A lakóhelyünk szerinti részönkormányzat jelölő gyűlésére a meghívó az Érdi Újságban nem jelent meg időben. Ezt szóvá is tettem az ülésen. Helyes, hogy a város honlapján "időben" (az ülés előtt néhány nappal) valóban megjelent a meghívó, de ez nem helyettesítheti - csak kiegészítheti - azt, hogy az önkormányzat hivatalos lapjában jó előre megjelenjen. Ez nem történt meg. Ezzel a potenciális érdeklődők nagy része ki lett zárva a részvételből. Ez tény.
Az nem "zönkkenő", amit ennyire lehetett látni előre. A közgyűlési többség legitimációs erőlködése, bólogató testület toborzásával. Holott ha valóban annyira biztosak lennétek abban, hogy a többség mellettetek áll, mint bizonygatjátok, ki mertetek volna állni igazi megmérettetés elé is.
Mondjuk nem csinálták annyira durván, mint a kékcédulások, de próbálkoznak rendesen lekörözni őket... Nyílt színen demokráciát játszani, közben a valódi döntéseket erőből, a nyilvánosság kizárásával előre meghozni. ("Elnézést, az az ítélet!") 20-30 év múlva talán majd ezen is tudunk nevetni, ha lesz valaki, aki elég bátor lesz, hogy megfilmesítse.
Szerintem még se ne szépítsük, se ne magyarázzuk. Ha tényleg csinálni fognak valamit, akkor felejthetők a megalakulás zökkenői. Ha nem, akkor nem. Az újtelepi pl. összeült a múlt héten a Harkály utcai óvoda és a többi ingatlan kisajátítási ügyében (MÁV vonalbővítés), és valószínűleg sikerül összefogni a lakosokat, hogy közösen lépjenek efl - az önkormányzat segítségével - a MÁV-val történő tárgyalásokon. Mert erre (is) való az önkormányzat, érdekképviseletre, az erők összefogására. És csak alulról lehet működettni, a képviselők önmagukban hiába erőlködnek, ha nincs lakossági támogatás, csak bokréta a kalapon.
Részönkormányzatok: lehet szépíteni meg magyarázni a dolgot. Ez bizony otrombán el lett szúrva. Kár volt. Sokkal elegánsabban is el lehetett volna érni ugyanezt az eredményt. Városszerte mindenki tudja - már az írástudók -, hogy randa egy dolog volt. S ez egy frissen felállt testületnek nem jó nyitány.
A postástelepi-parkvárosi részönkormányzat esetében azért meg kell jegyezni, hogy egyik oldal sem ment el a másik oldal alakuló ülésére, holott mindkettő időben tudott róla. Egyik kutya, másik 19.
A további működésről pedig csak annyit, hogy én, aki tényleg nagyon érdeklődöm, egy jó héttel az esemény után szereztem tudomást a januári ülésükről.
Aztán ki fizesse a meghívókat? A még meg sem alakult részönkormányzatok leendő tagjai? Vagy a város? Mert a szórólapokat a képviselőjelöltek finanszírozták, kérdezd csak meg Csőzik Lászlót.
Enyhén szólva nincs igazad. Megírni csak azt lehet, 1. Amiről tudomásod van. 2. Amire felhatalmazásod van. 3. Ami igaz.
A tájékoztatást ne keverd a pletykával és a félretájékoztatással!
Ha én néhány elejtett információtöredékkel rendelkezem, azt magánbeszélgetésben el merem mondani, de a nagyközönség elé nem tárom addig, amíg a pletyka nem lesz információ. Mert akkor megkapom a magamét, hogy micsoda újságíró vagy, ha még ezt sem jól tudtad?!
Nem bátorságról, merszről van szó, hanem hitelességről. Bár ezt Te nyilván vitatod. Annyi baj legyen.
Érdi Újságot valóban sokan nem kapnak. Hetente többen is felhívnak engem is ez ügyben, pedig semmi közöm a Érdi Újsághoz. Szerintem vagy nem nyomják annyi példányban, hogy elég legyen, vagy - és ez a valószínűbb - itt is a posta kritikán aluli munkájával találkoztunk. Neked is csak azt tudom mondani, olvasd az Érdi Lapot!
Azon is rajta leszek, hogy Tóth Tamás tanácsnok elmondja a Lapnak azt, amit tud és elmondhat. Erre ígéretem van.
Azért ez még a Népszabadságban sincs már így! Pláne, hogy te tudod, amit tudsz. De merszed az nincs megírni! Pedig az újságíró kötelessége a tájékoztatás.
Miért ne várnám el, hogy minden házba bedobják a meghívót! Ahogy minden házba bedobták a pártok a választás előtt a szórólapokat! Márcsak azért is elvárnám, mert óta nem kapunk Érdi Újságot! Az online elérhetőség meg "némi" kívánnivalót hagy maga után. Azért ha megmutatnád, hogy melyik számban jelent meg a felhívás, örülnék - legalább utólag - neki.
Mindenesetre a honlapon jelenleg egyetlen olyan részönkormányzat nincs, amelyiknek ne jobbos vezetője lenne. Biztos, csak véletlen.
Miskolczi Kataliné, aki nem ment el a meghirdetett alakuló ülésre, utána pedig reklamált, hogy nincs benne. El kellett volna menni. Ha elmegy és ott kigolyózzák, jogos lehetne a eflháborodása
Nem értek veled egyet! Ha valóban demokratikus választás volt, valóban részt vehetett volna rajta mindenki (tudott volna az alakuló ülésről), akit érdekelt a településrésze, akkor a szavazást ne nevezzük kigolyózásnak!
Mindenesetre Parkvárosban azokat sem hívták meg, akik eddig sokat tettek a településrészért. Gondolom, az is csak véletlen volt.
Minden területrészi önkormányzati alakuló ülés meg lett hirdetve az Érdi Újságban és/vagy az Érdi Lapban, ezen kívül Érd város honlapján. Azt mégsem kívánhatod, hogy személyre szóló meghívót küldjenek ki mindenkinek. Ha nem tájékozódsz, az a Te bajod. Felháborodásod valószínűleg megrendelt műfelháborodás. Mint Miskolczi Kataliné, aki nem ment el a meghirdetett alakuló ülésre, utána pedig reklamált, hogy nincs benne. El kellett volna menni. Ha elmegy és ott kigolyózzák, jogos lehetne a eflháborodása. Én is úgy tartom, hogy minden oldalnak képviselnie kell magát. Úgy, mint a 3-as és 4-es választókerületek önkormányzatánál, ahol Kluták és Dombai is benne vannak a vezetőségben, mégpedig egyhangú szavazással.
Minden publikus lesz abban a pillanatban, amikor már konkrétumok is lesznek. Most a tapogatódzó tárgyalások folynak, még nincs miről beszámolni. Az új városvezetés már eddig is példát mutatott abból, hogy feltette az internetre a megkötött szerződéseket. Amúgy pedig tárgyalni fogja nyilván a szerződéseket a műszaki bizottság, ha odáig jut a dolog, az pedig már nyilvános. Azon is rajta leszek, hogy Tóth Tamás tanácsnok elmondja a Lapnak azt, amit tud és elmondhat. Erre ígéretem van.
Szerinted normális dolog egy körzetben két részönkormányzat? Hiszen módjuk van részt venni a másikban, csak el kell menni, nincs onnan kitiltva senki. Ha elmentek volna az alakuló ülésre, benne is lehetnének a vezetőségben. De nem mentek el. Most meg verik a palávert.
Szerinted normális dolog, hogy három héttel az alakuló ülés után teszik ki a honlapra a megtartásról szóló értesítést? Elmentem volna én is, de nem tudtam róla. Persze én nem a jobboldalhoz tartozom, mi szükség lett volna az ilyen polgárra:(, miért kellett volna tudni a beavatottakan kívül, hogy lesz egyáltalán? És ezt nevezed, nevezitek ti "alulról jövő kezdeményezésnek"? Ennyire azért nem kiskorúak az érdiek.
Ezt megértem, csak tudod, ahhoz voltunk szokva itten, hogy még mielőtt hivatalos előterjesztés lesz az ügyből, már megosztják a pógárokkal a dolgot, isten tudja, még tán segíthetünk is gondolkodni, vagy észrevehetünk valamit (több szem...), amin még lehet változtatni. Az jó, ha a leggyorsabb megoldáson gondolkodnak, több huzavonát az ügy nem bír ki, szerintem. Ha esetleg érdeklődésre tarthat számot, hol lehet EU-s pályázatok önrészére pályázni önkormányzatoknak, szívesen megadom az elérhetőséget, mail-ben.
Van elképzelés, már tárgyalási szinten is, de még nem publikus.
Azt elmondta Tóth Tamás egy tegnapi fórumon, hogy az önrész az eddig emlegetett 10% helyett megrázó 30% körül lesz. Az ISPA-t eltotojázták, az elmúlt 4 évet szintén (Te ezt jobban tudod), minden kedvező lehetőségről lecsúsztunk, de igyekszik a városvezetés a legkisebb megrázkódtatással járó, de leggyorsabb utat választani.
Szerintem a n0ri azt kérdezte csak - amit én is korábban -, hogy van-e elképzelés pl. a csatornázás ügyében. Korábban Te válaszoltál az én kérdésemre, miszerint "kint is vagyunk, bent is vagyunk, majd meglátjuk", ami szerintem azt jelenti, hogy senkinek fogalma sincs, mi is lesz a dologból, illetve a hogyanról. Most megismétlem a kérdést: van-e már elképzelés, koncepció, hogyan is akarja Érd megoldani a csatornázást, de máshogy is kérdezhetem: a "kint is vagyunk, bent is vagyunk" színvonalon túl - és hasonlóan semmitmondó közgyűlési határozaton túl - foglalkozik-e valaki ezzel a kérdéssel?
Ez így már nem a mocsok eltávolítása, hanem a mocsok ráhordása, és így visszatetszést kelt a szemlélődőben. Szerintem a hallgatásoddal segíthetnél legtöbbet a városvezetésnek.
2007. február 8-án 18.00. órától Érden, a Polgárok Házában (Alsó utca) „térségi közmeghallgatás” lesz,
Mire jut pénz 2007-ben? címmel.
T. Mészáros András polgármester úr vendége Szűcs Lajos Pest Megye özgyűlésének elnöke lesz.
A rendezvényen Szűcs Lajos elnök úr mond bevezető beszédet.
A rendezvény kiemelt témái:
2007 a kormányzati megszorítások éve: mi vár a Pest megyében élőkre? Mi lesz a települési, illetve megyei intézmények sorsa? Bezárathatja-e a miniszter a kórházainkat?
„Tiszta lappal” – új gazdasági program Érden Uniós lehetőségek
A közös ügyek megtárgyalása után lehetőség nyílik kérdések feltevésére is.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
T. Mészáros András Érd Megyei Jogú Város polgármestere
Borzasztó, hogy már majdnem 4 hónapja vezetik a várost, és még mindig csak az MSZP-SZDSZ által összelapátolt mocsok eltávolításával foglalkoznak, és nincs még Érd teljesen csatornázva és leaszfaltozva! Tényleg fel vagyok háborodva én is!