Ha a füge metszésének a hiánya gyümölcshulláshoz vezetne, akkor a jégfügén nem lehetne már így zölden mázsában mérhető termés. Metszőollót legfeljebb akkor látott, amikor a szőlőt metszették a közelében.
Amig a fügéid potyogtak lefele, addig az ágak, a lombozat szépen fejlődött? Ha igy van légy szives ird meg, mert nagy a gyanúm, hogy nem a viz hiánya, hanem a metszés hiánya okozta a bajt. Ha igy van irok majd részletesebben a metszésről is. Azt hiszem ez is megér egy misét.
1-es kép:dyospyros kaki Athén teljes lomozattal.Magassága 5m,szélessége 5 m.Mindenkinek ajánlom ezt a méretet, mert ha nagyobbra hagyjátok, a gyümölcsöt nem tudjátok leszedni, lerázni meg nem lehet.
2-es kép :ilyen volt teljes virágzásba.Remélhetőleg nagyon sok gyümölcsöt eszünk az idén.
3-as kép: új kísérletbe kezdtem,3 éve , a diospyros kaki Vanilia fajtát,lugasként alakítottam ki,úgy vettem észre ez a fajta, nagyon sok hosszú vesszőt hoz, így alkamas lehet, ill. bevált.Gyümölcse is aránylag jó ízű, mutatós a levele és gyorsan nő.Most a szélessége, 2,5m , magassága,kb 3m-t közelíti.Ajánlom olyan kertbarátoknak, akiknek kicsi kertje és megpróbálná ezt a formát kialakítani.Jó lenne , ha lenne valaki aki ezt lugas formát még rajtam kívűl kipróbálná, és összegeznénk a tapasztalatokat.Az idén kezdte 4. évét,és már termőre fordult, rengeteg virág van rajta.
4-es kép:elvirágzott asimina, tele kicsi gyümölccsel. Remélem a közelgő viharok , nem szüretelik le előre.
Tavaly tövig visszafagyott, most meg még a beéretlen kis fügék is átteleltek. Aztán meg lehullottak. Aztán elkezdtek hullani az ideiek is, vagy 15 maradt. Lehet, hogy kevés vizet kapott.
A metszés annyiból állt, hogy az elfekvő és a nagyon széthajló ágakat kivágtam. Korábban azért nem, hogy hátha nagy tél lesz, és a hó alatt azoknak lett volna nagyobb esélyük.
Hozzászólásaimban sokszor hivatkoztam erre az eredetiben "Plant hardiness map"-nek nevezett térképre. A cikk azt írja, hogy a helyzet ennél árnyaltabb, de a befolyásoló tényezők felsorolásán kívül nem ad kielégítő magyarázatot. Helyesebben, szerintem a lényegről nem szól. Ismételten felhívnám figyelmeteket márc. 23-ai hozzászólásomra. A legproblematikusabb fogalom az ún. "védett hely". A szélvédelem nem keverendő össze a hidegvédelemmel! Semmilyen szélfogó tereptárgy nem mérsékli a fagyhatást, sőt esetenként fokozza. Ebben eltérés csak akkor lehet, ha hőt bocsájt ki.
A magvetéssel kapcsolatban a következőket tudom tanácsolni.Mivel a gránátalmák általában ősszel érnek be,akkor majd ha aktuális lessz, szerezz be 1 nagyméretű gránátalmát/van belőle több színű, sárga, narancssárga, piros,bodó/.Általában karácsony körül szoktam látni.Bróbáld hűtőben eltartani tavaszig, ugyanis a magja nagyon hamar elveszti a csiraképességét.Magvetés:lapos cserépbe/ 4-5 ujjnyi magas/,tegyél jó mínőségű tőzeges laza földet,nyomkodd le laposra, erre szórd rá a magokat és terits be 1 -1,1/2 cm tiszta homokkal.Takard le fóliával, vagy üveglappal ,1 hét múlva kikel.Mikor megjelennek a kis levelek, vedd le a takarást,gyufaszál magas korban ,palántázd szét,laza jó minőségű humuszba. Nem kell 10 évet várnod, az enyém 4 év után virágzott.Szabadba kiültetve nem valószínű, hogy gyümölcsei beérnek.Neveld nagy dézsába. Valóban diszgránát almád van.Én is megtaláltam a katalógusba.Dugványozással is nagyon könnyen és gyorsan szaporítható.
Egy ilyen semilyen tél után, és egy ilyen gondos takarás után van termés a tavalyi füge ágaidon? Metszed a fügét, esetleg zöld és száraz metszést alkalmazol?
Nagyon ráhíbáztál a "számom" elírásánál, ugyanis a kislányom éveinek a számát írtam be, de most már inkább az öt az aktuális... De a gránátalmára visszatérve, utánanéztem, és szerintem nekem díszgránátalmám van. Fényes, vastag levelei vannak, és valamelyik S-betűs csomagküldőtől rendeltem, ahol szegfűszerű virágokat írtak le. De nem bánom, ez is szép, majd beszerzek egy igazit is. Kedvet kaptam a magvetéséhez is, (igaz úgy tudom, hogy így kb. 10 év, mire virágzik)de azért kipróbálnám. Mikor és hogyan kell vetni?
Ez okos dolog, de csak akkor alkalmazható, ha előző télen elfagytak az ágak, és az újakat össze lehet húzni. Ha már idősebbek az ágak, akkor nagyon nagy méretű alkotmány kellene.
Előzőleg nálam is elfagyott a füge, a mostani télen ezért össze tudtam húzni, és egy régi padlószőnyeggel vettem körül kétszer, alul meg földdel tettem légmentessé. Ez olyan vastag, hogy a melegebb időt is kibírja vele. Mérges is vagyok, mert eddig nem takargattam ennyire, most meg felesleges volt. :)
Ha Bp közelebb van, datolyaszilva >>itt<< itt van, kivi pedig viszonylag olcsón a Méta utcában, Dél-Pesten (de meg kell kérdezni). A cég neve most nem jut eszembe, de utána lehet nézni.
sziasztok! talaltam kivit ill datolyaszilvat,csak arra varnak hogy elultessem oket.A baj hogy en Dunaujvaros s Szolnok kozott mozgom a novenyek pedig Nagykanizsa mellett talalhatoak.Egyszeruen nem tudok lejutni mostanaban.Tud vki vmi mas alternativat? esetleg mas hasonloan jo lelohelyet,vagy nem jar vki mostansag a Nagykanizsa-Bp utvonalon?igazan megkoszonnem sot beszalnek a benzinbe is. ha van vmi otlet elore is koszi!!
Nálunk az a mondás járja, hogy "a jó gazda nyáron szánkót csinál, télen pedig szekeret". Ilyen meggondolás alapján most a TÉLI TAKARÁSRÓL irok néhány észrevételt.l Azért is mert látom a jégfüge a téma és a füge elfagyása eddig is nagy gondot okozott. Tehát egy akármilyen takarással nem melgitünk csak hőt szigetelünk. Például, ha egy bundakesztyübe bedugjuk a kezünket, jó meleget érzünk. Ha ide egy jégkockát teszünk be az nem fog megolvadni, sőt jól fogja érezni magát. Az első esetben a mi kezünk volt a hőforrás és a kestyű ezt jól tárolta. A téli takarásnál is kell egy hőforrás és azt kell tárolni, szigetelni. Ez a hőforrás nem más, mint a földkéreg kisugárzása. Ezt kell megfogni télen. Akkor, amikor a füge tövét betakarjuk levéllel, szalmával, fürészporral, azt a hibát követjük el, hogy leszigeteljük a föld melegét, nem hagyjuk feljebb áramolni és ezzel a felső ágakat fagyásra itéltük (!) Pedig a hő menne feljebb is ha engednénk, sőt fenn szeret maradni. Igy müködik például a hölgyek szoknyája és a hőlégbalon is. Tehát a fügét (vagy akár más takargatni valót) úgy tudjuk megóvni a hidegtől, ha köré egy teljesen üreges alkalmatosságot épitünk valamilyen szigetelő anyagból. Annál jobb minél több rétegből áll. (télen mi is rétegesen öltözünk) Az egyik réteg szerintem nyugodtan lehet fólia, ami elzárja a légmozgást, igy a hő kiáramlását. Eddig meg volnánk, de mit csinálunk akkor amikor télen vannak meleleg napok és hidegek is? Ezért a mi "sátrunkat" két kis nyilással lájuk el úgy kb. 15 cm átmérőjüt. Az egyik a legfelső ponton egy elmozditható "kalap" szerűséggel lezárva, a másik meg a föld szintjén. Itt ezt az "ajtót" egy téglával, cseréppel tehetjük nyithatóvá, zárhatóvá. Ezzel meg is van oldva a hőszabályozás lehtősége minimális odafigyeléssel. Ha nagyon hideg van bezárunk mindent, ha nagyon meleg van kinyitunk mindent. Közte pedig vagy kalap, vagy ajtó. Igy nem kell vékonyitani akkor sem a takarást, amikor jönnek a tavaszi melegebb napok, de még előfordulhatnak fagyok is. Ha kinyitunk mindent akár hőmérővel le is ellenőrizhetjuk (belógatunk egyet), hogy belül sincs melegebb mint kint. Esetleg 2-3 C fokkal több. Igy elkerüljük a befüllés lehetőségét. A leveleket, szalmát, nádat pedig használjuk fel a "sátor" külső szigetelésére. (Tudom megint ki fogok kapni a fiaimtól, mert ilyenkor azt szokták mondani, hogy - apu, már megint nagyon biztos vagy a véleménnyedben! Én azért remélem, hogy valaki még is felhasznál valamit ebből az irományból)
Elnézést ,hogy elírtam a számodat,de nem baj így kaptál egy 5-öst. A gránátalma bosaimat minden évben átültetem, így a gyökérzet 1/3-át el kell vennem, mivel csak így marad kicsi.Sajnos váltakozva ,virágzik, terem utána nem terem.A gyümölcse akkora mint egy pin-pong labda, 4-5 van csak rajta be is érnek.Ha az idén esetleg ismét megkötnek a virágai akkor ,a beérett gyümölcsöket bemutatom.Volt olyan eset ,hogy virág és gyümölcs együtt volt rajt.Virágzás serkentő nem árt neki.Nem egyszerre fog elvirágozni a gránátalmád,henem folyamatosan hozza a bimbókat.
Remélem nem dísz-gránátalmád van,meglátod majd ,annak dupla a virága, akor bizony sajnos nem terem, de az is nagyon szép.Drukkolok neked.
Köszönöm szépen a jókívánságodat! Nagyon szép a gránátalmád, és ez mindez magról...Ez a szép a kertészkedésben, icipici magokból (dugványból) nevelhetünk gyönyörűségeket, "alkothatunk". Neked beérik a gyümölcse?
Engem nagy öröm ért az elmúlt napokban, felfedeztem néhány bimbót a gránátalmámon. Nem sokat, eddig négyet-ötöt. Nem tudom, hogy a virágzásindító táp hatása-e, vagy egyébként is virágzott volna már, de azért meglocsoltam vele mégegyszer.