Ja, es nem tudom kinek mennyire okozott problémát az első fozeseknel, de én vajmi kevés infót talaltam arról hogy mennyi cefréző/ maslovizet kellene használni. Ami nekem logikusnak tűnt, és be is jött most :
Hali ! Közben megtörten egy új főzés is , buzasör lesz, pH-t citromsavval állítottam, kihozatalom pedig most először recept alapján sikerült 😊 a cefreszurest kellene még normálisan megoldani, valószínűleg az olaszpedtol veszek megegy 20 literes vödröt az alját kilyuggatom és a másik ugyanilyen csak csappal felszerelt verzióba helyezve tökéletesen kellene hogy működjön!
Az előző fozetet pár napja palackoztam (coffee Porter). Majd írok ha van fejlemény 😊
Írtam ide valamikor hónapokkal ezelőtt, hogy én mit használok. Olvasd el, hogy képet kapj. Pl. én nem vennék már szűrőlemezt, mert praktikusabbnak tartom a szűrőcsövet.
Nézz meg néhány videót főzésekről. Mindegy milyen nyelven, azt nézd mit és hogyan használ a feltöltő. Ha valami nem tiszta, gúglizz, kérdezz. Lehet, hogy elmegy egy-két hét minden estéje rá, viszont jó cuccok lesznek, és mind ismerős lesz már első használatra, és évekig örömet okoznak.
A láger élesztőknek egyenletes 12C az általános hőmérséklet, csak az erjesztés végén szokták 16C-ra felemelni 1-2 napra. Majd 1-4 C-on 2-6 hétig pihentetik. Startert készítettél? Volt olyan élesztőm, amelyik csak 2 nap múlva kezdett a starterben dolgozni, így a főzés is tolódott, de megérte, mert gyönyörűen erjesztett utána. A söröd a hosszú utóérlelelést szereti, 6-9 hónap.
Tegnap főztem egy Balti Portert, és kicsit több mint 24 óra elteltével nem látom hogy az erjedés nagyon beindult volna. Vagyis beindult, de nem túl gyorsan.
Jelenleg 8-10 másodpercenként buggyan egyet a kotyogó, habképződésnek (a fehér erjesztőtartályon keresztül) nyomát sem látom. Ez normális?
OG: 1.078
Élesztő: Wyeast Okoberfest Lager, jelenleg kb 17 C hőmérsékleten (3 hőmérő 3 különbözőt mért, 16, 17 és 18 C) 2 csomaggal ment 22 l-be.
Az erjesztő elvileg normálisan zár, eddig minden főzésnél (egy adag élesztővel) ennyi idő után majd felrobbant a kotyogó. Igaz azok ale élesztők voltak, magasabb hőmérsékleten, és alacsonyabb OG-val.
Az élesztő csomagolása 18-22 C-t mond az erjesztéshez, a recept ezzel az élesztővel 12 C-t.
Túlparázom a dolgot? Először főzök ilyen magas OG-t.
Szabadna megkérdeznem, mivel itt már gondolom elég sok tapasztalt sörfőző van, hogy milyen sört illetve felszerelést ajánlotok elsőre és honnan? Köszönöm előre is!
Örülök, hogy először írtam mint belerohantam egy vásárlásba. A BIAB féle sörfőzést szeretném alkalmazni elsőre, még eléggé tanácstalan vagyok, de nagyon lelkes! :D
Ezért az árért : az ominózus hőre lágyuló lapát, 40cm műanyagcső, oxipro ami nem fertőtlenítő szer, egy babaházból kioperált hőmérő, meg egy olyan rövid nyelű kefe amivel csak a 3dl-es üvegeket moshatod el játszásiból. Sokszor az ilyen set-ekbe a leggagyibb eszközöket rakják bele, első használat után rájössz a használhatatlanságugra és rohansz kicserélni - én annak idején elég bosszantónak tartottam ezeket.
Szeretnék vásárolni egy keg hordót (50 L) de nem láttam még közelről. Száraz anyagot tárolnék benne (gabona) szén dioxidban, de nem tudom, hogy milyen mértékű átalakítás szükséges. Szerelhető e a nyílása vagy vágnom kel új lukat, esetleg hegeszteni is kell? Aki látott közelről keg hordót esetleg tudna segíteni, képekért is hálás lennék... Köszönettel: Balázs filmextreme.hu@gmail.com
Kezdetben nem biztos hogy fontos a viz só tartalmának változtatása.Ph beállitása , savas maláta, tejsav,foszforsav,/citromsav?/.Beszerzés :kálcium klorid Beerodalom ,sajt készités,Azur vegyszerbolt.
Sziasztok ! Új vagyok a sörfőzés terén, de annál lelkesebb :) Eddig két főzetem volt, egy már összeállított szettből egy IPA (bár így hogy már kész van talán inkább APA lenne, nem túl erős a komlózás), egész jól sikerült, a másik egy nemsoká palackozandó American Porter (saját recept). Sűrítményt sosem próbáltam.
Kérdésem volna, hogy a cefrevíz pH-ját valaki próbálta már állítgatni? És ha igen mivel? CaCl2-ben gondolkodtam, hiszen a víz kloridtartalmát is növelné ami ha minden igaz hasznos a malátaíz kiemelésében, de nem tudom honnan lehetne beszerezni, rendelni kiszállítási költség miatt nem akartam. Elviekben ugye útszóró só is kapható olyan ami tiszta (CaCl2*2H2O), de azt nem feltétlen szórnám élelmiszerbe :D
Aszkorbinsavval esetleg ? Vagy tejsavval? Tejsavat hol kapni ?
Eddig 3x csináltam sűrítményből sört. Az első (Muntons IPA bitter) pocsék lett, a második (Muntons premium lager) már jobb és a harmadik (Muntons Yorkshire bitter) pedig úgy néz ki, jó lesz. A kérdésem az, hogy ha a sörlébe nem sima kristálycukrot teszek, hanem mondjuk Coopers ízfokozót (http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&products_id=814), akkor mennyivel lesz jobb íze? Eddig mind a háromnak volt egy tipikus élesztő utóíze, ezt szeretném valahogy kiküszöbölni. Meg ha mondjuk muntons premium golt élesztőt használok a gyári helyett, számít? Egyáltalán hogy lehet felturbózni a sűrítményes söröket, hogy azért hasonlóak legyenek egy normál sörhöz? Help PLS!
Én nem vagyok Co2 szakértő. Amit mondtam az csak a saját tapasztalat. Tőlem mindenki tarthat saját palackot és töltetheti ha tudja. Én is hallottam arról, hogy a palackokat időnként hitelesíteni kell, az pedig elég drága. Ezért kinéztem egy gázcseretelepet, megkérdeztem, náluk mi az ábra, közölték, hogy a tőlük kapott palackot - ha egy-két évente náluk cserélem - gond nélkül cserélik, és azóta eszerint járok el. Eddig kétszer kellett cserélnem, kb. évente (10 kg-ost). Az enyémre Messer cimke van ráragasztva, és 'Gourmet C élelmiszeripari'. Hozzám jönnek cserélni házhoz, ez benne van az árban és persze mindig másik palackot kapok, és mindig megkérdezem attól, aki hozza, hogy ugye elég sokáig jó a a palack stb.
A gázcseretelepek nem feltétlenül cserélik az innen-onnan származó palackokat. Nekem meg amúgy is van egy olyan izém, hogy inkább veszek egy saját palackot újonnan, minthogy használjak és cserélgessek egy bizonytalan eredetűt (amiért ráadásul évente fizetnem kell).
És határozottan úgy néz ki, van különbség élelmiszeripari, orvosi, illetve hegesztésre szánt CO2 közt: eltérő a tisztasága, illetve eltérnek az egyéb, jelenlévő anyagokra vonatkozó plafonértékek. A Messer specifikációs tábláját pl. lásd:
Nekünk ebből, ha jól értem, a 3.8CC/H terméknevű kell.