Keresés

Részletes keresés

Danyie Creative Commons License 2017.01.22 0 1 24472

Én hidegkomló előtt még a főerjedés közepe felé tenném bele. Esetleg lefagyasztanám 1-2 napra használat előtt, de nem forráznám le.

Előzmény: Bence0909 (24471)
Bence0909 Creative Commons License 2017.01.21 0 0 24471

Sziasztok ! 
kérdésem a következő lenne , ha szeretnék a sörön dobni citrusosabb ízt akkor ha pl narancs,grapefruit,citrom héját szeretném belerakni akkor azt hideg komlóval együtt rakjam bele ? az olajok miatt  amiket tartalmaznak vagy érdemesebb forralás végén ? Fertőtlenítésnél meg jól átmosom a gyümölcsöket ? és mielőtt bele rakom a sörbe fertőtlenítsem 100 fokos vízbe ? 

 

Tótikám Creative Commons License 2017.01.21 0 0 24470

Zajos erjedő léből kb 1/2liter.Egyszer csináltam eredményes volt.Átfejtéskor plusz 60-70gr cukortól is látható az erjedés vagy az elakadás.

Előzmény: SzaKáL28 (24468)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.01.21 0 0 24469

A refraktométerrel mért 1,135kg/liter 1048 OG-nak felel meg.

 

Ezt felesleges számolnod. A refraktométer törésmutatót mér, nem sűrűséget. A törésmutatód van úgy beskálázva, hogy azt az értéket mutatja, amilyen sűrűségű az adott törésmutatójú glikol. De neked nem glikolod van.

Előzmény: SzaKáL28 (24468)
SzaKáL28 Creative Commons License 2017.01.20 0 0 24468

Kicsit számolgattam

A refraktométerrel mért 1,135kg/liter 1048 OG-nak felel meg.

Tehát a vártnál jobb kihozatal teória ugrott.

Így már tuti hogy megakadt az erjedés.

Kicsit visszagondolva azért is valószínű, mert az oxigéndúsítást szerintem elnagyoltuk.

Na meg a maláta is már egy hgete meg volt roppantva.

Szerintem adok még neki élesztőt, de most mát hidratálva.

 

Másik lehetőség a tegnapi második főzetből öntök rá.

Ha ezt választom mennyit kell rátölteni?

Előzmény: Tótikám (24467)
Tótikám Creative Commons License 2017.01.20 0 1 24467

Másodlagosba nyugodtan átfejtheted, 18-20 fokos helyre tedd. Fertőtlenítésről ne felejtkezz el! 2-3 nap múlva mérd meg a fajsúlyt újra, kiderül, hogy változik-e.

Előzmény: SzaKáL28 (24466)
SzaKáL28 Creative Commons License 2017.01.20 0 0 24466

Most találtam rá acerola vonatkozó blogbejegyzésére. Azt hiszem kipróbálom a kényszer erjesztést.

Azért ha valakinek van jobb ötlete írja meg.

Előzmény: SzaKáL28 (24465)
SzaKáL28 Creative Commons License 2017.01.20 0 0 24465

Kedves Fórumozók!

 

Újként egy kis tanácsot szeretnék kérni.

Múlt hét szerdán lefőztük első sörünket, egy Olasz féle IPA csomagot.

4kg maláta, 11liter bekeverővíz, 12liter máslóvíz.

Végeredmény 14-15 liter sörlé az erjesztő vödörben.

Sajnos a főzés végén még nem állt rendelkezésre Balling fokoló így egy glikolhoz való

refraktométerrel mértünk, ami 1,13 Kg/liter értéket mutatott.

 

Azóta beszeretünk egy rendes fokolót.

Kedden még 1021 értéket mutatott

Szerda óta 1020 és nem változik, pedig tegnap még fel is kavartam az élesztőt az aljáról, amint

olvastam valahol.

Az előzetes várakozások alapján 1015-1016-ig le kéne erjednie, mégis bizonytalan vagyok.

 

Egyik elképzelésem, hogy a vártnál jobb lett a kihozatal, így befejeződött az erjedés, mehet a másodlagosba.

 

Másik, hogy megállt az erjedés (több helyen olvastam is, hogy ilyen szempontból az 1020 kritikus érték)

Tehát vissza kellene indítani.

 

Mi lenne a legjobb megoldás? Palackozni óvatos cukor adagolás mellett, vagy adni még neki élesztőt?

harald_gormsson Creative Commons License 2017.01.18 0 0 24464

Igen, igen. Pont emiatt az írásod miatt kérdeztem. Na, majd meglátjuk.

Előzmény: acerola (24463)
acerola Creative Commons License 2017.01.18 0 1 24463

Itt írok a komló kezelésről.

Házi sörfőzés 4 óra alatt. Hűtés nélkül (No chill)

Sokan nem állnak neki a malátás sörfőzésnek mert bonyolultnak és hosszúnak találják. Most egy újabb egyszerűsítést mutatok. Nem csak rövidebb lesz a főzés, de meg is könnyíti a malátából való sörfőzés kipróbálását. Ezzel elérhető a címben beharangozott 4 órás[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Alapvetően kicsit rá kell számolni az időkre. Szoktam a kannában komlózni változóak a tapasztalatok. Nem mindig jön át a komló aroma a kannából. A 80C egy megoldás lehet erre.

Előzmény: harald_gormsson (24461)
acerola Creative Commons License 2017.01.18 0 0 24462

Az erjesztést az élesztőnek megfelelő hőmérsékleten kell végezni. Az MJ-nél 18-24C. Az érlelést nem tudom. Nálam szobahőn volt. Amikor meg késznek nyilvánítottam lement a pincébe.

Előzmény: macokk (24460)
harald_gormsson Creative Commons License 2017.01.18 0 0 24461

Oké, a vízforralóval meggyőztél. :)

Mivel az előző hétvégét elszalasztottam, bízom benne, hogy kicsit felmelegszik az idő a következő lehetséges alkalomra és tudok a szokásos módon hűteni. Ha mégsem, akkor jöhet a no chill. Az aroma komló íze nem veszik el belőle? Vagy hagyjam inkább hűlni mondjuk 80 fokra és csak akkor adjam hozzá az utolsó adag komlót? Mik a tapasztalataid?

Előzmény: acerola (24452)
macokk Creative Commons License 2017.01.17 0 0 24460

Köszönjük. Ehhez azért kell türelem (edény) rendesen. Az erjesztési / érlelési hőmérséklet mindegy, vagy mi a jó?

Előzmény: acerola (24459)
acerola Creative Commons License 2017.01.17 0 2 24459

Írtam egy blogbejegyzést a cider készítésről, ami az 5 literes almalevek megjelenésével egyszerűbb mint valaha.

Otthoni cider készítés egyszerűen

Hogy kerül ide a cider? Ez egy sörfőzős blog, ahol a házi sörfőzést ismerhetjük meg . Egyrész mert könnyű elkészíteni, másrészt mert egy nagyon jó előszobája lehet a sörkészítésnek. A mostani írásom első részében egy egyszerű otthon megvalósítható receptet[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Totka21 Creative Commons License 2017.01.17 0 0 24458

Szerintem simán.

5g/ liter cukorral mondjuk.

Előzmény: burnrex (24457)
burnrex Creative Commons License 2017.01.17 0 0 24457

Fene tudja. Általában amikor belemerítem, jól megforgatom, hogy a kis buborékok leváljanak róla. Merjem palackozni? 13 napja erjed.

Előzmény: Totka21 (24456)
Totka21 Creative Commons License 2017.01.17 0 0 24456

szénsav megemelte valószínűleg.

Előzmény: burnrex (24455)
burnrex Creative Commons License 2017.01.16 0 0 24455

Köszi! Ma mértem újra, most 1016°-on van. Nem tudom mi lehet, ilyen még nem volt..

Előzmény: barbon1 (24454)
barbon1 Creative Commons License 2017.01.16 0 1 24454

Biztosabb,ha vársz még pár napot.

Előzmény: burnrex (24453)
burnrex Creative Commons License 2017.01.15 0 0 24453

Sziasztok,

 

január 4-én tettem fel erjedni egy muntons pilsner sürítményt. 1 kg cukor helyett ilyet szórtam bele: http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_16_157&products_id=814

Ma (15-én) akartam lepalackozni, de a sűrűsége 1014°, a dobozon pedig az szerepel, hogy várjunk, amíg lemegy 1008° alá. Ugyanakkor azt írja még, hogy 4-5 nap alatt le kellene erjednie.

A kérdésem az, hogy le merjem palackozni így? Lehetséges, hogy az ízfokozó miatt nem megy lejjebb? Hozzá kell tenni, hogy a vödörrel is voltak problémák: a kotyogó mellett eresztett, így a kotyogó

gyakorlatilag nem  is működött. Lehet, hogy ez is közrejátszik? Válaszaitokat előre is köszi!

acerola Creative Commons License 2017.01.14 0 2 24452

Szokták emlegetni, hogy valami lágyító adalék a vízbe oldódik. Ez pedig a ftalát, ami a polikarbonát palackokban van (az átlátszó műanyagok nagy része ez). A HDPE és a polipropilén élelmiszer biztos. Először tényleg furcsa hogy forró víz meg műanyag, de gondolj a vízforraló kancsókra. Azok is műanyagból vannak. A miénk Pp-ből. Persze nem akarom ráerőltetni. A te söröd.

Előzmény: harald_gormsson (24449)
acerola Creative Commons License 2017.01.14 0 2 24451

Belgáknál szoktak fahordót használni. Legtöbbször a savanyú söröknél. A hordóban megtelepedett kevert élesztő/baktérium kultúra adja például a lambic sörök ízvilágát. Aztán van hogy csak hordóban érlelnek. Sötétebb söröket pl viszkis hordóban. A viszonylag friss tölgy is hozzátesz egy tanninos vaníliás jelleget. Én úgy gondolom, hogy a fahordó használta túl bonyolult. Nem szeretnék vele szenvedni. De jó móka lehet. Azoknak akik nem feltétlenül az egyszerű kiszámítható dolgokra törekednek.

Előzmény: Josy88 (24450)
Josy88 Creative Commons License 2017.01.14 0 0 24450

Üdvözlök mindenkit!

 

Főztem már egy pár adag sört azokat üvegballonban erjesztettem, viszont eszembe jutott, hogy nem e lehetne fahordóba erjeszteni ahogy a bort is. Ott is nagyon ügyelnek a tisztaságra ezért gondoltam, hogy sörhöz is jó lehet. Esetleg próbálta már valaki? Vagy vélemény a dologról?

harald_gormsson Creative Commons License 2017.01.14 0 1 24449

Hát, nem tudom. Mondhat bárki bármit, hogy a HDPE edényekből nem oldódik ki semmi, én azért azt gondolom, hogy a 100 fokos sörlé meg a műanyag nem barátok. Plusz 30 liter az sok. És lassan hűl. Azért köszönöm, alszom rá egyet. 

Előzmény: macokk (24448)
macokk Creative Commons License 2017.01.13 0 0 24448

Esetleg egyszerűbben. Kicsit vársz, míg már nem olyan forró, majd beleöntöd a szokásos erjesztővödrödbe, lefeded, kirakod a kinti hóba, raksz az oldalához is havat,, majd kisvártatva, mikor lehűlt a megfelelő hőmérsékletre, beviszed és a szokásos módon beoltod.

Előzmény: harald_gormsson (24445)
Tótikám Creative Commons License 2017.01.13 0 1 24447

Olvadó jég 0C.  Nagy edénybe töltve,komló forralót belemeriteni. Kb  15l ig müködöképes. Pilleflakonba 20%só +viz mélyhűtés,fertötlenités,sörlébe merités.

Előzmény: Tótikám (24446)
Tótikám Creative Commons License 2017.01.13 0 0 24446

Sorforum blogon részletesen levan irva a no shill hütés. Sokan használják. Olvadó jég 4 C  sóval keverve -7C.

Előzmény: harald_gormsson (24445)
harald_gormsson Creative Commons License 2017.01.13 0 0 24445

No chilltől félek a fertőzés miatt, szerintem megfelelő felszerelésem sincs, meg azt azért nem 30 literre találták ki. De ha van ötleted a pontos megvalósításra egy 20 és egy 30 literes olasz-féle standard erjesztővödör segítségével, akkor szívesen hallgatom.

Az olvadó hólét kérlek, fejtsd ki bővebben! Nem pontosan értem, hogyan tudnám azt hűtésre használni.

Előzmény: Tótikám (24444)
Tótikám Creative Commons License 2017.01.13 0 0 24444

Hütésre van sok megoldás: no chill, olvadó holé stb... Malátádnak 2-3 hétig biztos nem lesz baja.Volt már aki 3-4 hónaposat állitólag gond nélkül használt.

Előzmény: harald_gormsson (24443)
harald_gormsson Creative Commons License 2017.01.13 0 0 24443

Az utóbbi napokban volt egy fura érzésem, hogy valamit elfelejtettem. Most beugrott: elfelejtettem megnézni, hogy befagyott-e az esővízgyűjtő tartályom, amiből a hűtést szoktam megoldani. Nos, befagyott fenékig mind a másfél köbméter. Ez azt jelenti, hogy néhány hétig most tuti nem tudok főzni, hiába van meg minden alapanyag.

Szerintetek a már megroppantott malátát maximum meddig érdemes / lehetséges felhasználni roppantás után? És mi történik vele azután? Tudom, tudom, persze: 2-3 hét és oxidálódik. De mit jelent ez a gyakorlatban? 3 hét után kigyullad a malátás zsák és estére csak egy marék malátaoxid marad, vagy mondjuk csak kicsit tovább kell cefrézni és veszít a zamatából?

Válaszok függvényében ugyanitt sürgősen eladó 12 kiló roppantott Maris Otter mindenfélével keverve.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!