Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Amúgy lemértem a kábeleket, a munkakábel dugótól elektródafogó végéig nagyjából 2,5 méter, kicsit több. A testkábel 2 méter. Namármost eddig azt hittem, hogy csak testcsipeszre lesz szükségem, de az elektródafogó is egy kalap szar. Ma kétszer esett szét, mert a szegecs, ami a szorító pöcköt tartja a helyén (ezt jól körülírtam) kicsúszik oldalra. Végülis ha kicsit kilapítom a végét, az megoldja a problémát, csak amíg dolgoznom kellett vele, addig nem mertem megütni, mert elég törékenynek tűnt minden.
Maga a gép ettől függetlenül továbbra is tetszik.
Ja, az miért van, hogy a bázikus elektróda huzala - amikor abbahagyom a hegesztést - 2-3 milliméterre beég a bevonat alá. Ha újra ívet akarok gyújtani, harkályozhatok ezerrel. 2,5-ös OK 55.00 elektródáról van szó 90-100 amperen. Próbáltam melegítéssel meg anélkül, de mindig így járok.
A kis 200 A Rilont már 4 éve nyüstöljük és van dolga rendesen.3,25 elektróda 115A 4,2 falvastagságú csöveket gyógyítunk vele össze szinte reggeltől estig. Csak kaja meg kávé szünetben pihen a kicsike. Nálam nagyon be vált kis masina,gyönyörű lágyan dolgozik,könnyű vele ívet fogni. Csak ajánlani tudom Ha netán valaki ilyesfajta gépben gondolkodik.
Persze van alfába, iweldbe, BLM-be is 200-as, de azok már 60-70.000 ..és azok általában tudják is 30-40%-on azt a teljesítményt. Szóval a 3,2-es pálcával nem fog lekapcsolni, egész nap lehet tolni neki, mert amíg pálcát cserélsz, salakolsz, vagy átmozgatod a munkadarabot az elég is neki.
Mondjuk ezek a gépek már jellemzően 2x akkorák mint a kis iweld, meg súlyra s minimum 3x-os szorzó.
Van pár jó gép a "középmezőnyben" ami már tudja azt ami rá van írva, jellemzően 6-8kg-s gépek, de hát ugye itt már nem az olcsó inverterekről beszélünk. 50-80e közt.
Nónémban csak a 2/3-addal kell számolni ! Az csak 160 A körül lesz ! De az alfaveldben is van 190-200 A-es és csak 220voltosak ,gondolom már ezek is csalnak ,valahol azt olvastam a 220-ból csak 130-140 A hozható ki ! És csak azért írtam hogy jobb a nagyobb ÍRT A-per mert magasabb a ,nem is inkább hosszabb időt tudsz elvileg hegeszteni, mondjuk 3,5 pálcával talán ! Tavaly tólólapot hegesztettem 12 kazánlemezből három napba tellett mire trafóval végig varrtam ,állandóan le kapcsolt a ventillátorral támogatott trafóm ,pedig ez is 130 A lenne !
190-250A? Az vagy 3 fázis lesz, vagy minimum 400.000Ft!!
Csak óvatosan az igényekkel :-) Az a valós 190-250A az sokba fog kerülni, vagy nem annyi az annyi. Ha egy no name gépre ráírnak 250A-t az attól még lehet hogy csak 140A valós teljesítmény. Olyan ez mint fűkaszában az 5le Strauss :-)
Ezek a 170-190 iweldek, vagy 130-160-as alfaweldek, megfelelnek fűkaszás hasonlattal az oleo, mcculloch vonalnak. Nem egy husi 545RX, mert annak itt a fronius, esab caddy, kemppi minarc felel meg (esetleg ergus, ewm, lorch, fimer...stb) de ugye ezeknek megvan az áruk is
Én is gép vásárlás előtt állok bár még nem sikerült döntenem csak az információkat halászgatom össze ! Az alakult ki bennem eddig, hogy 190-250 A között kell nézelődni, mert ezen gépek iv üzem ideje jobb mint a kisebb A-rű gépeknél ,nem kapcsol le olyan hamar a hővédelem ! Valamint a szigetelési osztály is jobb ha a H-F osztályban van ,és a készülék súly nem hátrány !
Szia, vettél már co gépet? Mert nemrégen a magyar gyártók árat emeltek, pl a Formig 180/210-re már 130ezret, Bmax mm161-re 153ezret mondtak+áfa, de a Weldi is emelt egy keveset.
Kölcsönadtam a heg.gépet az 1ik havernak. Tudom, hogy nem szabad, nem is szoktam......de némi unszolás után vele valamiért kivételt tettem. Hát nem kellett volna. Profi hegesztő..... gondoltam nem lesz baj. Olyan mocskosan hozta vissza a gépet hogy na.
A testcsipesz össze vissza van égetve......és nem tudom, hogy csinálta de mindkét 2kábel (a test is és a munka is) 3helyen el van "vágva", nem tudom mit csinált......talán beleflexelt.
Tákolni nem szeretek, meg nincs értelme......úgyhogy újat kell vennem.
Pont ezért írtam hogy a rendes testcsipesz azért a 2000Ft-ért aranyat ér Nekem is az volt az első amit cseréltem a gépen. Az elektródafogó az korrekt, a dugók és a kábelek minősége is (csak ugye nem hosszú)
Amit én vette ESAB az talán 1800Ft volt, de valamiért nem találom katalógusban a 250A-eset.
Az inverterről igazából semmi konkrétumot nem tudok írni, bekapcsolom, aztán működik. A korábbi piros Einhellnek csak letapadás és égetés üzemmódja volt, ezzel viszont meglepően szép varratokat tudok húzni. A belső sarokvarratoknál azért már vannak gondok, de ez nem a gép hibája.
Mondjuk csak 2,5-ös elektródával (rutilossal, bázikussal) használtam 80-90 amperen, de ennek a kategóriának szerintem ez a fő terepe. Ezzel nem hiszem, hogy túl lehetne terhelni. Holnap megpróbálom 3,2-esekkel, csak a 2-es zártszelvényt nem akartam szétégetni.
Ami feltűnt, hogy a testcsipesz két helyen is megégett kicsit (hegyes csúcsoknál), pedig nem húztam bele az elektródát. Valószínűleg nem szorít rendesen, aztán elmozdulhatott. Ezen kívül semmi rosszat nem tudok írni, bár nincs is nagyon viszonyítási alapom.
Én a héten vettem egy 190-es Gorillát. A kábelek valóban 2 méteresek csak, de ez engem különösebben nem zavar. Inkább a tápkábel lenne 1 méterrel hosszabb (vagy a konnektorom lenne lejjebb:)). A testcsipesz tényleg nem egy ipari kategória, de végülis működik. Azért ha bolhán belefutok valami komolyabba, akkor lecserélem. Elektródafogóból láttam rosszabbat.
Amúgy a "gép" maga elég jónak tűnik, bár épp csak kipróbálni tudtam, majd hétvégén lesz időm foglalkozni vele.
Arra én is kíváncsi vagyok, hogy mennyire fog melegedni. Egyelőre csak 3-4 db 2,5-ös elektródát hegesztettem el vele a 30 fokos garázsban, az nem viselte meg különösebben. Lekapcsolás után a venti is csak pár másodpercig ment, tehát nem lehetett túl meleg.
A garanciáról annyit, hogy én 10% felárért kértem hozzá +1 évet. 4 ezer forintot szerintem megér.
Igazából a kábelek nem is kellenének van két garnitúra a hetráé ,meg amit elloptak azé is megvan ! Igazából árulhatnának olyat is amihez nincs kábel hogy azt ne fizessük meg feleslegesen ,meg még ha rövid is akkor meg mire jó ,esetleg bika kábelnek !
Van aki próbálta, működőképes, de köszönő viszonyban sincs a kijelző érték a valós hegesztőárammal állítólag. 25 körül mennek a 250 300A-es változatok amik jó ha tudnak 160-at.
Garancia kérdéses, és 35-40-ért lehet venni iweld meg alfaweld cuccot ami tuti jó.
Alfaweld mma 130 vagy 160. Iweld gorilla pocketpower 170 vagy 190 pld
Az olcsó kategóriás inverteres hegesztőkből most mit érdemes megvenni ? Az orosz-ukrán -román hegesztőket próbálta már valaki ? Vagy jobb elkerülni ezen csoda gépeket !
még azon vacillálok mennyire van értelme ilyennel kezdeni awit.. jó megszokni ennek a használatát vagy inkább gyakoroljon az elejétől fogva a 'hagyományos pálcavezetést'?
A pen -en elég kicsi a görgő, kíváncsi lennék mennyire könnyen-szépen lehet folyamatosan görgetni vele hegesztés közben..
Ja hát van olyan hely ahová ez való. Állítólag 10-15 pálcát lehet elhegeszteni 1 akksival.
Most láttam a neten akkus Co-t is. Trek 180. Az már korlátozottabb kicsit. 4 percet tud fullgázon a tele akksiról. Kisebb javító melóra persze az is teljesen jó, mert 4 perc hegesztési idő alatt azért lehet húzni jó pár 4-5 centis varratot.
Az biztos, hogy korlátozott a felhasználás ilyen áron, de tartályok javításánál stb. el tudom képzelni, hogy megérheti, generátor, kábelezgetés helyett.
NYilván nem egy bulldózer gépgyártó soron.....
De sok olyan hely van ahova 220-at nem húzgálhatsz...
Mondjuk az akkuról működő inverter az jó árban van.
Néztem kb másfél éve egy LORCH-ot, a helyi barkácsboltban volt bemutató darab. Akcióban volt 175.000 az alapgép + 200 az akkupakk az azért elég szép ár :-) (először még azt hittem a csomag 175, hát mondom drága drága de az innováció...akkor mondták hogy az csak a gép, akku pakknak külön ára van)
Még egy tanács alfaweld, gorilla, és hasonló hobbi kategóriás gép tulajdonosoknak. Aki nem cseréli ki az egész testkábelt, annak is érdemes egy normális testcsipest feltenni. Ami gyárilag van az nem viszi át rendesen az áramot, nem szorít eléggé. Jobb a hobbi gép is egy rendes kábellel, vagy legalábbis csipesszel.
Egy jobb 250A-es vagy 300A-es darab megvan 2000Ft-ból.
Ha nem műhelyben dolgozik valaki akkor MMA vagy porbeles.
Márpedig a ház körüli munkák jó része nem a műhelyben fog elkészülni.
Ráadásul barkács melóban nem is nagyon van több méteres folyamatos hegesztés, tehát a bekapcsolási
idő is csak mondjuk tájékoztató adat. 130A/60% már bőven jó.
Értem én a számok bűvöletét (az enyim nagyobb mint a szomszédé) de felesleges. Csak fog venni egy drága gépet és kihasználatlanul ott áll majd neki.
Persze CO-val "könnyebb" hegeszteni de cserébe szarakodhat a palackkal, a hegesztőkocsival stb. Mondjuk a tetőtérbe felvinni érdekes kihívás..:)
Vegyen egy alufluxot meg 1 dob porbelest oszt annyi. Oda viszi ahova akarja. Majdnem mint az MMA. Használtan meg van egy 100-asból.
Aztán ha már van műhelye meg hegeszteni is megtanult akkor vehet hozzá palackot, nyomáscsökkentőt 2-3 féle gázt palackkal és nyomathatja az alut, rozsdamentest meg amihez kedve van.
Vagy vegyen egy MMA invertert 130-160A környékén egy doboz r23 pálcával és még egy jobb ( már a mellé adottnál) pajzzsal is meg van 50-ből.
Egy 5 kilós csomag pálca valószínűleg elég lesz az egész építkezésre, kerítéssel együtt. Nincs olyan a ház körül amit ezzel ne lehetne meghegeszteni.