„semmit érte nem várván; és a ti jutalmatok sok lesz,”
A mondat első felét „ semmit érte nem várván”, azonnal értelmetlenné teszi a mondat második fele: „a ti jutalmatok sok lesz,”.
Ezt az elvárást legfeljebb egy ateista ember tudja teljesíteni, egy vallásos már nem. (az ateista mivel nem hisz Istenben, ezért a mennyei jutalomban sem.)
Érdekes amikor én róttam föl ezt neki, személyeskedni kezdtél vélem, most meg ugyanazt mondod, mint én. Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal? Kútásóóó-szindróma...?
A Biblia szerzői odáig merészkedtek, hogy arról írjanak, amiről lila fingjuk sem volt. Ráadásul "szent iratként" futtatva, évszázadokon át hitették a pórnéppel, hogy maga "Isten" sugalmazva a történeteket, a frankót és tutit jegyezték le.
Úgy, és aképpen zajlott a "teremtés" a főhős csiribázta az égitesteket, bolygónkra a flórát és faunát!
Ami ordas baromság.
Én tisztában vagyok vele, hogy egy ókori irodalmi mű, műfaja az mitológia.
ÉN A HELYÉN KEZELEM! Pont annyi valóság tartalom fogadható el belőle, mint a Görög mitológiából.
Ti, hívők hiszitek! Én hogyan is hihetném?
Csak szólok.
Valósnak vélitek a főszereplőt, a sok képtelen és lehetetlen dolgot, a mesebeli lényeket.
És odáig mentek, hogy mitológiai mű alapján, egy mítosz szereplőinek ténykedését magatokra vonatkoztatva, még holmi "feltámadásra" is ácsingóztok.
A véleményem szerint csupán illúzió, mivel az őseink determinálnak minket, a környezet, amibe születtünk, az meg predesztinál.
Istent, meg az istennek sem keverném bele, csak ha létezne.
A témát te hoztad fel azzal, hogy a képzeletedet uraló lénynek, akiről semminemű tudásod nincs, olyan tulajdonságot tételeztél fel, ami ellehetetleníti a "szabad akaratodat" mivel lefutott meccs, bármit is döntesz.
A Biblia azzal foglalkozik, ami szükséges a hit szempontjából, mással csak nagyon kis mértékben.
A Biblián számon miért nem ad pontos leírást az emberi fajról és az ősrobbanásról kb. olyan, mint József Attila Összes Műveit vacaknak mondani, mivel nincs benne a rántotta receptje és George Washington genetikai leszármazása.
Akkor elmondhatod Hígnak hogy maga az istenetek számára is kedves a hús, ahogy már a "kezdeteknél" látható volt a Káin és Ábel meséjénél is cuppant a grill illatára.
Eleve szükséges meghatározni ehhez mit értünk determinizmus és szabad akarat alatt. Ugyanis jellemzően mindenki mást ért alatta.
A kérdés létezik a elmefilozófiában is, teljesen vallásfüggetlenül is.
Ha "szabad akarat" alatt azt értjük "bármit tehetek", akkor nincs az embernek szabad akarata, sőt még Istennek sincs, hiszen Isten lényege a végtelen jóság, azaz nem képes rossz lenni, azaz nincs szabad akarata.
Ha meg a szabad akarat fogalmát nem ennyire szűken értlmezzük, akkor persze minden embernek szabad akarata van.
A tudatfilozófusok között is megfigyeltem, a 3 fő tábor (deterministák, indeterministák, kompatibilisták) eltéréseinek léneyge: mást értenek a "szabadság" alatt.
És ismeretek hiányában, akár 2.8 millió évet is "tippelhettél" volna?
Itt a "tipped" esetében, akkor eleve semmisnek veszed a Biblia "nemzettség táblázatát, de mondjuk a biológiai tudásunkat is elveted, mondjuk az Homo-sapiens korát illetően.
Az is egy járható út, ha az ember szarik mindenre, és tök ex-has elképzelésekkel rukkol elő:-)
Ha a főhősöd már 280 000 éve is tudta, miként megy az életpályád.
Hiszen bárminemű döntésed, választásod amit hozol, csupán a szeint a séma szerint történik.
Ily módon determinálva vagy.
"A determinizmus szerint ha valakinek megadathatna, hogy ismerje a világ teljes állapotát egy adott pillanatban, akkor a természeti törvények segítségével képes lenne meghatározni a világ állapotát minden megelőző és későbbi időpontban is."
Pont egy ilyen lényről írtál, akit Istennek nevezel.