Vegetertek a UK Championship kvalifikacioi, az eredmenyek:
Nigel Bond vs Nick Walker 9-2
Patrick Wallace vs Marcus Campbell 8-9
Nick Dyson vs Tom Ford 5-9
Stuart Bingham vs Shokat Ali 8-9
Dave Harold vs Andy Hicks 5-9
Shaun Murphy vs Neil Robertson 8-9
Mark Selby vs Mike Dunn 9-6
Barry Hawkins vs Jamie Burnett 9-4
Robin Hull vs Adrian Gunnell 9-2
Ryan Day vs David McDonnell 9-2
James Wattana vs Simon Bedford 9-7
Brian Morgan vs Ricky Walden 6-9
Michael Judge vs Sean Storey 8-9
Stuart Pettman vs Jimmy Michie 6-9
Fergal O'Brien vs Ding Junhui 4-9
Mark Davis vs Rod Lawler 9-4
Igy kialakult a 64-es mezony, de a Top 16 most csak a masodik kortol fog bekapcsolodni, nem az elsotol, mint a Grand Prix-n volt.
Erdekesseg, hogy a kvali eggyel korabbi koreben Leo Fernandez ellen Jamie Burnett egy 148-as breaket csinalt (free ball segitsegevel). Hivatalos versenyen ez az elso 147 feletti break.
A British Telecommunications tamogatasaval elindult egy jotekonysagi arveres is, ahol tobbek kozott lehet licitalni egy snooker partira is. A legmagasabb ajanlat bekuldoje jatszhat egy frame-et John Higgins ellen.
(megj. ahol a gyoztes a kezdolokes utan vegignezheti, ahogy Higgins elteszi az osszes golyot :)))
Dejo, koszi a linkeket, meg fogom nezni mindet!:) A maximum break ugy jon ki, hogy amig van fennt piros, addig a szinesek kozul mindig a feketet lokik be, igaz?
Ezekkel az osszes videonak mennie kell (akinek nelkuluk is mukodik, az ne faradjon). Kisebb felbontasu videokhoz jol johet egy kis nagyitas (Alt+3 Media Playerben).
Bovult nehany videoval a maximum break gyujtemenyem, igy ezeket kozze is teszem.
Az uj videok:
John Higgins, Grand Prix 2004 - jo minoseg, nemet kommentar, XviD codec
John Higgins, British Open 2003 - jo minoseg, nemet kommentar, XviD codec
Stephen Hendry, World Championship 1995 - kozepes minoseg, angol kommentar, DivX3 codec. Ezzel a videoval nem keveset dolgoztam, ugyanis a bal hangfalbol angol, a jobb hangfalbol kinai hang jott :) A jobb hangfalba is attettem az angol hangot, es a kinait kiiktattam (egy picit behallatszik most is, de nem veszes). Ezek utan mar csak a hang csuszasat kellett kijavitani.
Kirk Stevens, Benson & Hedges Masters 1984 - gyenge minoseg, angol kommentar, XviD codec
Illetve nem teljesen uj, megis ajanlott:
Jimmy White, World Championship 1992 - kozepes minoseg, angol kommentar, DivX5 codec. Ez mar korabban is fent volt gyengebb minosegben. Ennek a videonak az erdekessege, hogy Jimmy White maga kommentalja a felvetelt.
Igen, a lökéseknél érdemes mindig alaposan megfigyelni, hogy a fehéret hol találják el, és hogy a dákó milyen szögben áll. Kevésbé alapos néző számára ezek a különbségek talán fel sem tűnnek, de egy idő után egész izgalmas azon morfondírozni, hogy te elméletben hogyan csinálnád a helyében. Szigorúan elméletben :)
Koszi, ez logikus! Az tetszik a legjobban ebben a snookerben, hogy nagyon nagy taktikai csata:) Meg mindig hihetetlen szamomra, hogy amellett hogy a celzott golyot belokjek, meg szinte centire ki tudjak szamitani azt is, hova menjen utana a feher. Gondolom ezt a lokesek erossegevel erik el, meg azzal, hogy hol talaljak el a feher golyot. Marmint igy tudjak iranyitani, igaz?
Kicsit besegítek Zombie-nak, bár én is elég koca snookeres vagyok...
snooker-állás, ha a fehér úgy áll meg, hogy a soron következő golyót egyenes lökéssel nem lehet eltalálni, mert egy másik golyó takarásában van.
"olyat is csinalnak, hogy megprobaljak belokni, de gondolnak arra, hogy ha nem megy be, legalabb a masiknak nehez legyen? Vagy ez hulyeseg, mert ha bemegy, akkor nekik lesz az?:) "
Ilyet főleg akkor szoktak csinálni, ha pirosra mennek, de kockázatos a lökés. Úgy csinálják, hogy a fehér visszamenjen a kezdő harmadba lehetőleg a szinesek mögé. Innen nehéz jönni az ellenfélnek, viszont, ha lement a piros, akkor tud játszani a 3 közeli szines körül valamelyikre, vagy "ráragaszthatja" a fehéret.
Koszi a reszletes magyarazatot, fel is fogtam, 1 dolog kivetelevel: mit jelent az hogy "snookerallas"? A "safety" gondolom az, amikor nem akarja belokni, csak a masiknak minel nehezebb helyzetet csinalni. Meg egy kerdes: olyat is csinalnak, hogy megprobaljak belokni, de gondolnak arra, hogy ha nem megy be, legalabb a masiknak nehez legyen? Vagy ez hulyeseg, mert ha bemegy, akkor nekik lesz az?:)
Aztan ha van kedved, johet a free ball szabaly is:)
Nme tudom, mikor volt élőben, csak tegnap láttam a Sport1-en.
Nem volt semmi, amit Hendry művelt a thai srác ellen a harmadik frame-ben. Úgy fél évig jártam egy barátommal heti rendszerességgel sznúkerezni pár éve, de azért egy-egy huszonvalahányas break általában belefért egy frame-be.
az nem csak poolban van? legalábbis én snookerben ilyet még nem láttam.
meg pl a Ronnie-Hunter meccset egészen a bejöveteltől adták és nem volt ilyen. de sorsolást se mutattak. pedig olyan izgalmas egy pénzfeldobás. :))
A kezdésnél halvány emlékeim között szerepel, mintha láttam volna olyat, hogy mindkét fél lök a vonalról és amelyiküknek a szemközti falról visszapattanó golyója közelebb áll meg a másik falhoz, az kezd.
nekem is nagyon tetszik. bírom az ilyen csípős humort. :))
szerintem ez a legjobb: "That's not a rocket, that's a Nissan Micra!" :DD
a 4257ben lévő kezdéselmélet meg nem jött be, mert az egyik elődöntőben McCulloch(a magasabban rangsorolt) a másikban Hunter(az alacsonyabban rangsorolt kezdett). akkor, hogy döntik el ki kezd? sorsolják? az olyan snassz lenne. :))
Már 1987-ben is látszott rajta, hogy nagy játékos lesz. Ha csak egy kis lehetősége is volt, onnan is elindult, ahonnan más még a safety-n is gondolkodott volna és persze elég sűrűn be is talált, az asztal másik végéből is. :-)
Sok partija végződött úgy, hogy az első találata után az ellenfél már nem jutott lehetőséghez, úgyhogy nagyon oda kellett figyelniük, hogy milyen állást hagynak neki.
Azóta csak Ronnietól láttam hasonló hosszú lökéseket. (Nekem mondjuk Davis volt a kedvencem, de mostanra már megtanultam Hendryt is becsülni. Annak idején még a Sky műholdas csatornán keddenként adtak rendszeresen snookert, de mire az adás számomra is elérhetővé vált, addigra Davis már túl volt a csúcson.)
Nekem 91-es az első élményem, akkor már erősen pattanásos kamasz kinézetű volt, de akkor már zseniálisan játszott, és egyértelműen jobb volt mindenkinél.
Ahhoz képest most valóban "csak" egy gyarló embernek tünik.:))))
Azért emlékszünk még arra, amikor Ronnie bemutatott a golyónak. :-)
Hendry meg ahogy öregszik, már-már majdnem emberinek tűnik. Első élményeim róla még 1987-ből vannak , elsősorban a Davissel történt meccseiről.
Ekkor még Davis egy kicsivel jobb volt és miközben takarította az asztalt, a kamera időnként elidőzött Hendry kétségtelenül savanyú, de egyébként teljesen rezzenéstelen arckifejezésén. Ehhez képest ma már egész élénk arcjátékot mutat.
persze, hogy tudtuk. ;) és ugye a kezdést is a ranglista alapján döntik el!? csak nem emlékszem, az alacsonyabban vagy a magasabban rangsorolt játékos kezdi-e a nyitóframet. vissza kéne nézni a döntőt. :)
egy kis vicces Ronnieról a BBC honlapjáról:
The Reliable Rocket
The snooker season breaks off with Ronnie O'Sullivan in the same form as he finished it.
And beating a left-hander in the final, playing the odd left-handed shot better than him, is really extracting the urine.
But what has happened to the Rocket? He's calm, mature, plays good safety and looks like he's enjoying himself.
BORING! That's not a rocket, that's a Nissan Micra!
Where's the mental anguish and the dismissive arrogance? Where's the twisted genius?
Someone chuck a vodka in his hot water and quick or he's going to turn into a Hendry clone and win everything.
Es azt tudtatok (mert en egy hete meg nem), hogy az ugy van a profi versenyeken, hogy a magasabban rangsorolt jatekos mindig a sarga (tehat a kameranak bal oldali) sarok fele ul?
Mindig tanul az ember.
A World Snooker cikke Judd Trumprol. Rola azt kell tudni, hogy 15 eves, mar csinalt 147-et versenyen, az U21-es VB-n 14 evesen volt elodontos, es egyesek szerint nagyobb tehetseg, mint O'Sullivan...
A tobbi szabaly eleg erthetonek tunt, igy nagyjabol csak ez maradt tisztazatlan:) Mondjuk gondoltam hogy a megcelzott golyo ponterteketol is fugg a dolog, csak nem tudtam hogyan:) Most mar ertem. Durva volt, amikor Ronnie-nak ketszer is visszatettek, es csak harmadszorra sikerult neki eltalalni.
A falultot arra erted, ha olyan golyo megy be, aminek nem kellett volna?
Ez erdekes, mert vasarnap 4+3-at jatszottak, aztan utana meg 4+3-at, aztan vege lett. De mi lett volna, ha esetleg 7-7-re (vagy az esti 4+4 eseten 8-7)-re allnak? Akkor rahuznak meg, vagy atteszik masnapra a veget? Mondjuk ez eleg valoszinutlen:)
Ha hajszalpontosan nem is (arra ott a szabalyzat), de egy picit reszletesebben :)
A hiba pontertekerol (ez roppant egyszeru):
- minimum 4, maximum 7 pont lehet minden esetben
- Nezzuk annak a golyonak a ponterteket, amelyet lokni kellene, illetve azet, amely a hibat meg okozhatta (mert: elobb ert hozza a feher, veletlenul begurult, hozzaert a jatekos, stb.). Ezek kozul mindig a nagyobbikat kell venni. Tehat ha valaki feketere jatszik, es a keket elguritja, az 7 pontos hiba (de forditva is!)
- A harmadik nagyon ritka eset, a kapasbol 7 pontos buntetes, ez olyanokert jar, mint nem feherrel valo jatek, vagy ha akkor tortenik hiba, amikor szines jonne, de meg nem egyertelmu, melyik, stb., van meg par extra eset.
Minden foul-nal a masik jatekos kerheti, hogy a hibazo jatekos folytassa onnan, ahol a golyok megalltak (ha neki az allas kedvezotlen). Foul and a miss-nel van egy harmadik lehetosege is, visszarakatni az allast es onnan kerni a folytatast.
Mikor van miss?
Na ez egy remek kerdes :) mivel ez tobbnyire a birok megitelesere van bizva (ez az egyetlen ilyen szubjektiv szabaly a snookerben, nem csoda, hogy vitat valt ki sokszor). Kezdjuk azzal, mikor nem lehet miss: ha barmelyik jatekosnak snookerre volt mar szuksege a frame megnyeresehez a hibat megelozoen vagy a hiba eredmenyekeppen, es maga a hiba snookerallasban szuletett (ha nincs snookerallas, mindenkeppen bemondjak a miss-t, eredmenytol fuggetlenul).
Ezen tul, az altalanos szabaly szerint a jatekosnak mindent meg kell tennie a szabalyos lokes elerese erdekeben, ha nem igy tesz, az miss-t eredmenyez. Az alkalmazott elv (ez igy mar nincs a szabalyok kozott) az, hogy a bironak nem kell tekintettel lennie arra, hogy a jatekos a szabalyos lokes mellett meg safetyt is akar csinalni, ha ugy latja, a jatekos nem tett meg minden tole telhetot magaert a szabalyos lokesert, be kell mondja a miss-t.
Altalaban az esetek nagy reszeben van miss, csak akkor nem szoktak bemondani, ha a snookerallas nehez, es csak kevessel hibazza el a jatekos.
Ide kapcsolodo kiegeszites, hogy a lyukak koruli falak takarasa onmagaban nem (!) snookerhelyzet a szabalyok szerint.
Az egeszet meg bonyolitja a free ball szabaly egy picit, de azt majd maskor :)