Sziasztok! HKati kérlek muttanál képeket a mocsári hibijeidről? Nekem ezek a kedvenceim,de még csak az ősszel telepítetten az elsőket.Nagy izgalommal várom,hogy megmaradtak -e?
Nekem így praktikus. Ősszel, mikor lelassul az élettevékenységük, akkor jól megmetszem őket. Ezáltal kisebb helyet foglalnak, könyebb teleltetnem. Nekem nagyon bevált ez a módszer. Tavasszal pedig csak fazonigazítás...
Van egy kérdésem: nekem is van néhány vízben megeredt sarjam. Azt olvastam, hogy ezeket vízkultúrán kellene tartani továbbra is, mert gyengék a földhöz.
Tapasztalat?
Tudom, hogy van itt, aki vízkultúrán tart hibit, de én mégis szeretném továbbra is földben...
Sziasztok!
Én minden évben már ősszel visszavágok majdnem mindent, mikor viszem telelni a növényeket. A hibiket szintén ősszel metszem vissza, és a dugványokat csak bedugom a cserépbe, és kész. Tavaly az anyák mellé dugtam le a kicsiket, és megeredtek. Így tavasszal már a bimbókat nevelheti nagy-nagy gyönyörűségemre.
Hoffarta néven vannak itt is képeim a szépségekről.
Egy bevásárlóköpontban vettem egy növényt, kiválasztottam egy élő egyedet. Szóltam az eladónak, hogy csont szárazak a növények. Válasz: hamar kiszárad, alacsony a páratartalom. De nem fogta az öntözőkannát pedig lett volna rá ideje.
Köszönöm a tanácsot! Én is így fogok tenni, akkor hátha... Bárcsak ennyi lett volna a bajuk, de félek, más is, hiszen korábban hogyhogy nem locsoltam túl őket? :(
Tavasszal szeretnék majd néhány hibit vásárolni, legyetek szívesek és segítsetek majd tanácsokkal, hogy hol láttok szépeket. Előre is nagyon köszönöm!
Nem beteges, csak szerintem értelmetlen. Miért? Mert az eladott virágok árába bőven belekalkulálják azt is, hogy bizony a legtöbb a nyakukon marad és elpusztul. A főnök lehet, hogy bólogat és mélyen egyetért Veled ott, abban a pillanatban, de miután visszamnet az irodájába, magasról fütyül az egészre és marad minden a régiben. Sajnos nem lehet ebben az esetben semmit sem csinálni. :o(
Nagyon köszönöm előre is a kedvességed, élni fogok az ajánlatoddal.
Bocsánat, hogy nem tettem már korábban, de fáj a szívem, ha benézek ebbe a topikba. Látom őket. :(((
Szerintetek az már beteges, hogy a hétvégén valamelyik szupermarketben be akartam menni a Főnökhöz, mert megláttam, hogy a virágos polcon ott haldoklanak hibik, minirózsák ezerrel? Nekem ez majdnem ugyanolyan, mint az állatkínzás... :((
Kedves Hibisek! Nagy öröm ért,mert az ősszel vásárolt hibiszkuszom két hónap szünet után újra vagy 5-6 bimbóval kedveskedik,úgy látom holnap nyílik az első.
Sokan panaszkodtak,hogy kipusztultak a növényeik.Szerintem ezt a hibiszkusz ama kényes tulajdonsága okozza,hogy nem bírja a szárazságot,de azt sem ,ha vízben áll.
Ezt én úgy oldottam meg,hogy a kaspóba 3 cm vastag sódert hintettem,melyet locsoláskor tocsogásig szívatok vízzel,de a cserép alját épp,hogy eléri a víz.Így párás a környezete,de nem rohad a gyökere.A földbe 20cm -es cserépbe 3 táprudat nyomok.Csodálatosan fejlődnek.
A nyáron Rodoszról hoztam hajtásokat.kettő gyönyörűen begyőkeresedett ,flakonnal letakarva,és úgy látom már szépen hajtanak.
A mocsári hibiszkusz összel elkezd vissza száradni , ez természetes.
korán tavasszal majd ezt a száraz törzset le kell vágni.
Ha az előző évben elég sokk tápanyagot kapott akkor sok új szárat fog növeszteni, melyek július végére szépen megerősődnek és újra virágzik.
Nem árt tavasszal meg trágyázni mü, vagy egyébb szervestrágyával. Sok sikert .
A latin névhez még hozzájön a szín meghatározás.
Üdv: János
Kedves Fórumtársak! Én még mindig keresek valakit,aki ért a MOCSÁRI HIBISZKUSZHOZ.
Nekem sajnos teljesen elfeketedtek a szárai a kertben.Pedig csodálatosak hatalmas 20 cm-es virágaik.Van ,aki azt mondja tavasszal kihajt gyökérről.De jó lenne,de szkeptikus vagyok.
Nem tudja véletlenül valaki a mocsári hibiszkusz latin nevét ?
Szobai hibiszkuszaim gyönyörűen virágoznak,sőt két letört ágacska szépen megeredt,kis cserépben.Üdítősflakont félbe vágtam,és ez alatt gyökereztetem őket,mert imádják a magas páratartalmat.
Kedves Kutyu 75!
Szerintem próbálj alá nedves kavicságyat tenni,mert nem bitos,hogy elég párás a környezete,különösen ,ha húz az ablak,lehet alacsony a páratartartalom körülötte!Akkor is lehet ,ha a nehezen kiszáradó föld nedvesnek tűnik.
taramiram,
nálunk kb.20-23 fok között van mindig.
A hőmérő az abléak mellett van, az ablaknél lehet, hogy egy icipicit behúz a hideg, de nem annnyira, hogy ez gond lehetne.
Mindig tapizom a földjét és akkor öntözöm, ha száraz. Nekem nem olyan nagyon tőzeges földben van, hogy egyből átfolyik rajta a víz, ezért ritkábban öntözöm, de tudom milyen amikor azért kókadozik mert kiszáradt... ez most nem olyan. nem tudom mi lehet vele.
tényleg az a furcsa, hogy a levél egyik fele elszárad a másik meg olyan kisfonnyadtka és világosabb lesz.
a kéregnél nem látok furcsát, tehát nem az a black tip fungus (nem tudom mi a neve magyarul, elfeketedik a szára a növénynek és szép lassan kihal az egész) ami már sok másik növényemet megölte.