betonpor mellett valami földszerű szutyok van.
Kiderült, hogy az ügyes mester mikor bevezette a vizet a házba, nem zárta le a falon a nyílást, így konkrétan kintről az eső a termőfölddel együtt folyamatosan csorgott befele....én meg itt bohóckodom a párátlanítóval... :)
És ugye számolható, hogy ha 10 fok van a szobában, és 80%-os a páratartalom, akkor már a 7 fokos falra is lecsapódik a víz. Ez pedig a mostani időben tuti meg fogja tenni, ezért szakad a víz még az ablakon is.
20 fok esetén, ha 59% a relatív páratartalom (ennyit mutat a műszer), akkor a harmatponti hőmérséklet 11,7 Celsius fok, az abszolut páratartalom 10,2 gr/m3
Ha csak 10 Celsius a szoba hőfoka és 59% a relatív páratartalom, akkor 2,3 Celsius a harmatponti hőmérséklet (vagyis ilyen hideg felületre fogy kicsapódni a pára) és az abszolut páratartalom csak 5,5 gr/m3.