Eddig csak olvastam ezt a fórumot, most azonban egy kérdésem lenne. Nerm rég vásároltam az IKEÁ-ban egy Nephrolepis boston névre hallgató páfrányt. Tudnátok segíteni hogy milyen gondozást ill. elhelyezést igényel?
Köszönöm szépen a válaszodat, remélem, most több sikerrel járok majd, eddig ugyanis a telet nem vészelte át egyik sem. Lehullatta a levelét, és többet ki se hajtott már. De most bizakodom:)!
Szia! Nekem van egy ugyanilyen színű,3 éves Dipladeniám / másik neve Mandevilleam így is keresheted. Elég igénytelen növény, pár dologra kell csak odafigyelni. Ne álljon egész nap tűző napon. Lágyvizes öntözést kíván. Vegetációs időben rendszeresen tápoldatozni kell. Télen megfelel 10-15 fok közötti hőmérséklet. Ilyenkor sok levele lehullik, de tavasszal a túl vékony, v. rossz irányba növő v. sérült hajtásokat úgyis le kell vágni. Nálam most kezd virágozni, sokáig nyílik. Ha ősszel az éjszakai hőm. 10 fok alá megy, be kell hozni.
Sziasztok! Új vagyok itt a fórumon, és rögtön kérdéssel kezdeném, van-e tapasztalatotok dipladénia ügyben? Volt már nekem többször, de sose tudtam megtartani :( A néni, akitől vettem a piacon, azt mondta, tarthatom erélyen, és világos szobában, semmi különös tennivaló nincs vele. De ennél azért többet szeretnék tudni róla:)! Előre is köszönöm:)!
ma kaptam egy másfél méteres phoenix canariensis-t.nagyon át kellett ültetni,mer a gyökerei kinyomták a cserépböl,a föld teteje 2 centivel a cserép pereme fölött volt már a gyökerek miatt. mivel nem volt nagyokk cserepem, visszavágtam a gyökereit , akkorára,hogy a maradék földlabda és az edény széle között egy 2 centis rés maradt.komposztfüldbe ültettem,mert a föld is elfogyott itthon:(
a régi földjében volt oscomote,nem kevés,azh hozzákevertem a komposztföldhöz
jo lesz ugy neki?
ja és mégegy kérdés: a régi levélkéi nem nyiltak ki( azok a kis vékonyak a levélszáron) rendesen állnak,mint ahogy kell.ki fognak azok még nyilni? vagy igy maradnak? a kezemmel megnéztem,szét tudtam nyitni,csak nem tudom,és is képes lesz e rá
Barátném kapott ajándékba egy cserepes virágot viszont nem tudja, hogy milyen virág. Esetleg ti megtudnátok mondani a képek alapján? http://img181.imageshack.us/img181/4056/hpim7886.jpg http://img181.imageshack.us/img181/6701/hpim7888.jpg http://img7.imageshack.us/img7/72/hpim7889.jpg http://img7.imageshack.us/img7/2263/hpim7890.jpg
Nagyon szívesen! Igazából sokkal rémisztőbbnek hangzik, mint amilyen valójában a procedúra. Még egyet elfelejtettem: a pajzstetvekről illik annyit megjegyezni, hogy ha csak permetezed a növényt, azzal ezeket nem tudod eltávolítani, ugyanis, pont onnan kapták a nevüket, h valami viaszos-pajzsréteg burkolja őket, tehát a permetlé lecsurog. Ezért kell kézzel leszedni, illetve, ha az Actara-t választod, azt belocsolva használni. Azt mondják, jó az Actara belocsolva, de én így még nem használtam. Eddig, amikor pajzstetűvel találkoztam, mindig leszedtem kézzel, amit találtam, az a gyorsabb. Természetesen utána jött a fürdetés is, így lett komplex a kezelés.:)))
ezek pajzstetvek. Az, hogy jól van a növényed, csak pillanatnyi, ezek a nyavalyák gyorsan szaporodnak, aztán terjednek a többi zöldedre is!!!! Máris fogd a növényedet és valammi szivaccsal/fültisztító pálcikával/papírzsepivel szedegesd le a dögöket róla. Kicsit babra meló... azután vagy permetezd/locsold be Actara-val, vagy csinálj kenőszappanos (=káliszappanos) oldatot, és azzal (ecsettel) mosogasd át a növényt, úgy, hogy a levelek tetejét-hátulját, a növény szárait, csúcshajtásait is bőségesen, csurogjon róla rendesen! Hagyd állni 1/4-1/2 órát, aztán tusold le a virágot. Ezt a macerát 4-5 nap múlva ismételd meg (leszedés, ecsetelés, öblítés), és utána is figyelj, h nem jelennek-e meg újra. Minél kevesebb van, annál könnyebb megszabadulni tőlük, nincs mire várni, hogy még többen legyenek!!!
Én a leszedős-kenőszappanos módszerrel gyógyítottam ki nemrég egy gyönyörű begóniát, amit levél- és pajzstetvekkel megrakva kaptam...
Nem vészes, csak ne várd ki, hogy ellepjék a növényeidet! Egyébként én mindig tartok itthon 2-3 festőecsetet (amivel ablak-ajtókereteket szoktak festeni, persze használatlanul teszem félre ilyesmi esetekre!), 1/2-1 cm ill kb 2 cm széles fejjel.
És ne felejtsd el átnézni az összes többi növényedet is, hogy megjelent-e már másikon is!!!
Van egy magról nevel grapefruit "fám". A levelek fonákján 2-3-4 mm-es valamik jelentek meg (ld kép). Egyre több levélen látom. A fácska látszólag jól van. Mik ezek, és hogyan tudnék megszabadulni tőlük. Köszi.
de széép :) az enyémek most csak leveleket hoznak. kint vannak a lucfenyő árnyékéban,de az egyik friss levelei vörösek. ez normális nála? csak mert a másikon nem ilyen vörösek a friss levelek,azon láccik a zöld is.
Azért kértem,hogy írj emailt,megadnám a számom is.Nálunk állandóan változik minden terv.Ha mégis hamarabb mennék újra Örkénybe,csörögnék(ha te is megadod a számod)
hát azt megköszönném:) ha gondolod,akkor adok cserébe a zöldlevelüböl,ha nincs olyanod,de van frissen gyökereztetett,elég rendesen elfásodott ficus elastica is.
a ficusnak még nagyon pici gyökerei vannak,de szerintem 1-2 hét mulva el lehet ültetni:D