Sziasztok ! kérdésem a következő lenne , ha szeretnék a sörön dobni citrusosabb ízt akkor ha pl narancs,grapefruit,citrom héját szeretném belerakni akkor azt hideg komlóval együtt rakjam bele ? az olajok miatt amiket tartalmaznak vagy érdemesebb forralás végén ? Fertőtlenítésnél meg jól átmosom a gyümölcsöket ? és mielőtt bele rakom a sörbe fertőtlenítsem 100 fokos vízbe ?
A refraktométerrel mért 1,135kg/liter 1048 OG-nak felel meg.
Ezt felesleges számolnod. A refraktométer törésmutatót mér, nem sűrűséget. A törésmutatód van úgy beskálázva, hogy azt az értéket mutatja, amilyen sűrűségű az adott törésmutatójú glikol. De neked nem glikolod van.
Másodlagosba nyugodtan átfejtheted, 18-20 fokos helyre tedd. Fertőtlenítésről ne felejtkezz el! 2-3 nap múlva mérd meg a fajsúlyt újra, kiderül, hogy változik-e.
Sokan nem állnak neki a malátás sörfőzésnek mert bonyolultnak és hosszúnak találják. Most egy újabb egyszerűsítést mutatok. Nem csak rövidebb lesz a főzés, de meg is könnyíti a malátából való sörfőzés kipróbálását. Ezzel elérhető a címben beharangozott 4 órás[...] Bővebben!Tovább »
Alapvetően kicsit rá kell számolni az időkre. Szoktam a kannában komlózni változóak a tapasztalatok. Nem mindig jön át a komló aroma a kannából. A 80C egy megoldás lehet erre.
Az erjesztést az élesztőnek megfelelő hőmérsékleten kell végezni. Az MJ-nél 18-24C. Az érlelést nem tudom. Nálam szobahőn volt. Amikor meg késznek nyilvánítottam lement a pincébe.
Mivel az előző hétvégét elszalasztottam, bízom benne, hogy kicsit felmelegszik az idő a következő lehetséges alkalomra és tudok a szokásos módon hűteni. Ha mégsem, akkor jöhet a no chill. Az aroma komló íze nem veszik el belőle? Vagy hagyjam inkább hűlni mondjuk 80 fokra és csak akkor adjam hozzá az utolsó adag komlót? Mik a tapasztalataid?
Hogy kerül ide a cider? Ez egy sörfőzős blog, ahol a házi sörfőzést ismerhetjük meg . Egyrész mert könnyű elkészíteni, másrészt mert egy nagyon jó előszobája lehet a sörkészítésnek. A mostani írásom első részében egy egyszerű otthon megvalósítható receptet[...] Bővebben!Tovább »
Ma (15-én) akartam lepalackozni, de a sűrűsége 1014°, a dobozon pedig az szerepel, hogy várjunk, amíg lemegy 1008° alá. Ugyanakkor azt írja még, hogy 4-5 nap alatt le kellene erjednie.
A kérdésem az, hogy le merjem palackozni így? Lehetséges, hogy az ízfokozó miatt nem megy lejjebb? Hozzá kell tenni, hogy a vödörrel is voltak problémák: a kotyogó mellett eresztett, így a kotyogó
gyakorlatilag nem is működött. Lehet, hogy ez is közrejátszik? Válaszaitokat előre is köszi!
Szokták emlegetni, hogy valami lágyító adalék a vízbe oldódik. Ez pedig a ftalát, ami a polikarbonát palackokban van (az átlátszó műanyagok nagy része ez). A HDPE és a polipropilén élelmiszer biztos. Először tényleg furcsa hogy forró víz meg műanyag, de gondolj a vízforraló kancsókra. Azok is műanyagból vannak. A miénk Pp-ből. Persze nem akarom ráerőltetni. A te söröd.
Belgáknál szoktak fahordót használni. Legtöbbször a savanyú söröknél. A hordóban megtelepedett kevert élesztő/baktérium kultúra adja például a lambic sörök ízvilágát. Aztán van hogy csak hordóban érlelnek. Sötétebb söröket pl viszkis hordóban. A viszonylag friss tölgy is hozzátesz egy tanninos vaníliás jelleget. Én úgy gondolom, hogy a fahordó használta túl bonyolult. Nem szeretnék vele szenvedni. De jó móka lehet. Azoknak akik nem feltétlenül az egyszerű kiszámítható dolgokra törekednek.
Főztem már egy pár adag sört azokat üvegballonban erjesztettem, viszont eszembe jutott, hogy nem e lehetne fahordóba erjeszteni ahogy a bort is. Ott is nagyon ügyelnek a tisztaságra ezért gondoltam, hogy sörhöz is jó lehet. Esetleg próbálta már valaki? Vagy vélemény a dologról?
Hát, nem tudom. Mondhat bárki bármit, hogy a HDPE edényekből nem oldódik ki semmi, én azért azt gondolom, hogy a 100 fokos sörlé meg a műanyag nem barátok. Plusz 30 liter az sok. És lassan hűl. Azért köszönöm, alszom rá egyet.
Esetleg egyszerűbben. Kicsit vársz, míg már nem olyan forró, majd beleöntöd a szokásos erjesztővödrödbe, lefeded, kirakod a kinti hóba, raksz az oldalához is havat,, majd kisvártatva, mikor lehűlt a megfelelő hőmérsékletre, beviszed és a szokásos módon beoltod.
No chilltől félek a fertőzés miatt, szerintem megfelelő felszerelésem sincs, meg azt azért nem 30 literre találták ki. De ha van ötleted a pontos megvalósításra egy 20 és egy 30 literes olasz-féle standard erjesztővödör segítségével, akkor szívesen hallgatom.
Az olvadó hólét kérlek, fejtsd ki bővebben! Nem pontosan értem, hogyan tudnám azt hűtésre használni.
Hütésre van sok megoldás: no chill, olvadó holé stb... Malátádnak 2-3 hétig biztos nem lesz baja.Volt már aki 3-4 hónaposat állitólag gond nélkül használt.
Az utóbbi napokban volt egy fura érzésem, hogy valamit elfelejtettem. Most beugrott: elfelejtettem megnézni, hogy befagyott-e az esővízgyűjtő tartályom, amiből a hűtést szoktam megoldani. Nos, befagyott fenékig mind a másfél köbméter. Ez azt jelenti, hogy néhány hétig most tuti nem tudok főzni, hiába van meg minden alapanyag.
Szerintetek a már megroppantott malátát maximum meddig érdemes / lehetséges felhasználni roppantás után? És mi történik vele azután? Tudom, tudom, persze: 2-3 hét és oxidálódik. De mit jelent ez a gyakorlatban? 3 hét után kigyullad a malátás zsák és estére csak egy marék malátaoxid marad, vagy mondjuk csak kicsit tovább kell cefrézni és veszít a zamatából?