Igaza van az Arth ur-nak,valószínüleg szívó kártevőről van szó ,én az amarikai tripszre tippelek.Jók a permetszer tanácsok,de én kibővíteném plusz talajfertőtlerítő szerrel,ugyanis ezek a vandál elemek a gyökérzónában érzik jól magukat ,ott telelnek át.Kertemben hasonlót tapasztaltam,Issai kivi tövén, orgonán, és a ceanothus greggin. Az utóbbit ki kellett ásnom/az egész sort/.Növénydoki nagyítóval kuksizta és Ő is tripszet látott.
- apró lemezekben, pikkelyekben lekaparható -> v.mi palyzstetű féle;
- kissé szálas, bolyhos benyomást kelt -> v.mi vértetű, gyapjastetű féle.
Mindkét esetben kemény, felszívódó rovarölőszer (pl. Zolone) kell, mindenképpen nedvesedést segítő hatásfokozó szerrel (pl. Nonit, vagy gyümölcsfaolaj nedvesítésre előírt hígításban).
Valami hasonlót egyszer a japán kecskerágóinkon láttam, amikor sikerült leirtani, az addig csak vegetáló bokrok mintha újjászülettek volna.
Sziasztok! Néhány hónapja olvasgatom ezt a forumot, ennek eredményeként egy datolyaszilvafa, jujuba , kivi, vadcitrom tulajdonosa lettem márciusban. Füge, gránátalma már több éve van. A hétvégén találtam egy vadcitrom fát, rajta egy barnára aszott, összeszáradt diónyi termést. Hazavittem, késsel kettévágtam, amit rögtön meg is bántam, mert így a magok jó része megsérült. De azért kb. 20 db így is maradt, ránézésre épnek tűnnek, nem rohadtak meg. Érdemes elvetni, és hogyan? Én a nappali ablakába gondoltam palántaföldbe, jó lesz úgy szerintetek?
Nézd meg a Banánfa, citromfa topikot, ott is a 1197 számú hozzászólást. Korábban én is ültettem papayát, több kevesebb sikerrel. Egyébként nagyon-nagyon finom gyümölcs, igaz én Spanyolországban vettem, itt bizonyára kényszerérettek.
Azért csak ültesd el, ha már van... Hátha neked jobban tetszik az íze, mint nekem. Egy próbát csak megér. Láttam róla képet, hogy piacon árulják, mint a mogyorót. Akkor meg csak ér valamit, ha egyesek pénzt adnak érte. :)
Köszönöm a választ.Már nem is az esetem,valahogy sejtettem a magokból, hogy nem egy nagy durranás. Jó, hogy ajándék volt.El sem ültetem,ráadásul még meg is kell pörkölni,na nem!
Ezer bocsánat :( Mivel nem tudom a commentet törölni (se módosítani üresre) így má ittmarad (hacsak valami moderator ki nem szedi)... az az igazság, hogy nem tudom, hány topic lehet, hirtelen ezt találtam, aztán ide írtam :)) De köszi az infót, utánakeresek izibe! ;)
Hát ez itt nagyon off, pláne, hogy van külön 'Avokádó' topik, ahol a gyökereztetésről több infot találsz. Mármint arról, miként kellett volna csinálni. A papaya szintén nem fagytűrő, talán a 'banánfa, citromfa' topikba még elmegy.
Sziasztok! Ezt a "Gumipálma" nevű félhalott topicból emeltem ide, bár itt is félig off, mert a kérdéses növény bár déligyümölcs, de nem fagytűrő.
Nemrégiben, folytatva a "kóstoljuk végig a déligyümölcsöket, mert nem hisszük el, hogy nagyrészük ehetetlen" kampányomat vettem egy avocado-t. Természetesen ez a gyümölcs is ehetetlen (mintha lucernás margarint ennék olyan volt), viszont felkeltette az érdeklődésem a szinte tökéletesen tojás alakú, kb. 2cm hosszú fehér mag a közepén. Ki is szedtem mindjárt! Mivel a zsírosságától meglehetősen sikamlós volt a piszok minduntalan meg akart szökni a kezemből, de nem menekülhetett, rövid úton az egyik kaktusz lábánál találta magát. Nem is figyeltem eddig fel rá, de a mai locsolásnál megláttam ezt:
Megkotortam kicsit a földet: hát nem az avocado növesztette? :))) Kicsit utánanéztem: 15-20 méteresre megnövő fáról van szó, szal nemtom meddig fog elférni a cserépben :| Mindegy, ha kinövöm majd találok neki helyet valamelyik üvegházban :))
Másik. Ma sikerült a fenti projektet folytatva beszereznem egy érettnek mondható papayát. Illatra és ízre a gagyi makkoscipőre emlékeztet (sőt, határozottan olyan), bár ez legalább gyümölcs jellegű és valamicskét édes is. Mind1, volt benne kb. hárommillió mag, majd beszórom valami mellé és megvárom hogy mi történik ;)
Az alanti linken találtam egy rakat papaya "fát". Vagy nem fát. Szerintetek ez miféle növény? Mintha nem is fás volna a szára... a levele meg olyasmi mint a sauromatumnak... Lehet találtam egy újabb aroid növényt? :D
ápdét: ma átültettem a kaktusz mellől az avocadot külön cserépbe, hogy kapjon fényt is a lelkem. Nomármost a 2cmes tojásból kisebb tyúktojás méretű lett és kb. 2x olyan hosszú gyökere volt, mint a föld feletti rész, ami természetesen helyenként beszakadt... fiatal növény, lehet még túlvészeli... A tetején az a hegyes izé ma már jól láthatóan levélkezdemény (ek?).
Cyperus esculentus. Nekem volt vagy 10 éve, nem voltam elájulva tőle. Már nem tudom, hogy kaptam-e hozzá használati utasítást, vagy csak úgy a saját eszemtől, de én március közepe felé ültettem el kb. 5 cm mélyre, és ősszel az első kisebb fagyok után ástam ki.
Ha visszalapozol a fórumon találsz a diospyros Athénnel kapcsolatos hozzászólásokat.Ugyanerre van ítélve az asimina triloba /indián banán ,paww-paww/.A kertemben van 2 db 4m-es termő és 1 db 1,8m-es az idén termő fa.
Nálam metszés nélkül is formás, a gyümölcsök rendkívűl finomak.
A mézbogyó az amire gondolsz/lonicera caerulea kamtschatica/.Szinte mindent kibír,70-80cm-es jelenleg is virágzik.Erről is már volt kérdés nézz utána.
A tegnapi fagyos hajnal iskolapéldája volt az általam Bene Laci felé tett kiigazításban foglalt mikroklíma magyarázatnak (azaz, hogy a dombokon ilyenkor mérhető markánsan magasabb hőmérséleteknek nem a talaj minőségéhez van közük.) Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőállomásairól begyűjtött adatok szerint az éjszakai minimumok országosan - 5 és +1 fok között szóródtak. Az éjszakát az ország legnagyobb részén felhőmentes, az Észak- Dunántúl kivételével szélcsendes idő jellemezte. Ilyen helyzetekben alakul ki az ún. kisugárzási inverzió, amelyben a kisugárzás következtében kihűlt levegő molekulái egymáshoz közelebb kerülve, ugyanazon térfogaton belül nagyobb számban jelennek meg , nagyobb fajsúlyú közeget képezve. Ezért a legenergiavesztettebb (leghidegebb közeget alkotó) részecskék a gravitáció hatására a légoszlop legaljára kerülnek, a legmélyebb tereppontok szintjén összegyűlő leghidegebb légréteget alakítva ki. Minél kisebb a légmozgás és minél derültebb az ég, az így rendeződött légoszlopon belül annál markánsabb a függőleges hőmérsékleti rétegződés:az elmondottaknak megfelelően, felfelé haladva egyre enyhébb rétegekkel találkozunk. Mivel ez fordítottja a nappal a talaj felöl a napsugárzás által melegített vagy a széllel áramló levegő hőeloszlásának, inverziónak, tulajdonképpen megfordulásnak hívjuk. Lévén, hogy ezek a szituációk az okozói a bioszféra szintjén kialakuló, növények létét fenyegető, veszélyes fagyhelyzeteknek, döntő jelentőségű, hogy az adott növény termőhelye ilyen értelemben milyen tipusú terepponton van. Nagykanizsát a Principális- csatorna völgyi fekvése tette hirhedten hideg hellyé, ráadásul a mérőállomás a völgy legalján van. Ki hinné, hogy az innen emelkedő homokkomáromi vagy förhénci dombok megfelelő magasságú pontjain ugyanakkor 6-8 fokkal enyhébb hőmérsékletek mérhetők a fent leírt helyzetekben. Így lehetséges, hogy gyakran, az ilyen változatos domborzati adottságú körzetekben az ország összes meteorológiai állomásáról származó szélső adatok közti eltérést is meghaladó hőmérséklekülönbségeket lehet tapasztalni. Ha ez nem déligyümölcsökről szóló fórum lenne, hanem ilyen nevű tanfolyam, akkor az itt leírtaknak az első lecke anyagát kéne képeznie, a további órákon kötelező ismétléssel.
Nálam -4 C volt az Issai, Callosa és a Soló kivi az idén már nem terem.A félig virágzó Nashi körtém kibírta.Nagy túlélők a virágzó leveles mézbogyó, diospyros Athén és az Asimina tribola köszi jól érzi magát.
Á, egyszerűen csak leegyszerűsítették a dolgot, de tulajdonképpen nem lehet belekötni. A Nashi Birne nevet meg biztos a német anyacég katalógusából vették át.
Régebben a Hosui és a Nijisseiki is szerepelt valamelyik katalógusban, sőt még azt is írták, hogy párban kell venni, mert egymást porozzák. De biztos úgy nem ment annyira az üzlet.
A nashi körte latin neve pyrus pyrifolia.Nekem van három fajtám:kosui,hosui, nijisseiki.Ezekről tudok véleményt mondani.További nashi fajták:tama és shinko . Nem tudom mi lehet az átverés megnéztem a katalógust/2007/úgy néz ki mintha nijisseiki lenne.
Egyetértek veled, a finomságát úgy értettem,hogy a japán körték közül a Hosui a legjobb ízű,de mégis csak jó, hogy valaki behozta ezeket a körte fajtákat, mert így nagyobb a kínálat és mégis csak egy érdekes új íz.A másik ami mellete szól, hogy évente 2x permetezem kártevők ellen.
Akkor ami a Sieberz-náé van az átverés? Ott "Japán körtefa Nashi (Nashi Birne)" néven van japán körte és én úgy látom, hogy a termés azonos az enyémmel. Vagy átverés részükről?
Bocs, pontatlan voltam, mert nekem az összes nashim a Hosui. Ahol van, ott a közelben csak Esperen bergamottja és Téli esperes van, meg pár alma, valamelyik pap úgy megszexuálja, hogy legalább a felét le kell ritkítani. Én nem vagyok tőle elájulva, bármelyik hazai körte jobb nála.
Amiből most kaptam oltóágat, a gazdájánál szintén csak európai körték vannak, és ott is terem. Ahová én tettem, ott is van 6 féle körte, valamelyik csak megporozza.