Keresés

Részletes keresés

kardhal01 Creative Commons License 2007.04.27 0 0 1452
Ha nem vágod vissza akkor elpusztul és ha még küldenek kettőt azok is elpusztulnak ha nem vágod vissza. Nekem jelenleg 4 db fám van és mind a négyet vissza kellett vágnom. Először én sem vágtam vissza, az el is pusztult.
Előzmény: kerie (1444)
eszter4 Creative Commons License 2007.04.27 0 0 1451
Lehet, hogy olyan, mint a ,talajra toleráns áfonya' -amely szintén savanyú talajt igényel. Ezt sem értem, hogy akkor miért toleráns? De a ,jégfügére' visszatérve írnál valamit a terméséről is? Színe, íze, nagysága, és a termés mennyisége érdekelne.
Előzmény: ninovarga (1447)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.26 0 0 1450
üdv! Mikor lehet venni belőlük?
Előzmény: ninovarga (1449)
ninovarga Creative Commons License 2007.04.26 0 0 1449
Vannak belőle mikroszaporított (garantáltan fajtaazonos és vírusmentes) palánták, amelyeket az idén suhánggá kell nevelni.
Előzmény: Spataki (1443)
ninovarga Creative Commons License 2007.04.26 0 0 1448
Az én "jégfügém" is általam adott fantázianéven szerepel. Dombon felfedezett fajta. Az anyanövény most 12 éves, kb. 6 m magas, monumentális fa. Mihelyt ráérek, teszek be róla fényképet. Abban különbözik a többi fajtától, hogy a mostani enyhe telet megelőző módfelett hideg telek sorozatában egyetlen rügy meg nem fagyott rajta, miközben a többiek közül egyetlen fajta sem úszta meg kisebb vagy nagyobb károsodás nélkül ugyanilyen fekvésben. Nagyon ígéretesnek látom, de -20 fok alatti síkvidéki tesztelése még hátravan.
ninovarga Creative Commons License 2007.04.26 0 0 1447
Szerintem a Sieberz hatalmas találékonyságáról van szó. Olyan fokú ravaszság, hogy szabadalmi védelmet érdemelne. A világon rengeteg fügefajta van, a fügetermesztő országokban fajtanéven nevezik őket, mint nálunk az almát. Hegyi füge nevű fügefajta nincs. Az viszont igaz, hogy az általam a márciusi fagyok kapcsán itt a fórumban leírt légköri jelenségnek köszönhetően a fügének hazánkban a fűtött belvárosi környezeteken kívül a dombokon van téltúlélési sansza. Ennek megfelelően, ha valaki megfelelő magasságba ülteti a "hegyi fügét", örömmel nyugtázhatja , hogy nem fagy meg (mint ahogy ott a többi sem). Ha pedig a síkra ülteti, ne csodálkozzon, ha nem bírja, hiszen "hegyi".
Előzmény: eszter4 (1441)
Flanell Creative Commons License 2007.04.26 0 0 1446
Szerintem egyelőre ne bántsd, és ne küldd vissza, de mielőbb vedd fel a kapcsolatot a céggel. Esetleg neten fotót is küldhetsz róla (ha visszavágod, akkor már nem tudsz reklamálni.)
Valószínűleg megmarad, de ha reklamálsz, kapsz még egyet, legrosszabb esetben két fád lesz.
kardhal01 Creative Commons License 2007.04.26 0 0 1445

Szia!

Én is így jártam évekkel ezelőtt. Azt tanácsolom, hogy a földtől számítva kb. 20 cm-re vágd vissza. Így van esély arra, hogy az alulról kinövőket el tudja látni a gyökérzet. A gyenge gyökérzet az egész növényt biztos nem tudja ellátni, így elpusztulna.

kerie Creative Commons License 2007.04.26 0 0 1444

Üdv mindenkinek!

Valószínűleg először és utoljára, de sajnos bedőltem a Starkl katalógusának. Többek közt Nashi fát rendeltünk tőlük, közel 2 hónap alatt meg is érkezett. Az ígért dézsás helyett némi faforgáccsal, csak főgyökerekkel rendelkező példányt kaptunk. Ez lenne a kisebb baj, a nagyobbik az, hogy a minimális hajtásai elev le vannak száradva.

Ha tudja valaki, hogy megmarad-e így, vagy mit kellene tennem vele (lehet, inkább visszaküldöm), kérem segítsen!

Köszi

Spataki Creative Commons License 2007.04.25 0 0 1443

Mindenkinek köszönöm a segítséget! Igyekszem felvenni az ajánlott személyekkel a kapcsolatot.

Jégfüge ügyben Ninovarga elérhetőségét tudja-e valaki, illetve hogyan lehet jégfügéhez hozzájutni?

Taxus Creative Commons License 2007.04.23 0 0 1442
Igen én írtam, 3 féle fügét vettem tőlük a legfiatalabb is 4 éve meg van. Nálam sokszor tövig visszafagynak, pl. tavaly mindegyik, a lila is, a "Babits" is, idég egyik sem fagyott vissza. Nem látom a különbséget a lila és másik 3 füge (mivel van még egy saját szaporítású barna) között fagyállóságban. Viszont a lila füge izlett a legkevésbé, apró, vastag héjú. A legjobban a "kanári" füge izlett. Nagy édes, lédús, gyorsan növő, bár könnyen fagyó fajta. Viszont több féle lila füge létezik.
Előzmény: eszter4 (1441)
eszter4 Creative Commons License 2007.04.23 0 0 1441

Többféle fügét lehet találni a www.rappaikerteszet.hu-n, a lila fügéről írják, hogy kiemelkedő a fagytűrése. Bár mintha valaki már írta volna róla itt a fórumon, hogy ugyanúgy elfagyott, mint a többi... A Sieberz tavaszi katalógusában a télálló hegyifügéről (lila, zöld) azt írják, hogy teljesen télálló.

Előzmény: Spataki (1438)
Flanell Creative Commons License 2007.04.23 0 0 1440
>>Itt<< érdeklődj.
Előzmény: Spataki (1438)
totoro_hun Creative Commons License 2007.04.23 0 0 1439
Asimina Trilobát Bene Lászlónál próbáld meg, vagy Lovas Gyulától lehet beszerezni (glovas@t-email.hu).
Spataki Creative Commons License 2007.04.23 0 0 1438

Már jó ideje érdeklődéssel figyelem a fórumon zajló levelezést.

Segitséget szeretnék kérni paw-paw beszerzéshez, illetve olvastam a kemény teleknek is ellenálló fügéről. Hogyan lehet ezekhez hozzájutni?

Flanell Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1437
2000 táján vettem, akkor egy 10 centis magról kelt cérnaszál volt.
Az enyém szokott gyökérsarjakat hozni, meg az elszóródott magok is kikelnek néha.
Későn kihajtó növény, mint az akác. Egy hete még semmi nem látszott, most meg már 2 centisek a levelek.
Előzmény: eszter4 (1435)
Flanell Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1436
:)
Én csak tavasszal szoktam, általában mielőtt kihajt, most lekéstem, de már muszáj volt így is.
Előzmény: Törölt nick (1433)
eszter4 Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1435

Hány éves a jujubád? Én is vettem idén egyet, sokáig élettelennek tűnt, de aztán szépen kihajtott. Lehet házilag szaporítani?

Előzmény: Flanell (1432)
eszter4 Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1434
Köszönöm szépen előre is a segítségedet.
Előzmény: zotya papa (1428)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1433

Milyen időközönként érdemes metszegetni ezt a fát?

Tisztelettel: egy leendő jujuba tulajdonos :)

Előzmény: Flanell (1432)
Flanell Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1432

Ma délután végre volt egy szabad félórám, és megnyirbáltam a jujubát. Az ágaknak legalább a felét lenyírtam.
Tavaly nem nyúltam hozzá, és kilóra kétszer annyit termett, viszont aprókat.
zotya papa Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1431
Szép a vadcitromod.
Előzmény: kardhal01 (1427)
zotya papa Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1430

Üdvözöllek!

A magokat Amerikából hozattam egy Barátomon keresztül,termőhelyről.Kikeltetni nem egyszerű feladat.1000 magból kikelt 40 utána nagyon sok tönkrement.Oltani nem érdemes.Bozasztó lassan nő és az oltványnak is ugyanakkorára kell megnőni, hogy a gyümölcsöt kinelvelje mind a magról kelőnek.Ha nem vagy benn biztos ,hogy a magról kelt növény önporzós lessz, ültess kettőt ,lehetőleg egyforma nagyokat a porzás  miatt.Érdekesség a virágszirmok húsosak kissé kemények,volt virágzása -9 fokban is, nem károsodott.

Előzmény: kardhal01 (1426)
zotya papa Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1429

Szia!

Szerintem biztos, mert az 1-es fa előbb termett 1 évvel, a 2-es fa akkor még nem virágzott.A környéken még 50-100 km körben vagy azon is túl nem volt porzófa.

Az 1-es és 2-es külömböző gyümölcsöket termett ,magról két külömböző fajta  keletkezett.A 3. az idén terem remélem az is más lessz.Fotókkal majd jelenkezem.

Lehet  a Bene Lacinál van.

Előzmény: raiff (1425)
zotya papa Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1428

Még egy kézcsók!

Örülök neki nem fogsz benne csalódni, nagyon dekorativ ,nagy levelei vannak, díszfának is elmegy.Hagyd úgy ahogy van,csak arra ügyelj, hogy közvetlen a csúcsán ne két ág legyen középen/ csúzli-ág/ és majd jövő tavasszal küldj róla fotót,igy tudok a kialakításánál segíteni.Oltás felett soha ne hagyj két törzságat./olyan legyen mint pl. egy kis formás fenyőfa/.

Előzmény: eszter4 (1424)
kardhal01 Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1427
kardhal01 Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1426

Szervusz!

Hogyan tudnék maghoz, vagy kész növényhez jutni?

Köszönöm.

Előzmény: zotya papa (1423)
raiff Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1425
Szevasz. tényleg önporzó? nem foglakozol szaporitással?
Előzmény: zotya papa (1423)
eszter4 Creative Commons License 2007.04.19 0 0 1424
Vettem másik datolyaszilvafát, Athén fajtát, mert erről olvastam sok jót itt a fórumon. (Azért a másikat is dédelgetem, hátha lesz belőle valami.) Ezt már nem szeretném elrontani, mert nekem nagyon kell egy ilyen fa. Mikor szedjem le az oldalágait, nyáron vagy jövőre? Jelenleg kb. 70 cm-es a fa, és az oltás felett sok oldalágat kezd bontogatni.
Előzmény: zotya papa (1421)
zotya papa Creative Commons License 2007.04.19 0 0 1423

Üdvözöllek!

Azok  a fotók amiket kicsit lejjebb látsz, a  saját nevelésű fáim.Amit a Kardhalnak is megírtam, nem oltványok.Tavalyi fotóim vannak,a gyümölcsökről, de most nem érek rá fekszkennelni a gépre.Íze nagyon finom ,semmihez nem hasonlítható ,különleges íz,állaga az érett banánhoz hasonló .Szinte krémszerű. Nem kell hámozni, nem rostos.Utóérlelni sem kell, ha a fa tetejéről leeseik éretten, nem sérül.Nekem a különleges gyümölcs kategóriában ez a legfinomabb.Ami nagyon-nagyon fontos, semmiféle kártevője ,egyenlőre nincs.

Előzmény: Törölt nick (1422)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!