Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
A héten szabin vagyok, a jövőhéten is azon lennék, de már csörögtek hogy jövőhéten két napra be kell mennem. Így nem igazán tudok vállalni semmit, emiatt a haverom sem mer rám vallani semmit. Meg nem szeret hegesztgetni csak festeni, kényelmesebb, nem kell bulykálni a kocsi alatt. A múltkorában bevállalt egy melót nekem, és neki kellet megcsinálni mert nekem a melóhely megint áthúzta a számításaimat. Úgyhogy egyenlőre maradok ilyen ház körüli hobbista.
Megmondom, de azért remélem nem kell többet kölcsönadnom, (venni akar egy ugyanilyet mint az enyém). Lekopogom (kopp-kopp) jól működik nincs vele baj. Sok port szívott be alul, remélem így már nem lesz ilyen probléma, és a hűtése sem lesz rosszabb mint volt.
Nekem egy F astra volt a múlthónapban, a bal első-hátsó taposó volt kirohadva, kb 30x40cm folt kellet előre is meg hátra is. Az volt az érdekes hogy a jobb oldala teljesen gyári volt, mert általában az autóknál jobb oldal hamarabb kezd el rozsdállni. Nekem mma-val csak a tompa varrat megy, az szép, de ha pl egy nagykapura zsanért kell felhegeszteni na az már pocsék. A co-val sokkal könnyebb, de meg kellene tanulnom mm-val is. Ha gondolod felteheted a kis teherről a képeket, szívesen megnézem és szerintem belefér a topikba is. Az Astrán csak a kivágott lyukat fotóztam a gazdának, de azt is kitöröltem mert nem találom sehol, a múltkorában törölgettem ki mindent a telóból.
Szia, a általában kasznis haverom szokott küldeni hegeszteni valót (én vagyok az alvállalkozó).A melóhelyemből kifolyólag gyakran vagyok 1-2 hétre távol, és ezt van hogy öt nappal előtte tudom meg, így nehéz bevállalni a munkát. A gépem attól dolgozott, (mert a haveré bedöglött és az enyém volt kölcsönbe kb 1,5 hónapig) hogy én nem vagyok itthon. Le is karcolta a festéket a húzófogantyúról, mert mindig odafogatta a testcsipeszt, meg is dicsértem érte, (majd újrafesti). De ilyen apróságokat ma is hegesztettem vele mint pl felnitartó, meg tervbe van egy kocsibeálló zártszelvényből. Nálad mi a helyzet, neked van hegeszteni valód?
A Fortrans Kft javította. Igazán nem tudom mit cseréltek benne, nem is kérdeztem. Mikor ajánlatot kértem akkor a trafó, kapcsoló stb. cseréjéről volt szó.
A teljes felújítás mit jelent, a trafón kívül mit cseréltek még ki, az egyenirányítót, trafókat. Hol csináltattad, ha jól emlékszem a trafód éget le ugye,( nem kérdezted mitől ment tönkre)
Ma megfordítottam a ventilátort mert az alsó perforáción rengeteg port szívott fel. Eddig belülről szívta ki a meleg levegőt, ezután kintről szívja és fújja át a gépházat. Remélem nem lesz rosszabb a hűtése mint eddig volt.
Igen, nekem az Esab Caddy C200i van. Nekem bevált, szeretem. 2-3-4mm-es anyagokat hegesztek a legtöbbet! Qset beállítása elég könnyű, ha Esab huzal van benne. Be lehet állítani másra is csak elütnek az értékek az Esab huzalhoz képest.
Használtam már Magmaweldet és Böhlert is.
Azt hiszem, hogy a Qsetben 6mm-ig lehet állítani a huzalt. (de lehet maseratisti-nek van igaza és csak 5mm-ig :), jobban ismeri a gépet mint én, sokat tanultam tőle ;)
Bírja a hosszabbítót is, de minőségi kell. Nekem max. 40m volt a legnagyobb távolság. Viszont most csináltunk pár száz méter kerítést (szögvas, betonháló). Ott folyamatosan 25m-es hosszabbító volt (2.5-es). Napi 6-8 órát is ment a gép egyhuzamban, nem volt vele gond.
Én használom alkalmanként porbeles huzallal (Esab) is. Nem olcsó mulatság, de annyira szeretem ezt az eljárást, hogy nekem megéri.
A warrior az egy nagyon jó pajzs. Nagyon gyors. Viszont ha felveszel egy origo tech-et marha nagy a színhűség, meg a tisztaság különbség a warriorhoz képest. :-( sajnos ez árban is megmutatkozik. Esab Caddy-re a másikban válaszoltam, de szerintem kérdezd meg Pete Weld-et ő sokat nyúzza az övét.
Szerintem fölösleges az optikai számokat nézegetni. Sajnos nem tükrözi a kazetta egyéb tulajdonságait. Nekem most ez van: http://www.szikrahegesztes.hu/fooldal/akcio/esab-warrior-tech-akcio Teljesen jó pedig 5A-tól avi-zok. Előtte egy drágább volt de az AVI-t nem bírta pedig 5-8 és 9-13 sötétedése volt, a gyengéket mégsem szerette, vagyis a nyugodt fényeket, bevillogott.
Nálunk messert meg Lindét használtam korábban, lindét elhagytam mert leszoktak a cseréről, messer még cserél, de hát hogy mondjam, szerintem nem egészen tiszta az Argon, főleg a vége gyanús. Arról nem is beszélve hogy a 150 báros palackban gyakran csak 120 meg 130 volt. Most egy helyi kisgépes cégtől bérlem Sol gázokat forgalmaznak. És vicc mert bérlettel is sokkal olcsóbb mint a csere és 200 bárosak a palackok és mindig annyi van bennük! Akárhogy nézzük harmadával többet kapok.
Itt vidéken tuti hogy más. Budapest környékén gondolom nagyobb a verseny, ott mindenki korrektebb vagy rugalmasabb próbál lenni.
Nálunk a SIAD cseretelep egy fémipari cég telephelyén van, nem fő tevékenység, ezért konkrétan szarnak az egészre. Ha an szerződésed akkor vihetsz ami a telepen van, ennyi, ne legyenek igényeid :-)
Linde (fő tevékenység) no itt minden pofára megy :-)
Messer, ez nálunk haszonvastelepen van mint melléktevékenység, kb a kettő közti középút, de valahogy senki nem szereti.
Nálunk minden fronton közepesen szar a helyzet :-)
tudomásom szerint egy palackot mindenképp kell bérelni és aztán bármennyit vihetsz tölteni. nekem 2 saját palackom van és egy bérelt. de lehet, hogy Maseratisti gondolja jól és minden telephely más feltételekkel bír.
Beszéltem a SIAD forgalmazókkal, valóban, egy éves palackbérlet 15e Ft, kaució nincs, a töltetcsere ugyanannyi mint bárhol máshol - normál áron.
Azonban - foghatjuk garasoskodásra is, - de 3 év bérleti díjból már meg van egy saját palack ára (20 literes) és onnantól kezdve pedig spórolsz magadnak...
A siad ugyanúgy megtölti a vitt palackot is, akkor meg érdemes ezen elgondolkozni...
Nézd, ha az ember komolyan gondolja akkor csak olyan pajzsot szabad megvenni aminek a kazetta optikai jellemzőinél 1/1/1/1 van feltüntetve. Na ezt azért 60-70.000 körül kezdik tudni az automata pajzsok. Sajna a minőség nincs ingyen :-(
Ha megnézed a kazettákat belül mindre fel van tüntetve. A legolcsóbbak 1/2/1/2 esab warriorig bezárólag kb ezt tudják
a közepesek (30 felett) már legalább az 1/1/1/2 értéket tudják.