Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Láttam már ilyet a boltban, de még nincs vele tapasztalatom.
A múltkor 1-es Nortont vettem hátha jobb lesz mint a graniflex ...hááát, talán kb ugyanúgy vág de kevésbé fogy ...nem estem hanyatt tőle :-) viszont sokkal büdösebb mint a grani :-)
Az a kis iweld pajzs bőven megéri a pénzét! Co-ra meg bevontra tökéletesen jó.
A 190-es Iweld meg biztos tud annyit mint egy 160-as dedra, vagy 130-as alfaweld..
Érdekes hogy a centroweld tényleg olyan mint az újabb jasicok. (nem nagyon tudjuk milyen a garancia, szerviz centroweldnél, ettől még lehet jó, a dedra ugyanezért nem ismerős. Az alfánál és az iweldnél korrekt a garanciális háttér)
Örülök hogy szépen összeállt a rendszer, és tetszenek a gépek! :-) Jó vétel volt az a superpulse, valami 170.000 körül olt az utolsó ára ...mondjuk annyiért már sok volt. Hegesztőkocsin amint látom maradt még hely :-) Fasza lett..
Ma végre sikerült ki próbálnom a superpulse gép awi részét is nagyon jó kis gép köszönöm norbi a segítségedet :) :) Végre kész van a hegesztő kocsi is :)
Még mindig inverteres hegesztő vásárlása előtt állok, most megpróbálom a jó topicban feltenni a kérdést.
Szóval a lényeg: otthoni, barkács cél, olcsón.
Alapvetően az Iweld gorilla 170/190 felé hajlok, de jó volna tudni, hogy milyen Bi-t tudnak 40°C-on (mondjuk 40°C-t beöltözve én sem bírom, úgyhogy valószínűleg ritkán használnám ilyenkor...). A 150-es is elég lenne amúgy, de annyira kicsi az árkülönbség, hogy akkor már legyen a nagyobb, az talán tudja azt, amit a kicsire írnak. Valahogy ettől a kis méret, kis súly dologtól fázom kicsit (Iweldéknél 2,8 kg a norma mindentől függetlenül?)
Az 1,5 méteres kábel nem zavar különösebben, mert általában garázsban, munkaasztalon használnám, a mostani trafó hosszú (házibarkács) kábelétől amúgy is hülyét kapok.
2 év gari ugyebár nem mindegy, meg az ár is baráti. Itt a Bi értékeket tartom kicsit alacsonynak, bár ez tűnik reálisnak ebben a kategóriában(15% 160A, 60% 90A, 100% 80A). Üresjárati fesz. itt 78V. Ja, mondjuk az is kérdés, ha a szállított tartozékok között nem írják a kábeleket, akkor azt külön kell megvennem? Úgy azért vicces lenne, de ezt majd telefonon megkérdezem, ha esetleg emellett döntenék (nem valószínű). A Dedra mondjuk egy kicsit ilyen "gyártsunk mindenféle barkácsgépet" feeling (Güde, Extol...), nem nagyon bízom benne.
Ez nálunk 40 ezerért van akcióban kofferral (koffer azért is kéne, mert garázsban tartom a cuccot, így védettebb a hideg/meleg/pára/por ellen).
Akkor került újra képbe, mikor Jasic gépeket kezdtem nézegetni, mert ez kinézetre full ugyanaz. Mondjuk itt az 56 V üresjárati feszt tartom kicsit alacsonynak a többihez képest, de lehet, hogy nincs jelentősége?
Még Alfaweld MMA130-on gondolkodom, de berágtam rajt, hogy sehol nincs ingyen szállítással :) Tudom szarevés, de akkoris, elveim vannak.
Szóval tippeket megköszönnék, különösen az Iwelddel kapcsolatos jó/rossz tapasztalatokat.
Ja, és ha már eddig raboltam az időtöket, erre a pajzsra megéri pénzt kiadni, vagy inkább egy ESAB fejpajzs 4-5 ezerért, a maradék meg menjen a gépre?
én ahogy a képeket néztem amiket betűztél, a penre szavazok. a kéztartás ugyanaz, mint a normal pálcaadagolásnál. a boxer egy felfeléfordított tenyértartást kíván. biztos azt is meg lehet szokni.
ahogy visszanéztem, szállítással együtt és a vastag, nem kínai ujjvédővel 11'700 ft-ból megvan szállítással együtt a pen.
a boxert én se venném meg, inkább megcsinálnám, vagy valami hasonlót:)
egyébként, szerintem a pent is meg lehetne csinálni és az se nehéz, ha már látott valaki élőben olyat.
értem, de ha te ugy szeretnéd hogy biztosra menjél akkor nem tart semmibe sem kiakasztani a feszitő görgőt, állítani nem kell mert az ugye megvan, csak ki kell akasztani
Nem volt eddig bajom ezzel mert csak akkor fesztelenitettem az előtolót a régi gépeimen amikor huzalt cseréltem.De ez az Esab előtoló olyan csenevésznek tűnik nekem és kímélni akarom.Az esab szakikat is felhívtam ezzel és ők is azt mondták hogy felesleges mert az a műanyag megvan csinálva rendesen és erősebb mintha aluból lenne.Közel tíz éve gyártják és ha gyenge pontja lenne a gépnek már javítottak volna rajta.Önmegnyugtatás miatt kérdezem, hogy ki hogyan csinálja.
szia, szerintem meg úgy van tervezve hogy nem kell azzal semmit sem csinálni, én amig a műhelyben van a gépem addig ugy van ahogy van, télire behozom és akkor még huzal sincs benne meg kiakasztom a feszitő görgőt
szerintem érdemes kipróbálnod a pedált, ha már megy a gombos hegesztés. beállítod a legnagyobb áramerősségre, ami az anyagvastagságnak megfelel. a sima 2/3-a a rozsdamentes, ha jól emlékszem. a pedált meg lehet kapni potom 17bruttó körül. van viszont egy árnyoldala. ha kipróbáltad egy idő múlva már nem tudsz hegeszteni mással, annyira könnyű vele a munka. minden abnormális helyzetben pedállal akarsz dolgozni. hasonló a flexibilis pisztoly használata is. eszméletlenül megkönnyíti a hegesztést blőd helyzetekben.
viszont én azt tapasztaltam, hogy fogyósnál ez nem igaz. mármint, hogy a normal 2/3-a rozsdamentes beállítása. azon filózok, hogy lehetne awinál megcsinálni egy távtartót. hasonlót mint a plazmavágóknál van. eszébe jutott vajon másnak is? ha igen, miért nem csinálták meg?
Hát igen az nem ugyan az a munkafolyamat nem egy lökhárító hegesztéssel egyenlő mert ugye ott max 4 fajta műanyag típussal találkozik az ember ami nem baj persze!Na akkor visszatérve a témára akkor savállót c8-as gázzal szépen lehet hegeszteni Mig -hegesztéssel!Mert az jó vékony falu anyagokhoz is! De az awira kíváncsi leszek amit nemsokára megpróbálok! Nem rég vettem ESAB hegesztőpálcát gyerekek egy álom vele dolgozni ! Igaz nem olcsó de megérte! Jól kezelhető az ívtartás és nem fröcsköl úgy mint a BŐHLER
sajnos ezzel én nem így vagyok. kínlódom csak vele, mivel itt csak ugyanazzal a hozaganyaggal lehet hegeszteni a munkadarabot, mint ami a munkadarab is. nem lehet úgy mint pl. a rozsdamentessel a nem rozsdamentest hegeszteni és fordítva.
és van vagy 15 20 fajta műanyag.
én már kb. 30 éve hegesztek műanyagot, de abból csak a padlóburkolatokat csináltam. abs,pc,abspc,pp,pom,pe,ps,pa,ppepdm,hdpe,ldpe,pvc,kpvc,lpvc és a többi és a többi. nekem nem egyszerű. főleg, hogy nincsenek ráírva a javítandó darabra, műanyagra a lejölések. az égéspróba és az ejtéspróba egy marhaság, marad a hegesztési próba, ha van elég munkadarab anyagrész ami nem szem előtt van.