Kell. hogy legyen itthon, ha hirtelen kell valamibe. Persze tudom, jobb kikeverni, meg is csinálom, ha kifejezetten majonézes kaját csinálok. Nem a 200 forintosat szoktam venni, hanem a Hellmannst, bár az is igaz, hogy az ár nem garancia a minőségre, de azért valamit jelent.
Leszedtem a zöldbabot, nem tervezek pár napon belül babot főzni, megy üvegbe. Blansírozom sós vízben, üvegezem, felöntöm a levével, teszek rá egy kanál ecetet és megy a gépbe 30 perc 90 fokra.
Leszedtem jó sok bazsalikomlevelet is, az most a fagyasztóba kerül. Legközelebb majd gyártok egy kis pestót, most nem volt hangulatom hozzá.
Szóval másnak is van fenntartása a műanyag csomagolású élelmiszerrel kapcsolatban, nem csak nekem. Pl mustárt, majonézt nem vennék meg műanyagosat, pedig tele vannak velük a boltok. Lassan lehetetlen lesz üvegeset kapni. Az almecet is műanyag lett, vadászni kell a bioboltokban jó drágát, ha nem akarom megvenni a műanyagot. Főzőolaj, kókuszolaj, rendes ecet sajnos megszűnt üvegben létezni. De ami még van, ahhoz ragaszkodom.
Öt liter üdítőt talán az elmúlt öt évben összesen ittam meg. Azt sem otthon. Mondjuk bő olajban sem sűrűn sütök. A vizes flakonra gondoltam, az tiszta is, meg nyomásálló is, de pici a szája.
A kovászos uborkát nagyon egyszerű télire eltenni.
PET palackba rakok egy kis kaprot, uborkát, a nagyobbakat hasábolom és rázogatom, hogy tele legyen az üveg. 1 kiskanál sót teszek bele, feltöltöm hideg vízzel , lezárom a kupakkal és mehet a végleges helyére.
Először felforr, zavaros lesz, később letisztul.
Kinyitáskor fel szoktam szúrni az udvaron, de vigyázni kell, mert spriccelni fog:-)
Nyitás után rászűröm a levét és 1 hétig még eláll hűtőben.
Nagynénémnek nem akartam elhinni, hogy ez jó lesz, így első éven csak 4 üveggel próbálkoztam, de működik és nagyon finom.
Én most fejeztem be a magvalást, és mivel ilyen szép kánikula van, 4 tepsiben aszalódik a napon. Még van pár kiló a fákon. A magvalt meggyel leálltam 15 üvegnél, mert van még tavalyról. Ugyanezért csak kevés dzsem készült.
Körülbelül ugyanígy, nem kapott különleges ízesítést. A húst kissé csípősre csináltam, csípős daráltpaprika került a kezembe. És mindent füstöltlével főztem, mert éppen előtte készült el a főtt sk kolozsvári szalonna. Ez nyilván nem tett neki rosszat.
igen, valami hasonló érzéseim vannak, pénteken szedtem kb. 30 liter meggyet, ez nem tudom hány kg-nak felel meg, csináltunk ivólevet, sütit, meg a fene tudja még mit
Köszönöm a választ, ki fogom próbálni. Esetleg még annyit kérdeznék, hogy a tök miatt milyen fűszereket használsz a són kívül? A rizst husleves kockával szoktam csinálni a darálthús meg pörkölt alapot kap.
Igen szeletelem, most legutóbb még nem is hámoztam. Lerakom nyersen, kicsit egymásra a fél centis köröket mint a tetőcserepeket. Átsül, nem is kell túl sok idő neki.
A férjem azt mondta, hogy tehettem volna egy sort a rizs és a hús közé is.
A tököt magyarul nem reszeled hanem felszeleteled mind egy csipsz alapanyagot karikára vagy félkarikára? milyen vastagok a szeletek.: És nyersen használod meg sem párolod?? A sütőbe majd mégis át tud párolódni??
Rakott tök semmi különös, mint a többi rakott kaja. Darált hús hagymán megfuttatva, fűszerezve, elkészítve. Rizs megfőzve. Tököt kizsírozott jénaiba szeletelem - ezt még nem kell magozni, elég zsenge, de ha kell kimagozható, hámozható.
Rá a főtt rizs, a hús (én nem keverem össze a kettőt), rászeletelem a tök másik felét, leöntöm bőven tejföl és kefir keverékével (én házi tejfölt-kefirt használok többnyire erre), jól kisütöm 200 fokon amíg a tök megpuhul.