Sziasztok !Még mindig semmi az ősszel ültetett mocsári hibijeimen. Kezdek ideges lenni.Pedig szépen betakargattam őket télire.Nektek hajtanak már ?
Üdv Titusz
Még nekem sem látszik semmi belőle. Viszont van orgona magoncom. Pedig nem is akartam. Mindig levágom az elvirágzottakat, és most mégis van sok apró kis magonc az orgona alatt. Nem sarjak. Ezek szerint, csak lepotyoghatozz egy jópár mag valamikor. Ugye az orgona magonc nem örökli az anyanövény szépséges virágait? Érdemes vele foglalkoznom?
Tyűha!
Ez igen. Mikor keltek ki? Én még nem látok egyetlen magoncot sem, de az anyatövem is alszik még.
Gondolom, ők még jódarabig az iskolában lesznek, és ha már szép nagyok, akkor teszed a végleges helyükre? Ha jól gondozod őket, esetleg még öszre ki is dugnak egy-egy bimbót, amiből már megvan a szín is.
Gratulálok a mocsári gyerekekhez.
Minden bejön, hiszen így találtam meg, mit akartál ide linkelni.De a topicba nem lehet beleírni a kép elérési útjába közvetlenül a magyar ékezetes betűket.
Ha a honlapodról behozok egy képet, és ékezetes neve van, akkor a kép címe a címsorban már ékezetes betűk helyett azok ASCII hexadecimális kódját tartalmazza egy %-jel után.Ezért ezeket a képeket így kell linkelni.
Pl:http://home.cogeco.ca/~santila/Maghas%edt%e1s.JPG
Maghasítás=Maghas%edt%e1s
Tehát a hosszú i=%ed; á=%e1
Megint segítek Fagurigának.
Faguriga Ne használj magyar ékezeteket a képek elérési útjában és nevében!Azért nem jön be a kép, mert ott csak ilyen krikszkrakszokkal lehet kelyettesíteni az ékezetes betűket
Van amikor még annél is tovább. Legalábbis nekem cserépbe volt már olyan, hogy az egyiknek már kibújt a gyökere a cserép alján, a többi meg még gondolkodott, MÁR CSAK EGY-EGY BOT VOLT A CSERÉPBEN, AMIKOR VÉGRE, NAGY NEHEZEN MEGINDULT.jAJ, EZT NEM AKARTAM KIABÁLVA MONDANI.Most megint kiabáltam.
Szóval, még várj egy - két hetet.
Nem csak Te vagy szétszórt - én gyakran találom meg a szemüvegemet, kulcscsomómat, mobilomat és a tévé távirányítóját a hűtőben - és nem azért, mert zugeszem :oD - vagy a szennyestartóban (ha éppen mosok).
A múlt héten Mézontófű küldött nekem hibihajtásokat a lányával, most próbálom őket gyökereztetni. Némelyikük teljesen lekókadt, a levelei elszáradtak, de még nem akar tőlük megválni. Én sem a hajtásoktól, így reménykedem, hogy esetleg a gyökerezés után ledobják a száraz leveleket és újra hajtanak. Szerintetek mennyi idő után derül ki róluk, hogy már nem érdemes várni a csodát? Amikor a többi már gyökeret ereszetett és náluk még semmi híre a gyökérnek?
Szerintem, ezeknek a magoknak kell egy kis hideghatás a csírázáshoz. Bár lehet, hogy elfekvő magok. Szerintem még nincs okod aggódni. Bevallom, én ilyenkor már egy kicsi csavarhúzóval - szemüvegemet szoktam reparálni vele - mindíg megpiszkálom a földet, hogy lássam, bújik-e már a mag. Az összeset elültetted már? Én tartalékba néha hagyok egy-kettőt. Na, majd alaposan megszemlélem az én rózsaszínem környékét, hogy látok-e már magoncot. Bár, még a mályva elszórt magjait sem látom kijönni. Holott, a szabadföldben áttelelt magok kaptak azért nedvességet is. Nincs túl hideg vagy meleg helyen a csereped? Gondolom cserépbe tetted a magokat.
wouw-
Faguriga!
Ez merénylet ellenünk!
Jaj, hát ezek egyszerűen gyönyörűek. Nekem olyan van, mint a te pirosod, csak olyan pinkes lilás - rózsaszínes. De a te rózsaszíned is olyan, mint egy álom. Egy rózsaszín álom :)
Én is szedtem magot, és el is raktam jóhelyre. Na, most végigtúrtam a konyhaszekrényt - a legfelső polcon a poharakba szoktam pakolni a kiemelten fontos magokat - és nem találom őket sehol. A családom esküdözik, hogy ők hozzá nem nyúltak a "szent" magjaimhoz...
A többi megvan, de a mocsári magokat nem találom. Abban bízom, hogy a növény is elszórt jópár magot, hátha azokból valami kihajt. Bár még szóba jöhet a kerti kabátom zsebe is. No majd megnézem. Ti is szoktatok ilyen lökött dolgokat csinálni, vagy csak én vagyok ilyen szétszort?
Igen, olvastam én is azt a hozzászólásod, ahol írtad, hogy a tár.hu törölt téged. Erre én is megkaptam az üzenetet. Látod - látod, nem voltunk elég aktívak :) Mindegy, vannak még szolgáltatók, csak ki kell választani a legjobbat.
valahova én is beirtam, hogy a tar.hu-ra veritékkel felrakott képeket, oldalakat törölték. Szerintem nem szabad velük foglalkozni. Én a ultrawebbel (uw), a freewebbel (fw) extrával probálkozom, jobbaknak néznek ki mint a tar. Azonban ahol kisgyerek van nem ajánlom az fw-t mert szexis reklámok jöhetnek be.
Igen, mert a tár.hu közölte, hogy valamit nem csináltam, és ezért törölte a dolgaim. Nos, de sebaj. Majd jön a tavasz, és akkor megint előveszem a kamerát!
HKati és Faguriga köszönöm a képeket a mocsári hibikről. Gyönyörűek,mindkettőtöknél.Nagyon szeretnék az ősszel én is ilyen szép képekkel dicsekedni :-)
Hkati a tieid azonban már nem jelennek meg a régi hozzászólásodban,pedig ma is odalapoztam,hogy gyönyörködjek bennük :-))
Jó ezen a fórumon barangolni. Amilyen szépek a hibik,olyan klassz az itt írók lelke :-))
Sziasztok hibisek! A mocsári hibijeim még csak elszáradt csonkként meredeznek.Kellene már jönni a hajtásoknak? Nagyon izgulok értük!
Az ablakomban van egy Tesco pultról lementett tűzpiros kínai hibi.Irtó hálás,hogy megmentettem,egyik csodavirágot hozza a másik után !
Mindig fájt a szívem, ha nyírni kellett, ezért aztán nem is nagyon sikerült... Az egyik mostani hibi ősét fává metszegette hajdan édesapám - gyökértől lombcsúcsig 3 m magas volt, és közel 2 m-es volt a koronája. Nem csoda, hogy költözni kellett 'miatta'. Aztán sajnos elfáradt és kettéhasadt. Csaknem 20 éves volt.
Ezek a bébik nem hiszem, hogy húzzák odáig.
A süllyesztett cserép az az, hogy beleásod a földbe?!
Metszeni már most is lehet. -én ősszel szoktam, mert így könnyebb teleltetnem.
A szabadba csak majd május körül teheted, mert most nagyon hideg van nekik.
"Hogyan messem őket? "- jó alapossan... A lényeg, hogy elfogadható formája legyen, és zömök kis bokorrá alakítsd. A megnyúlt hajtásokat is vágd vissza, kb a legalsó levélig. A többit meg felére, harmadára, ha nagyon laza a bokor.
Persze a szél így is fel tudja borítani...nagyobb cserépbe kell átültetni, ill. süllyesztve a földe rakni. A befele növő ágakat szintén vágdi ki.
Jó estét, zöldujjú hibiszkusz-barátok! Duplavirágú mélyvörös és szimpla barackvirágszínű növényeink vannak, a ciklámenszínű szimpla télen egyszerűen meghalt (pedig ugyanazt és ugyanúgy kapta, mint a többiek).
Mindegyik bokrosra alakult. Most már egy így is marad, de azt szeretném elkerülni, hogy túlságosan széles legyen a lombjuk, mert akkor felborítja a cserepüket a szél.
Hogyan messem őket?
És: mikor rakhatom ki őket a Teremtő szabad ege alá? DK fekvésű a kertünk, tavaly ott üldögéltek a (fehér) házfal előtt. Szél, huzat nincs, vagy csak nagyon ritkán. Vagy jobb szeretnek nem ennyire direkt napon lenni? Van egy aranyesőbokrunk, de arrafelé eléggé hepehupás a talaj (egyengethetetlen - egy hajdanvolt hatalmas fenyő maradványai korhadnak arra csendesen).
Mit tanácsoltok?
Igen, már láttam őket, nagyom szépek. Valamelyik topicban már olvastalak, és megnéztem a kertedet. Az orgonáid gyönyörűek. Nekem a tavalyi év kivételévl sorozatban elfagytak. Tavaly pedig egy-kettőre kinyílt az összes, és nagyon hamar el is virágoztak. Pedig nagyon szeretem az orgonát. Mindíg a gyerekkori anyáknapi ünnepség jut az eszembe róla. Meg a középiskolai ballagások, mikor a negyedikeseknek díszítettük fel a termeket, mikor mi ballagtunk, és az egész iskola bódító orgona illatban fürdött, a régi szerelmek... Szóval, nagyon szeretem az orgonát. És a tieid nagyon szépek.
A többiek nevében is szeretettel köszöntelek a hibisek között.
A mocsári magoncaid nem tudom, hogy virágzanak e még az idén, de attól függetlenül szerintem érdemes elültetned. Ha egy kicsit felturbózod őket, akkor augusztus körül már minden bizonnyal lesz virág is.
Én a ciklámen színű mocsárit porozgattam be a szobaiakkal, magom is van, de nem tudom, hogy mi lesz belőle.
Szia! Megtaláltalak. Te vagy az, akinek tönkrementek a hibijei. Emlékeztem rá, hogy valaki írta, hogy elpusztultak, és most visszaolvasva, látom, hogy neked.
Ha elfogadod, én is szivesen adok a szaporulatomból. Én, mint írtam, minden ősszel visszavágom őket, mert így elférnek az erkélyen (üvegezett)és így szépen áttelelnek. Nos tavaly is így tettem, és egy laza mozdulattal beszúrtam a cserépbe. Cserepenkét legalább 2 kölyköm van, tehát ha minden cseréből egy-egy bébit küldök, akkor jó eséllyel lesz fehéred, rózsaszíned és narancssárgád. Ezek duplák, és garantáltan túlélő fajta. Ez annyit jelent, hogy nyáron kicipeljük őket a kertbe, ahol a tűző napon vannak, és én bevallom, hogy a slagból szoktam locsolni, csapvízzel. Ami extra, hogy a paradicsomtápoldat vált be nagyon. Ősszel alaposan visszavágom, tehát minimum a felére. Mikor elkezd kihajtani, visszacsipkedem őket, hogy bokor formát vegyenek fel, nem engedem a hosszú vékony hajtásokat. Teleltetés alatt 2 hetente kapnak annyi vizet, hogy épp csak nedves legyen a földjük. A hideg, és párás környezetben jól érzik magukat.
Szóval, a lényeg a lényeg... nem babusgatom őket, csak hetente egyszer alaposan átnézegetem mindegyiket (szertartás).
Az átültetés időszaka lassan közeleg, tehát ha elfogadod, akkor kapsz tőlem bébiket.
A 317-es hozzászólásomban, ez előzmény arra az oldalra mutat, ahol van a mocsári.
Pár szóban:
Évelő, fagytűrő, nagy tápanyagigényű, és magot érlel. Én tavaly kaptam egy szép nagy tövet. Tápot pedig Substral garunlátumat kapott, ami lassan bomlik. Sok vizet, és teljes napot igényel. A tövéhez büdiket ültettem, hogy takarják a talajt. Én majdnem 180 cm magas vagyok, és mocsári a vállamig ért. Ha nem figyelek, idén a fejemre nő :)
Volt olyan nap, hogy 32 virág nyílt ki rajta egyszerre. A legkisebb virág is nagyobb volt, mint egy cd borító. Kb. kistányér méretűek, de volt annál nagyobb is. Magot is szedtem róla, beporoztam a normál hibiszkusszal. Kíváncsi vagyok, melyiktől mit örökölt, márha kikelnek a magok persze.
Egyik kollégám a Rappaiéktól vett lila óriást, hát az is valami csodálatos.