Ha metszésnél nem nyested meg nagyon, akkor a vesszőkön maradt kocsányok útmutatást adhatnak arról, hogy melyik a lány. Csak hát végig kell követni a labirintust...:)))
Nézegettem a kivit a mostani helyén, lehet megfogadom a tanácsotokat és itt hagyom és itt nevelek belőle lugast.
Bár én úgy gondoltam, hogy a mostani 3 méteres vesszőket ráerőszakolom a kiépített támrendszerre, nem metszem nagyon vissza, elég hajlékonynak tűnnek.
De mivel nagyon egy helyen vannak, így biztos,hogy valamelyik tőnél megpróbálkozok az átültetéssel, majd a markoló kiszed egy jó nagy földlabdát februárban.
Amíg ki nem virágzik nem nagyon tudom megállapítani, hogy melyik a termős és a porzós ugye?
Sajnos elkövettem azt a hibát,hogy nem folytattam és még akkor más szaporítási módszert sem próbáltam ki.
Semmit nem tudtam róla ,hogyan kellene vele bármit is kezdeni.
Amikor nem tudom hány év után a legnagyobb meglepetésemre megjelent rajta az első virág azt sem tudtam fiú-e vagy lány. Oly annyira,hogy egy közeben levő kivi tulajdonos rábeszélésére hoztam porzó virágot,hogy beporozzam magam egy ecsettel.
Aztán nem lett belőle semmi,mert a következő évben már 2 tövön lett virág
Akkor néztem,hogy az előző évben már virágzó bizony fiú,a másik pedig lány.
Ebben az évben mind a 17db. termést felnevelte. A következő évben már a harmadik tövem szintén virágzott ami kicsit kisebb termés produkál és érdekes módon később is érik mint ami először virágzott. de túl kicsi termése neki sem lett mert 5 -6 dkg .
Azóta kezdtem újra foglalkozni a szaporításával,de már több féle formában.
Nem nagy %ban de már mindenféle formában néhány összejött.
Sőt azóta már több fajta kivi magból van nagyon sok annak ellenére,hogy nagyon sok megpróbáltatás érte őket.
2009 telén amit vetettem abból már remélem lesz
néhány ami virágzik.
Egyébként az össze fajta valamikor magoncként kezdte és a bevált egyedeket szaporították aztán más módszerrel.
A mikroszaporítás ezek közül ma a legeredményesebb ha igaz.
Minden kedves fórumtársnak boldog új évet kívánok!
Rég nem jártam erre.
Most,hogy több szabadidőm lett átolvastam a véleményeiteket.
Szeretném most a saját szempontomat megosztani veletek a szaporítással
kapcsoltban. Vannak emberek akik szívesen kipróbálnak minden lehetséges módszert.
Én is ezek közé tartozom.
Talán nincs is olyan növény amit ki nem próbáltam azok közül ami a kezem közé került.
Így lettem kivi "termesztő"puszta kíváncsiságból .
Én magról vetettem ,mert kíváncsi voltam ki kel -e a magja, hogy néz ki a növény?
Mindezt azon nyomban kivi evés közben tett is követte.Néhány magot ami még a számban volt bele tettem egy virágcserépbe a másik növény mellé.
Azóta már termő kivi töveim vannak belőle 7-8 dkg nagyságú termésekkel ajándékozott meg. 6 szem kelt ki amiből 3 a mai napig él, 2 termő lett 1 pedig porzó.
Az nem baj, hogy a kert közepén van. Sőt előny is lehet, ha pl. ott ki lehet alakítani egy kellemes, asztalos-kiülős lugast a kivi alatt. (Én éppen ilyenhez telepítettem hat kivit pár éve.)
És a kert aljában jól fogják érezni magukat a kivik? Nem lesz pl. hidegebb, fagyosabb, mint ahol most vannak?
Én biztos, hogy a meglévő tövek fiatalításával, megfelelő lugassá (pergolává) alakításával próbálkoznék. Az átalakítás is 1-2 év terméskiesést jelent szinte biztosan, de szerintem jobb azt beáldozni a jó kialakítás és a kényelmes elrendezés érdekében.
Nekem 10 éves kivitöveket sikerült átültetni: nyugalmi időszakban, kb. 20 literes földlabdával kiemelve, az ágrendszert drasztikusan visszavágva.
Gyakorlatilag nulláról indult újra, csak sokkal erőteljesebben, gyorsabban, mint egy fiatal telepítés. Azt a 2-3 évet spóroltam meg vele, amennyi erősödés ahhoz kell, hogy egy fiatal telepítés törzsnek, kordonkarnak alkalmas vesszőket hozzon.
Van itt a fórumon már egy-két információ a kiásáról, átültetésről. Talán ha tavasszal átülteted, nem fogy teremni, de megmarad. A maradék gyökérzetét se bolygasd, mert kihajt és gyökeres dugványként már könnyen ültetheted. /de majd egy-két fórumtárs remélem érdemben is reagál (mivel már átültettek)!
Egy tő kivi gyökere elvileg körben minden irányban 1,3-2 m helyet foglal el. Ebből kb ki tudod kalkulálni, mekkora az átfedés a tövek gyökere között. "És ha kiásom és hagyok győkeret amennyit tudok, az nem fog megeredni, elpusztul?" - esélyes. Idősebb gyümölcsfát sem sima ügy átültetni, nem? Ha végül ezzel próbálkozol, a lomb-részt a gyökérrel arányosan vissza kell metszeni.
A jelenlegi helyén nem tudsz használható lugast kialakítani belőle?
A kivi gyökere elég felszíni és nagy kiterjedésű, így sem a kiásás, sem a markoló nem célravezető. Ha a termést nem akarod elveszteni, telepíts a tervezett új helyre kivit és amíg termőre fordul, hasznosítsd a meglevőt. 4-5 év, mire az új telepítés rendesen beindul, ha sikerül megfelelő fajtát telepítened. Úgy látszik, a jelenlegi helyet szereti a kivi, jól nézd meg, az új hely se legyen rosszabb.
Amennyiben még van olyan aki nem vágta ki a régen ültetett, "önporzó"-ként vásárolt fiú kivijét, vagy a magoncait, átolthatja. Sikerült beleoltani a saját nőnemű(hayward), és a sárga Soreli illetve Belen "fajtát" is egyszerű ékoltással májusban, korábban szedett, felhasználásig hűtőben tartott ágakkal.
Hány évre lehet oltani,függ a talajtól,ha jó a talaj gyorsan nől, főleg a 3-dik évben.
Ami 6 méteres hajtást hozott kb 10mm tőben oldal hasítékosan a földtöl 30cm -re oltottam .Semilyen géppel nem rendelkezek,csak egy régi mobilom van.A képfeltöltéshez öreg vagyok.A fórumnak már vagy 10éve tagja vagyok.Ritkán szoktam írni.Az üjjaim nem haverok a betükkel.Így sem tudok mindent javítani.Mindig figyelem a fórumot és tanulok.
Itt kaptam kedvet sok mindenhez.Kipróbálok minden tanácsot."A jó pap is holtig tanul"Én ara kérek mindenkit,ne szidják egymást ,próbálják ki amit más mond és meggyőzödnek kinek van igaza.Itt sokat lehet tanulni.
Nem kellenek nagy öszegü szerszámok,odafigyelés a lényeg.Síkert csak a kitartás hoz és a bizalom magamban.
Érdekelne engem is a kivi oltásáról a részletesebb beszámolód. Úgymint ,milyen oltásmódot alkalmaztál, mikor, milyen alanyátmérőnél, frissen szedett hajtásból avagy eltároltból? Nekem is vannak idén áprilisban ültetett magoncaim. Bár eléggé szór a méretük, de szerintem van már köztük oltásra "érett".
Részletesebben beszámolhatnál a tapasztalataidról, pl. hány éves korban lehet oltani a magoncot, mit jelent "ma jó 6 méteres". Ha tudsz, hozzál fotókat is.
További sikereket, jó egészséget, Kellemes Karácsonyt!
Úgy tudom, Nyugat-Magyarországon már vannak nagyobb ültetvények, de ők nem magvetéssel, oltással állították elő a telepíteni valót.
De ha 1000-10000 tételben akarsz telepíteni, miért nem keresel meg egy szaporítóanyag előállítót? Ilyen esetben nem a webshop vagy kertészeti árudák árai a mérvadók. Ekkora tételű vásárlásnál már a kínai piacon is óriási engedményt adnak.
A kivi oltása azért még nem rutingyakorlat, inkább úgy mondanám, van, akinek sikerült.
Elolvastad a kapcsolatos topikokat, az ország melyik részén van kisebb esélye az elfagyásnak, fagysérülésnek? Tudod locsolni a jövendő ültetvényedet?
"..Sem a gyökereztetése, sem az oltása nem működik úgy, mint a szőlőnél..."
Azért elég jól megy a szaporítása.../ és az alany minden esetben a magonc..)).
Megtanultam már, tapasztalat szerzéshez kell egy kis kisérletezés. Mivel várhatóan rövidesen lesznek nagyobb ültetvények--minek a pénzt kidobálni az ablakon..!
Forgalmaztak is magról kelt öntermékenynek mondott kivit, amiről virágzáskor derült ki, hogy mind porzós. (Felesleges 3-4 év.) Sok embert megszivattak és elvették a kedvüket örökre a kivitől.
Elég sokan megfordultak itt a topikban (is), akik - a Tiedhez hasonló okokból, vagy spórolásból - lelkesen nekiálltak a magvetésnek. Egyik sem tért vissza a sikeres szüret hírével. Vajon miért?
Azzal is számoltál, hogy a magvetés eredménye (a 90 % porzós mellett előforduló kevés termőn) akármi lehet?
Értem, amit mondasz, csak ne felejtsd el, hogy ez nem szőlő. Sem a gyökereztetése, sem az oltása nem működik úgy, mint a szőlőnél.
"Kicsi az esélye az "aranyár" jelentős csökkenésének,."
..ha egy-egy emberke vesz 2..3..4 darabot /és a fele tönkre megy/ jó üzlet a forgalmazóknak. Azok, akik ültetvényi szinten /legalább 500..1000 drb/ gondolkodnak, olcsón szeretnének az anyaghoz jutni és tudni mit ültetnek,.
Tehát /mint a szőlőnél is/ itt az ideje az önellátó szaporításnak..!