A kopasz kiwi idén lesz 6 éves. A téli fagyokat nagyon bírja, de korán kihajt és a kis hajtások már 0 fok körül elfagynak és abban évben már nem teremnek.
Oltvány lenne, már nálam egy picit magasabb, ez az alsó ág kb fél méteres magasságban nőtt ki, így levágtam. (Oltás fölötti rész)
Azért ledugtam földbe, lesz ami lesz alapon, de nem sok reményem volt eddig se. Így most már az is elszállt. De azért hagyom a földben, hátha csoda történik.
Tisztázni kellene,hogy egyáltalán oltványod van-e?Ha igen akkor az oltás alatt vagy fölött hajtott-e ki?A kaki szilvákat általában 1m-nél magasabban ágaztatjuk el, a vezérágat középen 3m magasan vágjuk vissza, külömben bokorfa lessz, az ágai lelógnak a földig, a gyümölcs súlya alatt.Gyökereztetése kizárt.Ha magoncod van ,akkor bármelyik ága ugyanolyan fajta tulajdonsággal rendelkezik.
Éppen ma vágtam le a datolyaszilvafámról pár ágat, mert túlságosan alacsonyan nőtt ki a törzsből. Le lehet gyökereztetni? Milyen növény lesz belőle? Úgy értem, hogy termő, nagyobb, érzékenyebb fagyra, stb.?
Üdv Zotya Papa!
A kikelt növényeket, ha teremnek a gyümölcsét fogyasztásra, a magoncokat beoltásra, vagy szemzésre, persze, ha sikerül oltóanygot szereznem és ha sikerül az oltás.
Először is szeretném már végre, ha lenne valamilyen kaki-féle növényem! Úgy néz ki, hamarosan kapok néhányat! Kösz a segítő érdeklődést!
A magokat nem kell beáztatni.Jó minőségű laza földbe ültesd, ne túl mélyre,ne száradjon ki, de is öntözd túl.18-20 fokos egyenletes hőmérsékleten csírázik,ha ezt bíztosítod akkor nyugodtan elültetheted.
Én azért ültettem áprilisba mert egy 4 m2-es kis keltetőházam van és abba nappal már nem akartam fűteni csak esetenként az esti órákban.
Nekem is VOLT földicseresznyém,április közepén elültettem a magját cserépbe, májusi " fagyos napok után" kiültettem,őszig termett/nagyon keveset/,nekem inkább érdekesség volt.
Nagyon finom, semmilyen kompromisszumot nem kér cserébe jó hidegtűréséért, sőt alakja és színe is szép, bőtermő és az összes közül legkorábban érik. Az aszaltfügére emlékeztető, lapított. Üdv.
Szia Zotya papa! Valóban sokfajta fügém van. Ezekből kilenc fajta már tíz éve áll tesztelés alatt, további öt 2-4 éve, de "szerencsére" az utolsó néhány tél is bővelkedett nagy hidegekben, így azokat is sikerült letesztelnem. Egyikük téltűrése kivételesen jó, további négyé nagyon jó, még további kettőé kielégítő, a többieké gyengébb. A jelzett időszakban az ültetvényben mért legalacsonyabb minimum 2005 február 10-én volt, -18 fok. Az általam jégfüge névre keresztelt fajta semmilyen károsodást nem szenvedett ekkor sem, a második kategóriába esők jellemzően némi rügyfagyást szenvedtek, a harmadik csoport ágvégei többé-kevésbé visszafagytak, a többiek elfagytak. Úgy ítéltem, hogy a "jégfüge" károsodási küszöbe még néhány fokkal ezalatt lehet. További információval állok továbbra is rendelkezésetekre, üdvözlettel: Ninovarga