Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1632
http://imgfrm.index.hu/imgfrm/0/9/1/3/THM_0002870913.jpg
jégfüge
Előzmény: ninovarga (1631)
ninovarga Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1631
A jégfüge teljes méretben (kb. 5-6 méter magas), a korona két méter magasságban kezdődik.
Flanell Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1630
Azt én is megfigyeltem, hogy legtöbb növénynél a kerti föld jobb, mint a virágföld. Esetleg keverve.
Előzmény: Feriba51 (1629)
Feriba51 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1629
Egyszerű kerti földbe, tápoldat és hormon nélkül. Csak próbának indult de jól sikerült
Előzmény: Feriba51 (1627)
Flanell Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1628
Kerti földbe, vagy virágföldbe?
Előzmény: Feriba51 (1627)
Feriba51 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1627
Én a tavaj "Vejki" kivit dugványoztam a pille palackos módszerrel. Simán ment és nem alkalmaztam semmi féle hormont. Igaz ennek van porzós és termő párja.
Előzmény: Flanell (1624)
zotya papa Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1626
Okosan gondolod,egyetértek.
Előzmény: Flanell (1624)
zotya papa Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1625
Nekem csak Issaim ,Callosám és Solom van.Neked sikerült, ügyes vagy gratulálok.
Előzmény: raiff (1622)
Flanell Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1624
A dugványvágást elhalasztottam két héttel, a legtöbb hajtáson virágok vannak, a néhány hosszú hajtás meg még erősen növésben van, az érett része még rövid.
Előzmény: zotya papa (1621)
zotya papa Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1623

Kézcsók Eszter 5!

Kedvenced a gránátalma az enyém most virágzik, 24 éves bonsai.1983 tavaszán ültettem a magját, nagy gránátalma gyümölcsből.Remélem a tiéd is lassan virágozni fog.Mivel közeleg a névnapod minden jót kívánok.

raiff Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1622
nekem a szőrös kivi is simán gyökeredzik egy kis hormonnal. persze most szólhatok mindenkinek hogy vághatja ki ezt az "önporzóst" . még jó hogy nem pénzért adtam.
Előzmény: zotya papa (1621)
zotya papa Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1621
Próbáld meg az Issait , de a szőrös kivi nem fog menni,nekem a szárszerkezet miatt mindig berohadt.
Előzmény: Flanell (1619)
ninovarga Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1620
Az idén a füge első termése beérhet június utolsó napjaiban. Egyike a legnagyobb fajtaváltozatosságot mutató fajoknak. Egy adott növényt inkább fajtacsoportba lehet besorolni külső jegyei alapján. A név szerinti beazonosítás azért is problematikus, mert egyszerűen nem ismerjük eredeti nevüket. Általában úgy vannak újrakeresztelve, mint az én "jégfügém". De ha be is tudnám azonosítani, akkor is csak valami olyat mondhatnék, hogy pl. olyan, mint a Mariska nénié.
Előzmény: Feriba51 (1617)
Flanell Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1619
Most meg én nem voltam gépközelben.
Ha végignéztem a fórumot, megyek mini-kivi dugványt vágni. Virágzik ezerrel. Ha találok megfelelő hajtást, a nagy kivivel is megpróbálom ezt a variációt.
Előzmény: zotya papa (1565)
zotya papa Creative Commons License 2007.05.19 0 0 1618

Üdvözöllek!

Kérdések:milyen nagyok az asimináid, ill. hány évesek?

Magoncok-e vagy oltványok?Milyenek a körülmények:talaj, csapadék stb.?

Előzmény: totoro_hun (1606)
Feriba51 Creative Commons License 2007.05.19 0 0 1617
Végre a képek elmentek de a szöveg lemaradt. Tehát: 1-es kép: a dugványok április 6-án, 2-es kép ugyanez ma, 3, 4-es kép a fa, amiről csentük az ágakat és agyümölcse ez előtt 10 nappal. Vajon mikor érik be? Meg tudja-e valaki állapitani a fajtáját?
Előzmény: Évi5 (1588)
Feriba51 Creative Commons License 2007.05.19 0 0 1616
Még egy próbálkozás és , ha nem sikerül feladom.Ezt a képet ma készitettemA dugványok április 6-ánErról a fáról csentük a vesszőket és a termés ez előtt tiz nappal. A fiam lesben áll, hogy le tudjon fényképezni egy érett termést. Vajon sokat kell még várnia? Valaki meg tudná állapitani, hogy milyen fajtáról van szó?
Feriba51 Creative Commons License 2007.05.19 0 0 1615
A képek lemaradtak, megpróbálom megint.
ninovarga Creative Commons License 2007.05.19 0 0 1614
Ha tisztességes kivitermést akarsz, akkor Tomuri- Hayward párt vegyél olyan helyen, ahol biztosan azt adnak. Fontos, hogy az ún. "önporzóssal" ne hagyd magad becsapni. Ha visszaforgatsz a fórum oldalain, majdnem minden fontos információhoz hozzájutsz. Ha nem elég, kérdezz!
Előzmény: csiga74 (1610)
Feriba51 Creative Commons License 2007.05.19 0 0 1613
Nagyon tetszik nekem, hogy téged minden érdekel. Amia füge pille palackos szaporitását illeti, csak úgy a tudatlan ember optimizmusával fogtam neki.
Ez év januárjában megbiztam a kisebbik fiamat, hogy csenjen el néhány ágat Temesváron (mert ott dolgozik) egy félig-meddig közterületen levő fügefáról. Február másodikáig tárolta ahogy tudta s aztán hazahozta.
Egy néhány pille palackot körbevágtam kb. a magasság kétharmadánál, de nem teljesen körbe, kb. 2 cm nem vágtam le. Igy , mint egy sapkát lefefordithatom a palack felső részét. Aztán a föld, egy kis turbósitó vegyszer és már jöhetnek is a kb 20 cm-es füge ágak. A biztonság kedvéért kettőt tettem mindegyikbe. Jól beöntöztem aztán a "sapkát" visszahajtottam, szintelen ragasztó csikkal körberagasztottam, dugót becsavartam és kész. Én egy szoba ablakába tettem őket és nagy meglepetésemre nagyon hamar fejlődni kezdtek.
Az átlátszó pillepalackban nagyon hamar láthatóvá vált mennyire átszövik a földet a gyökerek. Igy a két literes palackot már kicseréltem egy 5 literesre, de már ezek is jól át vannak szőve. Ezekből van négy darab, minegyikbe kettő. A megmaradt vesszőket pincébe tároltam nedves homokban. Ezeket nemrég szintén palackba tettem, de már ki a szabadba. Ezeknek még csak érme nagyságú levelei vannak.
Megpróbálok néhány képet küldeni, de mivelhogy első próbálkozás nem biztos, hogy sikerül.
Köszönöm zotya papának a hasznos tanácsot a datolyaszilvával kapcsolatban. Sokra becsülöm azt is, hogy ilyen határozottan kiáll Bene Laci mellett.
Évi5 Creative Commons License 2007.05.19 0 0 1612

Rengetegfajtát lehet kapni, kopaszat, szőröset, kicsit, nagyot, édeset, muskotályosat, sok-sok változata létezik. Az más kérdés, hogy melyiket milyen sikerrel tudod termeszteni, milyen sikerrel porzódik be.

Évi5 Creative Commons License 2007.05.19 0 0 1611
csiga74 Creative Commons License 2007.05.19 0 0 1610
hurra megvan!
kerdes:csak az aprotermesu kivi telallo?esetleg masfajtat is lehet kapni?
Előzmény: zotya papa (1604)
ninovarga Creative Commons License 2007.05.19 0 0 1609
Úgy gondolom, hogy ez a kis fórumlátogató csapat is katalizátora lehet ennek a megismertetési folyamatnak. Ezzel a "különleges" szenvedéllyel itt mindenki bizonyságát adja "mémfertőzéstől" mentes voltának. Ez a fajta nyitottság a nem szokványos dolgok felé mindannyiotokat messze az átlag fölé minősít a mentalitást illetően. Ki, ha nem Ti lehetnétek szövetségesek egy ilyen törekvésben. Ha mindenki a szűkebb környezetében kifejt egy kis propagandát, miért ne szélesedhetne ez tovább egy jótékony pandémiává.
ninovarga Creative Commons License 2007.05.19 0 0 1608
Ezen a ponton bevallhatom, hogy hátralévő életem céljaként ezen gyümölcsfajok meghonosítását tűztem ki. Lehet, hogy már kicsit rövid az idő ahhoz, hogy ezeket üzemi méretekben művelt, jövedelmező gyümölcskultúrákként én láthassam Magyarországon. A meghonosítás ökológiai és pomológiai aspektusain túl számtalan szervezési és globális piaci akadály tornyosul ennek elérhetősége előtt. De nem adom fel. Ez a fórum is egy pici része annak a többfrontos küzdelemnek, amit ezért folytatok.
Mindent megpróbálok elkövetni, hogy minél többen megismerkedhessenek velük és tudatosodjon, hogy termeszthetőek. Nem elegendő ehhez a faiskolák részéről egy nagy kínálat megjelenítése, ha a tudatlanság miatt nincs kereslet. A saját megyémben fölkerestem még létező "kertbarát köröket" és megpróbáltam felkelteni az érdeklődést. Bemutató filmeket készítettem sajátkamerailag a saját és a környezetemben felfedezett növényekről. Elég sokat forgattam Olaszországban is, amelyen keresztül az ottani példákat mutatom be.
ninovarga Creative Commons License 2007.05.19 0 0 1607
Amikor föltetted a költői kérdést, hogy miért ismeretlenek nálunk ezek a kuriózumként kezelt gyümölcsfajok, akkor nem is tudom az okát a furcsa asszociációnak de egy ázsiai népmese jutott eszembe. Ez arról szól, hogy egy magát az ország uralkodójának kiadó szélhámos járja a falvakat és uralkodóként csodálatos jövőt ígér a népnek. Emezek pedig ettől úgy elbűvölődnek, hogy a távolban mindenki rózsaszínű édenkertet kezd látni és észre sem veszi, hogy a szélhámossal együtt érkező slepp közben kifosztja a falut. Sőt egyesek még önként is odaadják azt a keveset, ami van nekik. Ha jól emlékszem, mongol mese. Talán azért jutott eszembe, mert azt példázza, hogy a népet milyen könnyen be lehet csapni. A káki ismeretlenségéhez még ennyi se kellett. Elég volt nem megmondani, hogy létezik.
Előzmény: Évi5 (1591)
totoro_hun Creative Commons License 2007.05.19 0 0 1606
Sziasztok!!

Látom itt az idény, újra előkerültek a régi ismerősök a fórumon :)

Szupernek igérkezik ez az év.

Datolyaszilvám brutálisan néz ki, sokezer virág van rajta :)

Kis jujubám is full tele virággal.

Fügén is rekordtermés lesz, nem akarom elkiabálni de ahogy kinéz ez a végén még képes lesz júniusra beérni.

Kiültettem a földicseresznye palántáimat is, és a különleges paradicsomokat.

Asimináim viszont kínlódnak :(
Tavaly is idő elött ledobták a leveleiket, de tavasszal kihajtottak és már megörültem.
Szerintetek talajprobléma miatt lehet, hogy egyre kókadnak?
csiga74 Creative Commons License 2007.05.19 0 0 1605
koszi!
a kivit meg mindig nem talalom
Előzmény: zotya papa (1604)
zotya papa Creative Commons License 2007.05.19 0 0 1604
Szevasz köszöntelek.Lapozz vissza az 1440-es hozzászóláshoz.
Előzmény: csiga74 (1602)
zotya papa Creative Commons License 2007.05.19 0 0 1603
Bocsi a vessző le maradt, valóban így értehetetlen.Szerintem nagyon így nagyon jó helye van a növénynek, csak a többi fa ne túlságosan árnyékolja le.
Előzmény: Törölt nick (1601)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!