A terasz előtti szőlőlugas egyik végén van még egy kis hely (kb. 1 m széles, 2,5 m magas), oda gondoltam ültetni. A fal nem házfal, hanem a terasz kb. fél méter magas fala, illetve alapja. Akkor ez nem jó ötlet?
Minél előbb be kell szerezni ha nincs még mert elég korán kihajt és szállításkor sérülhet.Általában konténeres növényeket árulnak így az ültetés időpontja lehet bármikor amikor a talaj engedi vagy időd van rá és a pergola vagy támrendszer kész.Az Északi oldal kivételével bármelyik fal mellé is lehet ültetni de legalább 60 cm távra.Még az is kérdés milyen célból ülteted a fal mellé.Ilyen esetben a beton alapnak elég nagy elszívó hatása van itt a vízre gondolok ugyanis bőségesen kell öntözni.Minden építkezésnél a talajba kerülhet mész . Ugyan az Issai nem kényes annyira a meszes talajra de azért érdemes átforgatni a helyét tőzeggel.Egy Issai 2 m széles és legalább 2,5 m magas felületet tud befutni.Gyökere szétterelő ezért 60 cm távolság esetén a falnak fog ütközni. 30-40 cm mélyre hatol és akár 2-2,5 m hosszan is elterül.Azért jó lenne tudni mi az elképzelésed ugyanis -25 fokig is bírja és nem indokolt a fal védelme vagy csak itt van helyed?
Kedves hozzáértők, Issai minikivit mikor lehet ültetni? Már március elején, vagy inkább később? És mekkora hely kell a gyökerének? Lehet fal mellé is? Köszönöm.
Kopasz kivik közt van több féle nem öntermékeny, az Issai megbízhatóan öntermékeny fajta. Szőrösnél viszont ne dőljbe az öntermékenynek mondott fajtáknak, mint pl a Solo és a Jenny.
Az Actinida Argutával nem nagyon lehet mellényúlni. A kopasz kivit másként játék kiviként is szokták emlegetni. Mindegy hogy hogy metszed, teremni fog.A támrendszer mindegy, lehet példáiul egy hegesztett háló, vagy pár halálra ítélt fa. Ültess több fajtát. Legyen köztük egy porzós fajta is.A Baumaxban elérhető áron szokott lenni többféle. Egyetlen hátránya az , hogy a termése apró, olyan mintha köszmétét ennél. Nem szokott megfagyni sem. :)
Folyamatosan olvasom a régi hozzászólásokat, de attól tartok, nem dolgozom le a hátrányt, mire aktuális lesz a "telepítés", ezért közben szimultán kérdezek is. Attól tartok, számomra egyelőre az arguta a megfelelő választás. Van belőle nem öntermékeny is, vagy nem tudok mellényúlni? Beszerzési forrást, korrekt leírást tudsz ajánlani? A fórumban nem igazán tudok úgy hirtelen tájékozódni, mint egy jól összeszedett, megszerkesztett leírásban.
Ha van árnyékos-félárnyékos helyed, oda akár a Hayward-Tomurit is megpróbálhatod.
Többeknél előfordult már - mivel ezek nagyon korán indulnak tavasszal - a fagy miatt kéregrepedés és elfagyás, olvass vissza a témával foglalkozó topikokban. Végül csak a kerted fekvése, a konkrét helyi viszonyok döntik el, mi marad meg. Ennek a neveléséhez pergolát is kell készíteni, és a metszést megtanulni. Sokszor leírták már a módját.
A bogyóméret változó, 2-4 cm hosszú, 1,5-2 cm kövér között. Az íze teljesen jó, a tőről ehető, nem kell utóérlelni. Nem kell pergolát csinálni hozzá, úgy alakítod, ahogy tetszik. Időnként öntözést igényel.
Nem találom a hozzászólás szerkesztési lehetőségét. Szóval lehetőleg öntermékeny is legyen, mert nagyon kevés helyem van. Ha nincs ilyen fajta, akkor melyik felel meg a legtöbb kívánalmamnak?
Sziasztok! Úgy látom, elég halott a téma, de hátha! Létezik könnyen beszerezhető, jó fagytűrésű, biztosan termő, könnyen gondozható, nagyobb szemű kopasz kivi? Esetleg olyan szőrös, ami megfelel ezen kritériumoknak? Ha igen, melyikek? Egy másik témában is kérdeztem, de úgy tűnik, ott már másról disputálnak. Köszönöm.
Én ide szeretném a kivit. Víz az udvarról mind ide folyik ha esik. A szőlőnek mindenesetre tetszik ez a hely. Igaz annak mélyen van a gyökere. Meg nagyapám telepítette. De ha azt mondjatok, hogy ne, akkor nem vágom ki, habar nem szeretem ezt a fajtát. Viszont itt lehetne kb 25 m2 lugas a kivinek. Ahova eredetileg szántam ott csak 5-6 m2 lenne 3 tőre.
..a téglákat 0,5 cm fugákkal rakom le. ..és homokkal tömítem, Tehát a víz szivároghat, azért is mert 2 tetőről ömlik a víz ha eső van. Bizonyos esetekben akár 30 cm mélységű víz is felgyülemlik....2..3 órára...homokos talajról lévén szó.
Ha megöntözöm a talajt 30 mm vízzel bizonyos hogy a fugákon átszívódik---gondolom..?
Ne felejtsétek el, hogy egy letéglázott, vagy lebetonozott terület - akár előkészítve, akár anélkül - nem úgy működik, mint egy normálisan élő talaj: nem kap normálisan csapadékot, nem kap levegőt, nem dolgozzák át évről évre a giliszták stb.
Természetesen valamennyire tudja majd hasznosítani a kivi ezt a területet is, de nem számolhattok ezzel, mint teljes értékű termőterülettel. Nem állítom, hogy a kivi biztosan nem fogja ezt kibírni, de nem vagyok optimista, hogy jól fogja érezni magát.
Az én öreg kivim is egy kb. 60 cm széles sávba van ültetve, a házfal és a járda közé, DE: a járda 1 m széles, alatta simán átjönnek a gyökerek, és ott egy normális, gyepes területet találnak a gyökerei.
Magam is hasonló cipőben járok..igaz előtte akarom letéglázni az udvart. Gondolom, a talajt elő készítem, letrágyázom, majd telepítem a minikivit. Természetesen kihagyva egy 60 cm csíkot a növények alatt..!
Sziasztok! Ültetéssel kapcsolatban kérdeznék. Betonos udvaron van lugasunk két épület között. A kisebbik épület tövében jelenleg szőlők vannak járdalapnyi méretű helyen. Ezeket szeretnem kicserélni kivikre. Azt olvastam, hogy a kivi gyökere viszonylag sekélyen helyezkednek el. Nem lesz e az ültetésnek akadálya a betonos udvar és ház közeli alapja?