Keresés

Részletes keresés

vlacko Creative Commons License 2013.08.21 0 0 719

Zöldbe fásnál egy felkopaszodott tőkénél magasan oltotok?

Előzmény: Ali-bá (715)
huszönökaratkter Creative Commons License 2013.08.21 0 0 718

Egyetértek és nekem is meggyőződésem, hogy a viszonylagos egyszerűsége és a közel 100 %-os eredési mutatók miatt a zöldbe-fás oltás a legjobb és legbiztonságosabb módszer a nemkívánatos fajtájú tőkék átoltására. Legtöbb tőkémet én is ezzel az oltási móddal újítottam meg és teszem a jövőben is, bár voltak sikeres kísérleteim  T-szemzés és  Chip-szemzés módszerrel végzett oltásmódokkal is.

Ali-bá azon megállapítása, miszerint: „A szabadban tavasszal készített fásba-fás oltás nem marad meg. Próbáltam.”, az én olvasatomban azt jelenti, hogy ez a helyben végzett oltási mód a szőlő biológiai és szövettani tulajdonságai miatt eleve nem lehet eredményes. Ettől eltérő tapasztalatomat kívántam csak megosztani.

Előzmény: Farang01 (716)
B.Zoli79 Creative Commons License 2013.08.21 0 0 717

Üdv.

Itt egy kis hasznos videó, bár régi de sok mindent lehet belőle tanulni.

http://www.youtube.com/watch?v=hgJCodactkg

Farang01 Creative Commons License 2013.08.20 0 0 716

Nálam is ugyanez történt, először elszáradtak a friss hajtások, majd júniusban kihajtottak és veszett mód növekedtek/növekednek. Vastagságra és hosszra is lepipálják a zöldbe fás módszerrel oltottakat.
Csak épp az a baj, hogy mindez kb. 40 fásba fás oltásból 3 helyen történt meg. A többi kuka lett... :(
A zöldbe fás oltásaim viszont 96-97%-ban mind megeredtek és gyönyörűen növekednek is. :)

Előzmény: huszönökaratkter (714)
Ali-bá Creative Commons License 2013.08.19 0 0 715

Igazad van, mindenki magának higgyen. Ismételd meg és oldsd át ezzel az új módszerrel a nemkívánatos szőlőket. Én is maradok a zöldbe-fás oltásnál. Nekem az vált be, bár nem tudom, hogy van-e olyan módszer, amit még nem próbáltam?!

Előzmény: huszönökaratkter (714)
huszönökaratkter Creative Commons License 2013.08.19 0 0 714

Tisztelt Ali-bá! Attól, hogy Te próbáltad és nem maradt meg a tavasszal készített fásba-fás oltásod, nem jelentheti azt, hogy ezt a kinyilatkozásodat törvényként kell kezelni. Kettő, vagy három éve, mikor még nem követtem a fórumot, áprilisban egy vad alany előző évi vesszőjére angolnyelves párosítással ráoltottam egy vele azonos vastagságú egyrügyes csabagyönygye oltócsapot. Még könnyezett az alanyvessző, ezért hamarosan megindult a rügy, de összeforradás híján a nedvezés elmúltával el is száradt a kis kihajtott rész. Majd május végén-június elején, mikor a kalluszképződés beindult, legnagyobb ámulatomra kihajtott a beszáradt főrügy melletti mellékrügy és a vessző beérett. Azóta gyönyörű, erős tőkévé fejlődött. 

Előzmény: Ali-bá (709)
Ali-bá Creative Commons License 2013.08.19 0 0 713

Egy módszerrel lehet fásba-fást élő tőkén :  tavasszalkibontod a tőkét jó 20 cm mélyen, elfűrészeled a nyakánál, behasítod és a hasítékba teszel 2 ékoltást. Bekötözöd, lekezeled, aztán várod, hogy vagy kihajt, vagy elpusztult a tőkéd. Jó esetben 50-50%.

(Ezért jobb a zöldbe fás.)

Előzmény: juhosttt (712)
juhosttt Creative Commons License 2013.08.19 0 0 712

Köszönöm mindenkinek a felvilágosítást!
Azt már tudom, hogy nem jó dolog a fásba fás élő tőkén.
Ali-bá írta, hogy nem sikerült. Pontosan mi történt? Nem forrt össze vagy mi volt a gond?
Ez már csak szimpla tudás szerzés végett érdekelne! Még annyit, hogy lehet én rontottam el vmit, de nekem a zöldb-e zöldnél az alany szimplán öszeszáradt, nem kezdett el forradni egyáltalán. Valamit biztosan rosszul csinálhattam, csak nem tudom mit. Erről tudtok valami okosságot?

gempuci Creative Commons License 2013.08.19 0 0 711

meg nem elfelejteni hogy ha atakarsz oltani egy oreg toket azt tokenyakig vissza kene metszeni a fas oltashoz bevalalnad minimalis vagy semmi gyakorlattal odamegy a toke ha nem sikerul a masik fas oltas amit lattal a videon azzal az a baj hogy nem gyokeres az alany ugyszint nem kezdoknek ajanlott es februarban mikroklimat kell teremteni ezert etetik veled a zoldbe fasat nem masert en is ugy csinaltam sikerult elsore akkoe csak jo

Előzmény: juhosttt (707)
gyfa50 Creative Commons License 2013.08.19 0 0 710

A fásba fás óltást ahogy Ali bá is említette kora tavasszal alkalmazzák főleg az őltványtelepeken. Régen kézi sablonokkal, de napjainkban ez is gépesítve van ime egy kis rövid film

.http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=sP-U60bj3Qc

Ali-bá Creative Commons License 2013.08.18 0 0 709

A fásba-fás oltást télen készítik fedett helyen és párás környezetben hajtatják és gyökereztetik a beoltott kb. 50 cm-es alanyvesszőt. A szabadban tavasszal készített fásba-fás oltás nem marad meg. Próbáltam.

Farang01 Creative Commons License 2013.08.18 0 0 708

Nekem is messze a legnagyobb arányban a zöldbe fás oltások sikerültek. Talán az lehet az oka, hogy a zöld vessző lágysága miatt nagyobb valószínűséggel sikerül a kötözéskor "tökéletesen" illeszteni és összeszorítani az alany és a nemes vágási (hasítási) felületét.

juhosttt Creative Commons License 2013.08.18 0 0 707

Köszönöm a tanácsot, így is teszek. Egy dolog nem tiszta nekem:
A zöldbe fást ajánlják sokan.
De az oltványok amelyeket lehet venni, azok fásba-fásak. Akkor mért nem javasolt a tőkén a fásba fás oltás? Lehet másnak ez alapvető láma kérdés, de nekem még új!

Előzmény: Ali-bá (706)
Ali-bá Creative Commons License 2013.08.18 0 0 706

Azokat a kék szőlőket legjobb, ha zöldbe-fás oltással nemesíted tavasszal. Szerintem így kapsz leghamarabb kedvedre való termő szőlőtőkéket.

Előzmény: juhosttt (705)
juhosttt Creative Commons License 2013.08.15 -1 0 705

Azért törtem ki a hónalj hajtásokat, hogy a fő vessző erősödjön. De már belátom, hogy nem kellett volna. Viszont ami jó hír, hogy találtam a szomszéd kerjén még 3 tőke narancs ízűt ,amelyek nincsenek hónaljazva, így azokból is próbálok majd.

Tekintettel arra, hogy a zöldbe-zöld 0 sikerű volt, így most megpróbálnám a zöldbe fásat, de egy merész próba képpen még a fásba fásat is. 

De hogy biztosra mennyek, a sima buktatást is megpróbálom, az eddig sikerülni szokott. Ha több mint 15 éven át nem bántotta a filoxfére a buktatott tőkéket, akkor szerintem most se fogja. A szomszéd kapott pár szőlőt sok sok éve (nem tudom, hogy oltvány volt-e, mert akkor én még meg se voltam tervezve), és azokat szaporította dugványozással, és buktatással, és máig is megvannak.

Átoltani a saját, korábban már sokat említett kék szőlő tőkéket akarom, amelynek a fajtája eddig ismeretlen.

Előzmény: Ali-bá (704)
Ali-bá Creative Commons License 2013.08.14 0 0 704

A hónaljhajtásokat miért törted/töröd ki?

Nem tudom elképzelni, hogy a szőlővesszőn végig, a növekvő hegyéig mindenféle szem kihajtott. Ott a vége fele biztosan van még olyan, ami a tavaszt várja. Majd azt használod oltásra. Milyen oltást akarsz csinálni, mikor?

Előzmény: juhosttt (703)
juhosttt Creative Commons License 2013.08.14 0 0 703

Korábban is szó volt arról, hogy a levéltőben van egy rügy amiből a hónalj hajtás van és van egy ami csak tavasszal kellene hogy kihajtson. Na nekem azok a szemek hajtottak ki, amelyeknek csak tavasszal kellett volna. Ezek a kis zsenge hajtások már nem érnek be. Ha letöröm, akkor tavasszal fog-e még hajtani ugyanott újra? Ezen aggódom. Remélem érthető mi a gondom, ha nem akkor valahogy másképp próbálom megmagyarázni, bár a magyarázkodás nem az erősségem, mint kiderült.

Előzmény: Ali-bá (702)
Ali-bá Creative Commons License 2013.08.13 0 0 702

Hagyd békén az a szőlőt. Majd télen szedsz róla oltóvesszőt, elrakod a hűtőbe, tavasszal zöldbe-fás oltást csinálsz és minden rendben lesz. Vagy mást gondoltál?

Előzmény: juhosttt (699)
Ali-bá Creative Commons License 2013.08.13 0 0 701

Igen.

Előzmény: Falusi1 (700)
Falusi1 Creative Commons License 2013.08.13 0 0 700

Lehet-e a vadalanyt saját vesszőjével szaporítani? Bizonyára nem nekem jutott először eszembe, de kíváncsian várom a válaszokat. Köszönöm előre is.

juhosttt Creative Commons License 2013.08.13 0 0 699

Úgy érzem ez a szőlő szaporítás nem nagyon akar sikerülni... 3 éves tőke megmentő akció után a szomszéd narancs íző tőkéjén sikerült 2 nagyon vastag szálvesszőt nevelni. Ezeket 2 hete lehónaljaztam és kacs-oztam. Tegnap megnéztem és megindult szinte minden szem kihajtani és termést is hozni. Ezeket a szemeket szaporításra szántam. nem arra hogy idén kihajtsanak. Jövőre érdemes még próbálkozni ezekkel a szemekkel, vagy kuka?

Ali-bá Creative Commons License 2013.08.13 0 0 698

Gondolom, nem ugyanarról a tőkéről való a dugványa és az oltása.  A hely is sokat számít ahol nő a szőlő, esetleg az oltvány alanya nagyobb gyökérzetű volt/lett, mint a dugvány gyökérzete. Az évi időjáráson kívül sokmindentől függ, hogy milyen lesz a szőlőfürt.

Előzmény: borsika79 (697)
borsika79 Creative Commons License 2013.08.12 0 0 697
Tisztelt Ali-bá! Úgy emlékszem Flanel írta még nekem,hogy az oltvány othellója nagyobb szemű mint a dugványé.
Előzmény: Ali-bá (695)
Ali-bá Creative Commons License 2013.08.06 0 0 696

negy=nagy

Előzmény: Ali-bá (695)
Ali-bá Creative Commons License 2013.08.06 0 0 695

Minél lesz nagyobb szemű?  

Ha nagy szeműről oltasz negy szemű lesz, ha kicsi szeműről oltasz kicsi szemű lesz.

Előzmény: borsika79 (693)
Ali-bá Creative Commons License 2013.08.06 0 0 694

Egy öreg tőkébe beoltva már a második évben teljes termése lesz. Ez nagy előny!

Előzmény: zsuzska60 (692)
borsika79 Creative Commons License 2013.08.05 0 0 693
1-ik hozzáértő fórumtárs azt mondta az oltvány othelló nagyobb szemű lessz.
Előzmény: zsuzska60 (692)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.08.05 0 0 692

Othellót ültettem vesszőről, nem kell oltani szerencsére :-)

Előzmény: borsika79 (691)
borsika79 Creative Commons License 2013.08.04 0 0 691
Othellót és tökszöllőt szeretnék ráoltani. Remélem arra jó lessz.
Előzmény: Ali-bá (690)
Ali-bá Creative Commons License 2013.08.03 0 0 690

Ebadta egy szőlő. Ha kicsit is nem figyelsz a rátett oltványra 'kimászik' alóla mire észre veszed.

Előzmény: borsika79 (689)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!