Lassan nekünk, a természetet tisztelő és védő túrázóknak (akik nem mellesleg quad-dal járnak) kell szégyenkeznünk : a saját fajtánk miatt.
http://index.hu/politika/bulvar/motbukk1119/
Önszabályozást is végrehajtunk - ha kell, és ha lesz partner benne. Na ehhez várom itten a segítségeket...
Érdekes, hogy itt a fórumon olyan együttműködőek a motorosok, szombaton meg mennek szétbaszni a Jakab-hegyet. Elvárják, hogy a gyalogos álljon félre előlük.
Közút '99 előtt: párhuzamos közlekedésre alkalmas v. egyirányúra kitáblázott műút.
Ma: minden út, ami nem tiltott a robbanómotoros járművek előtt ill. nem magántulajdon.
Annak, akinek rendszám nélküli a gépe , ez rossz hír : a puszta közepén kitaposott lovaskocsi nyomban is ugyanúgy igazoltathatja/bírságolhatja a rendőr. Bár ez nem jellemző.
Nekem, mint rendszámos gép tulajának ez kevésbé gáz - az már inkább az, hogy épp rendőr vásárlónkkal akartam megvitatni ez, ő meg legyintett egy nagyot... "...Ugyan már: ha minden szabályt egyesével kéne batartatniuk (főleg olyat, amit a 70 éves bácsika 61 évig másként tanult) akkor a 10 millió Magyarra, 11 millió rendőr kellene..."
Mi is igy értettük, amikor azt mondtuk, hogy áthajthat az erdőn... pont így... :-)
Mert akkor kiforgatva a szavadiat:
A "áthajthat az erdőn" azt jelenti természetesen, hogy nem csak a saját döntésétől függ. Ahol indokolt, ott még akkor sem teheti meg, ha szeretné. Ahol meg *tilos*, ott akkor is *tilos*, ha nem szeretné.
Szóval egy nyelvet beszélünk mi mind... csak valahogy mindig oda helyezzük a hangsúlyt ahová épp akarjuk... néha a kötő szavakra, néha az állítmányokra.
A "nem kerítheti" körbe azt jelenti természetesen, hogy nem csak a saját döntésétől függ. Ahol nem indokolt, ott még akkor sem teheti meg, ha szeretné. Ahol meg kell, ott akkor is kell, ha nem szeretné.
Mondjuk van egy 4000 hektáros egybefüggő erdő. Ebben van valakinek 10 hektár erdeje. Ő nem kerítheti be a saját 10 hektárját pl. az erdő kellős közepén. ritjka livételtől eltekintve.
és ennek örömére kiváltom a vadászengedélyt és megyek quadozni az erdőbe... :-)
No jó ez csak poén volt... de azért a tövény tisztelő és azokat betartó kollegák figyelembe vehetnék azt is, hogy olyan törvények kellenek melyeket tényleg be is lehet tartani... Mert most nem sok olyan törvényt ismerek, amit tényleg mindenki betart... Igy ha egy mód van, akkor már a megalkotásnál törekedjünk arra, hogy azt a érintettek nagy többsége be tudjon és akarjon tartani.
S mivel most a quadozásról beszélgetünk, ezért szerintem leginkább még mindig az ő véleményüket kellene kikérni... persze úgy, hogy a többiek érdekei ne sérüljönek.
Mondjátok hogy a quadok azonosítását tegyék egyértelművé... hát ezt szerintem értelmetlen legalábbis, ha tényleg terepezésre használják, mert ott a renszámból, kis táblából egy idő után már semmi sem látszik.
Valahogy én az elektronikus nyomonkövethetőségnek tobb értelmét látnám... és a mai technikával már kivitelezhetőbbnek is... Persze törvényt nem alkotnék a kötelezővé tételére, hanem tisztán önkéntes alapon tudnám elképzelni. Ellenben aki használja azt ne maceráják a természetvédők stb-k ha igazoltan nem garázdálkodik olyan helyeken... Az én lelkem ennyitől már nyugodt is lenne - bármikor vállanám a költségeket és az ellenőrzéseket...
Enélkül meg már-már kedvem sincs megállni ha terepezés közben valaki arra utaló magatartást követ el ... :-)
majd ha kijelölitek a kvad pályákat, a a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet előírásairól se feledkezzetek meg! mert bukovári lesz!
. § (1) A környezethasználó előzetes vizsgálatot köteles kezdeményezni a felügyelőségnél, ha olyan tevékenység megvalósítását tervezi, amely a) az 1. vagy a 3. számú mellékletben szerepel,
3. melléklet 126.pontja: Terepmotorozásra, terepautózásra kijelölt állandó pálya.
Az erdő sok szempontból egy különleges tulajdoni forma. A tulajdonosi jogok erősen korlátozottak. Nem tilthatod meg a belépést a gyalogosoknak. Nem kerítheted körbe. Nem vadászhatsz a saját területeden. Nem tilthatod meg a vadászatot a területeden. Nem vághatod ki a saját fáidat. :-)
Az én kertem BELTERÜLET az erdő pedig jellemző módon külterület. Sétálni pedig azért szabad az erdőben, mert a törvény szerint ezt a tulajdonos T Ű R N I köteles. Ha a tulajdonos ráadásul az állam, akkor még egy kevés vargányát is szedhetek.
"ki lesznek jelölve quados utak ahol engedélyezett a mászkálás quaddal!"
Ha a tulajdonos a törvényi kereteken belül így tesz, akkor minden rendben.
(1) Az erdõterületen - annak rendeltetésétõl függetlenül - üdülés és sportolás céljából gyalogosan bárki saját felelõsségére ott tartózkodhat, melyet az erdõgazdálkodó tûrni köteles, kivéve, ha az arra jogosult a látogatás korlátozását az e törvényben foglaltak alapján elrendelte. A fokozottan védett természeti területen levõ erdõben való tartózkodásra a természetvédelmi jogszabályok az irányadók.
(2) Amennyiben az erdõterületet az (1) bekezdésben meghatározott célból látogatják, az erdõgazdálkodó ezért díjat nem kérhet, azonban jogosult ténylegesen felmerült költségének és kárának megtérítésére.
(3) Az erdõterület látogatója az erdei életközösségben, az erdõ talajának és az erdészeti létesítményekben kárt nem okozhat, az ott tartózkodók pihenését, valamint a rendeltetésszerû erdõgazdálkodási tevékenységet nem zavarhatja.
(4) Az erdõgazdálkodó köteles tûrni - ha jogszabály másként nem rendelkezik - az egyéni szükségletet meg nem haladó gomba, vadgyümölcs, virág és díszítõlomb állami tulajdonban levõ erdõterületen való gyûjtését.
Csak a zavarást néha arra is értelmezhetnéd, hogy engem mint védet állatot zavarnak az ilyen beszólások, mert engem senki nem véde meg ezektől... :-)
Meg a szomszédoktól - ellenben, hogy szegény védet állat a hangtól zavarba jön... hát tudom sajnálni - saját jó belátható érdeke, hogy ne az út mellett vészkeljen - igy tök jó lenne, ha már fészekrakás közben is zavarná valaki, hogy eszébe se jusson az út mellett fészkelni... :-)
E törvény alkalmazásában erdõnek kell tekinteni a földmûvelésügyi miniszter (a továbbiakban: miniszter) által rendeletben meghatározott fajú fás növényekbõl és a társult élõlényekbõl kialakult életközösséget (a továbbiakban: erdei életközösség) annak talajával együtt, függetlenül attól, hogy a faállomány vagy az életközösség valamelyik más eleme átmenetileg hiányzik.
A jogszabályoknál tényleg vigyázni kell, mert minden szónak, vesszőnek jelentősége lehet. Sőt, még azt is vizsgálni kell, hogy egy adott szónak nincs-e a köznapitól eltérő törvényi definiciója.