Nem is értelek Titeket, aki ott 20-nál több-bel megy, az tönkreteszi az autóját. Láttátok a Badacsonyiban, a Kadarkában a kátyúkat? Egyébként tőlem senki nem kérdezte meg...
Ennyire azért nem vagyok bizalmatlan (egyenlőre). Nem kívánom, hogy név szerint nevezzék meg, kik kérték a zóna kijelölését. Mindenesetre írtam egy válaszlevelet az Önkormis úrnak, és kértem, tájékoztasson, a zónákban élők hány százaléka írta alá a kérelmet. Ezenkívül arra is kíváncsi vagyok, vajon az ezzel kapcsolatos hatástanulmányba, forgalomi adatokba betekinthetek-e, mert az nem is merem feltételezni, hogy komoly előkészület nélkül, íróasztal mellől, jó műszaki hasraütéssel jelölték volna ki a zónahatárokat.
Bennem van a hiba, de nem tudom fenntartás nélkül elfogadni a levelüket. A mi utcánkban pl. egyetlen kérdezőbiztos sem járt, a zóna mégis túlnyúlik rajtunk is. A "gúgli örsz" szerint Északra légvonalban kb. 500 m-re van a zóna határa a csomóponttól. Ez városi viszonylatban közvetlen szomszédság? Arra még teszek egy próbát, hogy a válaszlevél írójától konkrét választ kapjak: a kijelölt zónákban lakók hány százaléka írta alá a kérést. Van egy balsejtelmem, mely szerint a farka csóválja a kutyát...
off topik Látok egy makettet és egy szép leírást az egyik helyi lapban. A bővítendő orvosi rendelőről. ( a tervező csapatot itt is lehagyták. lehetene ez a k..... kamara erősebb egy kicsit) sziasztok on
Korábban méltatlankodtam, hogy a Bajcsy-Tárnoki csomópont építésével egyidőben 20 km/h-s zónával sújtották a környező utcákat. Még decembeer közepén írtam az Önkorminak, mi indokolja, hogy a mai napig meghagyták a csigazónát. Már letettem arról hogy választ kapjak, de ma megjött a válasz. Nem másolom be az egészet, de a lényeget igen:
"A Bajcsy-Zs. u. Tárnoki út kereszteződésében található csomópont kiépítése kapcsán, a kivitelezés megkezdése előtt, és közben folytatott lakossági konzultációkon a kereszteződés közvetlen közelében lakók igényeként lépett fel a csökkentett sebességű zónák kialakítása.
A 20 km/h-ás korlátozás meghatározása a kereszteződés közvetlen "szomszédságában" élő lakosok által nagy számban aláírt levél hatására történt.
Köszönjük, hogy észrevételivel segítette munkánkat! Kérjük válaszunk szíves elfogadását!"
Korrekt tájékoztatás, aláírással a végén. Már csak azt nem tudom:
1. a közvetlen "szomszédság" távolságát milyen előírás határozza meg?
2. mi indokolja, hogy a csomópont átadása után is fenntartják a zónát?
3. korábban írta valaki (tán Patrol, de nem vagyok biztos), hogy 20km/h korlátozást csak ipartelepeken lehet bevezetni, közúton 30 a minimum.
Mit tehetek? Beletörődöm, szívesen elfogadni nem tudom.
Meg lennék lepve, ha egy tárnokit zavarna, hogy Érden találná meg pl. a legközelebbi hiper jól működő szakrendelőt, vagy ha nem Budaörsre kellene bíróságra mennie, ha olyan ügye akad.
Újabb bosszantó tapasztalat a Volánról...Csodálkozom, hogy mások még nem éltek panasszal! Januártól új bérletvásárlási rendszert vezettek be, ami januárban még nagyon akadozva működött de ezt az újításnak tudtam be.( Pontosan 40 perc sorbaállás a bérletpénztárak előtt!) Eljött a februári vásárlás és a helyzet annyiban változott, hogy csak az egyik pénztár volt nyitva, így ma újabb 40 percet kellett sorban állni munka után, míg a csatlakozásaim elmentek és a következő járatra további 35 percet kellett várni. A rendszer és a kezelő lassú, kéretlenül is névre, lakcímre szóló számlát állítanak ki, ami számunkra szükségtelen időhúzás. Ez most már mindig így lesz??? Javasolnám, hogy a bérletek árúsítását kezdjék el 28.-a helyett akár 20.-án, ez talán csökkenne a kígyózó sor!
Újabb bosszantó tapasztalat a Volánról...Csodálkozom, hogy mások még nem éltek panasszal. Januártól új bérletvásárlási rendszert vezettek be, ami januárban még nagyon akadozva működött de ezt az újításnak tudtam be.( Pontosan 40 perc sorbaállás a bérletpénztárak előtt!) Eljött a februári vásárlás és a helyzet annyiban változott, hogy csak az egyik pénztár volt nyitva, így ma újabb 40 percet kellett sorban állni munka után, míg a csatlakozásaim elmentek és a következő járatra további 35 percet kellett várni. A rendszer és a kezelő lassú, kéretlenül is névre, lakcímre szóló számlát állítanak ki, ami számunkra szükségtelen időhúzás. Ez most már mindig így lesz??? Javasolnám, hogy a bérletek árúsítását kezdjék el 28.-a helyett akár 20.-án, ez talán csökkenne a kígyózó sor!
- kiszuperált IKARUSZ, életveszélyes NEOPLAN buszok (két egyformával nem is találkoztam, nincs egységes "flotta"),
- fejlesztés csak az agglomeráció északi részében létezik (Vác, Dunakeszi és Fót környékére vették az új buszokat, a helyközi járatok viszonylatszámozása is Észak-Budán kezdődött, úgy látom, nem is folytatódik)
- zsebre dolgozó sofőrök (a helyi járatokon 99%) amikor még sárga vonaljegyek voltak, pofátlan módon elkérték az ellenőrző szelvényt is, hogy később 20x, 30x, 100x ugyanazt eladhassák,
- vonalszámozás, útvonaltábla teljes hiánya (én ilyenekkel találkoztam "MENETRENDSZERINTI JÁRAT", A4-es papíron"LŐCSEI", "ÜRMÖS"). Pár hónapja a Széchenyi téren a 7-es helyi viszonylatra vártam. "DUNAI FINOMÍTÓ" táblával ellátott busz jött. Még jó, hogy megkérdeztem az útirányról. Ez volt az ürmös utcai járat. Nincs pénzük egy normális táblára. A BKV már pár hetes villamospótlásra külön útvonaltáblákat legyártat.
Egyébként más városban (Gödöllőn, Vácon, Szentendrén) sem használják a máshol teljesen normális, már bevált arab számozást.
- vonalhálózati térképek teljes hiánya: legalább a fontosabb csomópontokban (buszpályaudvaron, Érdliget Fürdő utca megállóban és a Bem téren) lehetne
- a megállótábla teljes igénytelenségről tanúskodik (írógépelve papírlapon csak a célállomás és az indulási időpontok olvashatók, hiányzik a teljes viszonylatról leírás: útvonala, indulás a végállomásról, megállók nevei, átszállási kapcsolatok, sematikus térkép a viszonylat útvonaláról) tanulhatnának a BKV-tól és egyéb volántársaságoktól ALBAVOLÁN, JÁSZKUN VOLÁN)
Nemrég Szolnokon egy helyi járatú autóbuszon utaztam. 10, 20, 30 perces követési idők. A megállótábla mindenről tájékoztat (viszonylatszám, útvonal, megállók, átszállási kapcsolatok, egyszerű térkép a járat útvonaláról). A vonaljegy (a sofőrnél is megvásárolható) a sofőrrel szemben lévő kezelőkészülékkel érvényesíthető. Minden utas becsülettel kezeli jegyét, a sofőr még véletlenül sem dolgozik zsebre. Tiszta, nagyon tiszta, nem lestrapált IKARUSZ autóbuszok.
SZERINTEM EZ NEM EGYEDI, MÁS VIDÉKI VÁROSBAN IS EZ TAPASZTALHATÓ. KIVÉTEL A VOLÁNBUSZ
"Végre a máshol jól bevált arab számozást fogják használni?" De szvsz a szöveges kijelzést is jó lenne fennhagyni (mint pl. a BKV-nál) elkerülendő a felesleges lőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőcseiiiiiiiiiiiiiiiiiiizést.
"Így ki lehetne iktatni az igénytelen Volánbusz Bp.-Diósd-Érd járatait." Hát... én elég sokat utaztam busszal, mindent lehet mondani rájuk, de az "igénytelen"-t épp nem. Szvsz.
"a Balatoni úton a Volánbusz viszonylatait pedig a BKV gyorsjárata (13E) pótolhatná." És az merre jár?
Szerintem Segesdi János alpolgármester és Tóth Tamás tanácsnok, akik legtöbbet foglalkoznak a témával, minden jó javaslatot meg fognak vizsgálni, érdemes hozzájuk elküldeni megfontolásra! alpolgarmester@erd.hu
Végre a máshol jól bevált arab számozást fogják használni?
Lesz a megállókban az útvonalakról tájékoztatás (a viszonylat teljes útvonala, átszállási lehetőségek, vonalhálózati térkép)?
A párhuzamos vonalakon (pl. Riminyáki út, Lőcsei u., Ürmös u.) az igénytelen Volánbusz meg fogja szüntetni a távolsági járatok üzemeltetését? A Bem térig fog járni a Bp.-M7-Érd viszonylat?
A tervezett 10. sz. helyi viszonylat helyett a BKV 33-as járata is közlekedhetne. Így ki lehetne iktatni az igénytelen Volánbusz Bp.-Diósd-Érd járatait.
Bp. és Diósd között a Balatoni úton a Volánbusz viszonylatait pedig a BKV gyorsjárata (13E) pótolhatná.
Az Érdi Lapban jelent meg Süle Zsolt rövid összefoglalója a koncepcióról:
A kerékpárosbarát Érdért
Az Érdi kerékpárosok tovább nyomták a pedált és velük együtt újabb fontos mérföldkőig jutottunk el: már van a városunkra kidolgozott és a régiónkra kiterjeszthető kerékpáros koncepciónk.
Évekkel ezelőtt kevesen gondolták, hogy a biztonságos kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtéséhez figyelemfelhívásként életre hívott Érd Körbe rendezvény a néhányszor tíz fő résztvevőről a több száz fős városi eseménnyé növi ki magát. A szervezők, a Tekergő Egyesület és támogatói megsejtették az igények növekedését, sokak számára meglepetést okozva ezzel. Hiszen korábban általános vélemény volt Érden, hogy nagyon nehéz összehozni az Érdieket, legyen az bármilyen jó kezdeményezés is.
A kerékpárosok elérkezettnek látták az időt egy szakmailag megalapozott, Érd jelenlegi helyzetét figyelembe vevő, korszerű szemléletű, a fenntartható közlekedés szempontjait előtérbe helyező, ésszerűen megvalósítható elképzelés kidolgozására. Érd MJV Önkormányzata partnernek bizonyult ebben és 2008. őszén megbízást adott az Érdi Tekergő Egyesületnek és a Magyar Kerékpárosklubnak a "Javaslattétel Érd város közlekedésének „kerékpáros-baráttá” tételére, az ehhez szükséges közlekedésfejlesztési lépésekre, a felek együttműködésére e cél elérése érdekében" tárgyú megállapodás keretében a koncepció elkészítésére.
A kerékpáros koncepció közlekedésszervező szakmai szempontból megalapozott anyag, de nemcsak a szakembereknek szól. A legfontosabb célja a szemléletformálás, azon korszerű ismeretek összefoglalásával, melyek a világ nagyvárosainak a fenntartható közlekedés érdekében tett erőfeszítései során halmozódott fel és nálunk is alkalmazhatók. Hasonló munkák folynak országunk több vidéki nagyvárosában és elkészült a budapesti kerékpáros koncepció is. Nem kell ahhoz kerékpárosnak lenni, sokan látják már az autóstársadalom képviselői közül a jelenlegi közlekedés fejlődésének korlátait, az elviselhetetlen dugókat és a levegőszennyezést. Szerencsére vannak elegen, akik ezt nem fogadják el, tanulni és tenni hajlandóak a fenntartható közlekedés érdekében.
Minden érdi fejlesztésnél, beruházási javaslatnál felmerül a város forráshiányos helyzete. A város kerékpáros-baráttá tételével kapcsolatban ez is előny, hiszen a dokumentumban bemutatott megoldások megvalósításához nem kell aránytalanul sok pénz, hanem inkább odafigyelés és korszerű közlekedésszervezői szakmai ismeretek szükségesek. Érd kerékpáros szempontból éppen a fejletlen közlekedési infrastruktúrája miatt előnyös helyzetben van, mert lehetőség van a fejlesztéseknél, beruházásoknál figyelembe venni a kerékpáros közlekedés szempontjait. Ezek a szempontok tipikusan rövidtávú költségcsökkentési kényszerek miatt eddig háttérbe szorultak. Ilyen példák a már megépült körforgalmak, a Diósdi úti vasúti átjáró és környéke, illetve különös példa a Sportcsarnok, ahol nagyszámú autó és buszparkoló került kialakításra, míg kerékpártároló kialakítása egyszerűen kimaradt a tervekből és a megvalósításból. A helyi kerékpárosok szervezeteiben, közösségeiben, megtámogatva az országos szervezetekkel, olyan partnereket talál az önkormányzat, akik közreműködésével belátható időtartományban, jól tervezhetően jelentős előrelépéseket lehet tenni Érden a fenntartható közlekedés terén.
A Kerékpáros Koncepció a városi közlekedési koncepció jól illeszkedő részévé kell váljon, amihez még a városi közlekedési koncepció hiányzik, mert itt (is) a bringások tempósabban haladtak.
A koncepcióban megfogalmazott célokhoz a komplex eszközrendszer: 1. Hálózat (kerékpárosBARÁT utak – a csatornázási programhoz kapcsolódó forgalomcsillapítás) 2. Szolgáltatások (pl. tárolók létesítése) 3. Népszerűsítés, oktatás (igénybefolyásolás és balesetmegelőzés – pl. turisztika, tanórai oktatás, KRESZ park) 4. Intézményi háttér (döntések & források + civil kontroll)
A bemutatott megoldások megvalósításához a kulcs elsősorban a szemléletformálás és az odafigyelés, nem kell hozzá aránytalanul mennyiségű erőforrás.
Bízunk benne, hogy Érd polgárai és városvezetése egyformán büszkék lesznek a megvalósítás konkrét eredményeire. Örömmel figyelik a kerékpáros forgalom részarányának lényeges emelkedését, minél többen kerékpárról, tömegközlekedésről, de ha másképp nem megy autóból, türelmesen.
Fogjunk hozzá, kezdetnek olvasgassa, aki csak rá tudja szánni az időt: www.erd.hu/batthyanyprogram/kerekparoskoncepcio.html
Jó olvasást és jó tekerést kívánnak az Érdi Tekergők
Vélemények a kerékpáros koncepcióról? Fricy? Valaki más? Tudom, munkás dolog elolvasni valamit és csak utána véleményezni, de összehozni sem volt könnyű...:o)