Nem tudom megérteni, hogy egyesek miért nem képesek megérteni a fontossági sorrendet, hiszen van kapcsolat a két ügy között. Amíg az egyikben nem lesz változás, addig a másikban sem. Szóval az alakuló közgyűlésig biztosan nem lehet a kerítések magasságát beszabályozni. Talán be kellene venni a leendő gyűlés témái közé ezt is.
A magas fűtési számla vitatható, hiszen a hőmennyiségmérő óra, legalább is az enyém, még nem lett leplombálva, sem beellenőrizve. Így én egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy jól működik, és nem pörög gyorsabban, mint ahogyan kellene. Korábbi újépítésű tapasztalataim szerint legalább 4-5 féle probléma merült fel a hőmennyiségmérő órákkal. Abban biztos lehetsz, hogyha többre jönne ki a fűtés számlád, mint egy panel távfűtésesé, akkor nálad van a hiba, hiszen elvileg, és persze a gyakorlatban is a mi fűtési rendszerünk az egyik legköltséghatékonyabb. Nem lenne rossz mielőbb átvizsgáltatni egy külsős szakértővel a kazánokat, nehogy az építtető kifelejtsen belőlük valamit, erre is volt már példa, de ez újfent a közgyűlés témája lesz.
Jaj Ramore, hogy lenne mar struccpolitika. Az en velemenyem is az, hogy a kozos kepviselet jelenleg nem mukodik rendesen es a tobbi kerites sem tetszik, de hat ezt mar irtuk korabban is. Egyszeruen csak van akinek az egyik fontosabb, van akinek a masik. A futesi szamlankrol meg ne is beszeljunk. Majd szemelyesen, remelem lesz ra alkalom. Lehet kicsit lesni fogsz, hogy nekem mar most is mennyire magas. De azt tenyleg majd szemelyesen.
Megszólíttattam tehát válaszolok - bár kezdem mgam egyre kellemetlenebbül érezni. Bízom benne, hogy ebben a kis országban is eljutunk majd egyszer oda, hogy nem kell alapból gyanakodva méregetnünk azt aki segíteni jön és képesek leszünk elhinni, hogy tényleg segíteni akar. Nem kívánok hatalmi játékokban részt venni, ennél értékesebben is tudok időt tölteni. Sajnálom.
A kérdésről: Jelen helyzetükben a Tht. adta szankcionálási lehetőségekkel (fizetési meghagyás, jelzálog) nem lehet élni. Kétmegoldást látok: - sikerül személyesen meggyőzni a nemfizető tulajdonostársakat a következményekről (gáz elzárás, villany elzárás, kiköltöztetés)
- a másik egy kemény fellépés, ahol a (félig legális) közgyűlés döntésealapján a kk kizárja a gáz és melegvíz használatból a pl. max 2 havi közös költségnél többel tartozókat... erre is volt már példa és pazarul bevált
Nem szeretném tovább reklámozni magm. E-mail címem nyilvános, ha vkinek kérdése van megtalál.
Mondtam én egy szóval is, hogy ezek a belátásvédelem céljából összetákolt dolgok tetszenek nekem? Szerintem is roncsolják a lakópark kinézetét, még azzal is egyet értek, hogy mindezek értékcsökkenéshez is vezetnek. Megítélésem szerint az a probléma, hogy egyesek fontosabbnak szeretnék feltüntetni ezt, (amely csak egy a sok közül), mint a jelenlegi állapotokért felelős társaság „ténykedéseit. Megjegyzem, hump állította azt (1805), hogy a közös képviselet kérdése pitiáner dolog a kerítés problémához képest. Nem gondolnám, hogy ez csak Paco155-öt és engem érintene.
A bőrgyógyászat reklámjáról elfeledkeztetek, vagy a faerődítményszerű tákolmány, vagy a B épület első emeletén a nád fal az erkélyen, de mondhatnám a B épület egyik kertkapcsolatos lakását, ahol akkora a kupleráj, mint egy szeméttelepen. Ezt a listát sorolhatnám a végtelenségig, de nyilván ezt már nagyon jól tudják főleg azok, akiknek nálamnál gazdagabb a szépérzéke. Ezekért miért nem hőzöng senki?
Belabatyo
Szerencsés ember lehetsz, ha úgy gondolod, hogy téged nem érint a jelenlegi áldatlan állapot, amely egyértelmű, hogy minek, vagy kinek tudható be. Persze sokaknak a struccpolitika kényelmesebb, mások nyilván elégedettek a képviselet szolgáltatásaival, és a kedvező fűtési áraival.
Több ponton is kritizáltam korábban az Europeát, szánalmas (website), piti (magukat kifizetik, az ELMÜt részben) és nem ügyfélbarát (kért tájékoztatásokat nem adnak meg) megnyilvánulások jellemzik őket, mégis azt mondom, hogy először mindenki a saját háza előtt söprögessen, azaz azt elég nehéz elvárni a világ legjobb üzemeltetőjétől is, hogy úgy fizesse ki a számlákat, hogy a lakók negyven százaléka nem fizet. Lehet, hogy Végh úr cége ez ügyben is tud valamit, - mellesleg mivel ilyen kimerítő tájékoztatást adott, csak általánosságban ajánlanám mindenki figyelmébe a qpz által ajánlott indexes fórumszabályzatot, különös tekintettel a fórumokon történő reklámozásra - ha pedig jól értem azt, amit az első hozzászólásában írt, a Liliomdomb köteles megoldani a társasház megalakulásáig az átadott épületek üzemeltetését, amit ő az Europeán keresztül tett meg, és itt jön az , amit már többen leírtunk, hogy lehet az egész jogszerűségét megkérdőjelezve nem fizetni, csak annak is lehetnek kellemetlen következményei (pl. a hideg lakás és víz). Bár hupm aligha szorul a védelmemre, ez a fórum a lakóparkkal kapcsolatos problémák megbeszélésre jött létre és nem kizárólag az Europea és a Liliomdomb pocskondiázására, ezért én sem értem, hogy miért ne vethetné föl (a jelek szerint sokak egyetértésével, én még nem láttam a jeles építményt, de holnap mindenképpen elzarándokolok oda), ha valami a többi lakó hozzáállásában nem tetszik neki.
A kerites spec engem is zavar. Majd karonfogom hupm-et lemegyunk es megkerdezzuk a tulajt, hogy neki nem szar-e az ablakan kinezve nem egy fas parkot, hanem egy kisebb nadast latni. Bar lehet vadasz es titkon abban remenykedik, hogy egyszer majd felroppen egy vadkacsa. Komolyra forditva megertem HUPM problemajat meg a tieteket is Ramore. HUPM lakotarsnak fejlett a szeperzeke (meg meg nehanyunknak) es el tudja kepzelni a lakoparkot amint televan szedett-vedett keritesekkel. Nektek a fo problematok a kozos kepviselet, megertem ezt is. Viszont ugy ahogyan te is ajanlottad HUPM-nek, hogy setaljon le es beszelje meg a lakotarssal en is ajanlanek neked valamit (termeszetesen Paconak is es mindenkinek akiket a kozos kepviselet mar latatlanban ennyire zavar). Kerlek a lakogyulesre ajanlatokkal gyertek majd, kozos kepiseletektol. Es ne csak egy A4-es papir legyen. Ezt komolyan kerem, mert egyreszt lerovidithetjuk majd a vitat ez ugyben, masreszt gyorsabban a vegere jarhatunk a nemfizeteseknek, az esetleges lehuzasnak, atvagasnak, stb...
A kerítésépítés részletes szabályai: a telek határvonalain kerítés létesíthető.Az építésügyi hatóság a telek határain kerítés építését elrendelheti vagy megtilthatja. A kerítésnek teljes egészében a saját telken kell állnia. Ha a kerítést a telek hátsó határvonalán az arra kötelezettek közösen létesítik, ettől eltérően is megállapodhatnak.A kerítés kapuja a közterületre (kifelé) nem nyílhat.A telek homlokvonalán álló kerítésen a közterület használatát veszélyeztető megoldást (pl. szögesdrótot) csak a gyalogjáró szintje felett legalább 2,00 m magasságban és a kerítés belső oldalán szabad alkalmazni.A telek határvonalain létesíthető kerítés kialakítását a helyi építési szabályzat meghatározhatja. Ennek hiányában tömör kerítés csak legfeljebb 2,50 m magassággal létesíthető. Amennyiben a telek határvonalán támfal építése is szükséges, a kerítés magasságát a támfalhoz csatlakozó magasabb terepszinttől kell mérni.Kerítés létesítésének elrendelése esetén a telek tulajdonosa (kezelője, használója) a telek homlokvonalán, továbbá az útról nézve a jobb oldali telekhatáron és a hátsó telekhatárnak ettől az oldaltól mért fele hosszán köteles megépíteni és fenntartani.Két út között fekvő telket a jobb oldal meghatározása szempontjából olyannak kell tekinteni, mintha az a két út között - a szomszédos telek mélységének megfelelően, illetőleg a szomszédos telek megosztása hiányában, az oldalhatárok felezőpontjainál - meg volna osztva. Oldalhatáron álló beépítésű területen kerítés létesítésének elrendelése esetén a tulajdonos (kezelő, használó) az oldalkerítés azon a telekhatáron köteles megépíteni és fenntartani, amelyhez az építési hely csatlakozik. Már kialakult beépítés esetén - a helyi szokásoknak megfelelően - az oldalkerítés megépítésének és fenntartásának kötelezettségét a helyi építési szabályzat ettől eltérően is meghatározhatja.Saroktelek esetében a telek homlokvonalaival szemben fekvő mindegyik telekhatár oldalhatárnak számít.Ha a telek oldalhatára a szomszédos teleknek egyúttal hátsó határa, arra a hátsó telekhatár szabályait kell alkalmazni.Nyúlványos telek esetében a nyúlványos telek és a visszamaradó telek közötti - az utcafrontival egyező irányú - közös telekhatáron álló kerítés megépítésének és fenntartásának a kötelezettsége a visszamaradó telek tulajdonosát (kezelőjét, használóját) terheli.Üdülőterületen - ha a helyi építési szabályzat másként nem rendelkezik - csak nem tömör kerítés vagy élősövény létesíthető. A telken belül az egyes külön használatú telekrészeket csak nem tömör kerítéssel vagy élősövénnyel szabad elválasztani.Elrendelés nélkül létesített kerítést annak tulajdonosa bármikor elbonthatja.
Én, mintlátja a saját nevemen fórumozok, és igen egy közösképviselettel foglalkozó cég vezetője vagyok (amit vállalok mindenki előtt). Mindezek mellett és ellenére nem azért irogatok itt és egyéb topicokban is (pl Közös Képviselők fóruma), hogy új ügyfeleket szerezzek, hanem, hogy segítsek szabadidőmben, akinek szüksége van rá. Szerintem legyen elég a magyarázkodásból ennyi.
A kerítésről: Miután, hajól sejtem kizárólagos használatú kertekről van szó, itt sajnos mindenkinek jogában áll, hogy az őt megillető kerítést maga emelje. Itt a kulturált együttéléssel együttjáró kommunkációt tudom javasolni. A KK ebben nem igen tud segíteni.
Pontosan jól leírtad a helyzetet, ez valóban egyedül téged érint. Azt nem értem, hogyha ez téged ennyire zavar, miért nem beszélgetsz el személyesen azokkal a kedves szomszédokkal, hátha el tudnátok intézni egymás között a dolgot. Egy próbát megérne szerintem. A jelek szerint másoknak is sikerült megbeszélniük ezt a kérdés. Szerintem egyenesebb lenne, ha nem a hátuk mögött fúrnád őket, és személyesen jeleznéd nekik nemtetszésedet. Sajnos mindenkinek van szomszédja, és ha körbenézel a lakóparkban, akkor nem csak az ő fertályukon láthatsz nem éppen értéknövelő megoldásokat, de ezt ki más szabályozhatná be, ha nem mi, vagy a közös képviselet együttesen?
Be kell, hogy lásd, a közös képviseleti probléma nem egy embert érintő ügy, az összes tulajdonos látja ennek kárát. Példának okáért, ha kikapcsolják a gázt, vagy a villanyt a tartozások miatt az szerinted nem okozhat értékcsökkenést?
Mit gondolsz, mindazok, akik a jelenlegi képviseletet le akarják váltatni, azok mind közös képviselők? Nem lehetsz ennyire naiv. Viszont, ha nem csak a te ügyeddel foglalkoznál, akkor arról is olvashattál volna, hogy az új képviseletet pályáztatás útján lehet megválasztanunk.
ez esetben köszönjük a hozzászólást, csak éppen nem tudtam figyelmen kívül hagyni, hogy a neve alatt egy domaint helyezett el. Arra tudna válaszolni, hogy a kerítés problémát hogyan oldja meg a jó közös képviselő? Vállalja a lebontás elvégzését, vagy csak próbálja meggyőzni a tulajdonost?
Senki nem "emberem" tudtommal a lakótársai közül. Nem azzal a céllal kapcsolódtam be a beszélgetésbe hogy a cégemet promotáljam, csupán néhány dologról, ami Önöknek fontos talán tájékozottabb vagyok.
A lakópark elsődleges problémája a jelenlegi közös képviselet és az építtető garázdálkodásának a megszüntetése, hiszen itt nem holmi 100eFt-os problémákról van szó!!! Garanciális ügyek, ki nem fizetett villanyszámlák, gázszámlák, ki tudja, mi lehet még a háttérben, amivel csak a képviselet lecserélése után szembesülünk majd. Elképedek azon, hogy egyeseknek ez a belátásvédelem építés a legnagyobb gondja, tudva, hogy amíg nincsen szabályozva semmi, lásd a kerítés mérete, addig mindenki azt csinál, amit akar. Érdekességképpen mondom, hogy a Liliomdomb emberei közül láttam az említett kertépítés körül legyeskedni párat, és nem éppen ellenezték a tevékenységet.
Megítélésem szerint a legfontosabb téma az, amiről Végh Attila is írt a 1799-es hozzászólásban, talán ezen kellene elgondolkozni, annak, aki ez idáig még nem tette volna meg… Természetesen a fent említett problémát is orvosolni kell majd, csak úgy, mint a többit, ha lesz olyan közös képviselőnk, aki törődik majd a lakóparkunkkal.
Ez úton kérném, hogy reagáljon a 1799-es hozzászólásra SZVB1 nevű fórumtársunk, mert nagyon érdekelne a véleménye.
köszönöm Paco, hogy azt írod, hogy a sövényen BELÜL, mert látható módon érted, hogy a kerítésen kivül és élnek emberek. Az a jóember a nádkerítésen belül nem érti, mert belülről legalább a saját tujáit látja. Kivülről és felülről döbbenetes a látvány. Egy kis községben nőttem fel, ahol volt egy úgynevezett "cselédházak" sor (korábbi birtok melléképületei), na pont ott voltak így elválasztva egymástól a 10-20 nm-es "telkek". Ma reggel is ránéztem, hátha csak egy rossz álom volt, de valaki tényleg odaqrta azt a kerítést.
és az a gond, hogy itt naponta vitatkozunk éves szinten max 100e Ft-okról a közös költség elszámolása kapcsán, miközben ezen kerítések, vagy úgy globálisan a környezet miatt sok százezer, vagy millió forintok vannak veszélyben, amikor a lakásaink értékét nézzük. Kérdezzetek meg ingatlanszakértőket, hogy mit gondolnak jelenlegi állapatában a lakóparkról. Ez nem így nem az a dél-budai előkelő (szándékosan nem írom, hogy luxus) kategória, ami indololja a 400e/nm-es árakat.
Ez jo Paco, de mennyivel klasszabbul is nezne ki a lakopark, ha minden also lako osszejonne, kozos nevezore jutnanak es ugy elnne megcsinalva. Vagy ha hazankent lenne azonos, mar az is szebb lenne. Pl.: hiaba csinaljatok meg ti 3an a kerteteket kulturaltan es szepen, ha mondjuk a valamelyik oldalrol de mellettetek levo lako egy nad- es csirkedrot keritest eszkabal oda.
Mi mindkét szomszéddal megbeszéltük, hogy kb 40-50 cm magas sövény lesz, a sövényemn belül meg egy ugyanolyan magas rácsos fakerítés. (Amíg megnő, és besürüsödik a sövény addig se rohanjon át a kutya vagy a gyerek. Hogy a sövényhez milyen növényt használunk ez egyéni ízlés kérdése lesz.
Ha az en szomszedom tenne ilyet, biztos vagyok benne, hogy onkenyesen bontani kezdenek. Most komolyan. Legalabb annyi eszuk lenne, hogy osszefognak a szomszedokkal es a tobbi haz kertkapcsolatos lakoiaval, egyutt megtervezik azt, hogy hogyan kellene levalasztani, korbekeriteni a lakashoz tartozo teruleteket (persze csak ha ennyire fontos nekik) majd megbiznak egy ceget aki igy olcsobban de mindenkeppen egysegesen megcsinalja az osszes kertkapcsolatos lakasnal. VAGY, megcsinaljak maguknak, kozosen DE egysegesen.
A kerítés borzalmas! Pont olyan lesz az amúgy szépnek induló kert, mint egy tanyasi putri, ahol a csirkéket, meg a disznókat elkerítjük különféle szedett - vedett bontásból megmaradt anyagokkal. A kertkapcsolat nem egyenlő a kertes házzal! Hol marad a szépérzék????? Állandó határok, és korlátok között kell élni???? Ki fog odaülni pl, a 3. emeletről egy másik ember kertjébe?????Mitől félnek ezek az emberek? Mindenki tudja, hogy nekik meg kellett venni a kertkapcsolatot. A többiek ezt tiszteletben fogják tartani.
Én ugyan nem lakok a házban, csak belenéztem a fórumukba, de mivel több hasonló szituációt éltem már át, megosztanám Önökkel, hátha segít.
A Tht. sajnos nincs felkészülve azokra a beruházásokra, amelyek több ütemben épülnek fel. Jelenleg Társasház kizárólag akkor jöhet létre - jogi értelemben! - ha a ház megkapta a jogerős használatbavételi engedélyt és megtörtént az albetétesítés is. ennek pedig alapfeltétele az összes ütem elkészülte. Mivel azonban a helyzet gyakran az - mint Önöknél is - hogy az első 1,2 tb ütem lakói már a házban laknak, mikor még zajlik az építkezés, ezért a beruházók kétféle dolgot szoktak tenni: a.) leszerződnek egy céggel az üzemeltetésre, és előírnak a lakóknak (akik ekkor még nem tulajdonosok, csak tulajdonosi várományosok) egy bizonyos összeget amivel működtethető gazdaságilag a ház a társasház megalakulásáig.
b.)kvázi létrehozzák a társasházat (jogellenes, de láttam már rá pédát - és szerintem ez történt Önöknél is) és a szintén általuk megbízott üzemeltetővel működtetik Ez a "normál" működés azonban gyakorta álságos és kizárólag a beruházó érdekeit védi.
Ami fontos: a beruházó ilyenkor jogilag még 100%-ban tulajdonosa az egész háznak, tehát bármikor élhet és viszaélhet ezzel a jogával a Társasházzá alakulásig!
Amit tanácsolni tudk, hogy a lehetőségeikhez mérten ellenőrizzék a megbízott Közös Képviselőt, hogy amikorra eljutnak a Társasház alapításig , és új KK választásig ne halmozzanak fel adósságokat.
Mindenképp célszerű versenytárgyalást kiírni KK választásra, hiszen így olyan céggel dolgozhatnak akit Önök választanak és nem a beruházó.
Odamenni és lerombolni nem tudjuk. Ezt is az alakuló lakógyűlésen kell intézni, meg kell szavaztatni, hogy a kertkapcsolatok köré maximum milyen magasságú határjelölést lehet alkalmazni. (mondjuk 40 cm, vagy 60 vagy 90, vagy esetleg 180 cm )
Lám-lám, mondtam, hogy az elején kellett volna gátat szabni a kerítésépítésnek. Most éppen az 5-ös egyik kerte előtt épül egy csirkehálós-nádkerítés, másfél méteres magasságban. Nagyon pöpecül fog kinézni. Ez a lakópark egy vicc.
Engem már minden létező helyen (europea, liliomdomb, murus) leráztak azzal, hogy az ELMŰ előírása, hogy átvilágítsák a lakásunkat. Én minden este úgy érzem magam, mintha éppen E.T. érkezne hozzánk.
Tegnap este olyan volt a 4-5-ös előtti autóút mint egy reptér felszállópályája. Sajnos üzembe helyezték az eddig nem működő oszlopokat is, és olyan fényárban úszott a lakás, hogy akár még olvashattam is volna a fényében. Viszont még reggel 8-kor is vadul világítottak. Valaki itt mintha azt írta volna, hogy eredetileg azok mozgásérzékelős lámpák lennének. Így van, vagy csak rosszul emlékszem?