Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Most már én se bolygatom meg a rendszert, meg télre amúgy is le akartam venni, a szalagot a folyadékot meg kitölteni. Egy -10-15fokot már nagyon megérez a műhelyem!
Ma is volt vagy 30-35 vágás, cső. Nem érzem, hogy lazult volna. Most már jobban fogom figyelni.
Igen lehet vágni az új szalaggal azonnal, de én több gyártónál is azt olvastam, hogy van egy 10-15 perces "betörési" bejáratási szakasz az elején. Ilyenkor egy kicsit kisebb előtolással, terheléssel kell használni mert ez megnöveli a szalag élettartamát. Gondolom a kíméletesen és fokozatosan növelt terhelés, melegedés miatt alakul ki az ideális anyagszerkezet a szalagban. De ezt Csikarc jobban tudja.
A lelazítás az biztosan hasznos lehet, de én nem bajlódom vele. Miután kiiktattam a nem túl stabil gyári excenteres feszítőművet, nálam sokkal körülményesebb lenne mindig lelazítani. Egy fél éve használom a bimetál szalagot és semmi baja, pedig az utóbbi hetekben sok rozsdamentest daraboltam vele.
A faipari szalagfűrészemen sem szoktam lelazítani. Két éve van rajta a jelenlegi szalag, amivel elég eretnek módon nagyon sok alut vágtam az elmúlt időszakban. Ráadásul faipari szalaggal tettem mindezt. Nem igazán normális dolog, de nem volt más megoldás. Most kellett egy kicsit utánfeszíteni. Én faipari szakon végeztem anno, a suliban komoly gépműhelyünk volt, közöttük, nagy ipari szalagfűrészek. Sokat mentek, de soha sem lettek lelazítva a munka után. Üzemi gyakorlatokon sem láttam, hogy műszak végén bármikor is lazították volna. Én annyit szoktam tenni, hogy ha sokáig nem használom, bizonyos időközönként kézzel megmozgatom egy kicsit, hogy az a szakasz, ami eddig a tárcsa ívén volt, az az egyenes szakaszra kerüljön.
Egyébként léteznek egyszerűbb beépített szalagfeszesség mérő szerkezetek. Egy görgő van nekiszorítva a szalagnak egy rugó által, a görgő konzolján egy mutató van, aminek a pozíciója annak függvényében változik, hogy mennyire tudja a görgő benyomni a szalagot. Házilag is kivitelezhető, de szerintem nem olyan fontos dolog ez. Kézzel benyomva is nagyon jól megítélhető a megfelelő feszesség.
Én még nem vettem észre, hogy lelazult volna a szalag. Kézzel próbálom mindig ellenőrizni, nyilván ez nem mérvadó. Pedig elég sokat vágok vele, a hűtő folyadék folyamatosan megy.
Mindenhol megkérdeztem, ahol eddig vettem a bimetal szalagokat, hogy a bejáratás, hogy történjen? Sehogy! Lehet vágni egyből, de a kenő-hűtő folyadékot azt nagyon mondta mindenki, hogy az kell!!!
1638x13x0.6 8-12 osztás bimetal
Ami most rajta van, azzal már nem vacillálok, de a következő szalagra, akkor már oda figyelek. Munka után feztelenítem.
Kíváncsi vagyok milyenek ezek a kúpos rúgós alátétek a nagy Optimumokon. Nekem is az van, de nem a batár nagy ipari gépek.
Szerintem van. És pár mp-es járatás alatt feszitem ,utána kezdek vágni és még többször ellenörzöm,feszitem, mert melegszik ,nyúlik. Ha végeztem,kihül ,zsugorodik.ezért vissza lazitom.Ilyenkor érzem a hűtés hiányát. Olyat is olvastam valahol hogy az új szalagot tiz percig üresen járassuk be.
A tanműhelyben anno egyest kapott aki munka darabot vagy megtépett satut hagyott másnapra.
A nagy optimumon kúpos rugós alátétek feszitik a szalagot.A mienken csak a gépváz rugalmassága.
szakoktató elvtárs arra oktatott bennünket annak idején a kézi fűrészelésnél (amit mi készítettünk a kalapácsfej után), hogy minden fűrészelés előtt megfeszíteni a lapot és minden fűrészelés után kilazítani.
Van bizony megnyúlik a szalag egy idő után ! Sőt ha sokat vág az ember vele és melegszik a lap érdemes után húzni mert lelazul és ferdén vág ! Még a fa vágó lapokat is le lazítják a használat után ,sőt 1óra30 perc után ha addig használják lecserélik, és ez fát vág ! És pihentetik ! És ezek 30-40mm széles lapok nem egy 10mm kis lapocska mint amit a fémvágó szalagok használnak !
Lehetséges,de én már nem merem jobban fesziteni.Vágás előtt beindítom, megfeszitem,addig feszitem,mig kissé morgós ,keményebb járású ,szinte erőlködös hangja kezd lenni.Vágás után lazitom.
Én most épitgetem a vidiást ,még nincs tapasztalatom,milyen lehet egy éles korongal...
A szalagost ismerem,a véleményem már leirtam az enyémről.
Nálam kenés hatására megcsuszik,és leugrik a szalag.Viszont a hűtés hiánya jobban érezhető.
Nálam még nem kopott el szalag, előbb szakadt el(kb 20 db).
Én átszabtam a vezetőket állíthatóra,kicseréltem a 8mm-es csapágyakat 10-esre.így pontosabb a vezetés,szebben vág ,lehet ennek köszönhetö az is, hogy ősz óta egyetlen szalaggal vágok ..
De mindent őszevetteve nem tűnnek ezek a szalagfűrészek gagyinak inkább elég jól megépítetlenek finoman kezelhető a satuja sem tűnik gagyinak meg ilyenek persze a puding próbálja az evés !Amíg nem látom nem próbálom addig csak elmélet! :)
Köszönöm mindenki véleményét! A vídia lapkás fűrész életártalma elvileg egész jó úgy saccolják túl tesz 20 sima korongos daraboló korong élettartamán! De ez is csak elvileg ! Az ára a vídiás korongnak durván attól is függ melyik márkájú géped van én a dewaltét tudom úgy 30000-40000 forint között mozog legalábbis ha átszámítom az eurót!
Fateromnál szoktam lakatos munkákat csinálni /társasházban lakom/ és ott a vídia lapkással vágok, de fúró olajozó sprayel adok neki, mert borzalmas hangja van. Egyébként gyorsan és szépen vág és szikrát is szór egy keveset, de nincs szívem kenés nélkül használni. Múlt évben egy három helyiséges /garázs, műhely, nyári konyha/ könnyűszerkezetes épületet csinált az öreg és az egésznek az anyagát azzal vágta, még mindig jól vág. Nem is drágák és tényleg mobilisabbak. A tárcsa árról nem tudok nyilatkozni, mert még nem kellett cserélni, de mindenképpen olajozom.
Én vagyok az "emlegetett szamár", aki vett a Vaterán egy erősen hiányos Güde szalagfűrészt :-)
Kurva sok melóval és szívással elkészült, nagyon jól működik, alapon sokkal masszívabb, mint a gyári kivitel, de még egyszer nem állnék neki. Szerintem többe volt, mintha vettem volna egy újat.
De ami miatt hozzászóltam, az a kenés-hűtés dilemma. Nekem is szent meggyőződésem, hogy az emulziós hűtő-kenő folyadék alkalmazása sokat jelent a szalag élettartamát illetően. Ennek ellenére, a gyári gépkönyv szerint nem szabad kenni a szalagot. Ez így szerepelt a leírásban. Szerintem totál hülyeség. El nem hiszem, hogy ez bármit is ártana. Sokkal inkább az ellenkezőjére voksolnék. Igaz a gép gyári kivitelben, gumiborítású alutárcsákkal van szerelve, az enyém tömör acél. Én sima bimetál szalagot használok, néha kenem, néha nem. Tény, hogy szárazon sem érzem, hogy szenvedne (max. zajosabb), ennek ellenére pl. rozsdamentesnél fúró-üregelő spray-vel gyakran megkínálom.
Csak azt nem értem ezek a "kézi" szalagfűrészek miért nem igényelnek hűtést? Ezen valami speckó szalag van? Vagy micsoda? Hűtés nélkül egy bimetal szalag se tart ki sokáig.
Hűtés mentes vídia lapkás körfűrészt nézegetem ! A szalagfűrész az egyszerűségük mait tetszett meg nekem mármint az amit mutattam! És mivel nem Magyarországon élek így a nagy szalagfűrész kizárva ezért kell valami mobilabb dolog !