Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
A helyedben átgondolnám a HolzMann gép vásárlását. Lehet, hogy rosszul ítélem meg mert a saját megtapasztalásomból indulok ki. Korábban én is vásároltam egy Holzmann HOB 260 ABS: kombinált gyalugépet mert azt gondoltam ez egy jó márka és csak jó anyagból lehet összerakva. A tévedésem akkor igazolódott be amikor a vastagsági asztal állító kúpfogaskereke lemaródott mert vacak sz@r spiáterből van. Ausztriából kellett beszereznem mert így olcsóbb volt. Idehaza egy maszek szerszámkészítő fogaskerék gyártó több 10 ezer ft-ot kért egy új legyártásáért. Mivel magam cseréltem ki így megtapasztaltam azt is, hogy a gyalugép többi része is gagyi vacak. Ezek után én biztosan nem vásárolnék Osztrák gépet sem amit a Kínaiak készítenek.
Sajnos én itt kint élek ritkán fél évente csak egyszer megyek haza az az 1-évbe 2 szer! Úgy hogy inkább itt Ausztriába használom van itt egy kis garázs mühelyem itt piszmogok :) ! De elégé kompakt hordozható gépek ezek!
szerintem nagyon lényeges hogy amit hajlítani szeretnénk csövet, pontosan a profilba illeszkedjen bele mert ha nagy a méretkülönbség akkor a vetemedés is nagy lesz és csúnya lesz az ív. nem véletlen van hogy a gyári profilhajlítókhoz több féle profilbetét van pl a hidraulikusnál is.
De volt Stahlwerkem csak amíg otthon voltam megtetszett a szomszédomnak azt eladtam neki a gépet neki is kellet gyorsan egy aztán úgy is jöttem vissza Ausztriába akkor megrendeltem a LINCOLNT! Úgy volt hogy veszek még egyszer ilyet de aztán mégse ! Nézegetem sok félét mielőtt visszaindultam aztán maradt ez a választás de nem rossz már hegesztetem vele de elégé vissza kell szoknom meg a gépet is szokni kell! 80 amperen nem szereti a 3.2 es pálcát :) tudom hogy kevés neki de csak ilyenem volt de most 2.5 -t használok azzal tökéletes! 3-s anyagot úgy juggata át mint a kacsa a nokedlit ! Furcsa még hogy van kijelző ami méri a beállításokat meg + finomhangolás ilyen gépem eddig nem volt hát és valószínűleg nem is lesz mert remélem ez kibír pár évtizedet :)!
Jaj nem azért írtam csak azt mondtam amit mástól infóba halottam az nem egyelő az igazsággal én elhiszem neked nem kételkedek abban amit írtál csak azt mondtam hogy ezért nem is érdekelt a márka ezért nem vetem be a kinézendő gépek körébe!
a mi gépeink mind kék boschok. és folyamatosan dolgoztak heteken keresztül napi 18 órát minden meghibásodás nélkül. közben akkukat töltöttünk. ez 2013 év végén kezdődött. azóta már vannak sarokcsiszolók, fúrók, vésőkalapács, szegezőgép, dekopirfűrész, fogas fémvágó körfűrész, multigép 18V-osok és biztos kifelejtettem még párat. és persze vannak zsinóros gépek is, sokkal régebbiek, 10-15 évesek is. mind-mind kék szerszámok. abban viszont megegyeznek, hogy ESKÜSZÖM még soha nem voltak szírvízben.
Na helló már írtam ide hogy nincs meg az emailod mert véletlenül kitöröltem a mentet üzeneteket! Majd írj rám! Ja gépcsere volt azt vissza tudod nézni milyenre! A sztori is ott van miért!
Hát a magyarországi márkakereskedők általában mind olyan kekeckedők de persze a kivétel erősíti a szabályt! Hát a BOSCHNAK sok baja van a gépeinek legalábbis ezt mondják pont ezért nem is néztem BOSCHT aztán igaz vagy nem azt nem tudom! De persze kinek mi tetszik illetve kinek mi jön be!De ugye minden gép sorozatgyártású termék és egyiket se az eredeti országba szerelik össze vagy ép csinálják! Bár az is igaz nem szeretem a Német technikát és már minden elektronikát szinte a BOSCH GMBH gyárt :) majd nem mindent :)
2013-ban vettük az elsőt. egy sarokcsiszolót. azonnal vettem hozzá még két akkut. a gép kb. 18 órát dolgozott naponta a repülőtéren. másnap vettem még két sarokcsiszolót, hogy többen is tudjanak dolgozni vele. 18 voltosok vannak, az még megengedhető számunkra, a 24 voltosok megfizethetetlenek nekünk. sarokcsiszolók, dekopír, vésőkalapács, fúró, szegező, fémvágók, 18 voltosak. a bolt makita, metabo, bosch márkaképviselet, azt mondták, az akkukban a bosch a legjobb most. a makita szervize állítólag hadakozik a vásárlókkal.
ha a festool gyártana jó minőségű akkus gépeket, akkor biztosan festoolt vásárolnék.
Hát igen ez így igaz az aku családfa igen költséges játékszer és aki rendszeresen használja őket annak javasolt a családfába maradni :)! Persze én csak ezentúl Makitát veszek ha akus dolgokról van szó De nézegetem már Hitachit vagy Milwaukee az utóbbi márka nagyon jó csak kicsit túlbecsülik az árát! Bár az akus cuccai kimagaslóak de nem jobbak a Makitánál csak szebbek :)
Na ez tuti nagy igazság. Mármint az egy akksi család.
Nekem itthon az akkus gépek nem túl márkásak (LIDL-s parkside) de meg vagyok velük elégedve, az egyetlen negatívum hogy ahány fajta gép, annyi különböző akksi. Van itthon 10,8v-os, 12v-os, 14,4v-os és 18v-os gépem is. 4 fajta töltő a polcon, stb. (az mondjuk pozitív hogy 7-8db akkus gép nem volt 100.000 sem, de valóban szopás hogy ha valami lemerül akkor nem csak az akksi csere, hanem komplett gép - ezért van pld 3 akkus fúróm, 10,8v, 12v, 14,4v)
Ha most vennék, akkor lehet a metabo 18v-os rendszerére tenném a voksot, (akkupakk + alapgépek) csak akkor ugyanez a géppark ami most megvan kb minimum fél milla lenne :-(
köszi. a profilhajlítót vettem pár éve, a görgőket meg megvettem télen neten, azokat megesztergáltattam mert nem volt félcolos csőhöz kapugörgő pont olyan méretű. a kapugörgő 20mm volt a cső pedig 21,3. úgy össz vissz 18 000 be került a 2 db görgő.
a kapugörgő vásárlás ötletet maseratisti adta a dicséret őt is megilleti:))
Nekem DEWALT van tökéletes erős jól kezelhető gyorsan feltölthető de aksis cuccoknál érdemes előre gondolkodni hátha ugyan abból a termékcsaládból vásárolsz akkor kompatibilis legyen az aksi a többi termékcsaládalt!
Szerintem is makita, bár a minőség ugyanaz lehet. Mindkét akku fazonban van ilyen csavarbehajtóm, az a fajta aminél lapos az akksi jobb súlyelosztást ad. Jobban kézre áll, és még annak ellenére is könnyebbnek érezni hogy a rúd akksis a könnyebb.