Egyben innen is kérjük a pártokat, politikusokat, hogy tartsák magukat távol akezdeményezéstől, a szimpátiájuk kifejezésén túlne próbáljanak semmilyen politikai tőkét kovácsolnia támogatók hihetetlen magas számából és a kezdeményezés töretlen népszerűségéből.
Természetesen megértjük a pirotechnikai cégek problémáit is, de hangsúlyozzuk, hogy ez a kezdeményezés elsősorban az árvízkárosultak megsegítésére jött létre.
Hmm..
Ha jól tudom a kezdeményezést a Facebook-on egy kedves hölgy kezdte el, de az ötlet egy étteremtulajonos barátnőé volt.
Namost.
Mit szólna a szintén kedves étteremtulajdonos hölgy, ha valaki odaállna az étterem ajtajába, és gyengéden felszólítaná az oda ebédelni-vacsorázni betérőket, hogy az erre szánt bevételt adja inkább az árvízkárosultaknak?
Toloba és társai olyan mérhetetlenül ostobák, hogy ezt soha nem fogják megérteni, mint ahogyan a bánáti bazsarózsa vs. radar a mecsekben és még ezer más ügyet sem.
Kétszer is megkérdeztem már tolobát, életében egyetlen szál gyufa mennyire megrázó neki, de ignorálja. Pedig ez a tűzijáték költsége olyan az éves költségvetésben, mintha, tízezer toloba venne összesen egy szál gyufát egy alkalommal. Vagy még annyi sem.
Szeretném, hogy azok akik átgondolatlanul így kívánnak, azok fizessék be az államnak annak a 300milliónak a dupláját, amit az állam bukik a rendezvény törlésével. Csakhogy átérezzék a kívánságuk súlyát.
Ez nagyon álszent dolog. Vagy legyen, vagy ne legyen. Ahogy olvastam a Navra riportot, ő is a "legyen kisebb" mellett van - ergo nem merik felvállalni teljes egészében a tüzijáték elmaradását. Ez a van is meg nincs is tüzijáték talán még annál is rosszabb, mintha egyáltalán nem lenne.
A facebookos az étterem tulajdonos. A tv-ben nyilatkozó meg talán a Iwiwen kezdeményező a mallory sportos (mindenféle sport starnd stb. cuccot forgalmaz)
Én nem vagyok könyvelő, de ebből én is le tudom szűrni, hogy cég működése abnormális, olybá tűnik, hogy megveszi az árut hivatalosan, majd eladja feketén, a fekete pénzt meg tagi kölcsönként részben visszarakják. Ha ez netalán így van (én nem tudhatom), akkor megtehetné, hogy az eddig elcsalt adót az árvíz károsultaknak felajánlja.
"Ez a csoport már biztosan sokáig megdönthetetlen civil kezdeményezésű rekord lesz a magyar internetes ...szegmensben, amit egy ideig biztosan emlegetni fognak úgy a médiában, mint az üzleti világban."
Bekerültek a médiába. Róluk beszél a netes társadalom.
15 perc hírnév és a totális felejtés utána. A kár amit okoztak?
Nos, elsőre egy kicsit elengedném magam: Sajnos azt kell, hogy mondjam mérhetetlenül buta vagy, és fogalmad sincs, hogy ezzel a marhasággal mit művelsz (te is).
Kezdjük az elején: pirotechnikus vagyok. Sőt próbálok ebben a szakmában boldogulni.
Pár pirotechnikai cég véleménye és tapasztalata (elég sokat telefonálgattam ma):
1. pest megyei cég: embereket adott és a tulajdonos/vezető saját maga teherautóval ment le a gátakra pakolni. Cserébe a vállalkozását olyanok teszik tönkre akik semmit vagy ennek talán töredékét tették meg. Nyilván jövőben soha nem fog segíteni. Megértem
2. békés megyei cég: immáron 4 tűzijátékát mondták vissza. pl. egy most vasárnapit (ugye engedélyeztetést megcsinálta nem kevés pénzért, a tűzijáték a teherautóban teljesen összekészítve). Ja, egyébként a most vasárnapi (szerződés ellenesen) lemondott tűzijátékot pályázati pénzből fizették volna. Igen a képviselő testület elköltötte azt a pénzt az árvízkárosultakra, amit csak akkor kapott volna meg, ha rendezvényszervezési számlát nyújt be. no comment. A cég jövő héten kezdi az alkalmazottakat elbocsájtani
3. budapesti cég: gazdaságilag a piaci átlaghoz képest erősebb, a tulajdonosok megtudják menteni a céget. 2-4 alkalmazott mehet (lakáshitel, gyerek stb). Ja igen ez a cég is segített az árvízi védekezésben, sőt kp-t is akart felajánlani az árvíz károsultak megsegítésére. Most már nem fog.
4. vas megyei cég: a cég talán valamelyest az ipari átlag feletti forgalommal, szolid nyereséggel a nyilvános mérleg adatok szerint, viszont a tulajdonos egyéb üzleteiből (pl. külföldi cégéből) elég jól áll (nem kis munkával!). A facebookos kezdeményezőkről igen rossz véleménnyel (az én nyomdafestéket nem tűrő véleményemmel egyszintű vagy még annál is súlyosabb...). Úgy dönt, hogy felajánlja a budapesti 20-i tűzijátékot ingyen, hátha ezzel leállítja ezt az őrületet, ugyanis azt mindenki látja, hogy kb. a piro cégek fele össze fog omlani (ezek a cégek csak illetékben több 10milliót fizetnek be az államkaszába évente). Én egyébként nem feltétlenül értek egyet vele.
Megnyugtathatlak, hogy esetleg hiába vállalt el a vas megyei cég egy db tűzijátékot ingyen, attól még kb. 100-150 "petárda gyári munkás" fogja elveszteni a munkáját. Már régen nem a budapesti - vagy aug 20-i - tűzijátékról van szó.
vagyis az eredetileg 100millió ft-ért indított populista, demagóg mozgalom 1 hónapon belül csak a pirotechnikai iparon belül legalább 100 család megélhetését teszi tönkre. Mire is elég az a 100milla? 5-10 ház újra építésére? vagyis 5-10 család megsegítéséért tönkre tesztek 100-150-et (és ez is kicsit demagóg jellegű, hisz az állás elvesztés nem egyenlő a ház elvesztéssel, de figyelembe véve az arányokat talán nem vészes)
Ja, ahol elmarad a tűzijáték ott nem nagyon lesz lacikonyhás, vagy ha lesz bizony délutánra megcsappan a bevétele, mert a tűzijáték nem tartja ott az embereket.
A tűzijáték haszna:
lehet utálni, lehet szeretni (én pl. pirotechnikus létemre utálom a petárdát, mert nincs látványa), de egy biztos: a budapesti rendezvény (tűzijátékkal, ami az egyik legfőbb vonzerő) a legalacsonyabb becslés szerint is 3-4milliárd forint bevételt generál (átlag becslés 10mrd, ráadásul ennek egy szép nagy része külföld). ha csak a 3mrd-dal számolok, annak is a vállalkozásoktól visszakapott származékos adó bevétele lazán meghaladja a komplett rendezvény költségét (tiszt avatásostul, körmenetestül stb.) Vagyis az állam megspórol 100-200mft-ot a rendezvényen, viszont adón alsó hangon bukik 500 milliót. Így az államnak összességében 300millióval kevesebbje lesz bárminek a támogatására. Jó ötlet volt.
És végül még pár jó ötlet, amire az állam "feleslegesen költ", lehet kezdeni a kampányt, még van rá idő, pl. az árvíz közvetett károsultjainak megsegítésére.
Forma-1: milliárdok Sziget fesztivál: 100milliós nagyságrend Meleg felvonulás rendőri védelme: 85 millió(!!!!!) stb.
ui. Nem a segítéssel van a baj, hanem azzal, hogy ezt sikerült aránytalanul ráterhelni egy szűk kisebbségre, ráadásul még kárt is okozva
És a két kezdeményező azt hiszi magáról, hogy micsoda nagyszerű dolgot indítottak el. Meglesz ennek még a böjtje, de túl korlátoltak ahhoz, hogy átlássák...
Kérlek szépen délután már volt egy olvtárs aki magát aug 20at sem értette. És feltette a kérdést miért nem márc 15 vagy okt 23 a főünnep:
"Sokkal jobb lett volna ha nem aug 20-át nevezik ki állami ünnepnek, hanem pl. márc. 15.-ét vagy okt. 23.-át. Akkor elég hűvös van, a többség otthon kuksol."
Egy unatkozó anyuka kitalálta ez wow mekkora ötlet. Erre a csoporthatás, a média, a divat mind rájött pluszban. Amit itt látsz az pedig még a ballib topic-sereg élvezkedése Orbán felett akinek nincs jó döntése most.
Azt sem nagyon tiszta, hogy a kezdeményezés most mire vonatkozik: ne legyen tűzijáték? Ne legyen egyáltalán augusztus 20-ai ünneplés? Ha csak a tűzijátékra vonatkozik, ugyan mi az oka? A köztudatban augusztus 20. = tűzijáték, és az ünnepségekre szánt keretösszegeket is az emberek úgy kezelik, annyiba kerül a tűzijáték. Nem véletlenül írtam korábban, hogy ebben az országban a tűzijáték egy neuralgikus pont a tömeg szemében. Érthetetlen.
1 nap alatt jó sok marhaságot és szerencsére jó sok normális hozzászólást is lehetett itt olvasni. 1. Megdöbbentő volt számomra, hogy a sok lelkes tűzijáték ellenes közül "marianka 51" kérésére egy sem jelentkezett. Sem normális ötlettel, sem ne adj isten azzal, hogy szívesen menne segíteni. 2. Ma hallottam, hogy egy pirotechnikai cég "burzsuj" tulajdonosa vette a fáradtságot, és a saját teherautójával és "burzsuj" tulajdonostársaival együtt segélyt szállított árvíz sújtotta területre, majd ezt követően napokig ott dolgozott. ( a gáton homokzsákokat raktak). Hazaérve szembesült azzal, hogy az augusztusi 20-ai megrendeléseket visszamondták. 3. Elgondolkodtam azon, hogy vajh mit szólnának a facebookos kezdeményezők, ha emberek besétálnának az üzletükbe vagy éttermükbe, ott vásárolnának vagy fogyasztanának, majd amikor a fizetésre kerülne a sor, akkor egy kitöltött csekket adnának át a tulajoknak, ami a vásárlásuknak (fogyasztásuknak) megfelelő összeget tartalmazná, és a csekk az árvíz károsultak javára szólna. 4. Közgazdasági szempontból is elképesztő ez a kezdeményezés. Az így megtakarított összeg ( mert nemcsak Bp-ről beszélünk már) kivonva a gazdaságból kb. 2-2,5-szeres állami bevétel kiesést fog okozni . és közvetve ez a károsultaknak juttatható összeget is csökkenti. Lehet számolgatni. 5. A "mondjuk le a tűzijátékot" őrület hasonló a "tiltsuk be a dihidrogénoxidot"ötlethez. 6. "senki nem veszi el a petárdagyári munkás melóját, tehát a melósnak is van dolga": A melóját lehet hogy nem veszi el senki, de hogy fizetést tudnak-e fizetni neki, az már kétséges. És tessenek már észrevenni: n e m c s a k a t ű z i j á t é k r ó l v a n s z ó, h a n e m a n n á l s o k k a l t ö b b r ő l!!!! És félreértés ne essék: nem arról van itt szó, hogy a károsultak ne kapjanak támogatást! hanem arról, hogy az ésszerűen történjen, ne demagóg módon, rövid távon gondolkodva. Ünnepeink közül már tönkre lett téve március 15-e és október 23-a: az elmúlt években sokan nem is mertek részt venni ezeken. Hát most "népi kezdeményezésre" tegyük ezt is tönkre?
Viszont: Meg vagyok arról győződve, hogy a facebookon vagy bárhol máshol rettenetesen sok olyan kezdeményezés lesz még, ami nagyon nap népszerűségre fog szert tenni, ugyanakkor jó ügyet szolgál, rossz eszközzel.
Ez igaz. Erre próbáltunk itt páran rámutatni az elmúlt napokban.
Nem a tűzijátékon kéne spórolni. Ott van a képet viselők fizetése, hogy csak egy forrást mondjak. Aki 5-8 helyről húz havi sokszázezret, az igazán kibírja, hogy a 8 állásából 7 pénzét nem ő kapja, hanem az ország. Hiszen azért lett képet viselő, mert a népért, a szavazóiért akar dolgozni, nem? Vagy nem?