Köszönöm szépen a válaszod! Hát igen, valaminek az íze nagyon szubjektív, van, akinek ízlik, van, akinek nem. Én általánosságban nagyon szeretem a gyümölcsöket, a feketeribizlit is, amit pedig sokan utálnak a poloskaíze miatt. Viszont a pirosribizli nem annyira a szívem csücske, mert azon kívül, hogy még éretten is savanyú, mint az ecet, semmi íze nincs. Persze azért szoktasm enni, mert egészséges.
A szedermálna támrendszeren van, a sima málnák drótokhoz kötve, törést a gubacsoknál illetve elhalást felettük még nem tapasztaltam. Őszintén szólva nem is emlékszem, hogy bármikor is gubacsos lett volna a málnám, tavaly jelent meg először, de akkor viszont a tövek 80%-a olyan lett. Milyen szert javasolsz rá? Mospilan, Chess, Actara?
Nálam a -25 fokos fagy nem okozott nagy gondot, hisz az 5 méteres vesszőknek csak a felső 1 métere fagyott el. Mondjuk én minden nap locsoltam tavasztól őszig, így az aszály nem kínozta. Ha valakinél tövig elfagy, akkor abban az évben nem terem?
Gyökérsarjak hanyadik évben kezdenek megjelenni?
Olvastam valami olyat, hogy a folytontermő málnáknál valamiért nem lehet a gubacsosodást okozó állatok ellen védekezni, igaz ez?
Ha van normális támrendszered (karó, huzal) és ha a kötözéskor nem törik ki a gubacsnál a vessző, akkor képes teremni a vessző, nem muszáj kivágni. A csomóknál álltalában igen törékeny, esetenként magától el is hal a csomó fölötti rész. Ha van rá lehetőség akkor a ritkításnál a beteg vesszőket kell kivágni. A kártevő termésérés után rak petét az aktuális évi hajtásokba, ellene felszívódó rovarölővel lehet védelezni, két permetezés elég szokott lenni (ha a környezet és a lelkiismeret megengedi), letermés után mindjárt ki kell metszni a tavalyi letermett hajtásokat. A hobbikertekben nagyrészt nem védekeznek ellene, én sem szoktam, mégis jól terem.
A tavalyi második félév aszálya után a -20 C többet ártott neki! Nem értek be jól a vesszők, visszafagytak madnem talajig!
Black Jewel fekete málnám van, egyedi az íze, leginkább a jól beérett fekete szederre emlékeztet, de nem annyira lédús. A piros és sárga málnánál megismert málna aromának nyoma sincs, de azért jó édes. Választékbővítés célból ültettem. Egy-két bokor mindenkinek elférne belőle.
Láttam írtad, hogy van szedermálnád. Nekem is van és tavaly az is gubacsos lett. Vagy a gubacsszúnyog köpte be, vagy a karcsúdíszbogár, nem tudom. Mit tanácsolsz, mit tegyek? Ha visszavágom a gubacsokig, akkor alig marad valami és sztem nem is fog teremni. Vagy hagyjam? Az esztétikai problémán túl nem okozott problémát se a málnában, se a szedermálnán. A termés szerintem nem csökkent és a gubacs feletti részek sem haltak el.
Még a fekete málna ízéről érdeklődnék. Azt írtad semmi málnaíz. Akkor milyen íze van? Édes, savanyú? Semmi aroma?
Ásd fel jó mélyen, forgass bele sok szerves trágyát. Ha most akarsz telepíteni, akkor pl. rotációs kapával kicsit tedd porhanyósabbá (nem tudom milyen talajod van).
Aztán agy földlabdával ültesd át a málnákat, ha most akarod. Már majdnem késő. Ősszel jobb lenne. Ha van, akkor lassan oldódó komplex műtrágyát is bedolgozhatsz a talajba ültetés után, vagy ha ősszel ültetsz akkor jövő tavasszal. Nem kell mélyen. Locsolni kell és a sorközöket takarni nem árt. Ha nem akarsz támrendszert, akkor erre alkalmas málnát válassz. Fajtaleírásokat találsz a neten, de a személyes tapasztalatok, amiket kertbarátok megosztanak veled mindennél fontosabb.
És telepítés után vissza kell vágni. Termésre ne nagyon számíts a telepítés évében. 3.-4. évben ad majd teljes termést.
sziasztok! A kert egyik részéből szeretném áttelepíteni a málnát. Milyen talajelőkészítés kell neki? Kordon nélkül is lehetne? Sajnos nem értek hozzá,ami van azt a házzal kaptuk:)
A tavalyi termőket már rég kivettem, csak a többit nem tudtam mennyire vágjam vissza. :) Remélem nem hoz túl sok új hajtást a tőről, mert akkor bajban leszek a sok vesszővel. :)
Az Aroma Queen-t nem ismerem,de Willamette-m volt.Ez egyszer termő.Tehát letermés után a letermett vesszőket tőből kivágni.A felkötözött új vesszőket 130-150 cm magasan visszavágni ,ha magasabb a kordonod,tudod öntözni és trágyázni magasabbra is lehet hagyni.
Villamette és Aroma Quinn málnatöveket telepítettünk 3 éve, ősszel. Tavaly nem sok gond volt vele, mert elsősorban szaporítani akartuk, sikerült is, mára kb 25 nm a málnás, szépen kordonban, 4 vagy 5 sorban. Elég is lesz a család számára, meg a fiaimnak csemegének, sőt, még szörpöt is tudtam belőle tavaly készíteni, olyan szépen termett.
Viszont idén mennyire vágjam vissza? Számít az, hogy folytontermő vagy nem? Sajnos sehol nem találok erről infót, talán itt tud valaki segíteni ...
A szedermálna hány éves korban nevel tősarjakat először? Én tavaly telepítettem pár tövet, szép nagyra nőttek, termés elvileg idén várható. Már jócskán itt a tavasz, de tősarjak még nem jelentek meg.
Eladó 300 db Resa fajtájú tüskenélkűli málnatő első termő időszaka junius elejétől végéig utána augusztus végétől a fagyokig.A málna kíváló izű nagy szemű.Én őstermelő vagyok 15 éve termelek málnát és epret Zala megyében.A tövek 200ft/db áron kaphatók március elejétől.Tel 06/203370514