Keresés

Részletes keresés

Csimpolya Creative Commons License 2015.12.28 0 0 872

Az evés-ivástól tartózkodtam, mert sokalltam az árakat. Tavaly rászántam magma, és megettem egy sültkolbászt, ami részint hideg volt, részint íztelen, ráadásul a mellette lévő kenyér is száraz. Maradt a nézegetés-gyönyörködés.

Előzmény: zsanna (869)
zsanna Creative Commons License 2015.12.28 0 0 871

Tegnap pedig ismét Pesten jártunk, megnéztük a Játékkészítőt :-)

Nem mondom, hogy a csúcsok csúcsa - Presser Padlása pl összehasonlíthatatlanul jobb, - de unoka nagyon élvezte, meg a többi társaságunkban levő gyerek is. Ja, és a lányom is, aki tkp már tavaly óta fente rá a fogát :-) Szerintem az egyszer megnézhető kategória.

zsanna Creative Commons License 2015.12.28 0 0 870

A műsor-újságot elnézve én meg pont azt állapítottam meg, hogy meglepően színvonalas filmeket is sikerült a karácsonyi kínálatba betenni, - igaz talán már az összeset láttam :-)

Pl 24- 25-én volt a Szenvedélyek vihara, aztán a két "karácsonyi kedvencem": az Igazából szerelem meg a Legyetek jók, ha tudtok, volt a Napfivér, Holdnővér, csak így kapásból. Még Kingtől is sikerült a - szerintem - legjobb filmjét kiválasztani:  a Halálsoron-t , ami ugyan nagyon nem karácsonyi, de szvsz nagyon nagy film.

Előzmény: Csimpolya (867)
zsanna Creative Commons License 2015.12.28 0 0 869

Idén pont volt egy olyan oktatásom Pesten, aminek révén volt időm elmenni a Vörösmarty téri vásárba. Sok éve nem voltam már, és nagyon-nagyon kellemes meglepetés volt.  Én már meg bírom állni, hogy csak nézelődök, de azért egy-két vásárfia beugrott a családnak, pl volt egy kézműves sajtos, - hát ott valami isteni sajtokat vettem :-) És szuper jó pálinkás puncsot ittam, nem úgy mint itt nálunk, ahol már első nap sikerült valami botrányosan felvizezett krampampulit vennünk :-(

Az árusok is tényleg színvonalas cuccokat árultak, sok olyan volt, ami tényleg nem tucat-áru.

Előzmény: Csimpolya (865)
dmmddm Creative Commons License 2015.12.27 0 0 868

Hát a karácsonyi tévéműsor .... Bud Spencert már nem szeretem, a Reszkessetek betörők soha nem is volt az én világom. Tegnap viszont rádióújságnézegetés közben találtam egy filmet, amit gyorsan meg is néztem (számítógépen), az volt a címe,hogy Örök kaland. Semmi különleges, de a szereplőgárda már megéri (Sissy Spacek,William Hurt, Ben Kingsley, Alexis Bledel /Szívek szállodája/) Az I. vh. kitörésének évében játszódik az USA-ban, a 15 éves főhősnő eltéved az erdőben és találkozik egy különös családdal,akik miután ittak a földjükön lévő forrás vizéből, örök életűek...

A Bach-filmbe én is beleakadtam,de engem annyira nem nyűgözött le,hogy ottragadjak,csak néhány magyar szereplő tünt fel,úgyis mint Kozák András, Dörner György, Udvaros Dorottya. NDK-magyar kooprodukció volt.

Előzmény: Csimpolya (867)
Csimpolya Creative Commons License 2015.12.26 0 0 867

Nem tudom, egyedül vagyok-e vele, de a tévéműsort nézegetve kezdem unni, hogy csupa reccs és ropp, lövöldözés, ilyesmi van benne, illetve szörnyen idétlen viccelődés. Ami számomra is nézhető volt, az a Jane Austen könyvklub. Láttam már, de most is tetszik, és erről a témáról rengeteg beszélnivalóm lenne.

A másik pedig a Johann Sebestian Bach. Nem vagyok túlzottan zeneértő, így csak véletlenül néztem bele, aztán ott is ragadtam. Végre egy emberi történet!

A stáblistát elnézve, rájöttem, hogy Magyarországon forgathatták, vagy legalábbis jó részét itt vették fel. Mind a jelmezek, mind a díszletek hitelesek voltak számomra.

Csimpolya Creative Commons License 2015.12.23 0 0 866

Ami a Csillagok háborúját illeti, az első három résznek, amiről később derült ki, hogy voltaképpen a 4-5-6 rész elbűvölő mesehangulata volt és van, hiszen a népmesekincsre építkezik. A többi része nekem sem tetszett túlzottan, de ezt a legtöbb rajongó  is elmondhatja. Viszont az új folytatás állítólag visszatér a gyökerekhez. Állítólag.  

Előzmény: dmmddm (863)
Csimpolya Creative Commons License 2015.12.23 0 0 865

Tényleg turistazsebnek való, bár nem biztos, hogy egy tízliteres lábassal akarnak hazamenni. Viszont bevallom, hogy volt olyan, aminek nem tudtam ellenállni. Az egyik árusbódénál nagy meglepetésemre egy régi típusú Tuto lakatot, valamint a hozzá való kulcsot láttam, csinosan becsomagolva egy átlátszó tetejű dobozba. A feliratot, no meg a  kiállított tárgykar megszemlélve, rájöttem, hogy csokiból van. Ilyen masszív kísértésnek nem tudtam ellenállni. 

Előzmény: dmmddm (863)
Csimpolya Creative Commons License 2015.12.23 0 0 864

Igen, ez az! Köszönet érte.

Előzmény: dmmddm (862)
dmmddm Creative Commons License 2015.12.23 0 0 863

Már évek óta nem voltam ilyenkor a Vörösmarty téren, de amikor voltam is,megállapítottam, hogy inkább a turisták zsebének való, mint az enyémnek. Ettől függetlenül sok szép, érdekes dolgot lehetett látni.

Valahogy ez  a Csillagok háborúja - történet nem tudott "elkapni", csak csodálom a rajongókat és kicsit irigylem is,hogy ennyire tudnak rajongani valamiért. Szóval ez ügyben kívülálló vagyok.... Pedig elmondhatom,hogy felnőtt korom ellenére sincs ellenemre a mese, pl. nagyon szeretem a  Csillagpor c. filmet.

Előzmény: Csimpolya (861)
dmmddm Creative Commons License 2015.12.23 0 0 862

Nem tudom,miért nem jutott eszembe délelőtt,hogy utánanézzek a dallamnak, úgy látszik, évvége lévén lassan kapcsolok..... (Az utolsó versszakot nem énekli.)

Előzmény: Csimpolya (860)
Csimpolya Creative Commons License 2015.12.23 0 0 861

Ma délelőtt meglátogattam a Vörösmarty téri kirakodóvásárt. Úgy vettem észre, kisebb, mint a tavalyi, nem is beszélve a tavalyelőttiről. Ennek viszont volt annyi előnye, hogy nem kellett tolakodnom-lökdösődnöm. Így is találtam néhány szép kézműves terméket, venni viszont csak egy-két érdekes dolgot vettem. Például csodaszép előjegyzési naptárak voltak, és remek fazekasmunkák. Mind a cserép bográcsba, mind a töltött káposzta főzéshez való termékbe beleszerettem, de ez egyoldalú érzelem volt. Mihez is kezdenék velük? Gyönyörködni viszont lehetett bennük, meg is tettem.

A vásár előtt benéztem a Nagycsarnokba, időnként itt is voltak érdekes árusítások, de most semmi ilyet nem találtam. Talán nem is baj, hiszen sokan voltak, és így könnyebben elfértek. Kárpótlásul ittam egy pohár gránátalmalevet, kicsit szokatlan, de jó íze volt.

Most egy darabig felfüggesztve a kultúra, úgy tervezem, hogy a két ünnep között megnézem a Csillagok háborúja esedékes részét. 

Csimpolya Creative Commons License 2015.12.23 0 0 860

Igen, bennem is felidéződik egy dallam töredéke, de nem tudom, hogyan és mikor hallttam. Valószínű, hogy anyu dudorászta, és néhány sor megmaradt bennem.

Előzmény: dmmddm (859)
dmmddm Creative Commons License 2015.12.23 0 0 859

"Gárdonyi Géza:Fel nagy örömre!

Fel nagy örömre! ma született,
Aki után a föld epedett.
Mária karján égi a fény,
Isteni Kisded Szűznek ölén.
Egyszerű pásztor, jöjj közelebb,
Nézd csak örömmel Istenedet.

Nem ragyogó fény közt nyugoszik,
Bársonyos ágya nincs neki itt.
Csak ez a szalma, koldusi hely,
Rá meleget a marha lehel.
Egyszerű pásztor, térdeden állj!
Mert ez az égi s földi király.

Glória zeng Betlehem mezején,
Éjet elűzi mennyei fény;
Angyali rendek hirdetik őt,
Az egyedül szent Üdvözítőt.
Egyszerű pásztor, arcra borulj,
Lélekben éledj és megújulj!"

Boldog karácsonyt és új  esztendőt mindenkinek !

(Jól dereng nekem, hogy ennek a versnek valamilyen dallama is van?...)

Csimpolya Creative Commons License 2015.12.10 0 0 858

Tegnap az Írószövetségben voltam egy előadáson, de most nem erről akarok írni. Viszont kiállítottak 25-30 természetfotót, egyik szebb volt, mint a másik. Szóban persze nehéz ilyesmiről beszámolni, de hihetetlenül elkapott pillanatok voltak. Ilyen például, hogy egy dolmányos varjú orcátlanul ráncigálja  a sas egyik szárnytollát. A másikon egy vörös vércse szerelmi ajándékként egy békát nyújt át a párjának. A két kedvencem közül az egyiken egy kócsag nézegeti magát a víz tükrében, joggal, hiszen nagyon szép. A másikon a hold korongja előtt repülnek át a darvak. Bármelyiket szívesen néznám a szobám falán is.

zsanna Creative Commons License 2015.12.10 0 0 857

Én már a beírásod elején biztos voltam benne, hogy az lesz a vége:  bizony tetszett a néptánc :-)

Igen, egy kis kivetítőn írhatták volna tájékoztatásul, hogy éppen mit táncolnak, és az hova való.  Án kb tavaly ilyenkor voltam a Kodály-központban egy isteni hangversenyen: Kocsis Zoli a Kiskarácsonyt dolgozta fel valami 46-47 féleképpen. Szerintem írta is akkor. Zseniális volt, és nagyon jó volt, hogy egy kivetítőn írták is, hogy ez most milyen stílus. Mert sokszor érezted, hogy jujjj, ezt tudnom kéne, - így, hogy kiírták - teljes lett a kép :-)

Előzmény: dmmddm (853)
Csimpolya Creative Commons License 2015.12.09 0 0 856

Ezt hívják kellemes meglepetésnek! Szégyen-gyalázat,de még nem jártam abban a színházban, lehet, hogy pótlom, ha lehetőség adódik rá.

Előzmény: dmmddm (853)
Csimpolya Creative Commons License 2015.12.09 0 0 855

Igen, érdekes volt, és az énekes színésznek is kellemes hangja volt, a darab szövege pedig határozottan szellemes, úgyhogy örülök, hogy láttam. 

Előzmény: dmmddm (852)
Csimpolya Creative Commons License 2015.12.09 0 0 854

Most, hogy visszaolvastam a feljegyzéseinket, eszembe jutott,  hogy van némi párhuzam a Régimódi történet és a Sárdy-történet között, mindkettő egy halálig tartó szerelemről szül,és mindkettő beteljesületlen maradt. Mindkét hősnő férjhez is ment, és jó házasságban élt, lehet, hogy nem szerette, de becsülte a férjét. Igaz, a kedves nagymama teljesebb sorsot ért meg, hiszen olyan munkát talált, amit szeretett, és amiért becsülték. Viszont ugye más idő, más helyzet, nem lehet ilyen közvetlenül összemérni.  

Előzmény: dmmddm (851)
dmmddm Creative Commons License 2015.12.09 0 0 853

Ha már kultúrtopik, én is beszámolok valamiről. Valamikor október végén egy hétköznap estére  az unokatesóm elcsábított a Budai Vigadóba (Hagyományok Háza) a Magyar Állami Népi Együttes műsorára. Gonosz vagyok,de azt hiszem azért engem,mert a családjából nem volt hajlandó senki elkísérni:)) Én se kitörő örömmel mentem hétköznap este, ráadásul előző nap valami történt is,ami miatt kétséges volt,hogy elmegyek-e. Mindegy,végül is úgy alakult,hogy megnéztük a műsort. Sose voltam még a Budai Vigadóban - a Batthyány térhez van közel - már ezért is érdemes volt elmenni. Jó háromnegyed ház volt és javarészt külföldi turisták. Megkezdődött az előadás, különböző magyar tájegységek népviseletei, táncai,énekei, Herczku Ágnes volt a szólista. Percek alatt olyan hangulat kerekedett, hogy csak na, a külföldiek kiabáltak,  bravóztak és én is azt mondtam a végén,hogy még elnéztem volna... :) Egy dolgot hiányoltunk,hogy valahova nem írták ki,hogy éppen milyen tájegység táncai,zenéi, népviseletei vannak színpadon.

dmmddm Creative Commons License 2015.12.09 0 0 852

Azt hittem először,hogy Sárdy valós történetéről szól a darab,de így is nagyon érdekes lehetett. (Úgy tudom,úgy emlékszem Sárdy későn nősült, nagy korkülönbséggel és halála előtt nem sokkal született egy lánya.) Szüleim nagyon szerették, én kevésbé, nem tetszett a hangja és a stílusa,ahogy énekelt. Leginkább a Mágnás Miskából emlékszem rá.

Előzmény: Csimpolya (850)
dmmddm Creative Commons License 2015.12.09 0 0 851

Én is nagyon szeretem Szabó Magdának ezt a könyvét (is). Elgondolkodtató,hogy a világban is siker, úgy látszik, sikerült valami nagyon univerzális mégis emberi történetet írnia.

Előzmény: Csimpolya (849)
Csimpolya Creative Commons License 2015.12.08 0 0 850

A mai nap volt a nyugdíjas bérletem utolsó előadása, a Szerelmem, Sárdy című monodrámáé. Pontosabban monooperetté, bár ilyen szó sincs. A történet egy (alighanem képzeletbeli) nagymama naplóján alapszik, aki hat éves korától már rendszeresen feljegyezte pár sorban, mi is történt vele. Igen, már akkor tudott írni-olvasni. Sárdyt úgy ismerte meg, hogy a városukban volt kántor, és éneket tanulni járt Pestre. A szerelem első látásra tipikus esete, de csak a nő részéről, a férfi észre sem vette őt. Később férjhez ment a helybéli jegyzőhöz, két gyereke született, elvégezte a bábaképzőt is. Budapest ostroma alatt meghalt a férje, de nem lett késői összeborulás a dologból, a rajongása abban nyilvánult meg, hogy minden előadását megnézte.

A történet inkább csak ürügy volt arra, hogy Meskó Zsolt, a főszereplő elénekelje az ismert és kedvelt Sárdy-számokat. Ezt viszont jól csinálta, már amennyire megítélhetem. Viszont rajtakaptam magamat, hogy azóta folyton két dal jár a fejemben, az egyik a Rózsalevél, a másik a Mert a szív és az ész, együtt mindenre kész kezdetű, a Cigánybáróból.

Ezzel együtt a kedves nagymama szimpatikus ember volt, mert a férje halála után, 36 évesen elvégezte az orvosegyetemet, gyerekgyógyász lett, és sokáig praktizált. Nyugdíjba vonulása után pedig lemezjátszókat vásárolt vidéki iskoláknak, és a lemezek között mindig volt egy, amin Sárdy János énekelt.

Halála előtt, 96 évesen azt mondta az unokájának, hogy két szerelme volt: a férje az egyik, Sárdy a másik.

Az előadás sikeres volt, a közismert és népszerű számokat megtapsolták, a végén mindenki meghatódott, engem is beleértve.

Csimpolya Creative Commons License 2015.12.03 0 0 849

Éppen most olvastam, hogy Szabó Magda az Ajtó című könyvét újra kiadták New Yorkban, és a kritikusok az év tíz legjobb regénye közé sorolták. Szerintem is ez Szabó Magda legjobb regénye, de erős versenyben áll a Régimódi történettel.

Csimpolya Creative Commons License 2015.11.15 0 0 848

Köszönöm a mellékelt cikket, örülök neki, én ugyanis esősorban az ilyen-olyan-amolyan előadásokon vettem részt. Volt néhány kedvencem, például a mi

ért szeretjük a meséket, vagy Schuminszky Nándoré, ami az űrsztorikról szólt. Volt egy jó története, ezt azért megosztom.

Magyar érdekesség, hogy annak idején az újságok két variációban tervezték meg az első magyar űrutazást, az egyik variációban Farkas Bertalan, a másikban Magyari Béla szerepelt,. Persze a megfelelő adatokkal adták ki a lapot. További érdekesség, hogy bélyeget is kétfélét terveztek. Aztán bevonták azt, ami Magyari Bélát ábrázolta. Egy darab van a Bélyegmúzeumban, féltve őrzött kincs, csak ünnepnapokon veszik elő a páncélszekrényből. Úgyhogy akinek van egy ilyen példánya, semmi esetre sem dobja ki!

Előzmény: dmmddm (845)
Csimpolya Creative Commons License 2015.11.15 0 0 847

Csak most jutott eszembe, hogy kb. harminc évvel ezelőtt már láttam ezt a darabot, akkor Körmendi János volt Mikszáth, sajnos nem emlékszem, ki játszotta a feleségét. Nem ajánlott a kettőt összehasonlítani, de Mikóé nagyon tetszett. Nem annyira komikus, mint inkább ironikus volt, a legjobb fajta öniróniával.Mindkét színész érezhetően nagy kedvvel játszott, a közönség pedig jól vette a lapot. 

Előzmény: dmmddm (846)
dmmddm Creative Commons License 2015.11.14 0 0 846

Hallottam már erről az előadásról /talán rádióban?/ és azóta is azon gondolkodtam,hogy Mikó István milyen Mikszáth lehet? Róla nekem a komikus szinész jut eszembe és itt azért nem csak erre van szükség. De amiket írtál az előadásról, úgy látom, téged meggyőzött Mikó alakítása.

(Van egy másik darab,erről is csak hallottam eddig,ahol Móricz Zsigmondot Koltai Róbert alakítja egy MZS naplóiból készült előadáson.Úgy emlékszem,ez is mono- vagy duodráma. Ez a párosítás is furcsa nekem, két teljesen eltérő típus a két ember. )

Előzmény: Csimpolya (844)
dmmddm Creative Commons License 2015.11.14 0 0 845
Előzmény: Csimpolya (843)
Csimpolya Creative Commons License 2015.11.11 0 0 844

Tegnap egy nyugdíjas bérlet keretében megnéztem Görgey Gábor: Mikszáth különös házasságai című drámáját. Ha van monodráma, akkor az duodráma, mert két színész játszotta, egyikük persze Mikszáthot (Mikó István), a másikuk Mauks Ilonát (Piros Ildikó). Valamikor láttam már ezt a darabot, akkor tetszett, most viszont nagyon tetszett! Egyre több szellemes célzást, finom aktualitást és kedves humort találtam benne. Nagyon tetszett a házaspár gyöngéd zsörtölődése, egymással való kapcsolata, az összetartozásuk. A történet keretében visszaemlékeztek a megismerkedésükre, házasságukra, majd a válásukra, illetve a második házasságukra. Amin meglepődtem: Mikszáth tárgyilagos, éppen ezért megrázó leírása a kolerajárványról. Igaz, itt személyesen volt érintve . A szegedi árvíztől is tudósított, de ezt valahogy erőltetetten patetikusnak találtam, pedig az is éppen eléggé drámai történet volt.

A színészek szemlátomást és jól érezhetően szívesen játszottak, a közönség pedig örömmel hallgatta. Ami a közönséget illeti, meglepődtem, ugyanis a kb. hetven jelenlévő között legalább négy férfi volt! Eddig nem találkoztam eggyel sem. Ráadásul két fiatal néző is volt, aminek örültem, hiszen nekik is nagyon tetszett a színdarab.

Csimpolya Creative Commons License 2015.11.09 0 0 843

Szombaton részt vettem a Hungarocon-on, ami a magyar fantasztikus klubok éves találkozója. Ez azonban nem olyan téma, ami sok embert érdekel, ezért inkább nem térek ki rá. Elég annyi, hogy sok kedves, régi ismerőssel találkoztam, jól éreztem magma, és sok érdekes, vagy legalábbis számomra érdekes dolgot láttam-hallottam. 

Előzmény: Csimpolya (841)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!