Keresés

Részletes keresés

mgruber Creative Commons License 2006.11.28 0 0 2069

Érdekes, hogy itt a fórumon olyan együttműködőek a motorosok, szombaton meg mennek szétbaszni a Jakab-hegyet. Elvárják, hogy a gyalogos álljon félre előlük.

takiz Creative Commons License 2006.11.28 0 0 2068
ebben a rendszam mizeriaban a gyartok is erdekeltek... ok mit mondanak? nekik miert nem sikerul elintezni? lehet, hogy veluk kellene szovetkezni.
Előzmény: Törölt nick (2067)
takiz Creative Commons License 2006.11.27 0 0 2066

Most találtam... hátha érdekel valakit.

http://www.baranya.hu/doksik/hir/teli_tura_a_nagy-mezon.doc

soonó Creative Commons License 2006.11.27 0 0 2065
Szolgalmi jognak hívják, de erdőben erre nincs szükség.
Előzmény: takiz (2063)
soonó Creative Commons License 2006.11.27 0 0 2064
Erdő közepén lévő kis darabka erdőre ez nem biztos , hogy igaz, mert oda nem kell még a tulajnak sem bemenni járművel, gyalog pedig bemehet.

Ha erdészeti munka van,akkor azt úgysem biztos, hogy a tulaj végzi, aki meg dolgozik rajta, úgyis megy tökön-paszujon, annak nem kell út.
Előzmény: takiz (2063)
takiz Creative Commons License 2006.11.27 0 0 2063
Valahol hallottam, hogy a magánterületeket valahol meg kell tudni közelíteni... gondolom a megközelítésre alkalmas út is közút nem?
Előzmény: kutya. (2061)
kutya. Creative Commons License 2006.11.27 0 0 2062

Nem tudom van -e értelme az említett Parlament/szakértők/törvénymódosításnak addig, amíg LEGALÁBB EGY barom van aki nem tartja be.

Én úgy látom hogy : egyértelmű, el nem távolítható (és eltávolításra nem érdemes anyagból készülő) jelzésekkel ráutalni a tiltásra.

Aki ennek ellenére szándékosan téveszt - azt kiemelten bírságolni. Ököljog ellen nem lehet látszat-intézkedésekkel, és jogászkodással harcolni.

Hiszen ismeritek az idevágó viccet : "..és ha a kocsmában pofán vágnak fijam, mit mondasz ? Azt hogy fél nyolc ?!..."

kutya. Creative Commons License 2006.11.27 0 0 2061

Közút '99 előtt: párhuzamos közlekedésre alkalmas v. egyirányúra kitáblázott műút.

Ma: minden út, ami nem tiltott a robbanómotoros járművek előtt ill. nem magántulajdon.

Annak, akinek rendszám nélküli a gépe , ez rossz hír : a puszta közepén kitaposott lovaskocsi nyomban is ugyanúgy igazoltathatja/bírságolhatja a rendőr. Bár ez nem jellemző.

Nekem, mint rendszámos gép tulajának ez kevésbé gáz - az már inkább az, hogy épp rendőr vásárlónkkal akartam megvitatni ez, ő meg legyintett egy nagyot... "...Ugyan már: ha minden szabályt egyesével kéne batartatniuk (főleg olyat, amit a 70 éves bácsika 61 évig másként tanult) akkor a 10 millió Magyarra, 11 millió rendőr kellene..."

Előzmény: Törölt nick (2002)
soonó Creative Commons License 2006.11.27 0 0 2060
Áááááhhhh. Mondom, hogy mindent szájba köll rágni, különben nem érteni madzsart.
Előzmény: takiz (2059)
takiz Creative Commons License 2006.11.27 0 0 2059

:-)

Mi is igy értettük, amikor azt mondtuk, hogy áthajthat az erdőn... pont így... :-)

Mert akkor kiforgatva a szavadiat:

A "áthajthat az erdőn" azt jelenti természetesen, hogy nem csak a saját döntésétől függ. Ahol indokolt, ott még akkor sem teheti meg, ha szeretné. Ahol meg *tilos*, ott akkor is *tilos*, ha nem szeretné.

Szóval egy nyelvet beszélünk mi mind... csak valahogy mindig oda helyezzük a hangsúlyt ahová épp akarjuk... néha a kötő szavakra, néha az állítmányokra.

Na - jó ez csak kötözködés. De jól esett...

Előzmény: Törölt nick (2057)
soonó Creative Commons License 2006.11.27 0 0 2058
Én nem az egy -azaz - 1 darab tulajdonról írtam, hanem az erdőről.

Szájbarágás nélkül tényleg nem megy ???? Na.
Előzmény: Törölt nick (2057)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.27 0 0 2057

A "nem kerítheti" körbe azt jelenti természetesen, hogy nem csak a saját döntésétől függ. Ahol nem indokolt, ott még akkor sem teheti meg, ha szeretné. Ahol meg kell, ott akkor is kell, ha nem szeretné.

Mondjuk van egy 4000 hektáros egybefüggő erdő. Ebben van valakinek 10 hektár erdeje. Ő nem kerítheti be a saját 10 hektárját pl. az erdő kellős közepén. ritjka livételtől eltekintve. 

Előzmény: soonó (2054)
takiz Creative Commons License 2006.11.27 0 0 2056

és ennek örömére kiváltom a vadászengedélyt és megyek quadozni az erdőbe... :-)

No jó ez csak poén volt... de azért a tövény tisztelő és azokat betartó kollegák figyelembe vehetnék azt is, hogy olyan törvények kellenek melyeket tényleg be is lehet tartani... Mert most nem sok olyan törvényt ismerek, amit tényleg mindenki betart... Igy ha egy mód van, akkor már a megalkotásnál törekedjünk arra, hogy azt a érintettek nagy többsége be tudjon és akarjon tartani.

S mivel most a quadozásról beszélgetünk, ezért szerintem leginkább még mindig az ő véleményüket kellene kikérni... persze úgy, hogy a többiek érdekei ne sérüljönek.

Mondjátok hogy a quadok azonosítását tegyék egyértelművé... hát ezt szerintem értelmetlen legalábbis, ha tényleg terepezésre használják, mert ott a renszámból, kis táblából egy idő után már semmi sem látszik.

Például az alábbi kép egy teljesen törvényes közút megtétele után készült: http://www.motorozz.hu/img/forum/89187.jpg

Valahogy én az elektronikus nyomonkövethetőségnek tobb értelmét látnám... és a mai technikával már kivitelezhetőbbnek is... Persze törvényt nem alkotnék a kötelezővé tételére, hanem tisztán önkéntes alapon tudnám elképzelni. Ellenben aki használja azt ne maceráják a természetvédők stb-k ha igazoltan nem garázdálkodik olyan helyeken... Az én lelkem ennyitől már nyugodt is lenne - bármikor vállanám a költségeket és az ellenőrzéseket...

Enélkül meg már-már kedvem sincs megállni ha terepezés közben valaki arra utaló magatartást követ el ... :-)

waxxablaze Creative Commons License 2006.11.27 0 0 2055
majd ha kijelölitek a kvad pályákat, a a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet előírásairól se feledkezzetek meg! mert bukovári lesz!

. § (1) A környezethasználó előzetes vizsgálatot köteles kezdeményezni a felügyelőségnél, ha olyan tevékenység megvalósítását tervezi, amely
a) az 1. vagy a 3. számú mellékletben szerepel,

3. melléklet 126.pontja: Terepmotorozásra, terepautózásra kijelölt állandó pálya.

Előzmény: Törölt nick (2051)
soonó Creative Commons License 2006.11.27 0 0 2054
"nem kerítheted körbe"

Ez nem így van. Sok helyen kötelező is körbekeríteni, és gondoskodni arról, hogy a vadak ne szaladgáljanak szanaszéjjel.
Előzmény: Törölt nick (2053)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.27 0 0 2053
Az erdő sok szempontból egy különleges tulajdoni forma. A tulajdonosi jogok erősen korlátozottak. Nem tilthatod meg a belépést a gyalogosoknak. Nem kerítheted körbe. Nem vadászhatsz a saját területeden. Nem tilthatod meg a vadászatot a területeden. Nem vághatod ki  a saját fáidat. :-) 
Előzmény: Törölt nick (2049)
aseasystem Creative Commons License 2006.11.27 0 0 2052
Rendben. Jogállam esetén ez egy nagyon jó végszó :)
Maradjunk a törvényi keretek között.
Előzmény: Törölt nick (2051)
aseasystem Creative Commons License 2006.11.27 0 0 2050
Az én kertem BELTERÜLET az erdő pedig jellemző módon külterület. Sétálni pedig azért szabad az erdőben, mert a törvény szerint ezt a tulajdonos T Ű R N I köteles. Ha a tulajdonos ráadásul az állam, akkor még egy kevés vargányát is szedhetek.

"ki lesznek jelölve quados utak ahol engedélyezett a mászkálás quaddal!"

Ha a tulajdonos a törvényi kereteken belül így tesz, akkor minden rendben.
Előzmény: Törölt nick (2049)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.27 0 0 2048
Erdőnek erdő, legfeljebb a Evt. hatálya nem terjed ki rá. De ez csak akadékoskodás a részemről. :-)
Előzmény: aseasystem (2046)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.27 0 0 2047

Értjük, de nem így van!

Evt. 80. §

(1) Az erdõterületen - annak rendeltetésétõl függetlenül - üdülés és sportolás céljából gyalogosan bárki saját felelõsségére ott tartózkodhat, melyet az erdõgazdálkodó tûrni köteles, kivéve, ha az arra jogosult a látogatás korlátozását az e törvényben foglaltak alapján elrendelte. A fokozottan védett természeti területen levõ erdõben való tartózkodásra a természetvédelmi jogszabályok az irányadók.

(2) Amennyiben az erdõterületet az (1) bekezdésben meghatározott célból látogatják, az erdõgazdálkodó ezért díjat nem kérhet, azonban jogosult ténylegesen felmerült költségének és kárának megtérítésére.

(3) Az erdõterület látogatója az erdei életközösségben, az erdõ talajának és az erdészeti létesítményekben kárt nem okozhat, az ott tartózkodók pihenését, valamint a rendeltetésszerû erdõgazdálkodási tevékenységet nem zavarhatja.

(4) Az erdõgazdálkodó köteles tûrni - ha jogszabály másként nem rendelkezik - az egyéni szükségletet meg nem haladó gomba, vadgyümölcs, virág és díszítõlomb állami tulajdonban levõ erdõterületen való gyûjtését.

Előzmény: Törölt nick (2040)
aseasystem Creative Commons License 2006.11.27 0 0 2046
Lényegében, néhány kivételtől eltekintve a belterületi erdők nem erdők.
Előzmény: Törölt nick (2041)
aseasystem Creative Commons License 2006.11.27 0 0 2045
SÉTÁLNI szabad :)

Ezenkívül nekem nyilván van földhivatali térképem, légifotóm és minden ilyen kacatom :)
Előzmény: Törölt nick (2040)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.27 0 0 2044

Igen, neked kell. Méghozzá olyan módon, hogy mások is, és főként a jogalkalmazók (hatóságok, bíróságok) utólag veled egy véleményen legyenek. :-(

Ebben segítséget nyújt az államilag fenntartott közoktatás. A gyerekeimnél negyedikes tananyag volt.

Internetes site-okon gyakori szabály: If In Doubt, Don't Do It.

Ez erre is hasznos tanács.

Előzmény: takiz (2038)
takiz Creative Commons License 2006.11.27 0 0 2043

Ez is igaz - és a lényeg tuti, hogy a vége...

Csak a zavarást néha arra is értelmezhetnéd, hogy engem mint védet állatot zavarnak az ilyen beszólások, mert engem senki nem véde meg ezektől... :-)

Meg a szomszédoktól - ellenben, hogy szegény védet állat a hangtól zavarba jön... hát tudom sajnálni - saját jó belátható érdeke, hogy ne az út mellett vészkeljen - igy tök jó lenne, ha már fészekrakás közben is zavarná valaki, hogy eszébe se jusson az út mellett fészkelni... :-)

No, jó már megint bunkó vagyok... be is fogom.

Előzmény: waxxablaze (2039)
waxxablaze Creative Commons License 2006.11.27 0 0 2042
:) adatlap, hozzászólások topikonként rendezve, belinkelve:)
Előzmény: takiz (2037)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.27 0 0 2041
Az elöbbi törvényből.

Az erdõ meghatározása

Evt. 5. §

E törvény alkalmazásában erdõnek kell tekinteni a földmûvelésügyi miniszter (a továbbiakban: miniszter) által rendeletben meghatározott fajú fás növényekbõl és a társult élõlényekbõl kialakult életközösséget (a továbbiakban: erdei életközösség) annak talajával együtt, függetlenül attól, hogy a faállomány vagy az életközösség valamelyik más eleme átmenetileg hiányzik.

Előzmény: aseasystem (2035)
waxxablaze Creative Commons License 2006.11.27 0 0 2039
....azért nincs igaza, mert amint a hszólásaimban megtalálod, a védett állatok ZAVARÁSA is tilos.

vagyis ha egy védett területen az erdei úton is haladsz, attól még zavarHATOD az ott fészkelő stb. védett állatokat.

nem kell telefonálgatnom ahhoz, hogy jogszabályi tilalmat értelmezzek. elég elolvasni a törvényt. egyértelműen fogalmaz.

egyébként pedig a FŐ gond nem az, hogy az utakon nyomatják a kvadosok, mc-sek, hanem a turista útvonalakon.
Előzmény: takiz (2032)
takiz Creative Commons License 2006.11.27 0 0 2038
Ez ellenben már azt is jelent, hogy nekem kell megállapítanom, hogy az a terület erdő? Vagy mező? Vagy csak valami bizar dolog?
Előzmény: Törölt nick (2034)
takiz Creative Commons License 2006.11.27 0 0 2037
Az EHUN-t a forum alapban tudja? Tök buli... :-)
Előzmény: waxxablaze (2029)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.27 0 0 2036

..."arra kijelölt" út...

A jogszabályoknál tényleg vigyázni kell, mert minden szónak, vesszőnek jelentősége lehet. Sőt, még azt is vizsgálni kell, hogy egy adott szónak nincs-e a köznapitól eltérő törvényi definiciója.

Előzmény: takiz (2033)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!