Keresés

Részletes keresés

merigazoi Creative Commons License 2023.09.11 -1 0 1556

és pl. a te szócska egyezik az IE nyelvekkel is

finn te, mongol ta, tunguz tit, hindi tum, japán temae, angol thou, szláv ti

de a finnben van még a szinua, ami egyezik a türk szen alakokkal

merigazoi Creative Commons License 2023.09.11 -1 0 1555

például itt láthatsz magyar-finnugor-türk-kelta egyezést [hagy]

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=160080090

magyar-türk-perzsa-finnugor-tunguz egyezés [tűz]

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=158036110

magyar-mongol-türk-tunguz egyezés [zöld]

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=156647904

magyar-japán-korai egyezés [jog]

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=156152720

és sok-sok más példa (a sok is magyar-türk-tibeti)

Előzmény: merigazoi (1553)
merigazoi Creative Commons License 2023.09.11 -1 0 1554

még mindig nem mondtál semmit, h mit kéne "tanulmányozni". (hol kéne keresni az eredetre vonatkozó levezetést)

az almát az almával hasonlítottam, az se jutott el a megértésedig, láthatóan se a tények, se az érvek nem számítanak neked.

Előzmény: Avarrajz (1550)
merigazoi Creative Commons License 2023.09.11 -2 0 1553

úgy feltételezem, h a szóbanforgó alapnyelv magában foglalta az urali és az altai ősnyelvet és részben a tungúz nyelvet, és abból vált szét az urali, altai, tungúz, ill. rakódott rájuk újabb nyelvi réteg. nem létezhetett külön finnugor alapnyelv, ha az alapszavak egyeznek az altai-török nyelvekkel, vagy akár a koreai nyelvvel (fehér, jó...)

a többi érvemet lásd a korábbi hozzászólásomban (habár nem úgy tűnik, h észrevetted) török-finnugor egyezések amelyek nem egyeznek a magyarral stb

Előzmény: Nacsage (1552)
Nacsage Creative Commons License 2023.09.11 -1 1 1552

"... a nyelvrokonság az igazolt, nem az eredet."

Ennek a tökéletesen ellentéte a tudomány mai álláspontja, hiszen az éppenhogy azt állítja, hogy az alapnyelv az egy teljes nyelv volt, amelyet egy bizonyos időben, egy bizoyos helyen ténylegesen beszéltek. E nélkül a feltételezés nélkül a nyelvrokonságról  - nincs is értelme beszélni, hiszen a nyelvrokonság maga azt jelenti, hogy két nyelv akkor rokon, ha egy és ugyanazon alapnyelvből alakult ki, tehát egy és ugyanazon alapnyelvből származik - ered.

Az állításod tehát egy tudománytalan kóklerség - vagy csak akkor elfogadható nézet, ha tudományos precizitással, adni tudsz egy teljesen más definíciót a "nyelvrokonságra"... akkor talán lehet tovább szőnni ezt a beszélgetést.

Előzmény: merigazoi (1541)
Nacsage Creative Commons License 2023.09.11 -1 1 1551

A tetten ért finnugrizmus!

A szomszédos topikon ezt bírta írni egy magát "szakembernek" - beállító finnugrisztikus - @dash

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=165245322&t=9111571

"Ha beleásod magad a szakirodalomba, látni fogod, hogy az alapnyelv az nem is feltétlen egy konkrét nyelv, egyszerűen a nyelvcsalád nyelveiből visszafejthető közös halmaz."

Ennek a tökéletesen ellentéte a tudomány mai álláspontja, hiszen az éppenhogy azt állítja, hogy az alapnyelv az egy teljes nyelv volt, amelyet egy bizonyos időben, egy bizoyos helyen, ténylegesen beszéltek. E nélkül a feltételezés nélkül a nyelvrokonságról  - nincs is értelme beszélni, hiszen a nyelvrokonság maga azt jelenti, hogy két nyelv akkor rokon, ha egy és ugyanazon alapnyelvből alakult ki, tehát egy és ugyanazon alapnyelvből származik,- ered.

Lehet, hogy végül is egy igazi "finnugrisztikussal" van dolgunk... aki látszatra őersze szakember, de végül is kiderül róla, hogy csak egy kókler...!!!...???

Avarrajz Creative Commons License 2023.09.11 0 1 1550

"mit? ez marha nagy arc a semmire."

Ez személyeskedés. Az érvelési hibák között is számon tartják, bár szerintem az érveléshez nincs különösebb köze.

Előzmény: merigazoi (1548)
Avarrajz Creative Commons License 2023.09.11 0 1 1549

"a rokonságon nincs nagyon mit vitatni, viszont az abszolút csak a finnugor van és semmi más, az nagyon nem igaz."

Nem állítottam, hogy nincs más. A nyelvész szakma sem állít ilyet. Nézzünk egy analóg példát. Rokonom nekem a nagyapám és a másod unokatestvérem. Ez ugye nem vitás. Csakhogy míg nagyapámmal egyenes ágon, ahol egyértelmű az eredet-leszármazás iránya, addig a másod unokatestvérem esetében nem tudunk hozzám vezető ágazás mentes származást kimutatni. Pedig jobban hasonlít rám, mint nagyapa.

Előzmény: merigazoi (1548)
merigazoi Creative Commons License 2023.09.10 -1 0 1548

mit? ez marha nagy arc a semmire.

egyrészt a finnugor alapnyelv egy mesterséges konstrukció, egy teória, amit nem mellékesen definiálni se tudtak úgy, hogy megkülönböztethető legyen a türk nyelvektől nyelvtani szempontból (!), másrészt a magyar szavak etimológiájának egy elég jelentős része (10-20%-a vagy hasraütésszerű találgatás vagy olyan is megtörtént, h türk nyelvben megtalálható konkrétan ugyanazzal a jelentéssel, miközben a finnugor ún."eredeti" közel sincs)... vagy olyan is van nem kis számban, h a finnugor nyelvek szavai a türk szavakkal mutatnak hasonlóságot, és a magyarral nem!

a rokonságon nincs nagyon mit vitatni, viszont az abszolút csak a finnugor van és semmi más, az nagyon nem igaz.

ha az eredetre azt hiszed, h az a bizonyíték pl. h a hal az régen khala volt, hát nem. az ugyanúgy a magyar ősnyelv volt, ugyanúgy a magyar nyelven belüli hangváltozás, ami nem valami magyaron kívülálló nyelvből való nyelvi jelenség, és nem is bizonyíték egy konkrét kizárólagos alapnyelv létére (ahogy a finnugor nyelvészet látja abszolútnak).

Előzmény: Avarrajz (1546)
Avarrajz Creative Commons License 2023.09.10 0 2 1547

"Varga Géza a te embered. Majd ő vissza vezet 50.000 évvel ezelőttre is.

Teli szájjal ócsárolhatod.

Persze érvek nélkül."

Említett úrral semmi dolgom. Veled állok vitába. Te nem tudod igazolni nyilvánvalóan hamis állításodat. 

Előzmény: ketni (1539)
Avarrajz Creative Commons License 2023.09.10 0 1 1546

"a nyelvrokonság az igazolt, nem az eredet."

Tanulmányozd kérlek!

Előzmény: merigazoi (1541)
nts08 Creative Commons License 2023.09.10 0 2 1545

"A színes kép egyébként nem az eredeti barlangban készült, hanem egy másolat."

Hát persze, az a másolat, amelyiken vannak lábai a lónak ott, ahol egyébként lábaknak kéne lenni. Még a fal kopása és a repedések is ugyanazok.

Vannak több tízezer éves egyéb leletek is? Mik azok az egyéb leletek?

Előzmény: ketni (1544)
ketni Creative Commons License 2023.09.10 -1 0 1544

"Az utolsó jel egyértelműen a ló lába, csak valaki sumákolt egy kicsit, és a fekete-fehér képen lerövidítette."

Nincs jelentősége.

A lascaux-i számok egyértelműek.

A színes kép egyébként nem az eredeti barlangban készült, hanem egy másolat.

Itt nem csak barlangrajzokról volt szó. Egyéb leletekről is.

Előzmény: nts08 (1542)
nts08 Creative Commons License 2023.09.10 0 2 1542

Most komolyan, el kellene hinnem, hogy ez rovás írás?

Az utolsó jel egyértelműen a ló lába, csak valaki sumákolt egy kicsit, és a fekete-fehér képen lerövidítette.

merigazoi Creative Commons License 2023.09.10 -1 0 1541

a nyelvrokonság az igazolt, nem az eredet.

Előzmény: Avarrajz (1525)
ketni Creative Commons License 2023.09.10 -1 0 1540

"ők maguk azok akik úgy gondolják, hogy van mit "sokkal rosszabb fényben" feltűntetni."

Egy pszichológiai csemege, ahogy a fennugrászok a hungarofób agressziójukat kivetítik az ellenfeleikre azzal, hogy ők, mintegy megelőző csapásként a halszagú atyafiság megtagadásának gúnyos bélyegével látják el őket.

Tankönyvekbe illő esettanulmányokat lehetne írni ebből.

Előzmény: DAI_Konstantin (1538)
ketni Creative Commons License 2023.09.10 -1 0 1539

"Tudod miért nem igazolja? Nem jössz rá ugye? Várj, segítek. Azért nem, mert 35.000 éves ábrával nem lehetséges bizonyítani 50.000 évesnek vélelmezett marhaságokat."

Varga Géza a te embered. Majd ő vissza vezet 50.000 évvel ezelőttre is.

Teli szájjal ócsárolhatod.

Persze érvek nélkül.

Előzmény: Avarrajz (1537)
DAI_Konstantin Creative Commons License 2023.09.10 -1 0 1538

dash_  8 órája    0 0 245917

"valójában ezzel sokkal rosszabb fénybe helyezi a magyar őstörténetet"

Mondjuk ez az aminek igazából semmilyen szinten nem szabadna szempontnak lennie. Nem azt mondom, hogy ne legyenek valakinek ilyen irányú érzelmei, persze, legyenek csak. De ennek nem szabadna beleszólni a konkrét kutatásokba és végképp eredményekbe. Igen, sajnos én is tudom, hogy sok alternatív elképzelés mögött ez a valós mozgatórugó, sőt, több felkent kutató is felszállt erre a vonatra, de ettől ez még szerintem nem jó dolog.

Tisztelt Fórumtárs ( @dash )

Bár én nem ismerlek, de köszönöm, hogy végre szakemberként ki merted mondani azt amit én is már évek óta mondogatok. Nevezetesen, hogy a magyar nyelvtörténetből kialakított őstörténetben, nagyon sok "felkent" - kutató dehonesztáló módon nyilatkozik a magyarságról, és távolabbi értelemben az uráli nyelveket beszélőkről.

Rengetegszer idéztem már - megtalálhatók a blogomon és a hsz. - eimben ( Zichy István, Hóman Bálint, Klima László, Fodor István, Nádasdy Ádám ) - minden rendű és rangú "finnugrisztikus" ez irányú megnyilvánulásait. Sőt arra is rámutattam már, hogy a nyelvrokonságot el nem fogadóknak tulajdonított dehonesztáló kifejezéseket ( halszagú rokonság, halzsíros atyafiság ) sem az "alterek"... hanem jólképzett finnugristák aggatták vélt - vagy valós - ellenfeleik nyakába ( Barna Ferdinánd, Szarvas Gábor )

Amint az, Uvl - megnyilvánulásából is látszik, valójában a "finnugrisztikusok" ( a képzetlen finnugorpártiak ) gondolkodnak úgy, mintha a magyar őstörténetben volna mit "takargatni"... és így ők maguk azok akik úgy gondolják, hogy van mit "sokkal rosszabb fényben" feltűntetni.

GéKI

Avarrajz Creative Commons License 2023.09.09 0 1 1537

Ó, aranyom! Tudod ez még mindig nem igazolja korábbi butuska kijelentésedet, miszerint  "az írásemlékek legalább 50.000 évvel ezelőttre (sic) vezetnek vissza." (1456)

Tudod miért nem igazolja? Nem jössz rá ugye? Várj, segítek. Azért nem, mert 35.000 éves ábrával nem lehetséges bizonyítani 50.000 évesnek vélelmezett marhaságokat.

Előzmény: ketni (1536)
ketni Creative Commons License 2023.09.09 -1 0 1536

"Az a baj kedves Ketni, hogy a legkorábbi barlangrajzok keletkezését 40.000 évvel ezelőttre teszi a tudomány. De ezek még nagyon sokáig nem írásjelek."

Ezt csak tudatos, pofátlan hazugsággal lehet semmibe venni:

http://www.leventevezer.extra.hu/szekab.pdf

ketni Creative Commons License 2023.09.09 -1 0 1535

Nem igazolt.

Hát persze.

Előzmény: Avarrajz (1528)
Avarrajz Creative Commons License 2023.09.09 0 1 1534

"De persze egy laikus, az, az 1484 hsz - ed alapján azt gondolja, hogy "ó tényleg hát többségében finnugor szavakat használok."  - Nos!!! - ez az igazi "aljas dolog"

Véleményem szerint egyáltalán nem aljas, ha valaki azt gondolja (egyébként nagyon helyesen), hogy többségében finnugor eredetű szavakat használ.

Előzmény: DAI_Konstantin (1531)
Avarrajz Creative Commons License 2023.09.09 0 1 1533

Kedélyjavító gyógyszerek recept nélkül

Olyan klasszikus kedélyjavító gyógyszerek, mint a Frontin, egyáltalán nem kaphatók vény nélkül. A kedélyjavító gyógyszerek recept nélkül többnyire táplálékkiegészítők formájában jelennek meg (vitamin- és ásványi anyag kúrák), melyeket a nyugalom és a jókedv érdekében kiegyensúlyozott táplálkozással és rendszeres testmozgással kell kombinálni – gyakorlatilag életmódváltásról van szó.

A vény nélküli hangulatjavító „koktélok” különféle vitaminokat (pl. C-vitamin, D-vitamin vagy B-vitamin komplex) és ásványi anyagokat (pl. vas, cink, szelén, magnézium) tartalmaznak, melyeket biotinnal, kollagén peptidekkel, telítetlen zsírsavakkal (omega-3) egészítenek ki. Javasolt táplálékkiegészítők továbbá a gyógynövénykivonat-alapú cseppek, tabletták, illetve a különféle idegnyugtató gyógyteák és a hidegen sajtolt növényi olajok.

Hangulatzavarok, szorongás, nyugtalanság, levertség, ingerlékenység és depresszió tünetei ellen hatásos gyógynövények a levendula, a citromfű, a ginseng, a gingko biloba és az orbáncfű, melyek mind frissítő, nyugtató hatással bírnak idegrendszerünk működésére. Érdemes naponta elfogyasztanunk 1-2 csésze nyugtató gyógyteát, például galagonya virágos hajtásából, macskagyökérből, borsmentából, de az ánizs és a komlótoboz is remek kedélyjavító gyógyszerek.

Előzmény: DAI_Konstantin (1531)
DAI_Konstantin Creative Commons License 2023.09.09 -2 0 1532

"Nyelvünk finnugor eredete már nagyon régóta nem képezi tudományos vita tárgyát. Igazolt, elfogadott elmélet."

Nyelvünk finnugor eredet, nem élmélet, hanem egy tudományos módszerekkel bizonyított - tény. Ha már mindenáron finnugristának akarod láttatni magad, akkor legaláb a tudományod álláspontjávak tisztába lehetnél.

NO...Látod ezért vagy csak "finnugrisztikus"...!!!... a valóban szakembereket jelentő "finnugristák" - helyett.

DAI_Konstantin Creative Commons License 2023.09.09 -1 0 1531

"Én nem feleztem meg, csupán az elvi lehetőségét vetettem fel."

Nevetségessé tetted magad, és lejárattad a finnugrisztikát.

Azokat az állítólagos "tudományos alapokon nyugvó etimológiákat" egy saját magad egyébként laikusnak titulállt fórumozó hsz- a, alapján azonnal megfelezted... egy szakember tehát valószínűleg megharmadolná az etimológiáidat.

De persze egy laikus, az, az 1484 hsz - ed alapján azt gondolja, hogy "ó tényleg hát többségében finnugor szavakat használok."  - Nos!!! - ez az igazi "aljas dolog"... meg az, hogy amikor teljesen nyilvánalóan lebuktál, az érveiddel, akkor azonnal elkezdesz megsértődni, támadni, és személyeskedni.

Ti = finnugrisztikusok (nem keverlek össze benneteket a finnugristákkal... ezzel ne is próbálkozz védekezni) 

Előzmény: Avarrajz (1527)
Avarrajz Creative Commons License 2023.09.09 0 1 1528

"A felmutatása megtörtént.

Ki lett mutatva, hogy ami más nyelvekben darabokban létezik, szóbokor töredékekben, az a magyarban egységes egész, hatalmas rendszert alkot.

Innentől fogva az átadás iránya vitán felül áll."

Ami fel lett mutatva az zavaros és nem igazolt. Ezért aztán érdemi következtetések levonására nem alkalmas.

Az összes nyelvről állítható, hogy, "egységes egész, hatalmas rendszert alkot."

Előzmény: ketni (1524)
Avarrajz Creative Commons License 2023.09.09 0 1 1527

"Saját magad bizonyítottad ( ha megfelezzük ) hogy nem használok "főleg" finnugor szavakat."

Nem bizonyítottam. Sőt, ha az adott mondataidban, megengedő módon, tudománytalanul (csak hogy kedvezzek neked) lefelezzük a finnugor eredetű szavakat, az ismert eredeztethetőségű szavak nagyon jelentős többsége még mindig finnugor marad. A bizonytalan eredetűeket vagy nem számítjuk, vagy az ismertekkel azonos arányban vélelmezzük az eredetüket, hogy ne tévedjünk sokat.

"Egyetlen hsz. hatására megfelezted az örökölt etimológiák számát, egy kis "kapargatás" után valszeg kijönne annak a harmadolása is."

Én nem feleztem meg, csupán az elvi lehetőségét vetettem fel.

( Így hazudtok Ti...!!! )

Bármit is értsek "Ti" alatt, ez rágalmazás! Rágalmazni pedig aljas dolog.

Előzmény: Prokopiosz (1523)
Avarrajz Creative Commons License 2023.09.09 -1 1 1526

"ne képzelődj, ne azt képzeld, h azt írtam, ami te hiszel. én azt írtam, amit írtam."

Nos, megnyugtatlak. Egy pillanatig sem hittem, hogy az én gondolataimat rögzítetted. Ebben belátó vagyok. Azt írtál, amit írtál. 

Előzmény: merigazoi (1520)
Avarrajz Creative Commons License 2023.09.09 0 1 1525

"Bárki láthassa (sic) a saját szemivel. Ott virítanak a barlangok falán."

Az a baj kedves Ketni, hogy a legkorábbi barlangrajzok keletkezését 40.000 évvel ezelőttre teszi a tudomány. De ezek még nagyon sokáig nem írásjelek.

"Inkább a fennugrász marhaságot kéne igazolni, de sajna lehetetlen."

Nyelvünk finnugor eredete már nagyon régóta nem képezi tudományos vita tárgyát. Igazolt, elfogadott elmélet.

Előzmény: ketni (1519)
ketni Creative Commons License 2023.09.09 -2 0 1524

"A tudományos álláspont hitelét rendszerszintű összefüggések felmutatása adja."

A felmutatása megtörtént.

Ki lett mutatva, hogy ami más nyelvekben darabokban létezik, szóbokor töredékekben, az a magyarban egységes egész, hatalmas rendszert alkot.

Innentől fogva az átadás iránya vitán felül áll.

Még egy nagyon fontos, bizonyító erejű vizsgálható terület, a zene.

Juhász Zoltán:

http://www.naputonline.hu/2021/01/22/juhasz-zoltan-zenei-ostipusok-es-a-magyar-nepzene-ostortenete/

https://public.ek-cer.hu/~juhasz/ostipusok.pdf

"A mondott okokból végképp valószínűtlen, hogy éppen a magyarság – kivételesen – mégis több néptől, érintkezések láncolata során „tanulta össze” az „ősnyelv” legteljesebbnek tűnő mai leszármazottját: a magyar népzenét. Az eredményekből sokkal inkább levonható az az egyébként nagyon is kézenfekvő következtetés, hogy őseinknek is ott kellett lenniük az „ősnyelvi” zenei kultúrában élő, azt kifejlesztő népek között, valahol egy nagyobb népsűrűséget is eltartani képes területen."

"Az itt példaként bemutatott négy genetikai-zenei „szövetség” a magyar népzene szempontjából legfontosabb folyamatokra kívánt összpontosítani. Korrelációs vizsgálataink szerint népzenénk különböző rétegei kapcsolatba hozhatók a neolit földművesek beáramlásával Kelet-Európába és a Kárpát-medencébe (kb. Kr.e. 6000–3000), az ennek nyomán kialakult kelet-európai és kárpát-medencei népesség dél-szibériai megjelenésével (kb. Kr. e. 2000–1000),[18] majd az ennek nyomán kialakult nomád népességek visszaáramlásával Kelet-Európába és a Kárpát-medencébe (népvándorlás). A legújabb számítások szerint a Kárpát-medence–Moldva–Kaukázus–Anatólia térségben őshonosnak bizonyult zenekultúra (lásd 4a, 4b ábrák) pedig éppen a magyar (és azon belül a székely) népzenében képviseli a legnagyobb, döntő súlyt az összes vizsgált kultúra között. Mivel ezek az eredmények felvetik, hogy népzenénk meghatározó rétegei már akár évezredek óta is jelen lehetnek a Kárpát-medencében, erős kritikára számíthatnak a szakma egyes képviselőitől – már ha figyelemre méltatják őket."

Előzmény: Avarrajz (1512)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!