Ilyenkor csak abban az esetben lehet oltani, ha van nyugalmi állapotban lévő, datolyaszilva csapod/februárba leszedett és hűtőben tartott/.Én a héten kezdem el az oltást.Temészetesen a fentiek alapján.Egyenlőre várjál türelemmel ,talán még vakrügyről kihajt.Még eléggé a tavaszban járunk,úgyhogy szerintem van még esélye.
Ma délután ültetés közben véletlenül az ásóval levertem a kis datolyaszilvám felső hajtását. Néhány napja a törzséről az összes rügyet leszedtem, hogy- tanácsaitokat olvasva- törzset neveljen, ne bokor formája legyen. Így a mai sérülése után se rügye, se levele nem maradt. Eszembe jutott az is, hogy újra oltom, de ilyet még sosem csináltam, azt sem tudom most lehet-e oltani. Vagy hagyjam, és kihajthat még? Képet mellékelek, ha sikerül.
Én még nem metszettem ilyenkor, csak kis ágakat vágtam le, de szerintem lehet, jövőre már féloldalas lesz, a megmaradó oldalágakat is kell metszeni, hogy egyensúlyba hozd a fát. Legfeljebb kend be a sebeket valami sebkezelővel.
Mejelenés: hát úgy elvirágzás után. :) De nálam valamiért nem termékenyülnek a virágok, csak elvétve. Igaz, ennyi virág még soha nem volt. Meg akarom próbálni mandarinvirággal porozni, hátha jobb lesz az arány. Az érés meg az első fagyok idején történik, vagy valamivel előbb.
Az még csak bimbó. :) A nyíláshoz még kell vagy 2 hét.
Ha nem bokrot akarsz nevelni, akkor mielőbb vágd le a fádról az a jobb oldali részt, ha halogatod, eldeformálódik a lomb, meg a törzset is csupaszítsd le.
Láttam a kis tavaszi datolya szilva fácskádat,ügyelj a kialakításra nem látom a központi vezérágat, igyekezz kialakítani ,ha elfogadod a tanácsomat, akkot javaslom csak a középső erőteljest hagyd meg a másikat vágd le úgy ahogy a mellette levővel is tetted.Ha így hagyod akkor bokorfa lessz belőle, és később problémák lesznek a súly miatt.Ez észrevétel, jó tanács és csak segíteni szeretnék.
A kérdésedre a következőt találtam.1990-es Kerti Lexikon irta"Tripszek-physopoda",hólyagoslábú rovarok.Dísz és haszon növény-kártevők.Kórkép:a leveleken és főleg a virágokon szívásnyomok,elszíneződés,sárgulás,elszarádas, fehéres pókháló szerű bevonat.Ami a legkellemetlenebb az imágója repül ,igy a helyét tudja változatni,amint már említetettem a gyökérzónában érzi jól magát.Beszéltem szakemberrel a következőt ajánlotta,pusztítás:gázhatású szer-Uniphos+ újabban kapható Basudin folyadék összekeverésével+ földre szórt Basudin granulátummal talán kiírtható.Az amerikai tripsz egy új fajta/ki tudja ki és mivel hurcolta be/az egyik legkiirhatatlanabb gengszter .Akinek a kertjében ez felbukkan és nem lép időben a megfertőzött növény látja kárát.Az én elpusztult növényeim 6 évesek voltak.Kiástam őket csak igy tudtam a fetőzés tovább terjedését megakadályozni.
Igaza van az Arth ur-nak,valószínüleg szívó kártevőről van szó ,én az amarikai tripszre tippelek.Jók a permetszer tanácsok,de én kibővíteném plusz talajfertőtlerítő szerrel,ugyanis ezek a vandál elemek a gyökérzónában érzik jól magukat ,ott telelnek át.Kertemben hasonlót tapasztaltam,Issai kivi tövén, orgonán, és a ceanothus greggin. Az utóbbit ki kellett ásnom/az egész sort/.Növénydoki nagyítóval kuksizta és Ő is tripszet látott.
- apró lemezekben, pikkelyekben lekaparható -> v.mi palyzstetű féle;
- kissé szálas, bolyhos benyomást kelt -> v.mi vértetű, gyapjastetű féle.
Mindkét esetben kemény, felszívódó rovarölőszer (pl. Zolone) kell, mindenképpen nedvesedést segítő hatásfokozó szerrel (pl. Nonit, vagy gyümölcsfaolaj nedvesítésre előírt hígításban).
Valami hasonlót egyszer a japán kecskerágóinkon láttam, amikor sikerült leirtani, az addig csak vegetáló bokrok mintha újjászülettek volna.